Συντάξεις: Βόμβα στα αναδρομικά – Ποιοι παίρνουν εως 75.000 ευρώ

Συντάξεις: Σημαντικές αλλαγές αναμένεται να δουν χιλιάδες συνταξιούχοι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα καθώς από τις αρχές του νέου έτους τίθενται σε εφαρμογή οι αυξήσεις που έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση. Παρόλα αυτά, ακόμα παραμένουν ανοιχτά πολλά ζητήματα αναφορικά με το ποσό των αυξήσεων, το ποσοστό των συνταξιούχων που πραγματικά θα δει αυξημένο εισόδημα καθώς […]

Συντάξεις: Βόμβα στα αναδρομικά - Ποιοι παίρνουν εως 75.000 ευρώ

Συντάξεις: Σημαντικές αλλαγές αναμένεται να δουν χιλιάδες συνταξιούχοι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα καθώς από τις αρχές του νέου έτους τίθενται σε εφαρμογή οι αυξήσεις που έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση.

Παρόλα αυτά, ακόμα παραμένουν ανοιχτά πολλά ζητήματα αναφορικά με το ποσό των αυξήσεων, το ποσοστό των συνταξιούχων που πραγματικά θα δει αυξημένο εισόδημα καθώς και το τι θα γίνει με την καταβολή των αναδρομικών.

Όσο πλησιάζει η 1/1/2023 ειδικοί βάζουν κάτω τα στοιχεία και προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα που απασχολούν την πλειοψηφία των συνταξιούχων.

Αυτό, λοιπόν, που φαίνεται να ισχύει είναι ένα κυμα αυξήσεων στις συντάξεις καθώς και αναδρομικά ύψους μέχρι και 75.000 ευρώ τα οποία θα λάβουν περίπου 120.000 συνταξιούχοι.

Αυτό το συμπέρασμα-αποτέλεσμα θα προκύψει έπειτα από τη διαδικασία επανυπολογισμού των αποδοχών. Μια διαδικασία η οποία ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και δρομολογείται με ευθύνη του ίδιου του ΕΦΚΑ.

Ακόμα, όμως, και σε αυτό το θέμα, υπάρχουν ορισμένες απορίες που χρήσουν διευκρινίσεων. Η βασική ερώτηση είναι οι εξής: Ποιες κατηγορίες συνταξιούχων θα αφορά η διαδικασία αυτή των επανυπολογισμών που αναφέραμε πως πραγματοποιεί ο ΕΦΚΑ;

Σύμφωνα με πληροφορίες ανθρώπων που γνωρίζουν πολύ καλά τα δεδομένα που ισχύουν στο ασφαλιστικό σύστημα αυτός ο επανυπολογισμός αγγίζει δύο κατηγορίες συνταξιούχων.

Ας δούμε αναλυτικά ποιες είναι αυτές και πως αναμένεται να επηρεαστεί ή εκάστοτε κατηγορία από τις αλλαγές που θα δούμε αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου του 2023.

Ταυτόχρονα θα δούμε παρακάτω στο άρθρο τη διαδικασία που ακολουθεί ο ΕΦΚΑ για τους εκκρεμείς επανυπολογισμούς, καθώς και τη μέριμνα που υπάρχει για τη διαχείριση των όποιων καθυστερήσεων έχουν προκύψει το τελευταίο χρονικό διάστημα!

Ήδη μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες για διορθώσεις στοιχείων σε δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους που εκκρεμούν από την εποχή του ασφαλιστικού Κατρούγκαλου που είχε φέρει και ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Συντάξεις: Οι 2 κατηγορίες που θα δουν επανυπολογισμό:

1 Νέους συνταξιούχους που αποχώρησαν μετά τον Μάιο του 2016 με παράλληλη ασφάλιση, στους οποίους πληρώθηκε η μία σύνταξη και οφείλεται η προσαύξηση για τον διπλό χρόνο ασφάλισης, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οφείλονται και αυξήσεις από τα μεγαλύτερα ποσοστά αναπλήρωσης μετά την 30ετία.

2 Συνταξιούχους που βγήκαν πριν το 2016 με ένα Ταμείο (παλαιοί), οι οποίοι είχαν μείνει εκτός επανυπολογισμού τόσο με το νόμο «Κατρούγκαλου» όσο και με το νόμο Βρούτση, διότι τα στοιχεία τους ήταν ελλιπή. Στην ίδια κατηγορία συγκαταλέγονται και νέοι -μετά το 2016- συνταξιούχοι με 30 έτη ασφάλισης και άνω, σε ένα Ταμείο, για τους οποίους ο επανυπολογισμός σύνταξης σκοντάφτει σε διάφορες αιτίες (παίρνουν και σύνταξη χηρείας, είχαν απασχόληση ως συνταξιούχοι κ.λπ.).

Ποιος είναι ο στόχος πίσω από τη διαδικασία αυτή

Για όλους τους εκκρεμείς επανυπολογισμούς που καθυστερούν, όπως και για τις προσαυξήσεις συντάξεων από την παράλληλη ασφάλιση που δεν έχουν υπολογιστεί, ο ΕΦΚΑ έχει δρομολογήσει τη διαδικασία εκκαθάρισής τους από το καλοκαίρι με τη λειτουργία ειδικού λογισμικού από τις υπηρεσίες του. Ο στόχος που έχει θέσει η διοίκηση του Ταμείου είναι να μηδενιστούν οι εκκρεμότητες των επανυπολογισμών στο πρώτο εξάμηνο του 2023.

Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ», έχουν γίνει διορθώσεις στοιχείων και ποσών σε περίπου 40.000 παλιές συντάξεις που είχαν και χρόνους ασφάλισης στο εξωτερικό, όπως και σε άλλες 12.000 συντάξεις του ΝΑΤ που ο επανυπολογισμός τους καθυστερούσε από το νόμο Κατρούγκαλου.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις προκύπτουν για τους συνταξιούχους που έχουν παράλληλη ασφάλιση, καθώς και για τους «ξεχασμένους» επανυπολογισμούς παλαιών συνταξιούχων.

Οι μεν συνταξιούχοι με ασφάλιση σε δύο Ταμεία μπορεί να φτάνουν σε αναδρομικά αυξήσεων ως και τις 75.000 ευρώ, ενώ για συνταξιούχους που δεν έχουν κανέναν επανυπολογισμό οι αυξήσεις και τα αναδρομικά ξεκινούν από 1ης/1/2019 που θα έπρεπε να έχουν επανυπολογισμένες συντάξεις με τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου και εν συνεχεία από 1ης/10/2019 μετρούν τα αναδρομικά του επανυπολογισμού με το νόμο Βρούτση.

Ποιοι είναι οι κερδισμένοι

Περισσότερο κερδισμένοι από τις προσαυξήσεις παράλληλης ασφάλισης βγαίνουν οι γιατροί του ΕΣΥ που έχουν δύο Ταμεία, το Δημόσιο λόγω θέσης και το ΤΣΑΥ λόγω επαγγέλματος. Η πλειονότητα όσων βγήκαν μετά το 2016 πήρε τη σύνταξη του Δημοσίου και ένα ποσό «έναντι» από το ΤΣΑΥ πολύ μικρότερο από την προσαύξηση κατά 0,075% που προβλέπει ο νόμος. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα αναδρομικά της προσαύξησης υπολογίζονται από την αρχική ημερομηνία συνταξιοδότησης που μπορεί να είναι το 2016, το 2017 ή το 2018, ενώ αν δεν έχει γίνει και ο επανυπολογισμός με τους συντελεστές του νόμου Βρούτση (από τα 30 έτη ασφάλισης και πάνω) τότε τα αναδρομικά για τους εν λόγω συνταξιούχους φτάνουν ως και τις 75.000 ευρώ!

Συντάξεις – Ας δούμε παραδείγματα

Ο «Ε.Τ.» μέσα από τη έρευνα βρήκε δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις συνταξιούχων γιατρών του ΕΣΥ, που μετά από πολύμηνη αναμονή πήραν αναδρομικά από την προσαύξηση για την παράλληλη ασφάλιση και από τον επανυπολογισμό σύνταξης λόγω 30ετίας, με μικτά ποσά 44.150 ευρώ ο ένας και 75.800 ευρώ ο δεύτερος. Ωστόσο τα καθαρά ποσά αναδρομικών που εισπράχθηκαν μετά τις κρατήσεις και το φόρο μειώθηκαν σε 26.600 ευρώ και 42.700 ευρώ αντίστοιχα.

Οι εκκρεμείς επανυπολογισμοί συντάξεων για συνταξιούχους με ένα Ταμείο, καθώς και ο υπολογισμός των προσαυξήσεων για όσους έχουν παράλληλη ασφάλιση προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό και για συνταξιούχους που ασφαλίστηκαν ταυτόχρονα σε δύο Ταμεία του ιδιωτικού τομέα (π.χ. ΙΚΑ και ΟΑΕΕ).

Ηδη βγαίνουν δεκάδες τροποποιητικές αποφάσεις σχεδόν σε καθημερινή βάση από τις κατά τόπους διευθύνσεις του ΕΦΚΑ και οι συνταξιούχοι παίρνουν αύξηση από τον παράλληλο χρόνο με αναδρομικά από την ημερομηνία που συνταξιοδοτήθηκαν.

Επειδή όμως στον ιδιωτικό τομέα ο παράλληλος χρόνος ασφάλισης είναι μικρότερος, προκύπτουν και μικρότερα ποσά για τους συνταξιούχους.

Σε δύο τέτοιες τροποποιητικές αποφάσεις που συνέλεξε ο «Ε.Τ.» από την έρευνά του για τους εκκρεμείς επανυπολογισμούς, οι συνταξιούχοι έχουν από τον Νοέμβριο του 2022 προσαυξήσεις για τον παράλληλο χρόνο με σχεδόν 110 ευρώ το μήνα ο ένας και 27 ευρώ ο δεύτερος.

Το μεγάλο παράδοξο

Στις συντάξεις που μένουν χωρίς επανυπολογισμό (με ένα Ταμείο) ανήκουν τόσο παλιών όσο και νέων συνταξιούχων. Σε κάποιες, δε, κατηγορίες, όπως για παράδειγμα παλαιοί συνταξιούχοι του ΗΣΑΠ, συμβαίνει οι χήρες συνταξιούχων του Ταμείου να παίρνουν επανυπολογισμένες συντάξεις που είναι ως και 700 ευρώ υψηλότερες από τις συντάξεις γήρατος που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι του Ταμείου! Ο λόγος για το παράδοξο αυτό είναι ότι οι συντάξεις γήρατος του ΗΣΑΠ δεν επανυπολογίστηκαν ούτε με το νόμο Κατρούγκαλου και κατά συνέπεια, αφού δεν είχαν τον πρώτο επανυπολογισμό, δεν έχουν επανυπολογιστεί ούτε με τους βελτιωμένους συντελεστές του νόμου Βρούτση.

Τώρα που ο ΕΦΚΑ πιάνει μία-μία τις εκκρεμότητες θα πρέπει και αυτοί να δουν τις καινούργιες τους συντάξεις και μάλιστα με αυξήσεις από τον επανυπολογισμό γιατί θα έχουν μπόνους 0,075% από τις επιπλέον του 20% εισφορές που κατέβαλαν ως εργαζόμενοι.