Συντάξεις: Μεγάλο ενδιαφέρον και έντονη κινητικότητα έχει προκαλέσει τις τελευταίες μέρες η είδηση των αυξήσεων στις συντάξεις το 2023 και το 2024.
Οι νόμοι έχουν ψηφιστεί, ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης έχει προχωρήσει σε διευκρινίσεις, όμως ακόμα πολλού συνταξιούχοι προσπαθούν να ξεδιαλύνουν το νέο τοπίο που διαμορφώνεται.
Διαβάστε στο άρθρο παρακάτω τα σημεία τα οποία επέλεξε να αναδείξει ο κ. Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση των νέων δεδομένων για τις συντάξεις στην ομιλία του στη Βουλή, τις πηγές που θα οδηγήσουν στην αύξηση των συντάξεων καθώς και συγκεκριμένα χρήσιμα παραδείγματα που αναδεικνύουν το πως αποκρυσταλλώνεται η νέα πραγματικότητα για τους συνταξιούχους από την αρχή του νέου έτους.
Τι είπε ο Κωστής Χατζηδάκης
Σε ομιλία του στη Βουλή την Πέμπτη, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης έδωσε διευκρινίσεις αναφορικά με το πόσοι και ποιοι αναμένεται να πάρουν διπλή ή τριπλή αύξηση, στρέφοντας μάλιστα τα βέλη του και προς την αντιπολίτευση για τον «αν τελικά θα καταψηφίσει ένα νομοσχέδιο με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα. Με ρυθμίσεις για ενίσχυση του εισοδήματος εκατομμυρίων συμπολιτών μας, κοινωνικές ρυθμίσεις και ρυθμίσεις εξορθολογισμού. Αν το υπερψηφίσετε επί της αρχής και επί των άρθρων θα είστε ανακόλουθοι με όσα λέτε, αν το καταψηφίσετε εμείς αύριο θα υπενθυμίσουμε σε μια σειρά κοινωνικών ομάδων (στους χαμηλοσυνταξιούχους, τους αναπήρους, τους οροθετικούς κ.α.) ότι στρέφεστε εναντίον τους. Έχετε ένα σκληρό δίλημμα να αντιμετωπίσετε» ήταν τα λόγια του κ. Χατζηδάκη.
Ενώ ακολούθως στάθηκε στα δεδομένα εκείνα που αναμένεται να διαμορφώσουν την νέα πραγματικότητα για τους συνταξιούχος: Δηλαδή την έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε 2,3 εκατ. ευάλωτους πολίτες: συνταξιούχους, δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, ανασφάλιστους υπερήλικες, δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και δικαιούχους Επιδόματος Παιδιού, που θα δοθεί ως τις 20 Δεκεμβρίου.
Την οριζόντια αύξηση 7,75 % που θα δοθεί τον Ιανουάριο του 2023 με τις συντάξεις του Φεβρουαρίου, σε 1.724.713 συνταξιούχους (επί συνόλου 2,3 εκατ.).
Δείτε αναλυτικά τις αυξήσεις στις συντάξεις με παραδείγματα και αριθμούς:
Τέσσερις συν 1 αυξήσεις στις συντάξεις θα έχουν 2.499.285 συνταξιούχοι για το 2023 και το 2024.
Συντάξεις: Οι 4 +1 πηγές αυξήσεων είναι:
Αύξηση 7,75% τον Ιανουάριο με το ξεπάγωμα των συντάξεων.
Αύξηση από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που θα πιστωθεί στη σύνταξη που πληρώνεται τον Δεκέμβριο.
Αύξηση από την 4ηδόση του επιπλέον ποσού που προέκυψε από τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης.
Ετήσια εφάπαξ αύξηση με το έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ.
4+1. Διορθωτική αύξηση συντάξεων για το 2023 ως 0,8%, που θα δοθεί αρχές του 2024.
Από την ανάλυση των τελικών στοιχείων που ολοκλήρωσαν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ σε σύνολο 2.634.786 συνταξιούχων, οι 2.499.285 συνταξιούχοι, δηλαδή το 94,6% θα δουν μία, δύο ή και τρεις αυξήσεις στο εισόδημά τους.
Από την οριζόντια αύξηση του 7,75% θα ωφεληθούν 1.724.713 συνταξιούχοι.
Διπλή αύξηση με 7,75% και κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης ή με 7,75% και καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ) θα δουν 1.344.696 συνταξιούχοι.
Τριπλή αύξηση με 7,75%, με τα 250 ευρώ με 4η δόση επανυπολογισμού και κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα έχουν 185.649 συνταξιούχοι.
Δείτε τι θα αλλάξει μέσα από παράδειγμα
– Μια αύξηση. Συνταξιούχος που λαμβάνει τον μήνα 850 ευρώ. Με την εφαρμογή της αύξησης του 7,75%, το μηνιαίο όφελος που θα έχει θα είναι περίπου 66 ευρώ, ενώ το ετήσιο 792 ευρώ. Θα αγγίξει δηλαδή το 93% μιας επιπλέον σύνταξης.
– Διπλή αύξηση. Συνταξιούχος με μηνιαίες απολαβές 1.100 ευρώ, με την εφαρμογή της αύξησης του 7,75%, θα δει μηναίο όφελος 85 ευρώ και ετήσιο όφελος 1.020 ευρώ. Λόγω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα δει επιπλέον ετήσιο όφελος 66 ευρώ. Το συνολικό ετήσιο όφελος ανέρχεται στα 1.086 ευρώ αγγίζοντας την μια επιπλέον σύνταξη.
– Τριπλή αύξηση. Συνταξιούχος λαμβάνει των 514 ευρώ το μήνα. Με την εφαρμογή της αύξησης του 7,75%, το μηνιαίο του όφελος από αυτή την αύξηση θα είναι 40 ευρώ και το ετήσιο 480 ευρώ. Παράλληλα, θα λάβει επιπλέον αύξηση 2,83% λόγω της 4ης ετήσιας αύξησης που προβλέπεται στον ν. Βρούτση δηλαδή επιπλέον 174 ευρώ το χρόνο. Λόγω χαμηλού εισοδήματος (κάτω από τις 9.600 ευρώ) θα λάβει και το βοήθημα των 250 ευρώ. Επομένως με το συνδυασμό των τριών παραπάνω αυξήσεων προκύπτει πως το συνολικό ετήσιο όφελος του ανέρχεται στα 904 ευρώ. Θα δει επομένως ακέραια μια επιπλέον σύνταξη, αλλά και το 68% μιας 2ης επιπλέον σύνταξης.
Τι ισχύει για την προσωπική διαφορά
Συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά, και αποδοχές ως 850 ευρώ θα πάρουν το επίδομα των 250 ευρώ, ενώ με την αύξηση κατά 7,75% θα ωφεληθούν είτε μειώνοντας είτε και μηδενίζοντας την προσωπική διαφορά. Συνταξιούχος με 70 ευρώ (θετική) προσωπική διαφορά λαμβάνει καθαρή σύνταξη το μήνα 560 ευρώ. Θα λάβει την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ και με την αύξηση κατά 7,75% θα μειώσει την προσωπική διαφορά στα 26,6 ευρώ και θα πάρει πραγματική αύξηση από το 2024.
Η οριζόντια αύξηση κατά 7,75% τον Ιανουάριο είναι η μία από τις τέσσερις κατηγορίες αυξήσεων στις συντάξεις που θα δοθούν το 2023, ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στη Βουλή κατά την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και διερωτήθηκε αν «θα καταψηφίσει η αντιπολίτευση ένα νομοσχέδιο με τόσο έντονο κοινωνικό χαρακτήρα».
Τα στοιχεία του Χατζηδάκη
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός:
Μία τουλάχιστον αύξηση θα λάβουν 2.499.285 συνταξιούχοι.
Διπλή αύξηση θα λάβουν 1.344.696 εκατ. συνταξιούχοι,
Τριπλή αύξηση θα λάβουν 185.649 συνταξιούχοι.
Τουλάχιστον μία επιπλέον σύνταξη θα λάβει ένας στους δύο συνταξιούχους, (και ορισμένοι θα λάβουν περισσότερα).
Το 83 % όσων έχουν προσωπική διαφορά, θα έχουν και αυτοί θετική επίδραση είτε λόγω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης, είτε λόγω του έκτακτου επιδόματος, που μπορεί να φθάσει και τα 600 ευρώ το χρόνο.
Συνολικά το 94,6 % των συνταξιούχων θα πάρουν αύξηση.
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπενθύμισε επίσης τις πέντε βασικές ρυθμίσεις εξορθολογισμού της ασφαλιστικής νομοθεσίας που είναι:
Η μείωση του χρόνου παραγραφής των μη βεβαιωμένων οφειλών στον ΕΦΚΑ σε 10 χρόνια από 20
Η αύξηση των δόσεων για τις ρυθμισμένες οφειλές στον ΕΦΚΑ σε 24 δόσεις, όπως ισχύει και για οφειλές στην Εφορία
Η επέκταση της «μάχιμης πενταετίας» σε όλους τους ενστόλους
Η θέσπιση πλαφόν και για τις επικουρικές συντάξεις, ειδάλλως ορισμένες ομάδες θα ελάμβαναν υπέρογκες συντάξεις 15.000 ή 20.000 ευρώ το μήνα.
Η δυνατότητα που δίνεται στις δημόσιες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων που διαχειρίζονται εδώ και 20 χρόνια με επιτυχία τα αποθεματικά του ΕΦΚΑ να κάνουν το ίδιο και για τα αποθεματικά του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.
Απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε για την διάταξη αυτή, ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι εξαιτίας της μη επαγγελματικής διαχείρισης των αποθεματικών του Ταμείου, η αξία τους έχει απομειωθεί σε μεγάλο βαθμό. Όπως είπε, «Έχει απομείνει μόνο το 37%. Η κριτική που θα έπρεπε να ασκείται είναι η ανάποδη, γιατί δηλαδή μια τέτοια ρύθμιση στα όρια του αυτονόητου δεν ήρθε νωρίτερα».