Κυριακή, 27 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΕργασιακάΣυνταξεις: Εκτακτο μπόνους 300 ευρώ - Οι δικαιούχοι συνταξιούχοι

Συνταξεις: Εκτακτο μπόνους 300 ευρώ – Οι δικαιούχοι συνταξιούχοι

Συνταξεις: Δώρο Χριστουγέννων 250 ευρώ έως 300 θα δοθεί από την Κυβέρνηση σε περισσότερους συνταξιούχους από πέρσι ως οικονομική ενίσχυση απέναντι στη μάστιγα της ακρίβειας.

Η αύξηση των δικαιούχων οφείλεται στο γεγονός ότι άλλαξαν τα εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία έγιναν υψηλότερα.

Η έκτακτη ενίσχυση είναι πιθανό αυτή τη φορά να αφορά περισσότερους από όσους πήραν το επίδομα των 250 ευρώ πέρυσι τον Δεκέμβριο.

Η «ακρίβεια» έχει γονατίσει τις ελληνικές οικογένειες καθώς οι τιμές στην ενέργεια αλλά και είδη πρώτης ανάγκης συνεχώς ανεβαίνουν.

Συνταξεις: Ποιοι συνταξιούχοι θα το λάβουν

Για αυτό το λόγο, στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει σκέψη για μια έκτακτη ενίσχυση από 250 ευρώ εώς 300 ευρώ στους απόμαχους της εργασίας, τους συνταξιούχους και ειδικά σε αυτούς με χαμηλό εισόδημα.

Η έκτακτη ενίσχυση είναι πιθανό αυτή τη φορά να αφορά περισσότερους από όσους πήραν το επίδομα των 250 ευρώ πέρυσι τον Δεκέμβριο, που αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι ήταν για 800.000 συνταξιούχους και τελικά πληρώθηκε σε 634.000.

Ο λόγος που μειώθηκαν οι δικαιούχοι ήταν επειδή τα εισοδηματικά κριτήρια που θεσπίστηκαν έκοψαν όσους έπαιρναν πάνω από 600 ευρώ το μήνα από κύρια και επικουρική σύνταξη, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο».

Φέτος, η επανάληψη του μέτρου είναι πιθανό να συνδυαστεί με υψηλότερα όρια εισοδήματος, στα 650 ευρώ ή 700 ευρώ το μήνα, ώστε το Δώρο να φτάσει σε περισσότερους.

Το επίδομα για τους χαμηλοσυνταξιούχους θα είναι ανεξάρτητο από κάθε άλλη έκτακτη ή τακτική παροχή που θα δοθεί για τη στήριξη των νοικοκυριών εν όψει του δύσκολου χειμώνα.

Συνταξεις: Αυξήσεις συντάξεων από 1-1-2023

Αύξηση 6,5%-7% σε περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχους. Υστερα από 12 χρόνια «ξεπαγώνουν» οι συντάξεις από 1-1-2023.

Το ποσοστό της αύξησης καθορίζεται από την αύξηση του ΑΕΠ και την αύξηση του τιμαρίθμου (προστίθενται και διαιρούνται διά δύο).

Ωστόσο, όσοι συνταξιούχοι έχουν προσωπική διαφορά θα δουν μόνο λογιστική αύξηση της σύνταξής τους και μηδενική αύξηση στην τσέπη, καθώς η αναπροσαρμογή που δικαιούνται από 1/1/2023 θα συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά.

Επιπλέον, αύξηση το 2023 θα πάρουν 280.000 παλαιοί συνταξιούχοι με πάνω από τα 30 έτη ασφάλισης που μηδένισαν την προσωπική διαφορά και δικαιούνται να πληρωθούν την 4η δόση αύξησης του επανυπολογισμού.

Συνταξεις: Έξτρα βοήθημα σε 1 εκατ. συνταξιούχους

Αυξήσεις που δεν αποκλείεται να προσεγγίζουν το 6%-6,5% θα δουν από την Πρωτοχρονιά του 2023 περίπου 2 στους 3 συνταξιούχους.

Πρόκειται για τις πρώτες αυξήσεις που θα δοθούν ύστερα από 12 συναπτά έτη, ενώ το ύψος τους θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και το ύψος του πληθωρισμού.

Την αύξηση των συντάξεων, καθώς οι συνταξιούχοι επλήγησαν πολύ κατά την δεκαετία των μνημονίων και την κατάργηση της ειδικής εισφορά αλληλεγγύης, θα εξαγγείλει άλλωστε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ, τονίζοντας πως έρχεται η ώρα να αρχίσουν να παίρνουν πίσω κάποια από τα χρήματα που τους είχαν αφαιρεθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ έχουν ξεκινήσει ήδη να καταγράφουν όσους συνταξιούχους έχουν προσωπική διαφορά και δεν δικαιούνται αυξήσεις στις συνταξεις, καθώς και όσους δεν έχουν διαφορά ή έχουν πολύ μικρή και θα δουν αύξηση στην τσέπη τους.

Η καταγραφή γίνεται ανάμεσα σε «παλαιούς» και «νέους», δηλαδή πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου και μετά τον Μάιο του 2016, αλλά και ανά εισοδηματική κατηγορία (π.χ. των 500, 600 ή 700 ευρώ) προκειμένου να διαπιστωθεί πόσοι μένουν εκτός εισοδηματικής ενίσχυσης.

Οι πρώτοι υπολογισμοί του ΕΦΚΑ «δείχνουν» πως περίπου 850.000 συνταξιούχοι, κυρίως χαμηλοσυνταξιούχοι με απολαβές μικρότερες των 700 ευρώ, δεν θα δουν αυξήσεις, καθώς έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά, δηλαδή οι συντάξεις που λαμβάνουν τώρα είναι υψηλότερες από αυτές που θα έπαιρναν, εάν η σύνταξή τους υπολογιζόταν με το νέο σύστημα.

Αλλοι 300.000 συνταξιούχοι θα δουν οριακή αύξηση, καθώς η προσωπική διαφορά που έχουν είναι μικρή και αναμένεται να μηδενιστεί με τις αυξήσεις που θα δοθούν.

«Όριο» τα 60 ευρώ προσωπικής διαφοράς

Όπως αναφέρουν ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση, παλαιοί συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 60 ευρώ δεν θα δουν αύξηση στις συνταξεις, απλά θα μειωθεί η προσωπική διαφορά που έχει καταγραφεί και θα λάβουν αύξηση στο μέλλον.

Αντίστοιχα, παλαιοί συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά μικρότερη των 60 ευρώ, μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους με τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης αναμένεται ή να μηδενίσουν τη θετική διαφορά, ή να περάσουν σε αρνητική προσωπική διαφορά, κάτι που ανοίξει το δρόμο για αύξησεις στις συντάξεις τους (έστω και πολύ μικρές).

Υψηλότερες αυξήσεις αναμένεται να δουν οι νέοι συνταξιούχοι, οι οποίοι εκ των πραγμάτων δεν έχουν προσωπική διαφορά.

Έκτακτη ενίσχυση

Σε ότι αφορά τους 850.000 συνταξιούχους που δεν θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους λόγω υψηλής προσωπικής διαφοράς, εξετάζεται το σενάριο να τους δοθεί μια εφάπαξ ενίσχυση, ανάλογα και με τις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας.

Το πρόσθετο επίδομα που υπολογίζεται στα επίπεδα των 200-250 ευρώ, θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, με σκοπό να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος της ενέργειας αυτό τον χειμώνα.

Το μέτρο θα αφορά συνταξιούχους με μηνιαίες αποδοχές κάτω των 1.000 ευρώ που δεν θα λάβουν αύξηση στην σύνταξη Ιανουαρίου 2023.

Μάλιστα η καταβολή του επιδόματος προγραμματίζεται για το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, όταν δηλαδή θα δοθούν και οι αυξήσεις που προγραμματίζονται για τους υπόλοιπους συνταξιούχους στις συντάξεις Ιανουαρίου, που χορηγούνται λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

Αυξήσεις στις συντάξεις «ξεκλειδώνει» το πακέτο της ΔΕΘ – Τα τρία σενάρια

Τους βασικούς άξονες των κυβερνητικών εξαγγελιών που θα περιλαμβάνονται στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης στις 10 Σεπτεμβρίου, επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, «ζυγίζοντας» τις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας με τις νέες παροχές που θα ανακοινωθούν.

Στο επίκεντρο των εξαγγελιών αναμένεται να βρεθούν οι συνταξιούχοι, με τις οριστικές αποφάσεις να «κλειδώνουν» προς τα τέλη Αυγούστου προτού ανακοινωθούν στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για επιπλέον μέτρα, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις για τις εξαγγελίες της ΔΕΘ, όπως είναι γνωστό, «ανήκουν» στο Μέγαρο Μαξίμου και στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εξαγγείλει αύξηση των συντάξεων, καθώς οι συνταξιούχοι επλήγησαν πολύ κατά την δεκαετία των μνημονίων και τώρα έρχεται η ώρα να αρχίσουν να παίρνουν πίσω κάποια από τα χρήματα που τότε τους είχαν αφαιρεθεί.

Τέλος, θα εξαγγείλει την κατάργηση της ειδικής εισφορά αλληλεγγύης, γεγονός που επίσης θα ενισχύσει το εισόδημά τους.

Τρία είναι τα επικρατέστερα σενάρια

1. Το σενάριο καταβολής των αναδρομικών σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους σε ετήσιες δόσεις από το 2023 φαίνεται πως «χάνει έδαφος», λόγω του μεγάλου δημοσιονομικού κόστους (περίπου 2,5 δισ. ευρώ).

Αντ’ αυτού προκρίνεται η λύση να δοθούν τα αναδρομικά (από την απόφαση του ΣτΕ) στους δικαιούχους που έχουν προσφύγει (με αγωγές έως 31/7/2020), ώστε να μη χρειαστεί να περιμένουν έως και 5 χρόνια να εκδικαστούν οι υποθέσεις τους, με δεδομένο ότι σε όλα σχεδόν τα πρωτοδικεία οι δίκες έχουν κερδηθεί.

Το κόστος της επιστροφής των αναδρομικών γι’ αυτή την κατηγορία ανέρχεται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ και αφορά περί τους 350.000 δικαιούχους.

Η αυτόματη επιστροφή των ποσών (για την περίοδο μεταξύ Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016) σε όσους έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, χωρίς να μεσολαβήσει η εκδίκαση των υποθέσεών τους είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης, αρκεί να βρεθεί και η φόρμουλα ώστε να διευκολυνθούν οι πληρωμές τους.

2. Εναλλακτικό σενάριο, αποτελεί ο συμψηφισμός των αναδρομικών (από τα κομμένα δώρα και τις επικουρικές) με τις αρνητικές προσωπικές διαφορές του νόμου Κατρούγκαλου.

Πρόκειται για ένα σενάριο που αφορά τους συνταξιούχους που δεν είχαν κάνει αγωγές και θα επιτρέψει σε αυτούς να μειώσουν ή και να μηδενίσουν την προσωπική τους διαφορά, εξασφαλίζοντας την αύξηση των συντάξεών τους από 1/1/2023.

Με τον τρόπο αυτό ένας συνταξιούχος θα την συμψηφίσει με τα αναδρομικά, κι έτσι θα λάβει τα υπόλοιπα 600 ευρώ σε δόσεις, ενώ από 1/1/2023 θα έχει και αύξηση στη σύνταξή του κάθε μήνα (π.χ. 50 ευρώ), αφού θα έχει μηδενίσει την προσωπική διαφορά.

3. Τέλος εξετάζεται -χωρίς να έχει ωριμάσει- η εφάπαξ ενίσχυση των συνταξιούχων (εν είδει 13ης σύνταξης) προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος της ενέργειας αυτό τον χειμώνα. Το μέτρο για τις συνταξεις θα αφορά συνταξιούχους με μηνιαίες αποδοχές έως 1.000 ευρώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ