Συναγερμός σε Alpha, Εθνική, Πειραιώς, Eurobank – Δείτε τι συνέβη

Τράπεζες: Νέος μεγάλος τραπεζικός όμιλος δημιουργείται μέσω συγχωνεύσεων μικρών τραπεζών, ο οποίος σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μπορεί να αποτελέσει ένα πέμπτο πόλο και να οξύνει περαιτέρω τον ανταγωνισμό. Attica Bank, Thrivest , Παγκρήτρια τράπεζα, HSBC και συναιτεριστική κεντρικής Μακεδονίας αποτελούν ένα τραπεζικό σχήμα με περιουσία τουλάχιστον 8 δισ. το οποίο είναι έτοιμο […]

Συναγερμός σε Alpha, Εθνική, Πειραιώς, Eurobank - Δείτε τι συνέβη

Τράπεζες: Νέος μεγάλος τραπεζικός όμιλος δημιουργείται μέσω συγχωνεύσεων μικρών τραπεζών, ο οποίος σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μπορεί να αποτελέσει ένα πέμπτο πόλο και να οξύνει περαιτέρω τον ανταγωνισμό.

Attica Bank, Thrivest , Παγκρήτρια τράπεζα, HSBC και συναιτεριστική κεντρικής Μακεδονίας αποτελούν ένα τραπεζικό σχήμα με περιουσία τουλάχιστον 8 δισ. το οποίο είναι έτοιμο να διεκδικήσει ένα μεγάλο μερίδιο από την χρηματοπιστωτική αγορά της χώρας.

Δυναμική συγκέντρωσης δυνάμεων στον τομέα των μικρότερων τραπεζών δημιουργεί το κυοφορούμενο deal εισόδου της Thrivest, συμφερόντων Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου, στην Attica Bank.

Η Παγκρήτια Τράπεζα, στην οποία η εταιρεία είναι ήδη βασικός μέτοχος, θα ολοκληρώσει τους επόμενους μήνες την απορρόφηση των εργασιών της HSBC Ελλάδος και της συνεταιριστικής Κεντρικής Μακεδονίας. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί ένας όμιλος με ενεργητικό πάνω από τα 4 δισ. ευρώ.

Τράπεζες: Ξεκινά «due dilligence» η Thrivest στην Attica Bank – Τα επόμενα βήματα

Εφόσον προχωρήσει και η απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στην Attica Bank, θεωρείται λογική η εν συνεχεία συγχώνευση με την Παγκρήτια. Σε αυτό το σενάριο η περιουσία του νέου σχήματος θα ξεπεράσει τα 8 δισ. ευρώ.

Θα έχει δηλαδή ένα εύλογο εκτόπισμα για την εξασφάλιση χρηματοδότησης με προνομιακούς όρους από τους καταθέτες και τις αγορές, η οποία θα της επιτρέψει να διεκδικήσει μερίδια στην Ελλάδα, ειδικά στο χώρο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Σημειώνεται ότι σε διαδικασία πώλησης βρίσκεται και η Aegean Baltic Bank, που διαθέτει ισχυρό χαρτοφυλάκιο ναυτιλιακών δανείων.

Τραπεζικές πηγές υπογραμμίζουν ότι οι παραπάνω εξελίξεις μπορεί να δώσουν το έναυσμα για την εκκίνηση ενός νέου γύρου συγχωνεύσεων.

Κίνηση – ματ από τις τράπεζες: Έρχονται συναλλαγές χωρίς προμήθειες

Τράπεζες: Οι υπόλοιποι παίκτες

Όπως αναφέρουν, μετά την εκκαθάριση της Olympus (συνεταιριστικής Δράμας), εν λειτουργία παραμένουν τέσσερις ακόμη συνεταιριστικές τράπεζες με αξιόλογη παρουσία στις τοπικές αγορές δραστηριοποίησής τους.

Ο λόγος γίνεται για τις Χανίων, Θεσσαλίας, Ηπείρου και Καρδίτσας, το συνολικό ενεργητικό των οποίων διαμορφώνεται στη ζώνη των 1,5 δισ. ευρώ, τα δάνειά τους λίγο κάτω από το 1 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις τους περί τα 1,3 δισ. ευρώ.

«Πρόκειται για μεγέθη που μόνο αδιάφορα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν» λένε μιλώντας στον ΟΤ τραπεζικοί κύκλοι. Στο πλαίσιο αυτό, δεν θεωρούν έκπληξη να υπάρξουν συζητήσεις για το ενδεχόμενο περαιτέρω συνενώσεων.

«Το σενάριο αυτό βγάζει επιχειρηματικό νόημα, καθώς το πιθανό ενοποιημένο σχήμα θα αποκτήσει ταυτόχρονη παρουσία σε διάφορες γεωγραφικές ζώνες και πρόσβαση σε χαρτοφυλάκια μικρομεσαίων πελατών, τα οποία μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά κερδοφόρα» λένε σχετικά.

Όπως εξηγούν, τα περιθώρια ανάπτυξης των εργασιών σε επιχειρήσεις με τζίρο έως και 10 εκατ. ευρώ, είναι σημαντικά. «Το να επιχειρήσει μία μικρότερη τράπεζα να ανταγωνιστεί τους συστημικούς ομίλους σε μεγάλες δουλειές, ενδεχομένως να καταλήξει μπούμερανγκ, καθώς θα αναγκαστεί να πιέσει σημαντικά τα περιθώρια κέρδους της» υποστηρίζουν.

Αντιθέτως, προσθέτουν, «τα spreads στις δανειοδοτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων κινούνται σε σαφώς πιο υψηλά επίπεδα. Σήμερα, περίπου το 70% των πελατών στις μεγάλες τράπεζες δεν διαθέτει δανειακό προϊόν. Ένα μη συστημικό πιστωτικό ίδρυμα έχει τη δυνατότητα να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση για την ανάπτυξη των εργασιών της».

Τράπεζες: Το σχέδιο των τραπεζών για τις προθεσμιακές καταθέσεις

Η θέση της ΤτΕ

Ένα τέτοιο σχέδιο, εφόσον πληρούνται οι κεφαλαιακές απαιτήσεις, θα είχε τις ευλογίες και της Τράπεζας της Ελλάδος. Όπως είχε πρόσφατα επισημάνει ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας, η ενίσχυση των μικρότερων τραπεζών για την εποπτική αρχή αποτελεί προτεραιότητα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους και «μετά γιατί όχι, να αρχίσει ένα κύμα συγχωνεύσεων, ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένας πέμπτος πόλος για να υπάρχει ανταγωνισμός».

Κατά τον κεντρικό τραπεζίτη, μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει στη βελτίωση των όρων διάθεσης χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην εγχώρια αγορά, η οποία αυτήν τη στιγμή είναι η πλέον συγκεντρωμένη στην Ευρώπη.

ΕΚΤ: Εύρωστες οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Oι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι εύρωστες κεφαλαιακά και διαθέτουν ικανοποιητική ρευστότητα καθώς και αυξημένη κερδοφορία, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του Εποπτικού Ελέγχου και αξιολόγησης για το 2022, που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ωστόσο η ΕΚΤ εκφράζει την ανησυχία της καθώς τα ευρήματα που έχει στη διάθεσή της ανέδειξαν προβλήματα στην εσωτερική διακυβέρνηση των τραπεζών.

Παρότι η σχετική διαδικασία ελέγχου διενεργήθηκε εν μέσω επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών και της δυναμικής των χρηματοπιστωτικών αγορών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και παρά την επιδείνωση των προοπτικών σε όλη τη διάρκεια του έτους, η άνοδος των επιτοκίων οδήγησε σε βελτίωση της κερδοφορίας και της παραγωγής κεφαλαίου.

Κατά μέσο όρο, οι τράπεζες διατήρησαν εύρωστες θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας. Η συντριπτική τους πλειονότητα διακρατεί περισσότερα κεφάλαια από αυτά που υπαγορεύουν οι κεφαλαιακές απαιτήσεις και κατευθύνσεις όπως διαμορφώθηκαν μετά τον προηγούμενο κύκλο της SREP. Οι βαθμολογίες της SREP παρέμειναν σε γενικές γραμμές συνολικά αμετάβλητες.

Ο επικεφαλής του Εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του SSM Αndrea Enria, δήλωσε ότι οι τράπεζες έχουν αντεπεξέλθει στις οικονομικές επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, χάρη στις ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας, την αύξηση της κερδοφορίας τους και τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού.

Η άσκηση είχε ως αποτέλεσμα να ζητηθεί από 24 τράπεζες να αυξήσουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, για την κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς αυτοί υστερούσαν των προσδοκιών της ΕΚΤ. Τα ιδρύματα παροτρύνθηκαν να καλύψουν αυτά τα κενά.

Η συνολική υστέρηση κεφαλαίου όσον αφορά τις προβλέψεις για τα ΜΕΔ ανήλθε σε 7 μονάδες βάσης των σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο στοιχείων ενεργητικού στο τέλος του κύκλου της άσκησης (SREP). Οι τράπεζες που αντιμετωπίζουν ενεργά την εν λόγω υστέρηση κεφαλαίου σε σχέση με τις προσδοκίες της ΕΚΤ θα μπορέσουν να μειώσουν γρήγορα αυτήν τη νέα προσαύξηση εντός του 2023 χωρίς να χρειαστεί να περιμένουν την επόμενη αξιολόγηση.

Εξάλλου για πρώτη φορά, η ΕΚΤ αξιολόγησε τον κίνδυνο υπερβολικής μόχλευσης στο πλαίσιο της SREP. Στόχος της ήταν να εντοπιστούν οι τράπεζες που χρειάζεται να εφαρμόσουν μέτρα ποιοτικού χαρακτήρα. Ως αποτέλεσμα, η ΕΚΤ εξέδωσε μέτρα ποιοτικού χαρακτήρα για τέσσερις τράπεζες.

Για την προσεχή περίοδο…

οι συνολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις και κατευθύνσεις έχουν αυξηθεί, κατά μέσο όρο, σε 15,0% των σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο στοιχείων ενεργητικού, από 14,7% στον προηγούμενο κύκλο της SREP.

Το μέσο ύψος των συνολικών κεφαλαιακών απαιτήσεων και κατευθύνσεων όσον αφορά το βασικό κεφαλαιακό δείκτη, CET1 αυξήθηκε σε περίπου 10,7% των σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο στοιχείων ενεργητικού, από 10,4% το 2022. Στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2022, το μέσο ύψος του CET1 που διακρατούνταν από σημαντικά ιδρύματα ανήλθε συνολικά σε 14,7% των σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο στοιχείων ενεργητικού.

Εν κατακλείδι, η μέση συνολική βαθμολογία SREP το 2022 παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητη, καθώς το 92% των υπό εξέταση τραπεζών έλαβαν την ίδια συνολική βαθμολογία SREP όπως και το 2021. Η βαθμολογία του υπόλοιπου 8% των τραπεζών επιδεινώθηκε.

Ωστόσο προβλήματα προέκυψαν στη λεγόμενη εσωτερική διακυβέρνηση των τραπεζών καθώς, όπως αναφέρει η ΕΚΤ, «τα ευρήματα σχετικά με την εσωτερική διακυβέρνηση ανέδειξαν ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα και τη σύνθεση των διοικητικών οργάνων, τη συλλογική καταλληλότητά τους και τα καθήκοντα επίβλεψης που τους έχουν ανατεθεί.