Συντάξεις: Ψυχρολουσία και «ψαλίδι» για συνταξιούχους – Πόσα χάνουν

Άσχημα είναι τα νέα για τους συνταξιούχους, καθώς αναμένεται να μπει ψαλίδι στις συντάξεις τους.

Συντάξεις: Ψυχρολουσία και «ψαλίδι» για συνταξιούχους - Πόσα χάνουν

Οι συντάξεις αναμένεται με τον καινούργιο χρόνο να μην έχουν μεγάλες αυξήσεις και μάλιστα οι συνταξιούχοι δέχονται μεγάλη ψυχρολουσία απ’ όλη αυτή τη διαδικασία λόγω των περικοπών που θα υπάρξουν.

Πιο αναλυτικά οι αυξήσεις που θα δοθούν στις συνταξεις με το νέο έτος αναμένεται να είναι τελικά κάτω από 3% μετά την οριστικοποίηση των βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας.

Από εκεί και πέρα αξίζει να σημειωθεί πως αρχικά είχε ανακοινωθεί πως οι αυξήσεις είχε αρχικά ανακοινωθεί ότι θα φτάσει στο 3.1%, ωστόσο πλέον θα φθάσουν στο 2.9% αθώς προέκυψε αρνητική διαφορά της τάξης του 0,15% από τις αυξήσεις που πήραν οι συνταξιούχοι το 2023.

Κάτι τέτοιο, όπως είναι απόλυτα λογικό, σημαίνει πως αποτέλεσε μεγάλη ψυχρολουσία κι έφερε τεράστια απογοήτευση στους συνταξιούχους, οι οποίοι βλέπουν να χάνουν σημαντικό ποσό της σύνταξής τους.

Ψαλίδι στις συντάξεις και μεγάλη απογοήτευση στους συνταξιούχους

Κάτω από 3% θα είναι τελικά οι αυξήσεις που θα δοθούν στις συνταξεις με τον καινούργιο χρόνο μετά την οριστικοποίηση των βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικότερα οι αυξήσεις θα φθάσουν 2,9% από το 3,1% που είχε αρχικά ανακοινωθεί, το 2024, καθώς προέκυψε αρνητική διαφορά της τάξης του 0,15% από τις αυξήσεις που πήραν οι συνταξιούχοι το 2023.

Επιβεβαίωση για τις αλλαγές στις συντάξεις από τον Πάνο Τσακλόγλου

Την διόρθωση αυτή επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου σε πρόσφατες δηλώσεις του:

«Βάσει του νόμου, η ετήσια αύξηση στις συντάξεις για τα έτη 2023 και 2024 είναι το μισό του αθροίσματος της αύξησης του ΑΕΠ και του ετήσιου πληθωρισμού του προηγούμενου έτους. Έτσι με την μέχρι τώρα εξέλιξη των πραγμάτων η αύξηση για τους συνταξιούχους θα είναι κοντά στο 3% αλλά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε φορά που βγαίνουν τα οριστικά στοιχεία θα γίνεται και η αναπροσαρμογή σε σχέση με τα οριστικά στοιχεία της αύξησης της προηγούμενης χρονιάς. Πέρυσι δόθηκε αύξηση 7,75%, αλλά με βάση τις τελικές εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ρυθμό μεγέθυνσης και τον πληθωρισμό του 2022, η αύξηση θα έπρεπε να ήταν χαμηλότερη. Η διαφορά αυτή θα συνυπολογιστεί στο φετινό ποσοστό αύξησης».

Οι αυξήσεις που θα δοθούν στους συνταξιούχους με παραδείγματα έχουν ως εξής:

*Συνταξιούχος του Δημοσίου που λαμβάνει μέση σύνταξη γήρατος 1.024 ευρώ μικτά, με αύξηση 2,95% για το 2024, θα φτάσει στα 1.054 ευρώ. Η μέση αύξηση είναι 30 ευρώ τον μήνα ή 360 ευρώ σε ετήσια βάση.

*Συνταξιούχος ΙΚΑ ο οποίος λαμβάνει μέση σύνταξη γήρατος 800 ευρώ μικτά, με την αύξηση 2,95% για το 2024, θα παίρνει 824 ευρώ. Η μέση αύξηση είναι 24 ευρώ τον μήνα με ετήσιο όφελος 288 ευρώ.
*Συνταξιούχος από ταμείο ΔΕΚΟ ή τράπεζας ο οποίος λαμβάνει μέση σύνταξη γήρατος 2.353 ευρώ μικτά, με την αύξηση 2,95% για το 2024, θα παίρνει 2.422 ευρώ. Η μέση αύξηση είναι 69 ευρώ τον μήνα και το ετήσιο όφελος που θα έχει φτάνει στα 828 ευρώ.

Τις αυξήσεις αυτές τις δικαιούνται περίπου 1.700.000 συνταξιούχοι οι οποίοι δεν έχουν προσωπική διαφορά και θα τη λάβουν για πρώτη φορά στα τέλη Δεκεμβρίου, όταν και προπληρώνονται οι συντάξεις Ιανουαρίου.

Οι υπόλοιποι περίπου 800.000 που διατηρούν την προσωπική διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου θα λάβουν στα μέσα Δεκεμβρίου μία εφάπαξ παροχή ύψους 100 -150-200 ευρώ (αναλόγως του ύψους της σύνταξής τους), ώστε να καλύψουν μέρος των απωλειών από την αύξηση που δεν δικαιούνται να λάβουν, όμως θα δουν την προσωπική τους διαφορά να μειώνεται ή να μηδενίζεται και επομένως θα προσδοκούν να πάρουν αύξηση στο μέλλον.