Συντάξεις Δεκεμβρίου 2023: Αλλάζουν οι ημερομηνίες για τις επικουρικές – Πότε καταβάλλονται οι κύριες

Αλλάζουν οι ημερομηνίες για τις επικουρικές συντάξεις. Δείτε πότε θα καταβληθούν.

Συντάξεις Δεκεμβρίου 2023: Αλλάζουν οι ημερομηνίες για τις επικουρικές - Πότε καταβάλλονται οι κύριες

Στις συντάξεις Δεκεμβρίου 2023 αποφασίστηκε να έχουμε αλλαγή στις ημερομηνίες που αναμένεται να καταβληθούν οι επικουρικές, ενώ από εκεί και πέρα όσον αφορά τις κύριες δεν άλλαξε ημερομηνία καταβολής.

Πιο αναλυτικά η διοίκηση του ΕΦΚΑ προχώρησε στην απόφαση να καταβάλει σε νέες ημερομηνίες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, αρχής γενομένης από το τέλος Νοεμβρίου.

Ουσιαστικά τη συγκεκριμένη αλλαγή στο σύστημα των συντάξεων έγινε από τη στιγμή που είχαμε κατάργηση των μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού και πλέον οι επικουρικές θα καταβάλλονται στο εξής σε διαφορετικές ημερομηνίες και όχι μαζί με τις κύριες συντάξεις.

Αλλαγή στις συντάξεις Δεκεμβρίου 2023 – Οι ημερομηνίες καταβολής

e-ΕΦΚΑ: Το σύστημα καταβολής των συντάξεων μεταβλήθηκε μετά την κατάργηση των μέτρων για την πανδημία.

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ αποφάσισε τελικά τις νέες ημερομηνίες καταβολής για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, αρχής γενομένης από το τέλος Νοεμβρίου.

Το σύστημα καταβολής των συντάξεων μεταβλήθηκε μετά την κατάργηση των μέτρων για την πανδημία και οι επικουρικές θα καταβάλλονται στο εξής σε διαφορετικές ημερομηνίες και όχι μαζί με τις κύριες συντάξεις

Όλα όσα ισχύουν για τις επικουρικές συντάξεις Δεκεμβρίου 2023

Αυτό ισχύει τόσο για τις επικουρικές του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου τομέα,

Οι κύριες και επικουρικές συντάξεις λοιπόν μηνός Δεκεμβρίου 2023 του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), θα καταβληθούν ως εξής:

(α) Κύριες συντάξεις από τα πρώην ταμεία μη μισθωτών ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ,
(β) Κύριες συντάξεις που απονεμήθηκαν από τη σύσταση του ΕΦΚΑ και μετά, με το ν.4387/2016, μέσω του ΟΠΣ-ΕΦΚΑ και
(γ) όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (μη μισθωτών και μισθωτών) θα καταβληθούν στις 27 Νοεμβρίου 2023, ημέρα Δευτέρα ( στις περισσότερες περιπτώσεις θα πιστωθούν από το απόγευμα της Παρασκευής)
(α) Κύριες συντάξεις των πρώην Ταμείων Μισθωτών [ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, και
(β) Κύριες και επικουρικές συντάξεις του ΔΗΜΟΣΙΟΥ, να καταβληθούν στις 29 Νοεμβρίου 2023, ημέρα Τετάρτη ( Συνήθως πιστώνονται στους λογαριασμούς από το απόγευμα της Τρίτης)
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι συνταξιούχοι
Οι συντάξεις των μη μισθωτών και των μισθωτών από 1/1/2017 και οι επικουρικές του ιδιωτικού τομέα θα πληρώνονται την τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα, ενώ οι συντάξεις των μισθωτών και του δημοσίου καθώς και οι επικουρικές του δημοσίου θα πληρώνονται την προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.

Τριπλό πακέτο αυξήσεων θα λάβουν στις αποδοχές τους οι συνταξιούχοι το Δεκέμβριο και συγκεκριμένα πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Το “πακέτο” αυτό θα περιλαμβάνει κατά πρώτον, μόνιμες αυξήσεις κοντά στο 3% για όσους συνταξιούχους παίρνουν κύριες συντάξεις με μηδενική προσωπική διαφορά, κατά δεύτερον θα περιέχει έκτακτο επίδομα προσωπικής διαφοράς για όσους έχουν προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ, ενώ κατά τρίτον θα περιλαμβάνει -όπως εξαγγέλθηκε χθες (16.11.2023) από την κυβέρνηση- ένα έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης ύψους 150 ευρώ (σ.σ. επιταγή ακρίβειας) για όσους παίρνουν κύρια σύνταξη έως 700 ευρώ.

Πιο αναλυτικά τα μέτρα υπέρ των συνταξιούχων έχουν ως εξής:

– Μόνιμη αύξηση κοντά στο 3% σε τις κύριες συντάξεις με μηδενική προσωπική διαφορά

– Έκτακτο επίδομα προσωπικής διαφοράς ύψους 100 – 200 ευρώ για κύριες συντάξεις έως 1.600 ευρώ και προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ.

– Έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης για συντάξεις έως 700 ευρώ και προσωπική διαφορά κάτω των 10 ευρώ (σ.σ. επιταγή ακρίβειας)

Πιο αναλυτικά:

1. Αυξήσεις 3% στις κυρίες συντάξεις

Aναλυτικά, η αύξηση του 3% περίπου αφορά άμεσα περίπου 1.750.000 συνταξιούχους (δηλαδή τα 2/3 του συνόλου), με μηδενική προσωπική διαφορά.

Οι υπόλοιποι, περίπου 750.000 συνταξιούχοι, θα έχουν επιπλέον λογιστική μείωση της προσωπικής διαφοράς τους.

2. Επίδομα προσωπικής διαφοράς

Πρόκειται για έκτακτη οικονομική ενίσχυση 100-200 ευρώ για συνταξιούχους (πριν τα Χριστούγεννα) με προσωπική διαφορά.

Αφορά 750.000 συνταξιούχους με συντάξεις έως 1.600 ευρώ και προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα:

– για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 200 ευρώ.

– για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 700,1 έως 1100 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 150 ευρώ.

– για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1100,1 έως 1600 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 100 ευρώ.

3. Έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης

Κοντά στους 1,055 εκατ. συνταξιούχους που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν κάτω των 10 ευρώ και λαμβάνουν άθροισμα κυρίων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ.

Οι ίδιοι θα λάβουν αύξηση στις συντάξεις τους από 1η Ιανουαρίου 2024. Έτσι, ένας συνταξιούχος με αποδοχές 600 ευρώ θα λάβει συνολική αύξηση (έκτακτο επίδομα 150 ευρώ συν αύξηση περίπου 3 % από 1η Ιανουαρίου 2024) σε ετήσια βάση 366 ευρώ ή 5,1 %.