Συντάξεις: Αν έχετε τόση σύνταξη παίρνετε μπόνους 988 ευρώ

Συντάξεις: Σημαντικές εξελίξεις για πολλούς δικαιούχους συνταξιούχους, οι οποίοι θα λάβουν παραπάνω χρήματα. Στην εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών με τις αυξήσεις στις συντάξεις να αναφέρονται στη διάρκεια της παρουσίασης. Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το ποσοστό αύξησης για το 2024 θα φτάσει […]

Συντάξεις: Αν έχετε τόση σύνταξη παίρνετε μπόνους 988 ευρώ

Συντάξεις: Σημαντικές εξελίξεις για πολλούς δικαιούχους συνταξιούχους, οι οποίοι θα λάβουν παραπάνω χρήματα.

Στην εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών με τις αυξήσεις στις συντάξεις να αναφέρονται στη διάρκεια της παρουσίασης.

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το ποσοστό αύξησης για το 2024 θα φτάσει στο 3%, ωστόσο, αφέθηκε ανοικτό «παράθυρο» αυτό να φτάσει μέχρι και το 4%.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», το ποσοστό αυτό προκύπτει από τις επίσημες προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό του 2023 που περιλαμβάνονται στον κρατικό προϋπολογισμό.

Με βάση αυτό το ποσοστό, λοιπόν, οι συνταξιούχοι όλων των ταμείων θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους, που θα κυμαίνονται από τα 80 ευρώ ως τα 988 ευρώ τον χρόνο.

Συντάξεις: Το ετήσιο όφελος

Με ποσοστό αύξησης 3,5%, το ετήσιο όφελος θα διαμορφωθεί ως εξής:

Συντάξεις γήρατος: Από 202 ευρώ ως 988 ευρώ
Συντάξεις αναπηρίας: 192 ευρώ ως 608 ευρώ
Συντάξεις λόγω θανάτου: Από 80 ευρώ ως 367 ευρώ

Επίδομα προσωπικής διαφοράς

Aπό 100 έως 200 ευρώ θα κυμανθεί φέτος το επίδομα προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους που δεν θα λάβουν την αύξηση του 2024 3%-3,5% λόγω της προσωπικής τους διαφοράς.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ το επίδομα θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο. Υπενθυμίζεται πως πέρσι η αύξηση στις συντάξεις ήταν της τάξης του 7,75%.

Φέτος υπολογίζεται πως η αύξηση θα κυμανθεί από 3% έως 3.5% καθώς είναι συνάρτηση του πληθωρισμού που αναμένεται να κλείσει κοντά στο 4,5% και της ανάπτυξης που εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί μεταξύ 2% και 3%.

Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη ενίσχυση δεν αφορά συνταξιούχους των οποίων οι αποδοχές ξεπερνούν τα 1.600 ευρώ.

Επίδομα 200 ευρώ θα λάβει ένας συνταξιούχος με σύνταξη 700 ευρώ που θα μείνει εκτός της αύξησης λόγω προσωπικής διαφοράς.

Αντίστοιχα συνταξιούχος με σύνταξη 1500 ευρώ που θα χάσει την αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς θα δει στον τραπεζικό του λογαριασμό ενίσχυση ύψους 100 ευρώ.

Συντάξεις: Ανακοινώθηκε! Αν είστε σε αυτούς παίρνετε αύξηση

Συντάξεις: Οριστική άυξηση θα δουν οι συνταξιούχοι. Πόση θα είναι. Τι είπε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως θα υπάρξει και πάλι η καταβολή της έκτακτης αρωγής προς όσους συνταξιούχους αδικεί η «προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου, όπως ανέφερε, ενώ μίλησε εκ νέου για αύξηση στις συντάξεις συνολικά από το νέο έτος.

Η αύξηση αυτή αναμένεται να είναι της τάξης του 3,5% και θα αρχίσει να φαίνεται από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2023 στους συνταξιούχους. Διαφορά στα χρήματα που λαμβάνουν, αναμένεται να δουν περίπου 2.100.000 συνταξιούχοι. Επίσης, αναμένεται και μία διορθωτική αύξηση ύψους 0,5% αναφορικά με την αύξηση συντάξεων του 2022.

Το επίδομα προσωπικής διαφοράς αναμένεται να κυμανθεί από τα 100 έως τα 200 ευρώ και αφορά περίπου 500.000 συνταξιούχους. Σε αντίθεση με πέρσι, ωστόσο, η καταβολή του αναμένεται να γίνει στα τέλη Ιανουαρίου και όχι πριν το τέλος του 2023.

Τέλος, ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ υποστήριξε πως για 200.000 πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ, θα μηδενιστεί η συμμετοχή στα φάρμακα γεγονός που επίσης θα τους ευνοήσει οικονομικά.

Πότε πληρώνονται οι συνταξιούχοι

Αλλαγές πρόκειται να δουν από τον Οκτώβριο του 2023 οι συνταξιούχοι, στις ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων τους.

Ειδικότερα, από τον Οκτώβριο 2023 και μετά, οι συντάξεις για τους μισθωτούς θα καταβάλλονται την προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα, ενώ, για τους μη μισθωτούς, θα καταβάλλονται την τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.

Συντάξεις Οκτωβρίου 2023: Κατά συνέπεια:

Οι πληρωμές των κύριων και των επικουρικών συντάξεων του e-ΕΦΚΑ μηνός Οκτωβρίου 2023 θα διενεργηθούν για μεν τους μη μισθωτούς στις 26/09/2023, ημέρα Τρίτη, για δε τους μισθωτούς στις 28/09/2023, ημέρα Πέμπτη.

Οι πληρωμές των κύριων και των επικουρικών συντάξεων του e-ΕΦΚΑ μηνός Νοεμβρίου 2023 θα διενεργηθούν για μεν τους μη μισθωτούς στις 26/10/2023, ημέρα Πέμπτη, για δε τους μισθωτούς στις 30/10/2023, ημέρα Δευτέρα.

Οι πληρωμές των κύριων και των επικουρικών συντάξεων του e-ΕΦΚΑ μηνός Δεκεμβρίου 2023 θα διενεργηθούν για μεν τους μη μισθωτούς στις 27/11/2023, ημέρα Δευτέρα, για δε τους μισθωτούς στις 29/11/2023, ημέρα Τετάρτη.

Συντάξεις: Νέα για το επίδομα – Αν έχετε τόση σύνταξη το παίρνετε

Συντάξεις: Σε όσους δεν θα δουν αύξηση, θα δοθεί το επίδομα της προσωπικής διαφοράς – Αναλυτικά όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Συντάξεις… Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ξεκαθάρισε ότι θα καταβληθεί επίδομα προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους που δεν έχουν πάρει αύξηση, ενώ επεσήμανε ότι το μέσο ετήσιο κέρδος για τους δημοσίους υπαλλήλους από τις αυξήσεις των μισθών τους θα είναι 1.400 ευρώ.

«Το πρώτο νομοσχέδιο το οποίο ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η εφαρμογή του 50% του προεκλογικού προγράμματος στην οικονομία», ανέφερε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα» ο Παύλος Μαρτινάκης, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στους συνταξιούχους που δεν έχουν πάρει αυξήσεις και στις αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

«Όλες οι παρεμβάσεις, οι οποίες θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από 1-1-2024, αφορούν έμμεση ή άμεση αύξηση του εισοδήματος όλων των πολιτών. Μετά από 14 χρόνια, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν αυξήσεις στους μισθούς τους. Ουσιαστικά, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν ετήσια μέση καθαρή αύξηση 1.400 ευρώ», πρόσθεσε.

Για τις αυξήσεις στις συντάξεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι: «σε όσους δεν θα δουν αύξηση, θα δοθεί το επίδομα της προσωπικής διαφοράς. Μία από τις απαράδεκτες ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης – που προεκλογικά προσπάθησε να εξαπατήσει τους συνταξιούχους – μία έμμεση μείωση συντάξεων»

«Όπως δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός πέρυσι και το έκανε πράξη, μέχρι να εξαφανιστεί η προσωπική διαφορά, οι άνθρωποι αυτοί, στο μέτρο των αυξήσεων και των δημοσιονομικών δεδομένων, θα στηρίζονται», πρόσθεσε.

Συντάξεις: «Έμμεση ή άμεση αύξηση του εισοδήματος όλων των πολιτών»

Για το πρόγραμμα «Στέγη», αλλά και το market pass και το youth pass, ο κ. Μαρινάκης τόνισε: «Όλες αυτές οι παρεμβάσεις είναι πολύ σημαντικές γιατί στήριξαν τους πολίτες στα δύσκολα, σε πολύ μεγάλες κρίσεις.

Για εμένα οι πιο σημαντικές παρεμβάσεις είναι οι μόνιμες παρεμβάσεις, όπως το οικονομικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε και όλα τα άλλα που θα δούμε να γίνονται πράξη.

Γιατί, τα μέτρα αυτά μένουν όταν οι κρίσεις φεύγουν. Ήρθε η ώρα, σημείο – σημείο, να αποκατασταθούν οι αδικίες. Όλες οι παρεμβάσεις στοχεύουν στην έμμεση ή άμεση αύξηση του εισοδήματος όλων των πολιτών».

Με αφορμή το εργασιακό νομοσχέδιο, ο Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε ότι «δύο από τα πρώτα νομοσχέδια είναι στον πυρήνα της αντιμετώπισης και του σεβασμού των εργαζομένων.

Προωθούν μεταρρυθμίσεις που κάποιοι δεν μπορούσαν καν να ψελλίσουν και τις οποίες είχε ανάγκη η αγορά εργασίας για δεκαετίες. Καταπολεμούν τη μαύρη εργασία, προστατεύουν τους εργαζόμενους που δεν έχουν ένα συγκεκριμένο ωράριο. Καλύτερα να κρίνουμε τις πολιτικές, όχι με τις ταμπέλες που κάποιοι έχουν συνηθίσει αλλά με το τι εφαρμόζει μία κυβέρνηση».