Σύνταξη: Με τις νέες ρυθμίσεις μπορεί ένας ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος να βγει στη σύνταξη με διαγραφή των χρεών του στα ασφαλιστικά ταμεία.
Μάλιστα, οι εν λόγω ωφελούμενοι από τη νέα ρύθμιση μπορούν να διαγράψουν έως και 10 χρόνια οφειλών.
Το ευτυχές είναι πως απεγκλωβίζονται, κυρίως, 67αρηδες μη μισθωτοί (πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ), οι οποίοι μπορεί να οφείλουν εισφορές στον ΕΦΚΑ πάνω από 20.000 ευρώ συσσωρευτικά για πολλά έτη και ενώ έχουν τουλάχιστον 15ετία ασφάλισης, δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη λόγω του χρέους.
Ήδη ξεκίνησε από το ΚΕΑΟ η διαδικασία συνταξιοδότησης χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων οι οποίοι υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαν να διαγράψουν χρέη παρελθόντων ετών μετά την εφαρμογή της δεκαετούς παραγραφής οφειλών ύψους 1 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για χρέη των ως άνω κατηγοριών εργαζομένων που δημιουργήθηκαν την περίοδο μεταξύ 2006 και 2012 και δεν έχουν ακόμη κινηθεί οι διαδικασίες από τον e-ΕΦΚΑ και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για τη νόμιμη αναζήτησή τους.
Σύνταξη: Η εγκύκλιος και οι προϋποθέσεις
Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, η παραγραφή ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων αφορά μόνο μη βεβαιωμένες από τον ΕΦΚΑ οφειλές. Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος ορίζει σε 10 χρόνια – από 20 που ίσχυε μέχρι σήμερα – την περίοδο που έχει στη διάθεσή του ο e-ΕΦΚΑ προκειμένου να βεβαιώσει και να εισπράξει απαιτήσεις από μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές. Εάν η απαίτηση του e-ΕΦΚΑ δεν βεβαιωθεί και η οφειλή δεν κοινοποιηθεί στον ασφαλισμένο μέσα σε αυτό το διάστημα, οι οφειλές αυτομάτως θα παραγράφονται.
Η παραγραφή χρεών αφορά όλες τις κατηγορίες οφειλετών ασφαλιστικών εισφορών (εργοδότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι, αγρότες) ενώ δεν είναι απαραίτητη η αίτηση του ασφαλισμένου. Η διαδικασία παραγραφής των βεβαιωμένων οφειλών θα γίνεται κεντρικά και μαζικά κάθε χρονολογικό έτος από τις υπηρεσίες του ΚΕΑΟ και οι εν λόγω οφειλές δεν θα εμφανίζονται πλέον στην καρτέλα του οφειλέτη καθώς θα διαγράφονται.
Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος θέλει να υποβάλει ένσταση σχετικά με την παραγεγραμμένη οφειλή, μπορεί να το πράξει απευθυνόμενος στην τοπική Διεύθυνση του e-ΕΦΚΑ στην οποία ανήκει.
Να σημειωθεί ωστόσο πως ενδεχόμενο παραγραφής παύει να ισχύει όταν ο e-ΕΦΚΑ ή το ΚΕΑΟ – εντός της 10ετίας – ειδοποιήσει με οποιονδήποτε τρόπο τον ασφαλισμένο για την οφειλή: με δικαστικό επιμελητή – κλητήρα, επιστολή, ηλεκτρονική ειδοποίηση, εφόσον υπάρξει μέτρο διοικητικής εκτέλεσης για την είσπραξή της (κοινοποίηση ατομικής ειδοποίησης, επιβολή κατάσχεσης επί κινητής/ακίνητης περιούσιας ή απαίτησης εις χείρας τρίτου, προσδιορισμός προγράμματος πλειστηριασμού κ.λπ.) κ. ά.
Επίσης, όπως προκύπτει από την εγκύκλιο, ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να ακυρώσει χρεωστικά ειδοποιητήρια που έχουν αποσταλεί σε ασφαλισμένους εφόσον αυτά πέφτουν στη 10ετή παραγραφή.
Οι χρόνοι που διαγράφονται λόγω παραγραφής δεν μπορούν να συνυπολογιστούν στον χρόνο ασφάλισης των μη μισθωτών, γεγονός που σε ορισμένες περιπτώσεις δυσχεραίνει τη συνταξιοδότηση. Και αυτό γιατί ο χρόνος που παραγράφεται δεν επιτρέπει τη συμπλήρωση του απαιτούμενου για τη συνταξιοδότηση χρόνου ασφάλισης.
Συνολικά, υπολογίζεται ότι η παραγραφή αφορά ήδη οφειλές ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ έναντι συνολικών οφειλών προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ που ξεπερνούν τα 45,5 δισ. ευρώ.
Σύνταξη: Βγαίνουν γρηγορότερα οι συντάξεις στην Ελλάδα από όσο στη Γερμανία και τη Γαλλία
Την ικανοποίησή του για την ταχύτητα έκδοσης συντάξεων στη χώρα μας, συγκρίνοντάς την με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Δεν είναι μικρό πράγμα να βγαίνουν στην Ελλάδα γρηγορότερα οι συντάξεις από όσο στη Γερμανία και τη Γαλλία! Έτσι συμβαίνει στον ΕΦΚΑ εδώ και μερικούς μήνες. Είναι μια εξέλιξη που πιστοποιείται από επίσημα στοιχεία και αισθάνομαι γι’ αυτό πολύ ικανοποιημένος.
Πράγματι οι συντάξεις για τις νέες αιτήσεις εκδίδονται μεσοσταθμικά σε 2 μήνες, ενώ με βάση τα στοιχεία του International Social Security Association, στη Γερμανία εκδίδονται σε 74 ημέρες και στην Γαλλία σε 84 ημέρες. Αυτό είναι μια μεγάλη πρόοδος που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Προφανώς υπάρχουν και εξαιρέσεις λόγω της πολυπλοκότητας του ασφαλιστικού μας συστήματος. Κανείς δεν τις αμφισβητεί. Αλλά είναι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα! Και αυτό που αποδεικνύεται επίσης με βάση τα επίσημα στοιχεία είναι ότι τα τελευταία δύο χρόνια εκδόθηκαν 500.000 κυρίες συντάξεις. Μόνο το 2022 εκδόθηκαν υπερδιπλάσιες συντάξεις σε σχέση με το 2019 (287.000 από 123.000). Έχει πλέον εκκαθαριστεί το στοκ των εκκρεμοτήτων έως το 2021, με εξαίρεση ελάχιστες πολύ προβληματικές περιπτώσεις που θα ήταν παράνομο να εκδοθεί σύνταξη. Ενώ από τις αιτήσεις του 2022 έχει εκδοθεί το 86%. Ο ΕΦΚΑ έχει ακόμα κατορθώσει να εκδίδει κατά μέσο όρο 1.250 συντάξεις την ημέρα από 500 το 2019», έγραψε χαρακτηριστικά.
Και συνέχισε: «Υπήρξαν στιγμές τα τελευταία δύο χρόνια που πίστεψα ότι δεν θα τα καταφέρουμε με τις εκκρεμείς συντάξεις. Οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις ήταν μεγάλες και οι αντιστάσεις σε κάθε καινοτομία που επιχειρήσαμε να εφαρμόσουμε ήταν συνεχείς: “αυτό στην Ελλάδα δεν γίνεται, εκείνο υπονομεύει τον δημόσιο χαρακτήρα… της ταλαιπωρίας τελικά των εργαζομένων κλπ”. Ωστόσο χάρη στο πείσμα και τις νέες μεθόδους της ομάδας του Υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ τα καταφέραμε και αντιμετωπίσαμε αυτή τη ντροπή με τις κύριες συντάξεις. Συνεχίζουμε τώρα, χρησιμοποιώντας τα ίδια εργαλεία για να εξαλείψουμε το στοκ των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε και εκεί».