Alpha Bank απάτη: Για ακόμη μια φορά φαίνεται πως επικρατεί προβληματισμός και έχει σημάνει συναγερμός εξαιτίας ενός μηνύματος – απάτη που κυκλοφορεί.
Συγκεκριμένα ορισμένοι «επιτήδειοι» έχουν στήσει μια διαδικτυακή «πλεκτάνη» με σκοπό να εξαπατήσουν τον κόσμο και να βγάλουν εύκολα και πολλά χρήματα.
Το κόλπο παλιό και γνωστό: Η ηλεκτρονική απάτη συνήθως ενορχηστρώνεται μέσα από ένα mail στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
Οι επιτήδειοι στέλνουν το μήνυμα σε ανύποπτους χρήστες που ενδεχομένως να πειστούν πως πρόκειται πράγματι για αξιόπιστο μήνυμα από την τράπεζα τους, το ανοίγουν και πέφτουν κάπως έτσι σε μια ολέθρια παγίδα που μπορεί να τους κοστίσει και πολύ ακριβά.
Συνήθως τα mail αυτά περιλαμβάνουν κάποιους συνδέσμους όπου αν το θύμα τους πατήσει τότε εκχωρεί άθελα του κομβικά στοιχεία, όπως τους προσωπικούς του κωδικούς και κάπως έτσι είναι εκτεθειμένος στα «νύχια» των απατεώνων.
Στο άρθρο αυτό σας παρουσιάζουμε ένα χαρακτηριστικό μήνυμα – απάτη που έχει καταγραφεί από πολλούς χρήστες στους λογαριασμούς e – mail, καθώς και έναν mini οδηγό για όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε έτσι ώστε να προστατευτείτε από τέτοιου είδους απάτες που «σαρώνουν» στο διαδίκτυο εδώ και καιρό.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που συστήνουμε είναι ιδιαίτερη προσοχή στην επιβεβαίωση της αξιοπιστίας του λογαριασμού που σας στέλνει το μήνυμα, καθώς και μια μέριμνα για τους συνδέσμους που πατάτε όταν σας έρχονται mail τα οποία «μυρίζουν» απάτη.
Ας τα δούμε, όμως, όλα αυτά αναλυτικά και στην πράξη μέσα από ένα πρόσφατο παράδειγμα ηλεκτρονικής απάτης. Τι έγραφε το mail; Πώς δομούνταν και τι έλεγε ο σύνδεσμος που οδηγούσε το εκάστοτε θύμα στην απώλεια χρημάτων;
Alpha Bank απάτη: Το μήνυμα που πρέπει να προσέξετε
Το email που έφτασε σε εμάς αναφέρει τα εξής:
Αγαπητέ πελάτη,
Ο λογαριασμός σας έχει πιστωθεί με το ποσό των 9.700 €.
Κάντε κλικ εδώ εάν θέλετε να διεκπεραιώσετε την πληρωμή άμεσα.
Με εκτιμιση,
Alpha Bank
Οπως αναφέραμε και πιο πάνω, σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση δεν θα πατήσετε τον ενεργό σύνδεσμο. Απλά διαγράψτε το μήνυμα.
Σε έξαρση οι ηλεκτρονικές απάτες – Τι να προσέξετε
Σε έξαρση βρίσκονται οι ηλεκτρονικές απάτες με παραπλανητικά e-mail για επιστροφές φόρου με την ΑΑΔΕ να στέλνει προειδοποιητικά ηλεκτρονικά μηνύματα στους φορολογούμενους συνιστώντας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Συγκεκριμένα στο μήνυμά της, η ΑΑΔΕ αναφέρει ότι συνεχίζονται οι κακόβουλες ενέργειες παραπλανητικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, με παραποίηση λογοτύπων της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr, που αναγράφουν ότι η Εφορία σας ενημερώνει πως δικαιούστε επιστροφή φόρου και σας προτρέπουν «να κάνετε κλικ για να υποβάλετε αίτηση επιστροφής»
Όπως αναφέρει η ΑΑΔΕ «πρόκειται για απόπειρα εξαπάτησης μέσω παραποίησης εικόνας και στοιχείων». Το μήνυμα φαίνεται να αποστέλλεται από κρατική υπηρεσία (πχ. από @aade.gr ή @gov.gr), ο πραγματικός αποστολέας είναι άγνωστη ηλεκτρονική διεύθυνση, συνήθως στην αλλοδαπή. Χαρακτηριστικό της απόπειρας εξαπάτησης είναι η παραλλαγή των μηνυμάτων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, εμφανή λάθη στη χρήση της ελληνικής γλώσσας.
Το προειδοποιητικό email της ΑΑΔΕ – Σας αφορά
«Αγαπητή Κυρία/Αγαπητέ Κύριε,
Παρακαλούμε λάβετε υπόψη ότι συνεχίζονται οι κακόβουλες ενέργειες παραπλανητικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, με παραποίηση λογοτύπων της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr, που αναγράφουν ότι η Εφορία σας ενημερώνει πως δικαιούστε επιστροφή φόρου και σας προτρέπουν «να κάνετε κλικ για να υποβάλετε αίτηση επιστροφής».
Εφιστούμε εκ νέου την ιδιαίτερη προσοχή σας, καθώς πρόκειται για απόπειρα εξαπάτησης μέσω παραποίησης εικόνας και στοιχείων.
Για την προστασία σας:
1 ΜΗΝ επιλέξετε τυχόν προτεινόμενο σύνδεσμο (link)
2 ΜΗΝ ανοίξετε κανένα συνημμένο αρχείο του μηνύματος
3 Διαγράψετε ΑΜΕΣΩΣ το μήνυμα, καθώς είναι πλαστό και περιέχει κακόβουλο περιεχόμενο.
Χαρακτηριστικό της απόπειρας εξαπάτησης είναι η παραλλαγή των μηνυμάτων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, εμφανή λάθη στη χρήση της ελληνικής γλώσσας.
Επίσης, στις περιπτώσεις εξαπάτησης μέσω mail, ενώ το μήνυμα φαίνεται να αποστέλλεται από κρατική υπηρεσία (πχ. από @aade.gr ή @gov.gr), ο πραγματικός αποστολέας είναι άγνωστη ηλεκτρονική διεύθυνση, συνήθως στην αλλοδαπή.
Συνιστούμε να είστε επιφυλακτικοί και να ελέγχετε με πολλή προσοχή παρόμοια παραπλανητικά μηνύματα ή sms που τυχόν λάβετε στο μέλλον».