Συντάξεις: Βόμβα! Αναδρομικά για ΟΛΟΥΣ σε 6 δόσεις

συντάξεις: Χαρά σε ευαγγέλια για χιλιάδες συνταξιούχους καθώς η Κυβέρνηση λόγω αυξημένων εσόδων στα ταμεία της αναμένεται να πιστώσει στους τραπεζικούς λογαριασμούς τα πολυσυζητημένα αναδρομικά. Μέχρι και 2,5 δισ. ευρώ σε βάθος 6ετίας θα καταβληθούν σε όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο σε όσους προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων και δώρων […]

Συντάξεις: Βόμβα! Αναδρομικά για ΟΛΟΥΣ σε 6 δόσεις

συντάξεις: Χαρά σε ευαγγέλια για χιλιάδες συνταξιούχους καθώς η Κυβέρνηση λόγω αυξημένων εσόδων στα ταμεία της αναμένεται να πιστώσει στους τραπεζικούς λογαριασμούς τα πολυσυζητημένα αναδρομικά.

Μέχρι και 2,5 δισ. ευρώ σε βάθος 6ετίας θα καταβληθούν σε όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο σε όσους προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων και δώρων 11 μηνών.

Την επέκταση της καταβολής αναδρομικών (500 έως 3.500 ευρώ) για το δεδικασμένο 11μηνο της περιόδου Ιούνιος 2015-Μάιος 2016 στο σύνολο των συνταξιούχων (2.000.000) και όχι μόνο στους 300.000 που αφορά η απόφαση του ΣτΕ, εξετάζει η κυβέρνηση.

Αν και το οικονομικό επιτελείο επισημαίνει ότι η επέκταση της χορήγησης θα εξαρτηθεί «από τα δημοσιονομικά περιθώρια», ωστόσο έχουν πέσει σενάρια στο τραπέζι που αφορούν την απόδοση σε όλους τους συνταξιούχους του μέρους των περικοπών δώρων και επικουρικών συντάξεων για το συγκεκριμένο 11μηνο, σε 5 ή 6 δόσεις, αρχής γενομένης από το 2024.

συντάξεις: Η πρώτη δόση των αναδρομικών θα καταβληθεί το 2024

Πρόκειται στην ουσία για ένα ποσό της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ, που μπορεί όμως να καταβληθεί σε ορίζοντα εξαετίας. Όπως επισημαίνεται, αν τα έσοδα πάνε καλά, υπάρχει ένα επιπλέον περιθώριο για την απόδοση 400-500 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, ώστε να κλείσει κάθε διεκδίκηση στο θέμα αυτό.

Να σημειωθεί ότι μέσα στον Ιούλιο το ΣτΕ με την υπ αριθμ. 1342/2023 πιλοτική απόφασή του έκρινε ότι τα δώρα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας που είχαν καταργηθεί δεν καταβάλλονται, καθώς «δεν υφίσταται αγώγιμη αξίωση για τις παροχές αυτές για τον μετά την 12η.5.2016 χρόνο», δηλαδή δεν υπάρχει ούτε καν περιθώριο δικαστικής διεκδίκησης.

Έτσι, με βάση την περσινή απόφασή του, που αφορά 300.000 συνταξιούχους που είχαν κάνει προσφυγές, το ΣτΕ διέταξε την κυβέρνηση να καταβάλει στους συνταξιούχους αναδρομικά δώρων και επικουρικών για το 11μηνο 2015-2016.

Οι συνταξιούχοι είχαν ζητήσει αναδρομικά 84 μηνών (2012-2021), που τους είχαν επιδικάσει οι υπ’ αριθ. 2287-2288/2015 αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ανέτρεψε τις δικές του αποφάσεις του 2015, που είχαν κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων και την κατάργηση των δώρων, και επιδίκασε αναδρομικά μόνο 11 μηνών, και μάλιστα μόνο για όσους είχαν ασκήσει αγωγή έως 31.7.2020.

Σύμφωνα με το διατακτικό των αποφάσεων του ΣτΕ, τα αναδρομικά, για δημοσιονομικούς λόγους, ενώ τα δικαιούνται όλοι οι συνταξιούχοι, πρέπει να τα λάβουν μόνον όσοι εξ αυτών άσκησαν αγωγή έως 31.7.2020, όταν δηλαδή δημοσιεύθηκε ο νόμος Βρούτση 4714/2020, που απαγόρευε τη διεκδίκηση μετά την έκδοσή του.

Ωστόσο, παραμένουν σε ισχύ οι προηγούμενες αποφάσεις του ίδιου δικαστηρίου (2287-2288/2015, 1890-1891/2019), με τις οποίες προβλεπόταν η αναδρομική καταβολή του 11μήνου 2015-2016 για τις περικοπές των μνημονιακών νόμων 4051/2012 & 4093/2012.

Ποιους αφορούν

Τα αναδρομικά που επιδίκασε το ΣτΕ σε όσους συνταξιούχους κατέθεσαν αγωγές έως τις 31.7.2020 αφορούν:

1. Μειώσεις επικουρικών συντάξεων και επιδομάτων εορτών και θέρους επικουρικών συντάξεων της περιόδου Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016.

2. Επιδόματα εορτών και θέρους κύριων συντάξεων, της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016.

3. Τόκους (6% έως τον Απρίλιο του 2019 και 3% στη συνέχεια) επί των ποσών που επιστράφηκαν στις κύριες συντάξεις και επί των ποσών που θα πάρουν τώρα για τις επικουρικές και τα επιδόματα εορτών και θέρους.

Ουσιαστικά πρόκειται για 800 ευρώ σε κάθε συνταξιούχο εκείνης της περιόδου (200 επίδομα αδείας για το καλοκαίρι του 2015, 400 δώρο Χριστουγέννων 2015 και 200 δώρο Πάσχα 2016), συν τις διαφορές από τις επικουρικές συντάξεις.

Να σημειωθεί ότι όσοι συνταξιούχοι είχαν καταθέσει αγωγές για τα αναδρομικά εκείνης της περιόδου στα δικαστήρια, ακόμα και όσες εκκρεμούν, δικαιώνονται. Και ο ΕΦΚΑ καταβάλλει τα αναδρομικά.

Νέα ρύθμιση φέρνει κερδισμένους, πόσο και ποιες θα μειώνονται

Μικρότερες περικοπές στις συντάξεις χηρείας προωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση θα προβλέπει διπλό υπολογισμό στις συντάξεις χηρείας μετά την πρώτη 3ετία, ώστε στην περίπτωση που υπάρχει και δεύτερη σύνταξη να επιλέγουν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι ποια από τις δύο θα μειωθεί κατά 50%.

Ουσιαστικά επεκτείνεται και στον ιδιωτικό τομέα η περικοπή της σύνταξης χηρείας στο μισό στην περίπτωση απασχόλησης ή συνταξιοδότησης εξ ιδίου δικαιώματος του έμμεσα ασφαλισμένου.

Ειδικότερα εξετάζεται να επιλέγεται το συμφερότερο ποσό που θα λαμβάνουν οι συνταξιούχοι μετά την πρώτη τριετία αντί της υποχρεωτικής περικοπής της σύνταξης χηρείας στο μισό, όπως ισχύει μετά το νόμο Κατρούγκαλου για δικαιούχους συντάξεων χηρείας από 13/5/2016 και μετά.

Έτσι αν ένας συνταξιούχος έχει 500 ευρώ από τη δική του σύνταξη και 800 ευρώ από τη σύνταξη χηρείας θα μπορεί να επιλέγει μετά την πρώτη τριετία από την καταβολή της σύνταξης χηρείας η μείωση κατά 50% να μη γίνει στα 800 ευρώ, αλλά στα 500 ευρώ. Με την επιλογή αυτή θα λαμβάνει 800 ευρώ από χηρεία και 250 ευρώ από τη δική του σύνταξη, δηλαδή συνολικά 1.050 ευρώ.

Με το ισχύον καθεστώς (νόμος Κατρούγκαλου) η σύνταξη που θα κοπεί μετά την τριετία είναι υποχρεωτικά αυτή της χηρείας, που σημαίνει ότι τα 800 ευρώ γίνονται 400 ευρώ και ο συνταξιούχος μαζί με τη δική του σύνταξη (500 ευρώ) θα παίρνει συνολικά 900 ευρώ. Η διαφορά με την επιλογή του συμφερότερου ποσού είναι πως κερδίζει 150 ευρώ επιπλέον και συνολικά θα λαμβάνει 1.050 ευρώ αντί 900 ευρώ.

Παράλληλα χιλιάδες συνταξιούχοι θα βγουν κερδισμένοι οι οποίοι για την πρώτη τριετία λαμβάνουν σύνταξη χηρείας ίση με το 70% της σύνταξης του θανόντος, ενώ μετά την τριετία το ποσό της χηρείας μειώνεται κατά 50% και η σύνταξη χηρείας περιορίζεται από το 70% στο 35% της σύνταξης του θανόντος.

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, όπως όταν πρόκειται για συνταξιούχους ΟΓΑ, η μείωση δεν είναι μόνον ότι το 70% της χηρείας θα γίνει 35% μετά την πρώτη τριετία, αλλά ότι λόγω του ειδικού καθεστώτος του ΟΓΑ οι εν λόγω συνταξιούχοι άπαξ και επιλέξουν να πάρουν τη σύναξη χηρείας θα χάσουν και ένα ποσό από τη δική τους σύνταξη, που είναι η βασική σύνταξη των 360 ευρώ που έδινε ο ΟΓΑ και άρχισε να μειώνεται κατά 4% το χρόνο από το 2003 και μετά. Αυτό το κομμάτι σύνταξης «φεύγει» με το που θα ζητήσει ο συνταξιούχος τη σύνταξη χηρείας και πολλές φορές καταλήγει με λιγότερα απ’ ό,τι αν δεν έπαιρνε τη σύνταξη χηρείας.

Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω θανάτου

Α) Σύνταξη λόγω θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου (ο οποίος έχει πραγματοποιήσει το χρόνο ασφάλισης που απαιτείται για τη συνταξιοδότησή του εξ’ ιδίου δικαιώματος ή ανικανότητας) καταβάλλεται πλέον σε αυτούς τους δικαιούχους επιζώντες συζύγους/ετέρους μέρη του συμφώνου συμβίωσης και διαζευγμένους ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Η διάταξη αυτή καθορίζει πλέον τα τρία (3) έτη ελάχιστης διάρκειας γάμου/συμφώνου συμβίωσης από τη σύναψή τους μέχρι την ημερομηνία θανάτου, ως προϋπόθεση για την αναγνώριση δικαιώματος συνταξιοδότησης σε επιζώντα σύζυγο ή στο έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης.

Η εν λόγω προϋπόθεση εξακολουθεί να μην ελέγχεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

i. Ο θάνατος οφείλεται σε ατύχημα που προήλθε πρόδηλα και αναμφισβήτητα εξαιτίας της υπηρεσίας (κατά τις διατάξεις που ισχύουν για τους ασφαλισμένους στους τ. φορείς κοινωνικής ασφάλισης που εντάχθηκαν στον Ε.Φ.Κ.Α., πρόκειται για τις περιπτώσεις ατυχήματος που χαρακτηρίζεται εργατικό) ή σε ανθρωποκτονία.

ii. Κατά τη διάρκεια του γάμου γεννήθηκε ή με το γάμο νομιμοποιήθηκε, αναγνωρίστηκε ή υιοθετήθηκε τέκνο. Σύμφωνα με το όλο πνεύμα των διατάξεων του άρθρου 1463 του Α.Κ. και επ., πλήρης εξομοίωση του γεννημένου χωρίς γάμο τέκνου με τέκνο γεννημένο σε γάμο επιτυγχάνεται όταν παράλληλα με την αναγνώριση (εκούσια ή δικαστική) συναφθεί και γάμος των γονέων.

iii. Η χήρα κατά το χρόνο του θανάτου τελούσε σε κατάσταση εγκυμοσύνης, η οποία δεν διεκόπη και γεννήθηκε ζων τέκνο.

iv. Συντρέχει η περίπτωση ανασύστασης προϋπάρξαντος γάμου. Ο αρχικός και ο εξ’ ανασυστάσεως γάμος, κατά τη διάρκεια του οποίου απεβίωσε ο σύζυγος, πρέπει να έχουν διαρκέσει συνολικά τουλάχιστον πέντε έτη, ο δε εξ ανασυστάσεως πρέπει να είχε διάρκεια τουλάχιστον έξι μηνών. Εξυπακούεται ότι, και σε αυτή την περίπτωση, η συνολική διάρκεια του αρχικού και εξ ανασυστάσεως γάμου θα πρέπει να είναι τρία έτη.

Β) Η σύνταξη λόγω θανάτου χορηγείται σε τέκνα θανόντος ασφαλισμένου (ο οποίος έχει πραγματοποιήσει το χρόνο ασφάλισης που απαιτείται για τη συνταξιοδότησή του εξ ιδίου δικαιώματος ή ανικανότητας) ή συνταξιούχου (νόμιμα, τα νομιμοποιηθέντα, αναγνωρισθέντα, υιοθετηθέντα και όσα εξομοιώνονται με αυτά), υπό τους όρους να είναι άγαμα και να μην έχουν συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας τους.