Κυριακή, 27 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΕργασιακάΣυνταξεις Δεκεμβριου 2022: Σήμερα η πληρωμή - Τι ώρα μπαίνουν στα ΑΤΜ

Συνταξεις Δεκεμβριου 2022: Σήμερα η πληρωμή – Τι ώρα μπαίνουν στα ΑΤΜ

Συνταξεις Δεκεμβριου 2022: Από σήμερα το απόγευμα, οι δικαιούχοι συνταξιούχοι θα μπορούν να δουν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους.

Οι συντάξεις Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται στους συνταξιούχους από αύριο Παρασκευή 25 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, οι πρώτες πληρωμές θα φανούν πολύ νωρίτερα.

Δείτε αναλυτικά όσα ισχύουν…

Συνταξεις Δεκεμβριου 2022: Οι ημερομηνίες ανά Ταμείο

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ οι συντάξεις Δεκεμβρίου οι ημερομηνίες που θα καταβληθούν είναι οι εξής:

Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9.

Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0,2,4,6,8.

Συνταξεις Δεκεμβριου 2022: Για τα υπόλοιπα Ταμεία οι συντάξεις του Δεκεμβρίου θα πληρωθούν ως εξής:

Οι προσωρινές συντάξεις Δεκεμβρίου Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν όπως στο Δημόσιο, δηλαδή ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό ΑΜΚΑ, στις 28 και 29 Νοεμβρίου

Τα υπόλοιπα Ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις Δεκεμβρίου όπως στο Δημόσιο, δηλαδή ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό ΑΜΚΑ, στις 28 και 29 Νοεμβρίου

Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου

Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου

Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου

Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου

Το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ θα καταβάλει τις συντάξεις την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου

Το ΕΤΑΤ θα καταβάλει τις συντάξεις την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου

Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου

Συνταξεις Δεκεμβριου 2022: Επικουρικές Συντάξεις ΕΤΕΑΕΠ- συντάξεις Δεκεμβρίου

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με την Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε η πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων να γίνεται στην ίδια ημερομηνία σε μόνιμη βάση.

Ως εκ τούτου οι επικουρικές συντάξεις μηνός Δεκεμβρίου του 2022 θα πληρωθούν ταυτόχρονα τις ίδιες ημερομηνίες με τις κύριες συντάξεις.

Συνταξεις Δεκεμβριου 2022: Σήμερα η πληρωμή – Τι ώρα μπαίνουν στα ΑΤΜ

Από σήμερα το απόγευμα, Πέμπτη (24/11), θα αρχίσουν να πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων οι συντάξεις Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΦΚΑ, οι πληρωμές επίσημα θα ξεκινήσουν την Παρασκευή (25/11).

Όμως, ως γνωστόν, τα ποσά πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων από το απόγευμα της προηγούμενης εργάσιμης ημέρας.

Συντάξεις: Στο 7,75% κλειδώνουν οι αυξήσεις το 2023

Στο 7,75% κλειδώνει τις αυξήσεις στις αποδοχές των συνταξιούχων ο προϋπολογισμός του 2023 με τις νεότερες εκτιμήσεις για πληθωρισμό και ανάπτυξη.

Οι συνταξιούχοι θα λάβουν αυξήσεις συνολικού κόστους 909 εκατ. ευρώ ενώ επιπλέον όφελος 250 εκατ. ευρώ προκύπτει από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, Δευτέρα κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή ο προϋπολογισμός 2023, ο οποίος είναι ο πρώτος τα τελευταία δώδεκα χρόνια που καταρτίζεται εκτός του πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας.

Χατζηδάκης: «Ένας στους δύο συνταξιούχους θα λάβει περίπου μια 13η σύνταξη»

Πάνω από το 95% θα πάρουν αύξηση στις συντάξεις τους, ενώ ένας στους δυο θα δουν μια αύξηση που θα ισοδυναμεί περίπου με μια 13η σύνταξη, επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Η γενική αύξηση 7,5% θα πληρωθεί με τη σύνταξη Φεβρουαρίου, δηλαδή στο τέλος Ιανουάριου μαζί με τα αναδρομικά του Ιανουαρίου. Το 88% όσων έχουν προσωπική διαφορά θα έχουν μια μικρή έστω αύξηση του εισοδήματος τους σημείωσε ο υπουργός.

Συμπλήρωσε ότι οι εκκρεμείς συντάξεις ανέρχονται σε 18.000, ενώ σε λίγους μήνες θα αρχίσει η έκδοση των επικουρικών. «Για τις κύριες συντάξεις δεν υπάρχουν πια τηλεφωνήματα, υπάρχουν τηλεφωνήματα για τις επικουρικές. Αφού εκκαθαρίσαμε το θέμα των κυρίων συντάξεων, μέσα σε 22 μήνες, θα ασχοληθούμε με τις επικουρικές, κι εκεί υπάρχει αποκλιμάκωση, αλλά έχουν μείνει 90.000 περίπου επικουρικές» διευκρίνισε. Οι συντάξεις που δε βγαίνουν λόγω χρεών είναι 3.000 είπε ο υπουργός.

Τα διεκδικούμενα μέσω δικαστικών αποφάσεων αναδρομικά θα καταβληθούν χωριστά ανά δικαστική απόφαση αποσαφήνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Σε ό,τι αφορά τα 250 ευρώ της επιταγής ακρίβειας θα δοθούν πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ η τετάρτη δόση επανυπολογισμού του νόμου Βρούτση και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα γίνουν αντιληπτά με τις συντάξεις του Ιανουαρίου σημείωσε.

Ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε για τις συντάξεις/ επιδόματα ότι «προσπαθούμε να διορθώσουμε αδικίες με βάση τις αντοχές που υπάρχουν στο σύστημα και την οικονομία».

«To ασφαλιστικό μας σύστημα είναι κουρελού, υπάρχουν 1.040 διαφορετικοί τρόποι ασφάλισης μόνο στον ιδιωτικό τομέα. Βρεθήκαμε σε 1.500 διαφορετικές διαδικασίες όταν προσπαθούσαμε να επιταχύνουμε την έκδοση των συντάξεων» τόνισε μάλιστα ο υπουργός Εργασίας.Συντάξεις: Ποιοι δικαιούχοι χάνουν έως και 1.800 ευρώ ετησίως

Συντάξεις: Ποιοι δικαιούχοι χάνουν έως και 1.800 ευρώ ετησίως

Απώλεια εισοδήματος που μπορεί να φτάνουν μέχρι και τα 150 ευρώ τον μήνα ή 1.800 ευρώ τον χρόνο θα δει στις συντάξεις του ειδική κατηγορία δικαιούχων.

Πρόκειται για τους ελεύθερους επαγγελματίες που επέλεξαν στην τετραετία 2016-2019 να καταβάλουν την ελάχιστη εισφορά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» αποκαλύπτεται μια παγίδα μόνιμων απωλειών στις συντάξεις πίσω από χιλιάδες αποφάσεις συνταξιοδοτούμενων ελευθέρων επαγγελματιών που κατέβαλαν τη χαμηλότερη εισφορά σύνταξης των 117 ευρώ τον μήνα που εισήγαγε ο νόμος 4387/2026 (νόμος Κατρούγκαλου).

Οι απώλειες σύνταξης, όπως φαίνεται μέσα από πραγματικές περιπτώσεις νέων συνταξιούχων, φτάνουν έως και τα 150 ευρώ τον μήνα ή 1.800 ευρώ τον χρόνο, μόνο και μόνο επειδή για την τετραετία 2016, 2017, 2018 και 2019 πλήρωσαν ως ασφαλισμένοι τις πιο χαμηλές εισφορές από το 2002 και μετά που λαμβάνονται ως βάση υπολογισμού της σύνταξής τους.

Η παγίδα των χαμηλών εισφορών κινδυνεύει να εξελιχθεί σε «σπιράλ» συνεχών μειώσεων για τις μελλοντικές συντάξεις των ελευθέρων επαγγελματιών, καθώς οι εισφορές που αντικατέστησαν τον νόμο Κατρούγκαλου έχουν μείνει σταθερές για μία τριετία (2020, 2021 και 2022), σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Η πρώτη αύξηση στις συντάξεις έχει προβλεφθεί βάσει νόμου να ισχύσει από 1/1/2023 και θα είναι ίση με το ποσοστό του πληθωρισμού.

Αντιδρούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Οι φορείς των ελευθέρων επαγγελματιών αντιδρούν στην αύξηση ζητώντας να μείνουν παγωμένες οι εισφορές τους για 4ο χρόνο, χωρίς να γνωρίζουν όμως ότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί βόμβα στη σύνταξή τους.

Πέρα από τις αντιδράσεις υπάρχει και μια πρόταση που δείχνει προς τη μέση λύση και διατυπώθηκε από τον πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, Παύλο Ραβάνη.

Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, από τη στιγμή που δεν είναι εφικτό το πάγωμα των εισφορών, θα μπορούσε να γίνει αύξηση μόνο στις εισφορές σύνταξης και όχι στο σύνολο των ασφαλίστρων, έτσι ώστε να μετριαστεί το βάρος για τους ασφαλισμένους και να περιορίσουν τις απώλειες από τη μελλοντική τους σύνταξη.

Αν οι αυξήσεις συνεχιστούν με μικρότερα ποσοστά για τα επόμενα έτη, τότε είναι βέβαιο ότι όσοι αντιδρούν σήμερα θα έχουν ένα κέρδος από 5% έως 15% στις συντάξεις τους εφόσον αποχωρήσουν μέσα στα επόμενα 3 έως 7 έτη.

Σύμφωνα με τo δημοσίευμα, δεν είναι μόνον ότι χιλιάδες επαγγελματίες βγαίνοντας στη σύνταξη μετά το 2019 έχασαν από τη σύνταξή τους λόγω των χαμηλών εισφορών, αλλά αποδεικνύεται πως όσοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν σύντομα μέσα στα επόμενα δύο-τρία χρόνια, θα χάσουν περισσότερα αν συνεχίσουν να καταβάλλουν χαμηλές εισφορές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ