Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΟικονομίαΣουπερ μαρκετ: Σάλος και «λουκέτο» σε πασίγνωστο κατάστημα

Σουπερ μαρκετ: Σάλος και «λουκέτο» σε πασίγνωστο κατάστημα

Σουπερ μαρκετ: Η επιχείρηση αποδέχθηκε την παράβαση, και το κατάστημα σφραγίστηκε για δύο μέρες. Παράλληλα, έχει αρχίσει ο εις βάθος έλεγχος στα φορολογικά στοιχεία της εταιρείας.

Ακόμα μία περίπτωση επιχείρησης, που χρησιμοποιεί πειραγμένο λογισμικό στην ταμειακή της μηχανή, εντόπισαν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Πρόκειται για super market στην Μύκονο, το οποίο:

– Είχε παραβιάσει τη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών του (ΦΗΜ) και
– Είχε επέμβει στην έκδοση στοιχείων λιανικής πώλησης από ΦΗΜ.

Σουπερ μαρκετ: Σάλος και «λουκέτο» σε πασίγνωστο κατάστημα

Το αποτέλεσμα ήταν να μην έχει εκδώσει τελικά, στο διάστημα από 3 έως και 9 Ιουλίου, πάνω από 200 αποδείξεις λιανικής πώλησης. Η επιχείρηση αποδέχθηκε την παράβαση, και το κατάστημα σφραγίστηκε για δύο μέρες. Παράλληλα, έχει αρχίσει ο εις βάθος έλεγχος στα φορολογικά στοιχεία της εταιρείας.

Το ΦΕΚ με όσα ισχύουν σε εστίαση και χώρους διασκέδασης – Μόνο καθήμενοι και αυστηρά πρόστιμα

Σε ισχύ τέθηκαν από σήμερα Πέμπτη, τα νέα μέτρα για εστίαση και χώρους διασκέδασης, που πλέον θα λειτουργούν μόνο με καθήμενους πελάτες, και βάσει των κανόνων χωρητικότητας που έχει ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Με βάση το σχετικό ΦΕΚ, τα μέτρα θα είναι σε ισχύ μέχρι τις 6 το πρωί της 12ης Ιουλίου 2021, και πρέπει να τηρούνται σε κλειστούς χώρους δεξιώσεων, μουσικές σκηνές, μπουάτ, καθώς και σε εστίαση, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering, αλλά και εξωτερικούς χώρους δεξιώσεων.

Στο εξής η είσοδος στα ανοιχτά κέντρα διασκέδασης θα επιτρέπεται με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικό rapid test 48 ωρών, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται η πληρότητα στο 25%.

Σουπερ μαρκετ: Τσουχτερά πρόστιμα

Σε όσες επιχειρήσεις διαπιστώνονται παραβάσεις, θα αναστέλλεται προσωρινά η δραστηριότητά τους από την αμέσως επόμενη ημέρα.

Συγκεκριμένα, κάθε παραβίαση όπως η μη τήρηση του όρου της απαγόρευσης όρθιων πελατών, καθώς και του ανώτατου ορίου αριθμού πελατών ανά κατάστημα, θα τιμωρείται με άμεση σφράγιση για επτά ημέρες και πρόστιμο 2.000 ευρώ για τα καταστήματα κάτω των 200 τετραγωνικών και 5.000 ευρώ για τα μεγαλύτερα.

Σε περίπτωση μάλιστα υποτροπής, το πρόστιμο θα ανεβαίνει και στις δύο περιπτώσεις στα 10.000 ευρώ, ενώ το «λουκέτο» θα μπαίνει για 15 ημέρες. Αν διαπιστωθεί, δε, και τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια για ένα μήνα.

Ειδικότερα:

Πρώτη παράβαση

  • Για τα καταστήματα, μικρότερα των 200 τ.μ. προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 2.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για επτά (7) ημερολογιακές
    ημέρες.
  • Για τα καταστήματα μεγαλύτερα των 200 τ.μ. προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο, 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για επτά (7) ημερολογιακές
    ημέρες.

Δεύτερη παράβαση

Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας διοικητικό πρόστιμο δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για δεκαπέντε (15) ημερολογιακές ημέρες.

Τρίτη παράβαση

Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας καταστήματος για εξήντα (60) ημερολογιακές ημέρες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ