Ξεχειλίζει η οργή στην κοινωνία, καθώς η ακρίβεια έχει ρημάξει τον κόσμο. Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ… αποκαλύφθηκαν.
Στα… πάνω τους παραμένουν οι τιμές σε βασικά αγαθά και βραχνάς των νοικοκυριών παραμένει.
Παρόλα αυτά θα πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση, αν και εδώ που τα λέμε οι αλυσίδες δεν ευθύνονται. Μέτρα πρέπει να ληφθούν από την Πολιτεία.
Άκρως θετικά τα νούμερα των σούπερ μάρκετ τη φετινή χρονιά, καθώς ο κλάδος κατέγραψε νέο ρεκόρ πωλήσεων, σύμφωνα με την έως τώρα πορεία της κατανάλωσης, η οποία ωστόσο παρουσίασε κάμψη.
Τις 18 πρώτες εβδομάδες του έτους, δηλαδή έως και τις 23 Απριλίου, οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ ενισχύθηκαν 7,6% στα 3,736 δισ. ευρώ από 3,471 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο πριν.
Στις πωλήσεις, προστίθενται και αυτές από τα cash & carry παρόλο που εμφανίζουν μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης, ήτοι +6% στα 359 εκατ. ευρώ από 339 εκατ. ευρώ.
Σούπερ μάρκετ: Ο ρόλος του πληθωρισμού
Αθροιστικά λοιπόν το ταμείο των σούπερ μάρκετ και των cash & carry ενισχύθηκε, κυρίως λόγω του πληθωρισμού, κατά 7,5%, φτάνοτας τα 4,096 δισ. ευρώ από 3,810 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν.
Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε ένα τετράμηνο εισέρρευσαν στα ταμεία των σούπερ μάρκετ κοντά στα 300 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση σε επίπεδο όγκου πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ υποχώρησε 3,5%.
Τον μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης των πωλήσεών τους (+11,4%) και τους πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς εμφάνισαν οι υπεραγορές. Με +7,8% αυξήθηκαν οι πωλήσεις των μικρών σούπερ μάρκετ, +6,6% των μεγάλων σούπερ μάρκετ και 6,9% των πολύ μικρών.
Σούπερ μάρκετ: Πού σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων
Σε επίπεδο γεωγραφικών περιοχών, η μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων σημειώθηκε στην Κρήτη +18,1% και στην Πελοπόννησο +14,1% ενώ με μικρότερους ρυθμούς «έτρεξαν» οι πωλήσεις στην Αττική +6,4%, στην Κεντρική Ελλάδα +6,8% και στη Θεσσαλονίκη +8,9%.
Τελευταία στην κατάταξη έρχεται η Μακεδονία – Θράκη, όπου οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν μόλις κατά 3%, κάτι που υποδηλώνει σημαντική υστέρηση της κατανάλωσης.
Για το σύνολο της φετινής χρονιάς, η NielsenIQ προβλέπει ότι οι πωλήσεις των ταχυκίνητων κωδικών θα αυξηθούν κατά 5,3%, με τις πωλήσεις των τροφίμων – ποτών να εμφανίζουν ανάπτυξη 5,5%, 4,2% για την κατηγορία προϊόντων προσωπικής υγιεινής και +6,4% των προϊόντων για το σπίτι.
Ανατροπή «βόμβα» για μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ!
σούπερ μάρκετ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο της μεγάλης ρωσικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Mere.
Τα λουκέτα πέφτουν βροχή στα καταστήματα που διατηρεί ανά την Ευρώπη ενώ οι αλλεπάλληλες ΑΜΚ δεν δείχνουν ικανές να αντιστρέψουν το κλίμα σύμφωνα με το Businessdaily.gr.
Οι Ρώσοι ιδιοκτήτες της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Mere φαίνονται διατεθειμένοι να παραμείνουν στην ελληνική αγορά και προχώρησαν σε μικρή αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας τους. «Παγωμένη» η επέκταση του δικτύου καταστημάτων.
Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 150 χιλ. ευρώ προχώρησαν πριν από λίγες ημέρες οι μέτοχοι της εταιρείας TORG Hellas, η οποία διαχειρίζεται την εκπτωτική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Mere στην Ελλάδα.
σούπερ μάρκετ: Ανατροπή
Υπενθυμίζεται ότι βασικοί μέτοχοι και της ελληνικής θυγατρικής είναι οι αδελφοί Shneider, οι οποίοι ξεκίνησαν από τη Σιβηρία με την hard discount αλυσίδα Svetofor για να αναπτύξουν το ίδιο μοντέλο εκτός Ρωσίας κάτω από το σήμα Mere.
Στην Ελλάδα, όπως και σε αρκετές άλλες χώρες της Ευρώπης, τα σχέδια επέκτασης έχουν παγώσει, ιδιαίτερα μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πέρυσι τον Φεβρουάριο.
Στην χώρα μας εισήλθε τον Μάιο του 2021, μία είσοδος που καθυστέρησε αρκετούς μήνες εξαιτίας της πανδημίας. Δημιούργησε πέντε καταστήματα σε Λαγκαδά, Λάρισα, Κόρινθο, Τρίπολη και Αγρίνιο, με το πρώτο να κλείνει μετά από λίγο διάστημα λόγω χαμηλής προσέλευσης.
Αν και στην πρώτη οικονομική έκθεση της ελληνικής θυγατρικής η διοίκηση σημειώνει ότι πρόθεση της είναι η περαιτέρω ανάπτυξη κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η ρωσική αλυσίδα παραμένει «κολλημένη» στα τέσσερα καταστήματα για περισσότερο από ένα χρόνο.
Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι στόχος πρώτου έτους – 2021 – που είχε τεθεί στους προμηθευτές της αλυσίδας ήταν τα 80 καταστήματα.
Η παραπάνω αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που έρχεται να προστεθεί σε αυτή που είχε πραγματοποιήσει το 2022, λόγω και του χαμηλού μεγέθους της, δεν εκτιμάται ότι έχει αναπτυξιακή προοπτική, αλλά στήριξη της λειτουργίας των υπαρχόντων σημείων πώλησης.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στην πρώτη χρήση με ανοιχτά τα καταστήματα (Μάιος – Δεκέμβριος 2021) ο κύκλος εργασιών είχε διαμορφωθεί σε μόλις 2,24 εκατ. ευρώ με ζημίες 995 χιλ. ευρώ.
σούπερ μάρκετ: Πλήγμα η εισβολή στην Ουκρανίας
Πέρυσι τον Μάιο οι Ρώσοι μέτοχοι της Mere αναγκάστηκαν να προχωρήσουν στην λύση της εταιρείας Hellas Market που είχαν δημιουργήσει στην χώρα μας μερικούς μήνες νωρίτερα.
Η νέα εταιρεία που προοριζόταν για δεύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ που σκόπευαν να αναπτύξουν στην χώρα μας φέρεται να έπεσε θύμα της ρώσικης εισβολής στην Ουκρανία και της αντίδρασης τόσο των καταναλωτών όσο και των δυτικών κυβερνήσεων σε επενδύσεις που στηρίζονται σε ρωσικά κεφάλαια.
Αξίζει να αναφερθεί ότι μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία η Μere καρκινοβατεί σε όλη την Ευρώπη.
Έκλεισε το ένα κατάστημα που είχε ανοίξει στη Βρετανία, σε Γαλλία και Βέλγιο δημοτικές αρχές αρνήθηκαν να της παράσχουν άδεια για έναρξη λειτουργίας σούπερ μάρκετ, ενώ και στην Ισπανία φέρεται να έχουν κλείσει τα περισσότερα από τα καταστήματα που είχε ανοίξει.
Στην πολωνική αγορά όπου η εταιρεία αναγκάστηκε να αποσυρθεί υπήρξαν πέρυσι διαμαρτυρίες καταναλωτών για στήριξη της ρωσικής πολεμικής μηχανής μέσω των αγορών από την αλυσίδα.
Η μόνη αγορά ευρωπαϊκή αγορά – πέρα από αυτή της Λευκορωσίας – στην οποία συνεχίζει να αναπτύσσεται είναι αυτή της Σερβίας όπου πλέον διαθέτει 14 καταστήματα.
σούπερ μάρκετ: Οργή πελατών
Μια… έκπληξη θα δουν οι καταναλωτές από τις αλυσίδες για αγορές που πραγματοποιούνται μέσω διαδικτύου.
Ήδη το καταναλωτικό κοινό επηρεασμένο από τις «τσιμπημένες» τιμές και τις περιορισμένες προσφορές των online αγορών στρέφεται προς τα φυσικά καταστήματα σύμφωνα με τον eleftherostypos.gr. «Φρένο» στις αγορές από τα online σούπερ μάρκετ βάζουν οι καταναλωτές.
Οι ανατιμήσεις στις ούτως ή άλλως αυξημένες τιμές των προϊόντων που περιέχει το ηλεκτρονικό καλάθι σε σχέση με τα φυσικά καταστήματα και οι περιορισμένες προσφορές ανάγκασαν τα νοικοκυριά να μειώσουν τις αγορές τους στα 32,6 τεμάχια προϊόντα σε κάθε παραγγελία τους,
με το μέσο καλάθι να διαμορφώνεται στα 77,3 ευρώ έναντι 78 ευρώ το 2022. Από την άλλη, οι εταιρίες του κλάδου, βλέποντας τα κέρδη τους να «ψαλιδίζονται», εξετάζουν την επιβολή χρεώσεων στις παραδόσεις.
Σύμφωνα με στοιχεία της Convert Group, οι πωλήσεις των e-σούπερ μάρκετ στο α’ τρίμηνο του 2023 αυξήθηκαν μεν σε αξία κατά 6,7% φτάνοντας τα 61,1 εκατ. ευρώ -έναντι 5% στο σύνολο του 2022- και οι παραγγελίες κατά 7,7% στις 790.000, ωστόσο ο όγκος πωλήσεων ανά καλάθι υποχώρησε κατά 10,1%.
Ο αυξημένος δηλαδή τζίρος στο ηλεκτρονικό κανάλι αποδίδεται αποκλειστικά και μόνο στις ανατιμήσεις, καθώς τα τεμάχια στο μέσο καλάθι των καταναλωτών ήταν μειωμένα κατά 9,9%, ενώ η μέση τιμή του υψηλότερη κατά 10,2%.
Σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες προϊόντων, ο τζίρος αυξήθηκε -με εξαίρεση τα τυποποιημένα τρόφιμα- ως αποτέλεσμα, κυρίως, των αυξημένων τιμών, ενώ ως προς τους όγκους πωλήσεων η εικόνα ήταν μικτή.
Στοιχεία
Αναλυτικά, οι πωλήσεις των φρέσκων τροφίμων σε αξία παρουσίασαν άνοδο κατά 7%, ο όγκος υποχώρησε κατά 4% και η μέση τιμή ανά τεμάχιο αυξήθηκε σε ποσοστό της τάξεως του 11%. Στα τυποποιημένα τρόφιμα, παρά το γεγονός ότι οι τιμές ανέβηκαν κατά 7%, ο τζίρος τους δεν κατάφερε να παρουσιάσει θετικό πρόσημο (-1%), καθώς οι πωλήσεις σε όγκο υποχώρησαν, επίσης, κατά 8%.
Αντίστοιχα, στα κατεψυγμένα προϊόντα οι ανατιμήσεις διαμορφώθηκαν στο 10%, ωστόσο ο αριθμός των τεμαχίων που αγόρασαν οι καταναλωτές μειώθηκε κατά 3%, με τις πωλήσεις σε αξία να κλείνουν, τελικά, στο +7%.
Στην κατηγορία των αρτοπαρασκευασμάτων, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 11% και οι πωλήσεις σε αξία κατά 9%, ενώ σε όγκο εμφάνισαν οριακή πτώση 1%. Στα αναψυκτικά και τα ποτά, αν και η μέση τιμή τους αυξήθηκε κατά 7%, οι πωλήσεις σε όγκο κινήθηκαν στο +5% οδηγώντας σε βελτίωση του τζίρου κατά 12%.
Στην κατηγορία των καθαριστικών και τα χαρτικών, οι ανατιμήσεις αλλά και η αξία των πωλήσεων άγγιξαν το +18% και ο όγκος παρέμεινε αμετάβλητος.
Στα προϊόντα ομορφιάς και προσωπικής υγιεινής, οι τιμές τους αυξήθηκαν κατά 10% και οι πωλήσεις σε όγκο έπεσαν κατά 5%, ενώ σε αξία έκλεισαν με +4%. Τη μεγαλύτερη, πάντως, βελτίωση τζίρου παρουσίασαν τα είδη για κατοικίδια (+30%), καθώς, παρά τις αυξήσεις των τιμών κατά 10%, ο όγκος έτρεξε με +18%.
Η μοναδική κατηγορία που στα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ καταγράφηκε μείωση της μέσης τιμής ήταν τα προϊόντα για μωρά και παιδιά (-2%), με τον όγκο πωλήσεων να αναπτύσσεται κατά 10% και την αξία κατά 8%.
Ακριβότερα σε σχέση με τα φυσικά καταστήματα
Σε ό,τι αφορά τις προσφορές, σύμφωνα με την Convert Group, στο α’ τρίμηνο του έτους, εμφανίζονται μειωμένες κατά 8,3%, κόντρα στην πολιτική που ακολουθούν οι μεγάλες αλυσίδες στα φυσικά καταστήματα που εντείνουν τις προωθητικές ενέργειες στα επώνυμα είδη στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν τα μερίδιά τους, τα οποία «ροκανίζουν» τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.
Έτσι, η μέση έκπτωση επί της προτεινόμενης λιανικής τιμής των κατασκευαστών περιορίστηκε στο 32,2% από 35% το 2022 και 39% το 2021.
Και όλα αυτά ενώ τα online σούπερ μάρκετ έχουν ελαφρώς «τσιμπημένες» τιμές σε σχέση με τα φυσικά καταστήματα, παρά το γεγονός ότι τα λειτουργικά τους έξοδα είναι χαμηλότερα. Μάλιστα, αυτό συμβαίνει και σε ηλεκτρονικά καταστήματα που διαθέτουν οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, καθώς τα ίδια προϊόντα πωλούνται έστω και κατά λίγα λεπτά του ευρώ ακριβότερα από τα ράφια των φυσικών καταστημάτων.
Σύμφωνα με έρευνα του «Ε.Τ.» της Κυριακής, καλάθι με 10 βασικά προϊόντα κοστίζει από 3,8% έως 7,5% ακριβότερα στα e-σούπερ μάρκετ απ’ ό,τι αν οι καταναλωτές επισκεφθούν ένα κατάστημα.