Newsme.gr
  • Δικαιολογητικά
  • Επιδόματα
  • Θέσεις Εργασίας – Προσλήψεις
  • Εργασιακά
  • Επιχειρήσεις
  • Περισσότερα
    • Οικονομία
    • Media
    • Παιδεία
    • Τουρισμός
    • Plus
Newsme.gr
  • Δικαιολογητικά
  • Επιδόματα
  • Θέσεις Εργασίας – Προσλήψεις
  • Εργασιακά
  • Επιχειρήσεις
  • Περισσότερα
    • Οικονομία
    • Media
    • Παιδεία
    • Τουρισμός
    • Plus
Newsme.gr
No Result
View All Result

Συναγερμός με τις καταθέσεις: Έλεγχος σε όλα τα ΙΒΑΝ από την Εφορία

Γιώργος Μενδρινός by Γιώργος Μενδρινός
16 Ιανουαρίου 2023
in Επιδόματα
Συναγερμός με τις καταθέσεις: Έλεγχος σε όλα τα ΙΒΑΝ από την Εφορία

Καταθέσεις: Εντατικούς ελέγχους πραγματοποιεί τον τελευταίο καιρό η ΑΑΔΕ έχοντας βάλει για τα καλά στο μικροσκόπιό της τις καταθέσεις όλων των πολιτών και τα αδήλωτα εισοδήματά τους.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών για το έτος 2017 οι οποίες παραγράφονται στις 31/12/2023 και κινδυνεύουν να χαθούν σε περίπτωση φοροδιαφυγής τεράστια ποσά από τα δημόσια ταμεία.

Χιλιάδες τραπεζικοί λογαριασμοί θα βρεθούν φέτος στο στόχαστρο της Εφορίας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα ποσά και οι κινήσεις τους συνάδουν με τα δηλωθέντα εισοδήματα των κατόχων τους.

Πρώτο στόχο της Εφορίας αποτελούν οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του έτους 2017, καθώς η συγκεκριμένη χρονιά παραγράφεται στις 31 Δεκεμβρίου 2023 και η Εφορία δεν θα μπορεί πλέον από την 1-1-2024 να ελέγξει και να καταλογίσει φόρους.

Καταθέσεις: Έλεγχος σε όλα τα ΙΒΑΝ

Ήδη, στις 31 Δεκεμβρίου 2022, παραγράφηκε η δυνατότητα της Εφορίας, να ελέγξει τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του 2016 και προγενέστερων ετών.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι στην τσιμπίδα των ελεγκτών της Εφορίας πέφτουν και οι φορολογούμενοι που ανιχνεύονται από τα δύο συστήματα της ΑΑΔΕ, να πραγματοποιούν κινήσεις στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, με ποσά τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Οι μηχανισμοί του ελέγχου των καταθέσεων που διαθέτει η ΑΑΔΕ, είναι δύο και συγκεκριμένα:

Το «Ειδικό Λογισμικό Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας», το οποίο χρησιμοποιείται από τον Μάιο του 2017 για τον προσδιορισμό της συνολικής καθαρής ατομικής/οικογενειακής τραπεζικής περιουσίας για κάθε ΑΦΜ και τη σύγκρισή της με τα δηλωθέντα ατομικά/οικογενειακά εισοδήματα κατ’ έτος, έτσι ώστε εξάγεται εκτίμηση αποκρυβείσας ή μη φορολογητέας ύλης.

Μέσω αυτοματοποιημένων λογιστικών αλγορίθμων, το σύστημα μπορεί να συσχετίζει τα στοιχεία των πρωτογενών καταθέσεων με τα δηλωθέντα εισοδήματα μέσα σε λίγη ώρα, οδηγώντας σε κάποιες πρώτες ενδείξεις πιθανής φοροδιαφυγής, που αποτελούν το έναυσμα για τον ενδελεχή φορολογικό έλεγχο.

Το «Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών», που παρακολουθεί τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του ελεγχόμενου.

Έλεγχοι για μεσαίες και μεγάλες καταθέσεις

Συγχρόνως, με το νέο οργανόγραμμα της ΑΑΔΕ, από τις 6 Φεβρουαρίου 2023 στο στόχαστρο μπαίνουν και οι μεσαίες και μεγάλες καταθέσεις.

Μεταξύ των τμημάτων που ιδρύονται στον μηχανισμό της ΑΑΔΕ είναι το «Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Ελέγχου Φυσικών Προσώπων Μεγάλου και Μεσαίου Πλούτου».

Καταθέσεις: Στόχος του νέου τμήματος…

είναι ο έλεγχος φυσικών προσώπων, εφόσον πληρούν οποιοδήποτε από τα παρακάτω κριτήρια:

H αξία ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων αυτού, όπως υπολογίζεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΠΣ Περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ, υπερβαίνει αθροιστικά, από την 1η-12015 και μετά τουλάχιστον σε ένα έτος, το ποσό του 1.000.000 ευρώ.

H ετήσια τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης, που προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2018, υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ.

Τα ποσά δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων στο φορολογικό έτος 2018 υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ.

Απέστειλαν στο εξωτερικό χρηματικά εμβάσματα συνολικού ύψους 100.000 ευρώ, σε τουλάχιστον ένα έτος από το 2015 και μετά.

Καταθέσεις: «Τσίμπησαν» τα επιτόκια στις προθεσμιακές – Μηδενικά στο ταμιευτήριο

Αισθητά υψηλότερα είναι πλέον τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, μολονότι παραμένουν σαφώς χαμηλότερα από τον πληθωρισμό.

Πλέον, μεταξύ των συστημικών τραπεζών, μπορεί κανείς να βρει αποδόσεις της τάξης ακόμη και του 1% για προθεσμιακές καταθέσεις 12μηνης διάρκειας, αρκεί να διαθέτει μεγάλα ποσά, της τάξης των 100.000 ευρώ και πάνω.

Για μικρότερα ποσά, από 20.000 και άνω, οι ονομαστικές αποδόσεις κυμαίνονται από 0,3% έως και 0,7%, ανάλογα με την τράπεζα, τη διάρκεια της προθεσμιακής κατάθεσης αλλά και κάποια εξειδικευμένα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά.

Υψηλότερα είναι τα επιτόκια που προσφέρουν οι μη συστημικές τράπεζες, καθώς μπορούν να φτάσουν ακόμη και το 1,3% για μεγάλα ποσά και 12μηνη διάρκεια. Εκεί που όμως γίνονται πιο ανταγωνιστικές είναι στα καταθετικά προϊόντα που απευθύνονται σε μικρότερα βαλάντια.

Στην περίπτωση αυτή υπάρχουν προθεσμιακές καταθέσεις που προσφέρουν ονομαστικές αποδόσεις της τάξης του 0,5%, ξεκινώντας ακόμη και από το πρώτο ευρώ.

Μεγάλη διαφορά με τον πληθωρισμό

Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, τα «μπινελίκια» του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα φαίνεται ότι έπιασαν τόπο, καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προχώρησαν σε μικρές αλλά σταθερές αυξήσεις των επιτοκίων τις τελευταίες εβδομάδες, μετά και τη μεταξύ τους συνάντηση.

Προσθέτουν εντούτοις ότι ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα, η «ψαλίδα» μεταξύ των καταθέσεων προθεσμίας και του πληθωρισμού παραμένει ιδιαίτερα υψηλή, καθώς ο τιμάριθμος για το Δεκέμβριο διαμορφώθηκε στο 7,2%.

Αντίστοιχα υψηλή είναι η διαφορά μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και δανεισμού, τόσο στη στεγαστική πίστη όσο και στην επιχειρηματική, καθώς το κόστος του χρήματος για νοικοκυριά αλλά και ιδιώτες διαμορφώνεται πέριξ του 5%.

Έρχονται και νέες αυξήσεις

Σε κάθε περίπτωση, τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα δούμε και νέα άνοδο στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, καθώς η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει το βασικό επιτόκιο του ευρώ κατά επιπλέον 50 Μονάδες Βάσης στις αρχές Φεβρουαρίου. Γεγονός που θα οδηγήσει τις τράπεζες να μετακυλήσουν ένα μέρος της αύξησης αυτής στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων.

Ξεκαθαρίζουν πάντως ότι οι καταθέτες δεν θα πρέπει να περιμένουν η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ να μεταφερθεί αυτούσια στις αποδόσεις των καταθέσεων, αλλά να «περάσει» μονάχα ένα μικρό κομμάτι.

Μηδενικά επιτόκια στο ταμιευτήριο

Την ίδια στιγμή πάντως, μεγάλοι χαμένοι είναι οι καταθέτες ταμιευτηρίου –οι οποίοι και αποτελούν την πλειονότητα των αποταμιευτών, τουλάχιστον σε αριθμό. Και αυτό γιατί, παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων του ευρώ, τα επιτόκια στο ταμιευτήριο παραμένουν μηδενικά ή στην καλύτερη περίπτωση διαμορφώνονται κάτω από το 0,10%.

Αυτό σημαίνει ότι η «ψαλίδα» μεταξύ των αποδόσεων που (δεν) παίρνουν και του πληθωρισμού διευρύνεται συνεχώς και η πραγματική αξία των χρημάτων τους απομειώνεται σταθερά. Μάλιστα, και σε αντίθεση με τις προθεσμιακές καταθέσεις, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει όσο και αν ανεβαίνουν τα επιτόκια του ευρώ, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Ανέλεγκτες υποθέσεις 6 ετών ψάχνει η Εφορία- Ελεγχοι σε καταθέσεις και αναδρομικά

Στις ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις 6 διαφορετικών ετών, από το 2007 έως και το έτος 2017 επικεντρώνονται φέτος οι έλεγχοι της Εφορίας, προκειμένου να προλάβουν τη μη παραγραφή, όσο γίνεται, περισσότερων περιπτώσεων.

Πρόκειται για τις υποθέσεις που παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2023 και η προθεσμία που έχουν οι φορολογικές αρχές για να εκδώσουν και να κοινοποιήσουν πράξεις προσδιορισμού του φόρου για… ξεχασμένα εισοδήματα είναι οι 11 μήνες που απομένουν.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, από τους σαρωτικούς φορολογικούς ελέγχους δεν ξεφεύγουν ούτε οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, καθώς η ΑΑΔΕ έχει διαπιστώσει από τους προγενέστερους ελέγχους, ότι αρκετοί δεν δηλώνουν αποδοχές ειδικά εκείνες που αφορούν σε αναδρομικά.

Φυσικά, οι περισσότεροι έλεγχοι εστιάζονται στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες, που διαχρονικά και στατιστικά έχει αποδειχτεί, ότι έχουν αυξημένη ροπή προς τη φοροδιαφυγή.

Οι περισσότεροι εξ αυτών, όπως προκύπτει από πλήθος αποφάσεων της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών στην οποία προσφεύγουν, εντοπίζονται από τις κινήσεις των τραπεζικών τους καταθέσεων, τις οποίες παρακολουθεί το «Ειδικό Λογισμικό Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας».

Η συγκεκριμένη εφαρμογή σκανάρει τους τραπεζικούς λογαριασμούς, αντλεί στοιχεία, για τις καταθέσεις των φορολογουμένων και τα συγκρίνει με τα δηλωθέντα εισοδήματα της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου.

Όταν εντοπιστούν διαφορές καλείται ο υπόχρεος για εξηγήσεις και αν δεν πείσει, φορολογείται με 33% συν πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Tags: ΑΑΔΕΕΛΕΓΧΟΙΕΠΙΔΟΜΑΤΑΕΠΙΔΟΤΗΣΗΕΦΟΡΙΑΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣΛΕΦΤΑΧΡΗΜΑΤΑ
Previous Post

Έκτακτη αλλαγή στο δίπλωμα οδήγησης και στις κατηγορίες

Next Post

Πολεμική Αεροπορία: Πρόσκληση για κατάταξη με την 2023 Α’/ΕΣΣΟ – Τα απαραίτητα έγγραφα

Διαβάστε επίσης...

«Κανόνι» σε πασίγνωστη τράπεζα - Απολύσεις και λουκέτα

«Κανόνι» σε πασίγνωστη τράπεζα – Απολύσεις και λουκέτα

25 Μαρτίου 2023
Νέο τοπίο στο ρεύμα: Έκπληξη με τη ΔΕΗ και μεγάλη άνοδος

Νέο τοπίο στο ρεύμα: Έκπληξη με τη ΔΕΗ και μεγάλη άνοδος

25 Μαρτίου 2023
Σούπερ μάρκετ: Συναγερμός σε Σκλαβενίτη, Βασιλόπουλο, LIDL - Έγινε το μεγάλο «μπαμ»

Συναγερμός σε Σκλαβενίτη, Βασιλόπουλο, LIDL – Έγινε το μεγάλο «μπαμ»

25 Μαρτίου 2023
Έκτακτη επιδότηση 900 ευρώ: Ολοι δικαιούχοι - Τα τέσσερα κριτήρια και η αίτηση

Έκτακτη επιδότηση 900 ευρώ: Ολοι δικαιούχοι – Τα 4κριτήρια και η αίτηση

25 Μαρτίου 2023
Αλλαγή ώρας 2023: Σε λίγες... ώρες αλλάζει η ώρα - Γυρίστε τα ρολόγια

Αλλαγή ώρας 2023 σήμερα: Γυρίστε τα ρολόγια

25 Μαρτίου 2023
Σας «βρήκε» η ΑΑΔΕ: Άσχημα νέα αν έχετε αυτές τις καταθέσεις

Σας «βρήκε» η ΑΑΔΕ: Άσχημα νέα αν έχετε αυτές τις καταθέσεις

25 Μαρτίου 2023
  • Δικαιολογητικά
  • Επιδόματα
  • Θέσεις Εργασίας – Προσλήψεις
  • Εργασιακά
  • Επιχειρήσεις
  • Περισσότερα

© 2023 Newsme.gr

No Result
View All Result
  • Δικαιολογητικά
  • Επιδόματα
  • Θέσεις Εργασίας – Προσλήψεις
  • Εργασιακά
  • Επιχειρήσεις
  • Περισσότερα
    • Οικονομία
    • Media
    • Παιδεία
    • Τουρισμός
    • Plus

© 2023 Newsme.gr