Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, 2021
ΑρχικήΕργασιακάΣυνταξεις: Άσχημα νέα για τα αναδρομικά και τις αυξήσεις συνταξιούχων

Συνταξεις: Άσχημα νέα για τα αναδρομικά και τις αυξήσεις συνταξιούχων

Συνταξεις: Με χρονική καθυστέρηση θα καταβληθούν τελικά οι αυξήσεις και τα αναδρομικά χιλιάδων συνταξιούχων στη χώρα μας.

Καθόλου καλά δεν είναι τα νέα για μια μεγάλη μερίδα συνταξιούχων στη χώρα μας, αφού παίρνει παράταση η καταβολή των αναδρομικών και αυξήσεών τους στις συντάξεις. Προσοχή όμως! Δεν αφορά σε όλους του συνταξιούχους, αλλά σε μια συγκεκριμένη μερίδα αυτών.

Συνταξεις: Ποιους αφορά αυτή η καθυστέρηση

Τα παραπάνω αφορούν στους παλιούς συνταξιούχους (150.000), δηλαδή αυτούς που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016.

Από την άλλη, κανονικά θα γίνει η καταβολή αυξήσεων και αναδρομικών στους νέους συνταξιούχους από τις 26 έως τις 29 Ιουλίου.

Συνταξεις: Πότε θα πάρουν οι παλιοί συνταξιούχοι τις αυξήσεις και τα αναδρομικά

Μπορεί σύμφωνα με τις αρχικές εξαγγελίες να λέγανε ότι η αποπληρωμή των αναδρομικών θα ολοκληρωθεί έως το τέλος καλοκαιριού, όμως η καταβολή 100 εκατ. ευρώ σε παλιούς συνταξιούχους με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης θα μεταφερθεί λόγω του επανυπολογισμού το φθινόπωρο από τον e-ΕΦΚΑ.

Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει την καταβολή των αυξήσεων και των αναδρομικών στα τέλη Αυγούστου (με τις συντάξεις Σεπτεμβρίου) αρχικά στους συνταξιούχους του Δημοσίου και την ολοκλήρωσή του στα τέλη Σεπτεμβρίου με τις συντάξεις Οκτωβρίου. Έτσι οι «παλιοί» συνταξιούχοι το φθινόπωρο θα λάβουν την προσαύξηση στη σύνταξή τους και τα αναδρομικά 23 μηνών που δικαιούνται.

Συνταξιουχοι: Τα χρήματα που αναμένεται να λάβουν

Ειδικότερα, θα λάβουν τα 2/5 της αύξησης που δικαιούνται, η οποία κυμαίνεται από 30 έως 50 ευρώ μεσοσταθμικά. Για την πλειονότητα των συνταξιούχων τα αναδρομικά φτάνουν τις 2.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι για την πλειονότητα των συνταξιούχων οι αυξήσεις συμψηφίζονται από την προσωπική διαφορά που ήδη έχει καταγραφεί με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι περισσότεροι «παλιοί» συνταξιούχοι (πριν από τον Μάιο του 2016) θα έχουν λογιστική αύξηση. Δηλαδή οι αυξήσεις τους θα συμψηφιστούν και στα εκκαθαριστικά τους θα δουν την προσωπική διαφορά να μειώνεται.

Μέσω του επανυπολογισμού και των «παλιών» συντάξεων, μειώνεται η αρνητική «προσωπική διαφορά» τους (επανυπολογισθείσα μείον καταβαλλόμενη) και έτσι θα αποσβεστεί γρηγορότερα, αφότου (το 2023) «ξεπαγώσουν» οι αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις (το ποσό της προσωπικής διαφοράς αναγράφεται στο μηνιαίο ενημερωτικό σημείωμα του κάθε συνταξιούχου).

Κατά τα Νέα το «κλειδί» στην υπόθεση της προσωπικής διαφοράς είναι η αύξηση του νόμου Βρούτση να είναι μεγαλύτερη του ποσού της προσωπικής διαφοράς ώστε να μειωθεί το ύψος της προσωπικής διαφοράς και το υπόλοιπο ποσό να πιστωθεί στον λογαριασμό τους.

Αυτό σημαίνει πως από την 1η Ιανουαρίου του 2023, οπότε προβλέπεται το «ξεπάγωμα» των ονομαστικών αποδοχών των συνταξιούχων, η αρνητική «προσωπική διαφορά» θα αποσβεστεί πιο γρήγορα, οδηγώντας επίσης πιο γρήγορα σε πραγματικές αυξήσεις στις κύριες συντάξεις και των «παλιών» συνταξιούχων.

Οπως ορίζεται με τα ισχύοντα (νόμος Βρούτση), από 1-1-2023 οι αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι σε ποσοστό 50% κατά τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος). Αυτό σημαίνει ότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί 4% και ο ΔΤΚ αυξηθεί 2,5%, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα είναι γύρω στο 3%-3,2%.

Τι είναι η σύνταξη

Η συνταξιοδότηση είναι η διαδικασία απόσυρσης από την ενεργό επαγγελματική ζωή του ατόμου.

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν όταν είναι καθίσταται δυνατό, αν και ορισμένοι αναγκάζονται να συνταξιοδοτηθούν όταν η σωματική κατάσταση δεν επιτρέπει τη συνέχιση εξάσκηση επαγγέλματος. Στις περισσότερες χώρες, η ιδέα της συνταξιοδότησης είναι πρόσφατη, εισήχθη στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Προηγουμένως, το χαμηλό προσδόκιμο ζωής και η έλλειψη συντάξεων σήμαινε ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι συνέχιζαν να εργάζονται μέχρι τον θάνατό τους. Η Γερμανία ήταν η πρώτη χώρα που εισήγαγε ένα σύστημα συνταξιοδότησης το 1889.

Σήμερα, οι περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες διαθέτουν συστήματα παροχής συντάξεων. Σήμερα, η συνταξιοδότηση θεωρείται δικαίωμα του εργαζομένου σε πολλές κοινωνίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ