«Συναγερμός» σε Zara, Bershka και H&M – Τι έχει συμβεί
Zara Bershka H&M: Την είσοδό της στην αγορά της Αθήνας μετά την Κρήτη, αναμένεται να κάνει το φθινόπωρο η μεγάλη πολωνική αλυσίδα SINSAY με είδη ρουχισμού προκαλώντας τριγμούς στα θεμέλια των μεγάλων ανταγωνιστών της. Με δέλεαρ τις φθηνές τιμές στα προϊόντα της και την ποιότητά τους η εν λόγω εταιρία σχεδιάζει το άνοιγμα τουλάχιστον οκτώ […]

Zara Bershka H&M: Την είσοδό της στην αγορά της Αθήνας μετά την Κρήτη, αναμένεται να κάνει το φθινόπωρο η μεγάλη πολωνική αλυσίδα SINSAY με είδη ρουχισμού προκαλώντας τριγμούς στα θεμέλια των μεγάλων ανταγωνιστών της.
Με δέλεαρ τις φθηνές τιμές στα προϊόντα της και την ποιότητά τους η εν λόγω εταιρία σχεδιάζει το άνοιγμα τουλάχιστον οκτώ μεγάλων καταστημάτων για το 2023 σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Λάρισα κ.α.
Σε πλήρη ανάπτυξη είναι το επενδυτικό πλάνο της LPP Greece στην Ελλάδα, καθώς ετοιμάζει τα επόμενα καταστήματα της SiNSAY ενώ τα σχέδια υποστηρίζει αύξηση κεφαλαίου ύψους 3 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκε πρόσφατα.
Στο β’ εξάμηνο του 2023 προγραμματίζεται το ντεμπούτο της SiNSAY στην Αθήνα ενώ νωρίτερα η πολωνική αλυσίδα θα έχει επεκτείνει την παρουσία της στην συμπρωτεύουσα και μεγάλες επαρχιακές πόλεις, όπως η Πάτρα και η Λάρισα.
Zara Bershka H&M: Συναγερμός
Το πλάνο προβλέπει το άνοιγμα 7-8 καταστημάτων για το πολωνικό σήμα που εγκαινίασε την παρουσία του στην Ελλάδα από το Ηράκλειο της Κρήτης.
Άνοιξε τέλη Ιανουαρίου στο εμπορικό κέντρο Talos Plaza και έχει κερδίσει το τοπικό καταναλωτικό κοινό κόντρα στον ανταγωνισμό ισχυρών διεθνών σημάτων όπως Zara και H&M, ενώ προσφέρει μια value-for-money πρόταση και στον τουρισμό του νησιού.
Αυτό το διάστημα το επιτελείο του ομίλου LPP, που ελέγχει την SiNSAY και άλλα 4 σήματα (House, Mohito, Reserved και Cropp), είναι στη φάση τελικών διαπραγματεύσεων για lease agreement και δεν αποκαλύπτει λεπτομέρειες αν και έχει “κλειδώσει” συμφωνίες για τα επόμενα ακίνητα που θα μισθωθούν.
Πάντως πηγές στην εταιρεία επιβεβαιώνουν ότι οι πωλήσεις τόσο στο πρώτο φυσικό κατάστημα στην Κρήτη όσο στο ψηφιακό κανάλι ενθαρρύνουν τα σχέδια ανάπτυξης στην Ελλάδα καθώς χαρακτηρίζονται ως οι καλύτερες του group πανευρωπαϊκά.
Στον σχεδιασμό είναι το άνοιγμα καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη και σε αντιπροσωπευτικές επαρχιακές πόλεις και από Σεπτέμβριο αναμένεται να ανοίξουν τα πρώτα SiNSAY και στην Αθήνα.
Ας σημειωθεί ότι η μέση τιμή πώλησης των προϊόντων SiNSAY είναι της τάξης των 8 ευρώ. Η εταιρεία στηρίζεται στον όγκο πωλήσεων και αναλόγως προσεγγίζει τη θέση της στην αγορά και την επένδυσή της στα ακίνητα που δεσμεύει, επιφάνειας γύρω στα 1.000 τ.μ. κατά μ.ο..
Zara Bershka H&M: Τι έχει συμβεί
Εν τω μεταξύ, η υπέρβαση των στόχων πωλήσεων που είχε θέσει το LPP Group για την Ελλάδα και οι καλύτερες επιδόσεις της τοπικής αγοράς συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές φαίνεται να επιταχύνουν τα σχέδια για την ανάπτυξη φυσικών καταστημάτων και για άλλα σήματα.
Σήμερα και τα πέντε σήματα του χαρτοφυλακίου του πολωνικού ομίλου έχουν παρουσία στην Ελλάδα μέσω online πωλήσεων και μόνο η SiNSAY, η «πολωνική Zara» όπως είθισται να αποκαλείται, διαθέτει και φυσικό κατάστημα.
Σύμφωνα με πηγές στην εταιρεία, τα μηνύματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και από το online κανάλι, οπότε μελετάται το timing και προετοιμάζονται οι υποστηρικτικές υπηρεσίες για την τοποθέτησή τους στην αγορά.
Σημειώνεται ότι η θυγατρική του πολωνικού ομίλου στην Ελλάδα, LPP Greece, εγκαινίασε τη λειτουργία της πέρυσι τον Ιούνιο, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 1 εκατ. ευρώ ενώ πρόσφατα προχώρησε σε αύξηση εταιρικού κεφαλαίου κατά 3 εκατ. ευρώ. Διαχειριστής είναι ο Πολωνός Slawomir Loboda, αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της LPP και γενικός διευθυντής ο Σωτήρης Σιγάλας.
Ο όμιλος έχει παρουσία στην αγορά 30 χρόνια και η SiNSAY μετρά δέκα χρόνια δραστηριότητας, με παρουσία σήμερα σε 18 χώρες, μέσω 523 φυσικών καταστημάτων και 16 e-shops.
Zara Bershka H&M: Oι εταιρίες Zara, Massimo Dutti, Oysho, Bershka, Pull&Bear και Stradivarius περνούν σε γυναικεία χέρια
To δεύτερο τετράμηνο του 2021 ο ισπανικός όμιλος Inditex Group είχε έσοδα 11.94 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ήταν 49% περισσότερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Τα καθαρά κέρδη είναι 1.27 δισεκατομμύρια δολάρια. Τι έχει ο όμιλος Inditex Group; Σίγουρα πολλά από όσα έχετε στις ντουλάπες σας.
Είναι ο μεγαλύτερος fast fashion όμιλος του πλανήτη. Όπου fast fashion, είναι όρος που περιγράφει ένα εξαιρετικά επικερδές και εκμεταλλεύσιμο επιχειρηματικό μοντέλο, που βασίζεται στην αναπαραγωγή τάσεων που κυκλοφορούν στην πασαρέλα και προκύπτουν σε μαζική παραγωγή και χαμηλό κόστος.
Σκεφτείτε το σαν τα fast foods. Θέλετε άλλο παράδειγμα; Original σακάκι του οίκου Chanel που κοστίζει 8.850 δολάρια, στο Zara θα το βρείτε για 120 δολάρια.
Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχετε αγοράσει κάτι από τις εταιρίες της Inditex Group. Δηλαδή, από τα 7.293 καταστήματα των Zara, Zara Home, Massimo Dutti, Bershka, Oysho, Pull&Bear, Stradivarius, Uterqüe και Lefties και τα online stores.
Όλα ξεκίνησαν από τη Zara που χρειάζεται λιγότερες από 15 μέρες για να σχεδιάσει και να παράγει ό,τι βλέπετε στα ράφια της. Ο ιδρυτής είναι ο Ισπανός Amancio Ortega. Ακολουθεί φωτογραφία με την κόρη του, Marta.
Πρωτοασχολήθηκε με τη βιομηχανία της ένδυσης…
στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Σύντομα άρχισε να σχεδιάζει ο ίδιος τα ρούχα, μαζί με τη σύζυγο του Rosalía. Μαζί τα έραβαν, στο σπίτι τους στη Γαλικία.
Όταν έβγαλαν αρκετά λεφτά, άνοιξαν ένα μικρό εργοστάσιο και το 1975 άνοιξαν το πρώτο κατάστημα Zara, με ρούχα που ήταν δημοφιλή, αλλά τα πρόσφεραν σε χαμηλές τιμές. Από το 1976 άρχισαν το franchising και προσέλαβαν τον καθηγητή ηλεκτρονικών υπολογιστών, José María Castellano για να αναπτύξει τη σχετική δυναμική της εταιρίας.
Το ’80 ο Ortega έκανε μόνος τα σχέδια και τη διανομή και ‘έριξε’ κατακόρυφα το χρόνο μεταξύ σχεδιασμού, παραγωγής και εμφάνισης των προϊόντων στα μαγαζιά.
Το σύστημα το ανέπτυξε ο Castellano που έγινε CEO το 1984. Ένα χρόνο μετά δημιουργήθηκε η , Industria de Diseno Textil S.A. (Ιnditex) που προφανώς είχε και εργοστάσια παραγωγής και το 1988 άρχισε η επέκταση -από την Πορτογαλία. Το 1989 έγινε αυτή στη Γαλλία, από εκεί πήγαν στο Μεξικό, την Ελλάδα και σήμερα είναι σε 96 χώρες.
Ο κύριος μέτοχος παραμένει ο Ortega (του οποίου ο πατέρας έφτιαχνε πουκάμισα) ο οποίος δεν έδωσε παρά τρεις συνεντεύξεις σε όλη του τη ζωή και προστάτευε την ιδιωτική του ζωή. Έως το 1999 δεν υπήρχε πουθενά διαθέσιμη φωτογραφία του. Το 2011 παραιτήθηκε από την εταιρία του και ζήτησε από τον τότε αντιπρόεδρο και CEO, Pablo Isla να τον αντικαταστήσει.
Τη σήμερον ημέρα…
αξίζει 78.9 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι ο τρίτος πιο πλούσιος κάτοικος της Ευρώπης -και ο 13ος πιο πλούσιος του κόσμου.
Η οικογένεια Ortega είναι η δεύτερη πιο πλούσια του πλανήτη, στον τομέα του retailing. Mε την πρώτη του σύζυγο απέκτησαν δυο παιδιά (Marcos και Sandra Ortega Mera), πριν χωρίσουν το 1986. Το 2001 παντρεύτηκε τη Flora Pérez Marcote, με την οποία απέκτησαν την Marta.
Η 37χρονη Μarta Ortega Pérez είναι η νέα επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της Inditex, μετά τη ψηφοφορία των μελών που έγινε τη Δευτέρα 29/11. Θα αναλάβει χρέη από την Πρωταπριλιά του 2022.
Η διαδικασία της διαδοχής άρχισε πριν μια δεκαετία, όταν ο Ortega εγκατέλειψε και τον διαδέχθηκε ο Isla, ο οποίος θα συνεχίσει ως επίτιμος πρόεδρος: από όταν έφυγε ο δημιουργός ήθελε και δούλευε επί του να τον διαδεχθεί η κόρη του -που σύμφωνα με τους ειδικούς, έδωσε στη Zara φινέτσα που δεν υπήρχε νωρίτερα.
“Ο πατέρας της έφτιαξε μια επιχείρηση κι εκείνη δημιούργησε κοινότητα που θα βοηθήσει την επιχείρηση να περάσει στο επόμενο επίπεδο”, είχε δηλώσει ο Fabien Baron (ανεξάρτητος δημιουργικός διευθυντής που έχει δουλέψει για τους Dior, Burberry και Louis Vuitton).
Ακολούθησε το Newsme.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις