Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΕργασιακάΣυνταξεις: Έκτακτος μποναμάς 250 ευρώ στα ΑΤΜ

Συνταξεις: Έκτακτος μποναμάς 250 ευρώ στα ΑΤΜ

Συνταξεις: Έκτακτη επιταγή 250 ευρώ φαίνεται να έρχεται για χαμηλοσυνταξιούχους, μονογονικές οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και άτομα με αναπηρία, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Συνταξεις: Αναμένεται η ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό για την οριστικοποίηση αυτής , ενώ όπως φαίνεται, και τα ευάλωτα νοικοκυριά θα λάβουν τη διπλή ενίσχυση τον Δεκέμβριο.

Ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται από τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας (7,7% στο β’ τρίμηνο), ανοίγει «παράθυρο» για το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, μονογονεϊκές οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και άτομα με αναπηρία.

Τις τελικές ανακοινώσεις θα κάνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της αυριανής ομιλίας του στο Βελλίδειο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει «κλειδώσει» και η διπλή ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών λίγο πριν τα Χριστούγεννα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες υποχρεώσεις τους.

Συνταξεις: Έκτακτο επίδομα!

Υπενθυμίζεται πως έκτακτο επίδομα ύψους 250 ευρώ – επιταγή ακρίβειας – δόθηκε και παλαιότερα σε συνταξιούχους με σύνταξη έως 600 ευρώ και άτομα με αναπηρία.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η φετινή επιταγή ακρίβειας δεν θα είναι κλιμακωτή (ανάλογα με το εισόδημα του δικαιούχου) αλλά οριζόντια και δικαιούχοι της θα είναι οι :

Χαμηλοσυνταξιούχοι

Δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
Άτομα με αναπηρία

Έγγαμοι με παιδιά και μονογονεϊκές οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

«Παράθυρο» για τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος σε χαμηλοσυνταξιούχους άνοιξε και ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, υποστηρίζοντας ότι «ένα τέτοιο μέτρο θα κριθεί στο τέλος του έτους ανάλογα με τις εξελίξεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, τον πόλεμο και το δημοσιονομικό περιθώριο».

Συνταξεις: Αναδρομικά η αύξηση

Τριπλή θα είναι η αύξηση που θα δουν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι από το 2023. Αφενός θα αυξηθούν οι συντάξεις 1,5 εκατομμύριο δικαιούχων από 6% έως έως 7%, αφετέρου θα καταργηθεί η ειδική εισφοράς αλληλεγγύης που παρακρατείται κάθε μήνα από τις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ, ενώ νέα αύξηση περιμένει τους παλαιούς συνταξιούχους με πάνω από τα 30 έτη ασφάλισης που δεν έχουν προσωπική διαφορά.

Οσο ο ΕΦΚΑ ολοκληρώνει τον επανυπολογισμό των συντάξεων, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την δαπάνη που θα κληθεί να εγγράψει στον Προϋπολογισμό του 2023, ανάλογα με το τελικό ποσοστό αύξησης που θα «κλειδώσει» μόλις οριστικοποιηθεί η εξέλιξη του πληθωρισμού και της ανάπτυξης του 2022.

Δεδομένου ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης και το ετήσιο ύψος του πληθωρισμού, βάσει των οποίων θα αποφασιστεί το ποσοστό της αύξησης, θα ανακοινωθούν εντός του Ιανουαρίου, είναι πολύ πιθανό οι αυξήσεις του 2023 να δοθούν στους δικαιούχους στο τέλος Φεβρουαρίου ή και ακόμη αργότερα.

Συνταξεις: Τα ποσά

Επομένως τα ποσά θα δοθούν με καθυστέρηση μεν, αλλά αναδρομικά από 1/1/ 2023. Δηλαδή, οι συνταξιούχοι θα πάρουν στο τέλος Φεβρουαρίου (ή Μαρτίου) την αύξηση όλων των μηνών που μεσολάβησαν, αναδρομικά.

Σύμφωνα με το νόμο 4670/2020 η αύξηση διαμορφώνεται από το άθροισμα πληθωρισμού και ανάπτυξης διά του 2. Ετσι αν το 2022 (σε ετήσια βάση) ο πληθωρισμός κλείσει στο 6%-7% και η ανάπτυξη στο 4%, τότε οι συντάξεις θα πρέπει να αυξηθούν το 2023 κατά 5% με 5,5% (δηλαδή 3% με 3,5% λόγω του πληθωρισμού και 2% λόγω της ανάπτυξης).

Αν ο πληθωρισμός κλείσει υψηλότερα και η ανάπτυξη στο 4,5%, τότε η αύξηση θα φτάσει ή θα πεξεράσει το 7%.

Μια οριζόντια αύξηση 5% για τις κύριες συντάξεις σημαίνει μια μέση αύξηση της τάξης των 40 ευρώ το μήνα και περίπου στα 480 ευρώ ετησίως.

Συνταξεις: Πόσο θα αυξηθούν συντάξεις και επιδόματα από το 2023

Μεγάλο μέρος των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ πρόκειται να υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τους εποπτευόμενους φορείς.

Από αυτά ξεχωρίζουν τα μέτρα στήριξης συνολικού ύψους άνω του 1,3 δις. ευρώ που αφορούν την πλειονότητα των 2,4 εκατομμυρίων συνταξιούχων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Ιδιαίτερα σημαντικά όμως είναι και άλλα μέτρα όπως π.χ. η επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα καθώς και η κατάργηση της εισφοράς 1% υπέρ του πρώην Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων, μέτρα που θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος που θα αναρτηθεί σύντομα για δημόσια διαβούλευση.

Επειδή έχει υποβληθεί σειρά ερωτημάτων για τα μέτρα αυτά, το Υπουργείο διευκρινίζει με παραδείγματα τα ακόλουθα:

Αυξήσεις άνω του 6% στις κύριες συντάξεις

Από 1/1/2023 αυξάνονται οι κύριες συντάξεις για πάνω από τα 2/3 των συνταξιούχων (περίπου 1,6 εκατομμύρια) με το συνολικό δημοσιονομικό κόστος να ανέρχεται τουλάχιστον στα 600 εκατομμύρια ευρώ. Η αύξηση αναμένεται να ξεπεράσει το 6% και προκύπτει με βάση ειδικό συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του 2022. Ακριβής εικόνα για το τελικό ύψος των αυξήσεων θα υπάρχει στις αρχές του 2023.

Το υπόλοιπο 1/3 των συνταξιούχων (περίπου 800.000) που θα δουν είτε λογιστικές αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς είτε οριακές αυξήσεις, θα ωφεληθούν στη πλειονότητα τους από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ (αναλύεται παρακάτω).

Κατάργηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης

Πρόκειται για την κατάργηση της λεγόμενης «φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης» για συνταξιούχους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Πρέπει να τονιστεί πως τα εισοδήματα αυτά δεν αφορούν μόνο συντάξεις αλλά το σύνολο των δηλωθέντων εισοδημάτων ανά συνταξιούχο. Στο πλαίσιο αυτό, οι τελικοί ωφελούμενοι ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο με συνολικό δημοσιονομικό κόστος 274 εκατομμύρια ευρώ.

Συνταξιούχος με συνολικό δηλωθέν εισόδημα 15.000 ευρώ, 8.000 από συντάξεις και 7.000 από ενοίκια, θα έχει συνολικό ετήσιο όφελος 66 ευρώ λόγω κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Συνταξιούχος με συνολικό δηλωθέν εισόδημα 22.000 ευρώ από δυο πηγές, 17.000 ευρώ από συντάξεις και 5.000 ευρώ από ενοίκια, θα έχει συνολικό ετήσιο όφελος 276 ευρώ
Συνταξιούχος με συνολικό δηλωθέν εισόδημα 24.000 ευρώ από δυο πηγές, 14.000 από συντάξεις και 10.000 από ενοίκια, θα έχει ετήσια ωφέλεια κατά 376 ευρώ.

Συνταξιούχος με συνολικό δηλωθέν εισόδημα 30.000 ευρώ, 16.000 ευρώ συντάξεις και 14.000 από ενοίκια, με την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης πρόκειται να έχει ετήσιο όφελος 676 ευρώ.

Συνδυαστικά παραδείγματα

– Συνταξιούχος με καθαρές αποδοχές 1.157 ευρώ, από 1/1/2023 και με ποσοστό αύξησης 6%, θα λάβει 1.221 ευρώ, δηλαδή θα έχει μια μηνιαία αύξηση 64 ευρώ, και σε ετήσια βάση η αύξηση αυτή φτάνει τα 771 ευρώ. Από το συνολικό όφελος, τα 698 ευρώ οφείλονται στην αύξηση των συντάξεων και τα 73 ευρώ στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Εάν η τελική αύξηση φτάσει το 7,5% τότε το ετήσιο όφελος φτάνει τα 946 ευρώ, επιμεριζόμενο σε 873 ευρώ από την αύξηση των συντάξεων και 73 ευρώ από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

– Συνταξιούχος ο οποίος έχει ετήσιο μεικτό ποσό σύνταξης 2.500 ευρώ εκ των οποίων 200 ευρώ αποτελεί προσωπική διαφορά. Το 2022 λάμβανε καθαρά στο χέρι μετά την παρακράτηση ασφαλιστικών εισφορών, εισφοράς αλληλεγγύης και φόρων, 1.822 ευρώ. Το 2023 μετά την αύξηση 6% και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η προσωπική του διαφορά μειώνεται σημαντικά στα 62 ευρώ και ο ίδιος θα λαμβάνει πλέον καθαρά στο χέρι, 1.864 ευρώ, ως αποτέλεσμα της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης – ετήσιο όφελος 501 ευρώ.

Εάν η αύξηση είναι της τάξης του 7,5%, τότε η προσωπική του διαφορά, μειώνεται ακόμα περισσότερο στα 27,50 ευρώ, ενώ το καθαρό ποσό που λαμβάνει θα είναι 1.864 ευρώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ