Πανελλήνιες 2023: Χαμός με “μούφα” βεβαιώσεις σε υποψηφίους που τινάζουν στον αέρα τη διαδικασία. Τι έχει συμβεί.
Τα πάνω κάτω έχουν έρθει μετά τις αποκαλύψεις για ψεύτικες βεβαιώσεις σε υποψηφίους.
Με τις εν λόγω βεβαιώσεις παίρνουν επιπλέον μόρια στις Πανελλήνιες.
Δείτε αναλυτικά…
Τι ανακάλυψε η Αστυνομία – Χιλιάδες ευρώ η αμοιβή τους
Όπως προκύπτει, από την Ελληνική Αστυνομία εξιχνιάστηκε οργανωμένη εγκληματική δράση πλαστογράφησης βεβαιώσεων αθλητικών διακρίσεων και χρήσης αυτών για ευεργετική μοριοδότηση υποψήφιων στις πανελλήνιες εξετάσεις καθώς και για αναβάθμιση προπονητικής βαθμίδας. Ταυτοποιήθηκαν πέντε ημεδαποί, μεταξύ των οποίων ο ένας κατείχε θέση ευθύνης σε ομοσπονδία πολεμικής τέχνης και δύο προπονητές.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, εξιχνιάστηκε, από το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, οργανωμένη εγκληματική δράση πλαστογράφησης βεβαιώσεων αθλητικών διακρίσεων και χρήσης αυτών για ευεργετική μοριοδότηση υποψήφιων στις πανελλήνιες εξετάσεις καθώς και για αναβάθμιση προπονητικής βαθμίδας. Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος πέντε ημεδαπών, 47, 49, 39, 48 και 53 ετών, κατά περίπτωση για πλαστογραφία μετά χρήσεως, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης κατά συναυτουργία, τετελεσμένες και σε απόπειρα και κατ’ εξακολούθηση.
Μετά από πολύμηνη και επισταμένη έρευνα ανωτέρω υπηρεσίας, προέκυψε ότι οι πρώτοι τρεις κατηγορούμενοι εκμεταλλευόμενοι την κατά περίπτωση ιδιότητά τους στο χώρο πολεμικής τέχνης, προσέγγιζαν γονείς, τα ανήλικα τέκνα των οποίων φοιτούσαν σε σχετικές σχολές και τους υπόσχονταν ότι έναντι χρηματικού αντιτίμου (3.500 έως 7.000 ευρώ) ο 47χρονος θα προέβαινε στην κατάρτιση πλαστογραφημένων φύλλων αγώνα, στα οποία οι ανήλικοι θα αναγράφονταν ψευδώς σε προνομιούχα θέση κατάταξης. Στη συνέχεια, εκδίδονταν αντίστοιχες βεβαιώσεις από την Ομοσπονδία, τις οποίες θα παραλάμβαναν οι γονείς και ακολούθως θα τις κατέθεταν στην αρμόδια υπηρεσία προκειμένου οι ανήλικοι-αθλητές να λάβουν ευεργετική μοριοδότηση για τις πανελλήνιες εξετάσεις στις οποίες θα συμμετείχαν.
Όσον αφορά τους ρόλους που κατείχαν οι κατηγορούμενοι, ο 47χρονος, εκμεταλλευόμενος τη θέση ευθύνης που κατείχε στην Ομοσπονδία, συνέτασσε τα πλαστά φύλλα αγώνα, ενώ ο 49χρονος και ο 39χρονος, ως προπονητές-ιδιοκτήτες σχολών λειτουργούσαν ως μεσάζοντες μεταξύ των γονέων και του 47χρονου. Επιπρόσθετα, οι έτεροι δύο κατηγορούμενοι (48 και 53 ετών), γονείς ανήλικης μαθήτριας, προέβησαν στην κατάθεση πλαστής βεβαίωσης στην αρμόδια υπηρεσία για να λάβει η ανήλικη ευεργετική μοριοδότηση.
Όπως μέχρι στιγμής έχει εξακριβωθεί, έχουν πλαστογραφηθεί 18 φύλλα αγώνα, τα οποία αφορούν 30 μαθητές/αθλητές και τέσσερις προπονητές που συμμετείχαν ως αθλητές με κίνητρο την αναβάθμιση της προπονητικής τους βαθμίδας. Σημειώνεται ότι σε καμία από τις ανωτέρω περιπτώσεις δεν επετεύχθη ο επιδιωκόμενος σκοπός, καθώς τα ευεργετήματα αφορούν μαθητές που συμμετέχουν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις για το σχολικό έτος 2022-2023 το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί. Η δικογραφία θα υποβληθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα για την εμπλοκή τους και σε άλλες περιπτώσεις συνεχίζεται.
Πανελλήνιες 2023: Τότε θα μηδενιστεί το γραπτό σας
Ο υποψήφιος που εξετάζεται στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα απομακρύνεται από την αίθουσα εξέτασης με αιτιολογημένη απόφαση της Λυκειακής επιτροπής και το γραπτό δοκίμιο βαθμολογείται από τη Λυκειακή επιτροπή με τον κατώτερο βαθμό μηδέν 0, αν υπάρξουν οι ακόλουθες ενέργειες:
- αντικείμενο ή μέσο που προαναφέρεται
- ή αντιγράφει κατά τη διάρκεια της εξέτασης από βιβλίο
- ή οποιουδήποτε είδους σημειώσεις ή από γραπτό δοκίμιο άλλου εξεταζομένου
- ή θορυβεί και δε συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των επιτηρητών, επιχειρώντας να αντιγράψει
- ή εμποδίζοντας την εξέταση άλλων εξεταζομένων
- ή δολιεύεται με άλλο τρόπο την εξέτασή του
Η Λυκειακή επιτροπή, πριν από την επιβολή της ανωτέρω ποινής, καλεί σε προφορική απολογία τον υποψήφιο και συντάσσει σχετικό πρακτικό που υπογράφεται από την τριμελή Λυκειακή Επιτροπή και τον γραμματέα αυτής.
Τα οποιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία επισυνάπτονται στο πρακτικό.
Η τυχόν απόφαση της τριμελούς Λυκειακής Επιτροπής για μηδενισμό γραπτού δοκιμίου υποψηφίου, πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη σε πρακτικό που συντάσσεται και υπογράφεται από τον πρόεδρο, τα δύο μέλη και το γραμματέα της Λυκειακής Επιτροπής, στο οποίο πρέπει να αναφέρονται με σαφήνεια οι λόγοι για τους οποίους μηδενίζεται το γραπτό δοκίμιο.
Σε περίπτωση που υπάρχουν στοιχεία τα οποία συλλαμβάνεται να κατέχει ο υποφήφιος, αυτά επισυνάπτονται στο πρακτικό που συντάσσεται και η τριμελής Λυκειακή Επιτροπή βαθμολογεί το γραπτό δοκίμιο με τον κατώτερο βαθμό μηδέν (0).
Πανελλήνιες 2023: Τι πρέπει να έχω μαζί μου
Το πρωί πρέπει να είσαστε στο εξεταστικό κέντρο στην ώρα σας. Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.
Πρέπει να έχετε μαζί σας το δελτίο εξεταζόμενου, αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, δυο στυλό διαρκείας, μολύβι και γομολάστιχα. Επίσης, επιτρέπεται το νερό ή κάποιο αναψυκτικό.
Καλό θα ήταν να έχετε ένα ρολόι για να ελέγχετε το χρόνο που έχετε στη διάθεσή σας. Θα σας γλυτώσει από πολύ άγχος.
Την ώρα που είσαστε στο προαύλιο καλό θα ήταν να μην ξεκινήστε συζητήσεις περί sos θεμάτων, ούτε να ακούτε κάποιους που υποστηρίζουν ότι έχουν «πληροφορίες», από αξιόπιστα άτομα. Αν πραγματικά είχαν δεν θα σας τις έλεγαν. Είπαμε οι Πανελλαδικές είναι μια εξαιρετικά ανταγωνιστική διαδικασία. Όλα τα θέματα της εξεταστέας ύλης είναι και πιθανά θέματα στις εξετάσεις. Μόνο άγχος θα σας πιάσει και κανένα όφελος δεν θα έχετε από τέτοιες κουβέντες.
Κρατήστε την ψυχραιμία σας. Είναι απολύτως βέβαιο ότι αυτό θα σας βοηθήσει να έχετε συγκέντρωση και αυτοπεποίθηση.
Εάν ο καθηγητής το εντοπίσει πάνω σας έχει το δικαίωμα να σας μηδενίσει το γραπτό. Τα ίδια ισχύουν για τα σκονάκια και για την αντιγραφή. Ο νόμος λέει ότι μαθητής που αντιγράφει κατά τη διάρκεια της εξέτασης από βιβλίο, σημειώσεις ή από το γραπτό δοκίμιο άλλου συμμαθητή του, που δολιεύεται την εξέταση και γενικώς δεν συμμορφώνεται προς τις υποδείξεις των επιτηρητών, απομακρύνεται από την αίθουσα και το γραπτό του μηδενίζεται.
Αν ο μαθητής που εξετάζεται σε εθνικό επίπεδο φέρει μαζί του στην αίθουσα στην οποία εξετάζεται αντικείμενο ή μέσο αντιγραφής ή αντιγράφει κατά τη διάρκεια της εξέτασης από βιβλίο ή οποιουδήποτε είδους σημειώσεις ή από γραπτό δοκίμιο άλλου εξεταζομένου, ή θορυβεί και δεν συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των επιτηρητών επιχειρώντας να αντιγράψει ή εμποδίζοντας την εξέταση άλλων εξεταζομένων ή δολιεύεται με άλλο τρόπο την εξέτασή του, απομακρύνεται από την αίθουσα εξέτασης με αιτιολογημένη απόφαση της Λυκειακής επιτροπής και το γραπτό δοκίμιο βαθμολογείται από τη Λυκειακή επιτροπή με τον κατώτερο βαθμό μηδέν).
Η Λυκειακή επιτροπή πριν από την επιβολή της ανωτέρω ποινής καλεί σε προφορική απολογία τον μαθητή και συντάσσει σχετικό πρακτικό που υπογράφεται από τον πρόεδρο, τα δύο της μέλη και τον γραμματέα αυτής.
Το πρόγραμμα των Πανελλαδικών 2023
Οι Πανελλήνιες Εξετάσεις θα διεξαχθούν 2-12 Ιουνίου για τα ΓΕΛ και 1-16 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ. Αναλυτικότερα, οι εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν στις 2 Ιουνίου 2023 με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας) και στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν τρεις ημέρες εξετάσεων των μαθημάτων Προσανατολισμού:
6 Ιουνίου: Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής), Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας)
8 Ιουνίου: Λατινικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)
12 Ιουνίου: Ιστορία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)
Όσον αφορά στα ΕΠΑΛ, η πρώτη ημέρα των εξετάσεων θα αφορά επίσης στο μάθημα Γενικής Παιδείας, των Νέων Ελληνικών και οι υπόλοιπες επτά σε μαθήματα ειδικότητας.
Πότε θα βγουν τα αποτελέσματα
Οι βαθμολογίες των μαθημάτων (πλην των ειδικών μαθημάτων), αναμένεται να ανακοινωθούν τέλη Ιουνίου. Οι υποψήφιοι θα έχουν και πάλι τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις βαθμολογίες τους (και αργότερα, τη σχολή και το τμήμα στο οποίο εισάγονται) μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής του υπουργείου Παιδείας, αλλά και με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους (SMS).
Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι θα χρειαστεί να υποβάλουν ηλεκτρονικά το Μηχανογραφικό τους Δελτίο. Όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής διπλού, παράλληλου Μηχανογραφικού και για τα Δημόσια ΙΕΚ. Αυτό που θα αλλάξει φέτος, είναι ότι η υποβολή δεν θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, αλλά σε μία, καθώς με βάση τα στοιχεία των περασμένων ετών, ένα πολύ υψηλό ποσοστό των υποψηφίων (93% για το 2022) εισάγεται στις σχολές των 10 πρώτων επιλογών του από την πρώτη φάση.
Όσον αφορά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών (των βάσεων εισαγωγής δηλαδή), σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, αναμένεται να ακολουθηθεί ο ίδιος προγραμματισμός, βάση τον οποίο για πρώτη φορά μετά από χρόνια ανακοινώθηκαν κατά τα τέλη Ιουλίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι εκλογικές διαδικασίες δεν αναμένεται να επηρεάσουν τον συγκεκριμένο προγραμματισμό.
Πανελλήνιες 2023: Πόσοι θα είναι οι εισακτέοι φέτος
Οι Πανελλήνιες πλησιάζουν φέτος στη χώρα μας και οι υποψήφιοι προετοιμάζονται πυρετωδώς για τις εξετάσεις.
Θα υπάρχει όμως μια αλλαγή στη βαθμολόγηση της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας και μια τροποποίηση στα Αρχαία Ελληνικά.
Με απόφαση της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίστηκε ο αριθμός εισακτέων σπουδαστών στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α.), των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Τ.Ε.) και της ΑΣΠΑΙΤΕ.
Συγκεκριμένα ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 ανέρχεται σε 68.574 (στους οποίους θα προστεθούν και οι εισακτέοι στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος.
Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 ανερχόταν σε 68.394.