Συντάξεις: Έκτακτος μποναμάς! Ποιοι παίρνουν 300 ευρώ χωρίς αίτηση

Συντάξεις: Νέα οικονομική ενίσχυση έως 300 ευρώ προωθείται από την Κυβέρνηση για ευάλωτες κατηγορίες συνταξιούχων οι οποίες δεν ευτύχησαν να δουν την τακτική αύξηση κατά 7,75% στις συντάξεις τους ή είδαν κάποιο ελάχιστο ποσό της τάξεως των 5-10 ευρώ. Ο έκτακτος μποναμάς αφορά περίπου 1,235 εκατ. συνταξιούχους οι οποίοι θα λάβουν το βοήθημα στον τραπεζικό […]

Συντάξεις: Έκτακτος μποναμάς! Ποιοι παίρνουν 300 ευρώ χωρίς αίτηση

Συντάξεις: Νέα οικονομική ενίσχυση έως 300 ευρώ προωθείται από την Κυβέρνηση για ευάλωτες κατηγορίες συνταξιούχων οι οποίες δεν ευτύχησαν να δουν την τακτική αύξηση κατά 7,75% στις συντάξεις τους ή είδαν κάποιο ελάχιστο ποσό της τάξεως των 5-10 ευρώ.

Ο έκτακτος μποναμάς αφορά περίπου 1,235 εκατ. συνταξιούχους οι οποίοι θα λάβουν το βοήθημα στον τραπεζικό τους λογαριασμό λίγο πριν το Πάσχα. Στήριξη όσων δεν έλαβαν τις αυξήσεις 7,75% της προσωπικής διαφοράς

Έκτακτη ενίσχυση ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο για τη στήριξη των χιλιάδων συνταξιούχων που δεν έλαβαν τις αυξήσεις κατά 7,75% που δόθηκαν στις κύριες συντάξεις, λόγω προσωπικής διαφοράς.

Πρόκειται για ένα βοήθημα που αναμένεται να προκύψει από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού έως τα τέλη του τρέχοντος μήνα. Θα απευθύνεται στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και θα καταβληθεί έως το Πάσχα. Το ύψος του θα κυμαίνεται από 250 έως 300 ευρώ και θα στοχεύει ειδικά σε όσους δεν καρπώθηκαν τις αυξήσεις στις συντάξεις τους.

Συντάξεις: Ποιοι παίρνουν 300 ευρώ

Τα πλέον ξεκάθαρα στοιχεία θα τα έχει στη διάθεσή του ο ΕΦΚΑ στο τέλος Φεβρουαρίου, όταν θα έχουν καταβληθεί και τα όποια αναδρομικά για τον μήνα Ιανουάριο. Όμως ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν στη διάθεσή τους τις βασικές κατηγορίες των συνταξιούχων, όπως έχουν πια διαμορφωθεί.

Αυτές είναι οι εξής:

α) 155.000 συνταξιούχοι που τον περασμένο Δεκέμβριο δεν έλαβαν κάποια ενίσχυση στο εισόδημά τους (κατάργηση φορολογικής κράτησης εισφοράς αλληλεγγύης, έκτακτη οικονομική ενίσχυση Χριστουγέννων, βελτίωση ποσοστών αναπλήρωσης) και έναν μήνα μετά διαπίστωσαν ότι δεν έλαβαν ούτε την αύξηση του 7,75%.

Πρόκειται για τους πλέον αδικημένους συνταξιούχους, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειονότητα είχαν υψηλή προσωπική διαφορά και έτσι διαπίστωσαν μόνο λογιστική μείωσή της, αλλά δεν καρπώθηκαν το παραμικρό από τις αυξήσεις που δόθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα.

Οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας δεν κατάφεραν να μηδενίσουν την προσωπική διαφορά τους και έτσι κινδυνεύουν να μην καρπωθούν και στο μέλλον ανάλογες αυξήσεις στις κύριες συντάξεις τους.

β) 500.000 συνταξιούχοι που δεν πήραν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς, αλλά ωφελήθηκαν από την κατάργηση του φόρου στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Οι περισσότεροι από αυτούς έλαβαν αυξήσεις που δεν ξεπέρασαν τα 5-10 ευρώ, δηλαδή ήταν πολύ μικρές. Πρόκειται για συνταξιούχους με αποδοχές πάνω από 1.200 ευρώ τον μήνα, καθώς η συγκεκριμένη φορολογική επιβάρυνση αφορούσε ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

γ) 260.000 συνταξιούχοι οι οποίοι δεν πήραν αύξηση από το 7,75% λόγω προσωπικής διαφοράς αλλά πήραν τα 250 ευρώ των Χριστουγέννων. Είναι χαμηλοσυνταξιούχοι που λαμβάνουν συντάξεις (κύριες και επικουρικές) που συνολικά δεν ξεπερνούν τα 800 ευρώ.

Επίσης, θεωρούνται από τις πλέον αδικημένες κατηγορίες συνταξιούχων, αφού λόγω ακρίβειας επιβαρύνονται ιδιαίτερα σε μηνιαία βάση για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

Όμως, παρά τη μείωση της προσωπικής τους διαφοράς, αυτή δεν μηδενίστηκε και έτσι επίσης υπάρχει ορατό το ενδεχόμενο σε νεότερη αύξηση οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας πάλι να βρεθούν χωρίς ουσιαστικό όφελος.

δ) 320.000 είναι οι συνταξιούχοι που έλαβαν αύξηση, η οποία όμως ήταν πολύ χαμηλή (στα επίπεδα των 10-20 ευρώ). Μπορεί να μηδενίστηκε η προσωπική διαφορά τους, αλλά το τίμημα ήταν να περιοριστεί δραματικά το τελικό ποσό της αύξησης.

Συντάξεις: Ποιοι δεν συγκαταλέγονται…

Σε αυτή την κατηγορία δεν συγκαταλέγονται μόνο οι συνταξιούχοι που κατάφεραν να διώξουν το βάρος της προσωπικής διαφοράς και να πάρουν το υπερβαίνον ποσό, ως αύξηση. Βρίσκονται και όσοι συνταξιούχοι (περίπου 50.000) δεν είχαν καθόλου προσωπική διαφορά αλλά εξαιτίας της αύξησης επιβαρύνθηκαν υπέρμετρα από την αυξημένη φορολόγηση και κυρίως από την εισφορά αλληλεγγύης.

Υπενθυμίζεται ότι για ποσά 1.400 – 1.700 ευρώ η εισφορά είναι 3%, διπλασιάζεται στο 6% για ποσά από 1.700 έως 2.000 ευρώ και φτάνει στο 7% για ποσά από 2.000 ευρώ και άνω.

Έτσι, διαπιστώθηκαν περιπτώσεις συνταξιούχων που η αύξηση προκάλεσε την αλλαγή στο κλιμάκιο της εισφοράς αλληλεγγύης. Συνδυαστικά με την αυξημένη φορολόγηση, οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας κατέληξαν να λάβουν περίπου το 1/3 από την αύξηση που τους αναλογούσε.

Συντάξεις: Πότε οι πληρωμές στους συνταξιούχους, ποιοι θα δουν αναδρομικά

Όπως έγραψε πρώτο το Dnews η καταβολή των συντάξεων Μαρτίου 2023 θα ξεκινήσει από τις 22 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 24 Φεβρουαρίου.

«Τυχεροί» θα είναι οι συνταξιούχοι, καθώς οι συντάξεις Μαρτίου και θα πληρωθούν νωρίτερα αλλά και θα θα «έχουν» αναδρομικά. Ο λόγος είναι η αργία της Καθαράς Δευτέρας.

Στα πόσα των συντάξεων Μαρτίου θα περιλαμβάνεται και αναδρομικά το ποσό που αντιστοιχεί στην αύξηση 7,75% για τον μήνα Ιανουάριο που δεν έχει πληρωθεί.

Για παράδειγμα ένας συνταξιούχος που λαμβάνει τον μήνα 850 ευρώ με την αύξηση του 7,75%, το μηνιαίο όφελος που θα έχει θα είναι περίπου 66 ευρώ, ενώ το ετήσιο 792 ευρώ.

Άρα με τη σύνταξη Μαρτίου θα λάβει άλλα 66 ευρώ την αύξηση του Ιανουαρίου.

Οι ημερομηνίες πληρωμών συντάξεων Μαρτίου
Την Τετάρτη 22 Φεβρουάριου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.
Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9.
Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0,2,4,6,8.

Κ. Χατζηδάκης: Μέχρι τέλη Φεβρουαρίου οι 40.000 από τις 80.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις

Έως το τέλος Φεβρουαρίου, θα έχουν εκδοθεί οι 40.000 επικουρικές συντάξεις από τις συνολικά 80.000 που εκκρεμούν από παρελθόντα έτη, ενημέρωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι είναι κοινό κτήμα πλέον, ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πρόοδος στην απονομή των κύριων συντάξεων, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια (2021 και 2022) εκδόθηκαν περισσότερες από μισό εκατομμύριο συντάξεις, 510.000 χιλιάδες για την ακρίβεια και προσέθεσε πως αν θέλει κανείς να συγκρίνει μπορεί να δει ότι το 2019 εκδόθηκαν 123.000 συντάξεις και 290.000 κύριες συντάξεις το 2022.

“Δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς αυτούς τους αριθμούς” είπε και εξήγησε ότι συνειδητά το υπουργείο έδωσε βάρος στην απονομή των κύριων συντάξεων, δήλωσε δε “ευτυχής” διότι πλέον στη χώρα μας οι καινούργιες αιτήσεις σε συντάξεις εκδίδονται μεσοσταθμικά σε 60 μέρες, ενώ στη Γερμανία σε 74 ημέρες.

Ο κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε ότι σήμερα υπάρχουν 80.000 επικουρικές συντάξεις που περιμένουν να εκδοθούν, καθώς έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη κι επειδή – όπως είπε – από τον ΕΦΚΑ, πλέον χρησιμοποιούνται όλα τα σύγχρονα εργαλεία που χρησιμοποιούνται και για τις κύριες (ηλεκτρονικός πύργος ελέγχου, αυτοποιημένη έκδοση των συντάξεων σε μεγάλο βαθμό)

υπάρχει η διαβεβαίωση ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου από τις 80.000 αυτές εκκρεμείς συντάξεις θα έχουν εκδοθεί 40.000 (δηλαδή 15.000 έχουν εκδοθεί τον Ιανουάριο και άλλες 25.000 τον Φεβρουάριο).

Όπως προσέθεσε ο αρμόδιος υπουργός απομένουν άλλες 40.000 προς έκδοση επικουρικές συντάξεις από τις οποίες ορισμένες είναι και πριν το 2021 και στο πλαίσιο αυτό, καθώς η αυτοματοποίηση δεν μπορεί να λειτουργήσει πλήρως μέχρι να εκδοθούν κανονικά οι συντάξεις, είναι χρέος της Πολιτείας να κάνει αυτό που προτείνεται με την τροπολογία που πρόκειται να ψηφιστεί σήμερα από τη Βουλή:

Δηλαδή σε κάθε συνταξιούχο…

που περιμένει να εκδοθεί η επικουρική του σύνταξη, να δοθούν 100 ευρώ για κάθε μήνα αναμονής (π.χ. για αναμονή ενός έτους 1.200 ευρώ) μέχρι τις 15 Μαρτίου και καθαρά. Αν είναι αναπηρική η επικουρική σύνταξη, το ποσό για κάθε μήνα αναμονής έχει καθοριστεί στα 50 ευρώ, δεδομένου ότι είναι πιο μικρές αυτές οι συντάξεις.

Επίσης, στην ίδια τροπολογία, δίδεται παράταση των ρυθμίσεων για την ασφαλιστική ικανότητα δεδομένου ότι αφορά στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ορισμένων κατηγοριών (μακροχρόνια άνεργοι, όσοι ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους λόγω κορονοϊου) χωρίς προϋποθέσεις.

Παράλληλα επεκτείνεται η ρύθμιση, που και πέρυσι είχε ψηφίσει η Βουλή, για τους ελεύθερους επαγγελματίες έτσι ώστε να έχουν ασφαλιστική ικανότητα μέχρι και τον Μάιο 2023 με την προϋπόθεση να έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές τους στον ΕΦΚΑ μέχρι το 2022.

Τέλος, θεσπίζονται άδειες πενθούντων γονέων με ρύθμιση σύμφωνα με την οποία εργαζόμενοι γονείς που χάνουν τα παιδιά τους να δικαιούνται άδεια 20 ημερών.

Ο κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε ότι με την ρύθμιση αυτή, ανταποκρίνεται το υπουργείο σε αίτημα του Συλλόγου “Καρκινάκι”, που αποτελείται από γονείς που έχασαν τα παιδιά τους από καρκίνο. “Πρόκειται για ρυθμίσεις με κοινωνικό πρόσημο, που μας ενώνουν όλους”, ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός και κάλεσε τα κόμματα να τις υπερψηφίσουν.