Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΕπιχειρήσειςΣυναγερμός για Black Friday, Χριστούγεννα - Βροχή καταγγελιών για τις εταιρείες courier

Συναγερμός για Black Friday, Χριστούγεννα – Βροχή καταγγελιών για τις εταιρείες courier

Black Friday Χριστούγεννα | Η συντριπτική πλειοψηφία των καταγγελιών της προηγούμενης χρονιάς (86%) αφορούσε καθυστερήσεις στην επίδοση των δεμάτων, το 7% αφορούσε προβλήματα ενημέρωσης και το 6% απώλεια δέματος ή άλλα προβλήματα εξυπηρέτησης.

Προσλήψεις και διορθωτικές κινήσεις από τις εταιρείες ταχυμεταφορών ενόψει της εορταστικής περιόδου.

Την πλήρη αποδιοργάνωση των υπηρεσιών ταχυμεταφορών που προκάλεσε η πανδημία και τα συνεχόμενα λοκντάουν της περσινής χρονιάς αναδεικνύουν τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), ενώ αν και φέτος δεν αναμένεται τόσο μεγάλη ζήτηση οι εταιρείες του κλάδου προχωρούν σε ενίσχυση του εξοπλισμού και του προσωπικού τους ενόψει της Black Friday και των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με την Έκθεση Πεπραγμένων του 2020 οι γραπτές καταγγελίες για ταχυδρομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες ταχυμεταφορών που υποβλήθηκαν στην ΕΕΤΤ έφτασαν τις 3.000 όταν τις προηγούμενες χρονιές δεν ξεπέρναγαν τις 400. Το 2019 είχαν υποβληθεί 380 καταγγελίες και το 2018 μόλις 260.

Η συντριπτική πλειοψηφία των καταγγελιών της προηγούμενης χρονιάς (86%) αφορούσε καθυστερήσεις στην επίδοση των δεμάτων, το 7% αφορούσε προβλήματα ενημέρωσης και το 6% απώλεια δέματος ή άλλα προβλήματα εξυπηρέτησης.

Οι καταγγελίες ήταν μάλιστα τόσες πολλές που στα μέσα του καλοκαιριού του 2020 η ΕΕΤΤ αναβάθμισε τη διαδικασία διαχείρισής τους με στόχο την ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτημάτων. Ακόμη κάλεσε σε ακροάσεις τις εταιρείες που κατά τη διάρκεια των λοκντάουν όχι μόνο καθυστέρησαν τις παραδόσεις αλλά σταμάτησαν και τις παραλαβές.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί ποινές κατά των συγκεκριμένων εταιρειών.

Black Friday Χριστούγεννα: Η πανδημία προκάλεσε προβλήματα και στην ελεγκτική δραστηριότητα της ΕΕΤΤ.

Παρά τον αριθμό ρεκόρ των καταγγελιών η Επιτροπή διεξήγαγε πέρσι μόνο 20 επιτόπιους ελέγχους, είτε αυτεπαγγέλτως είτε κατόπιν καταγγελιών, σε εγκαταστάσεις των παρόχων, για να διερευνηθεί ο βαθμός συμμόρφωσης των παρόχων με τους όρους της άδειάς τους. Το 2019 είχαν πραγματοποιηθεί 129 επιτόπιοι έλεγχοι.

Black Friday Χριστούγεννα: Προετοιμασίες για τις γιορτές

Τα περισσότερα και μεγαλύτερα προβλήματα είχαν παρουσιαστεί πέρσι το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου λόγω της εορταστικής περιόδου αγορών που ξεκίνησε από τη Black Friday. Τότε οι εταιρείες ταχυμεταφορών βρέθηκαν τελείως απροετοίμαστες.

Αν και η ζήτηση δεν αναμένεται να φτάσει τα επίπεδα ρεκόρ του 2020, καθώς τα καταστήματα άνευ απρόοπτου θα είναι ανοιχτά, οι εταιρείες προετοιμάζονται για σημαντική αύξηση των παραδόσεων, με βασικό στόχο να μην επαναληφθούν τα ίδια προβλήματα.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες ταχυμεταφορών έχουν ήδη προχωρήσει σε επενδύεις για την αναβάθμιση των κέντρων διαλογής τους, αλλά και την υιοθέτηση ψηφιακών λύσεων για την καλύτερη διαχείριση των αποστολών. Παράλληλα, πολλές εταιρείες προχωρούν σε προσλήψεις εποχικών και ωρομίσθιων διανομέων για την περίοδο των εορτών.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς εμφανίστηκαν και πολλές νέες εταιρείες ταχυμεταφορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς από την εμφάνιση της πανδημίας οι αδειοδοτημένες από την ΕΕΤΤ εταιρείες ξεπέρασαν τις 600 από 500 που ήταν πριν. Βέβαια η πλειοψηφία των παραδόσεων εμπορευμάτων και αντικειμένων πανελλαδικά πραγματοποιείται από τις τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου.

Απίστευτο deal! Πουλήθηκε η Wolt για αστρονομικό ποσό – Τόσα χρήματα δόθηκαν

Wolt: Ένα deal που παραπέμπει σε άλλες εποχές έγινε με την εταιρία Wolt που πουλήθηκε για αστρονομικό ποσό. Δείτε το ποσό στο newsme.gr.

Πολλές μεγάλες επιχειρηματικές κινήσεις γίνονται το τελευταίο διάστημα τόσο στη χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό.

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά της Wolt να πουληθεί για ένα αστρονομικό ποσό που ζαλίζει όσους το ακούνε.

Για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα μια εταιρεία διανομέων φαγητού –συνεργατική ή όχι, δεν είναι εκεί το θέμα, όσο θέμα είναι τα μεγέθη μιας νέας οικονομίας που δημιουργείται– απασχολεί τη δημόσια σφαίρα.

Wolt: Πόσο πουλήθηκε η εταιρία

Αυτή τη φορά δεν είναι η efood.gr, αλλά η Wolt, η οποία από μία δειλή διαδικτυακή προσπάθεια που ξεκίνησε πριν επτά χρόνια στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, ενώνοντας τον κόσμο των ντελίβερι με αυτόν των εφαρμογών των smart phones, έφτασε να πωλείται έναντι 7 δισ. ευρώ!

Αυτό είναι το ποσό που προσέφερε η αμερικανική εταιρεία διαχείρισης εφαρμογών παράδοσης προϊόντων DoorDash προκειμένου να αγοράσει τη φινλανδική Wolt Enterprises. Πρόκειται για ένα deal συνολικής αξίας 8,09 δισ. δολαρίων, καθώς η μεγαλύτερη εταιρεία διανομής τροφίμων στις ΗΠΑ προσπαθεί να αποκτήσει ένα προγεφύρωμα στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», οι εταιρείες αυτές γνώρισαν μεγάλη επιτυχία λόγω των περιορισμών από την πανδημία, αλλά καθώς η οικονομία αρχίζει να ανοίγει ξανά, ο κλάδος βρίσκεται μπροστά σε εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Οπως ανέφερε το Reuters, η συμφωνία της DoorDash για εξαγορά της Wolt είναι από τις μεγαλύτερες στον χώρο, μεγαλύτερη και από την εξαγορά από την Just Eat Takeaway.com έναντι 7,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων της αμερικανικής Grubhub.

Τι προσφέρει η εξαγορά της Wolt

Μέσω της Wolt, η αμερικανική εταιρεία μπαίνει δυναμικά σε 22 επιπλέον αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Σερβίας, της Κροατίας, της Δανίας, της Σουηδίας και της Ελλάδας, όπου επιχειρεί από το 2019. Με βάση τα στοιχεία που είχαν δημοσιοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, η Wolt αριθμεί περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς πελάτες.

Από την πλευρά της, η DoorDash μέτρησε τον Σεπτέμβριο περισσότερα από 9 εκατομμύρια μέλη που χρησιμοποιούσαν τις υπηρεσίες της. «Η ένωση των δυνάμεων με τη Wolt θα μας επιτρέψει να επιταχύνουμε τη διεθνή ανάπτυξή μας, ενώ παράλληλα θα εστιάσουμε στις ΗΠΑ», δήλωσε η DoorDash.

Η συμφωνία αναμένεται να κλείσει οριστικά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους… «Η DoorDash και η Wolt Enterprises ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν συνάψει οριστική συμφωνία, με βάση την οποία η DoorDash θα εξαγοράσει τη Wolt με συναλλαγή που θα γίνει μόνο με ανταλλαγή μετοχών», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Wolt – efood: Η efood πήρε νέες επιχειρήσεις 

Στην εξαγορά της Kioskys, του δικτύου μικρής λιανικής που αναπτύσσει ο όμιλος Μούχαλη προχωρά η γερμανική Delivery Hero, μητρικής εταιρείας της πλατφόρμας διανομής φαγητού αλλά και εσχάτως ειδών σούπερ μάρκετ, e-food.gr.

Ειδικότερα, η Delivery Hero γνωστοποίησε την 1η Οκτωβρίου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού την από 2 Σεπτεμβρίου συμφωνία αγοραπωλησίας σύμφωνα με την οποία θα αποκτήσει τον αποκλειστικό έλεγχο των εταιρειών του ομίλου Μούχαλη.

Συγκεκριμένα, την εταιρεία Άλφα διανομές, την εταιρεία ΙΝΚΑΤ, την εταιρεία delivery.gr ΙΚΕ και την e-table.gr

Υπενθυμίζεται πως η e-food.gr είχε νωρίτερα προχωρήσει επίσης σε εξαγορές πλατφορμών εξυπηρέτησης διανομής φαγητού, όπως η deliveras.gr και η clickdelivery.gr, προχωρώντας σε άμεση μεγέθυνση της κρίσιμης μάζας και του μεριδίου της.

Η e-food.gr το 2020 παρουσίασε αύξηση πωλήσεων στα 64,488 εκατ. ευρώ από 43,171 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019. Η ενίσχυση στον κύκλο εργασιών έφερε αύξηση των εσόδων από προμήθειες κατά 13,4 εκατ. ευρώ στα 46,143 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα από παροχή υπηρεσιών ανήλθαν στα 13,527 εκατ. ευρώ, 5,3 εκατ. ευρώ περισσότερα από το 2019 και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους στα 21,39 εκατ. ευρώ, 27,2% περισσότερα από το 2019.Αντίστοιχα τα ταμειακά της διαθέσιμα ξεπέρασαν τα 40,84 εκατ. ευρώ από 28,9 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019.

Ο κύκλος εργασιών της ΙΝΚΑΤ , που αναπτύσσει το δίκτυο περιπτέρων Kiosky’s και το δίκτυο καταστημάτων Kiosky’s Convenience Stores- υποχώρησε το 2020 κατά 5,36% σε σχέση με το 2019 στα 54,888 εκατ. ευρώ, εμφάνισε ζημιές προ φόρων 718.589,84 ευρώ από κέρδη 259.315,68 ευρώ, καθαρές ζημίες μετά φόρων 637.544,59 ευρώ έναντι κερδών 67.040,74 ευρώ ενώ το απασχολούμενο προσωπικό της μειώθηκε στα 174 άτομα από 197 άτομα που ήταν το 2019.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ