Σούπερ μάρκετ: Μεγάλη απάτη με τις σακούλες – Δείτε τι κάνουν
Σούπερ μάρκετ: Μεγάλη ληστεία διαπράττεται από τα σούπερ μάρκετ στους καταναλωτές σχετικά με τη χρέωση των νάιλον διασπώμενων σακουλων λόγω του περιβαλλοντικού τέλους. Αδίστακτοι επιχειρηματίες προς όφελός τους και εις βάρος των καταναλωτών εκμεταλλεύονται το ισχύον πλαίσιο και όχι μόνο χρεώνουν παρανόμως ακριβότερα τις σακούλες, αλλά παράγουν και δικές τους ή κοστολογούν τις χάρτινες, οι […]

Σούπερ μάρκετ: Μεγάλη ληστεία διαπράττεται από τα σούπερ μάρκετ στους καταναλωτές σχετικά με τη χρέωση των νάιλον διασπώμενων σακουλων λόγω του περιβαλλοντικού τέλους.
Αδίστακτοι επιχειρηματίες προς όφελός τους και εις βάρος των καταναλωτών εκμεταλλεύονται το ισχύον πλαίσιο και όχι μόνο χρεώνουν παρανόμως ακριβότερα τις σακούλες, αλλά παράγουν και δικές τους ή κοστολογούν τις χάρτινες, οι οποίες δεν υπόκεινται σε δασμό.
Από τη μύγα ξίγκι – όπως λέει κι ο θυμόσοφος λαός – προσπαθούν να βγάλουν πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ χρεώνοντας παραπάνω ακόμη και τις σακούλες, στο όνομα μιας δήθεν περιβαλλοντικής ευαισθησίας κι ενός πολλαπλώς ερμηνευμένου θεσμικού πλαισίου.
Όπως καταγγέλλει στα Dnews ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Γ. Λεχουρίτης ορισμένα καταστήματα χρεώνουν τις σακούλες ακριβότερα από την ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή ή παράγουν δικές τους που υποτίθεται ότι πληρούν τους τεθέντες περιβαλλοντικούς όρους ώστε να κερδίζουν περισσότερα ή κοστολογούν τις χάρτινες σακκούλες παρότι το συγκεκριμένο προϊόν δεν υπόκειται στον σχετικό δασμό.
Σούπερ μάρκετ: «Ζούμε σε ένα μπάχαλο…»
«Ζούμε σε ένα μπάχαλο αγοράς με δήθεν ελέγχους. Ένα ακόμα θέμα που αναδεικνύεται είναι το περιβαλλοντικό τέλος που χρεώνουν τα σούπερ μάρκετ για τις διασπώμενες νάιλον τσάντες.
Αυτό ουσιαστικά εφαρμόστηκε για να σώσει το περιβάλλον και όχι για να σώσει τις επιχειρήσεις που χρεώνουν πέραν από το περιβαλλοντικό τέλος και ένα ποσό προς όφελος της δίκης τους τσέπης» υπογραμμίζει ο κ. Λεχουρίτης.
Και συνεχίζει: «Δεν είναι δυνατόν ο καταναλωτής να πληρώνει σακούλες επιχειρήσεων που έχουν πάνω τη φίρμα τους άρα τη διαφήμιση της επιχείρησης.
Αυτό συμβαίνει συχνά, αλλά και πέραν από τις βιοδιασπώμενες τσάντες υπάρχουν αμιγώς έσοδα από τα σούπερ μάρκετ που πηγαίνουν στα δικά τους ταμεία και όχι στο περιβαλλοντικό τέλος».
Σούπερ μάρκετ: Το τέλος ανακύκλωσης
Σύμφωνα με τα οριζόμενα από τη νομοθεσία, από την 1η Ιουνίου 2022 έχει επιβληθεί τέλος ανακύκλωσης 8 λεπτών του ευρώ ανά τεμάχιο προϊόντος.
Το τέλος έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και τα έσοδα από αυτό αποτελούν δημόσια έσοδα, τα οποία εισπράττονται από την Α.Α.Δ.Ε. και αποδίδονται στον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) με αποκλειστικό σκοπό τη χρηματοδότηση τέτοιων δράσεων.
Φυσικά, όπως συμβαίνει πάντα στην Ελλάδα, οι νόμοι εφαρμόζονται κατά το δοκούν, όταν βεβαίως δεν παραμένουν ανεφάρμοστοι.
Σούπερ μάρκετ: Οι νέες τιμές
Ορισμένες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στις νέες λίστες που έδωσαν στο «καλάθι του νοικοκυριού» διόρθωσαν τιμές προς τα κάτω, ενώ προστέθηκαν και αφαιρέθηκαν προϊόντα.
Σε συγκεκριμένες αλλαγές στις λίστες που έδωσαν στο «καλάθι του νοικοκυριού» προχώρησαν την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου ορισμένα σούπερ μάρκετ.
Συγκεκριμένα, διορθώθηκαν τιμές προς τα κάτω, προστέθηκαν προϊόντα που είχαν υποχρέωση να συμπεριλάβουν, μειώθηκαν κάποια προϊόντα που δεν ήταν υποχρεωμένοι να συμπεριλάβουν, ενώ διορθώθηκαν διπλοεγγραφές σε κωδικούς.
Ειδικότερα, ορισμένα προϊόντα άλλαξαν τιμή προς τα κάτω, μειώνοντας τις τιμές τους.
Για παράδειγμα, σούπερ μάρκετ πωλούσε χθες το ρύζι «καρολίνα» προς 1,85 ευρώ το κιλό και σήμερα έριξε την τιμή στα 1,50 ευρώ το κιλό. Επίσης σούπερ μάρκετ πωλούσε χθες το κοτόπουλο 3,98 ευρώ το κιλό και σήμερα 2,99 ευρώ το κιλό.
Παράλληλα άλλο σούπερ – μάρκετ που δεν είχε συμπεριλάβει στη λίστα του ρύζι, πρόσθεσε το προϊόν καθώς, περιλαμβάνεται στη λίστα με τα 51 υποχρεωτικά προϊόντα του υπουργείου ανάπτυξης.
Τα προϊόντα που έχει κάθε καλάθι
Επιμέρους διορθώσεις έγιναν και από άλλα σούπερ μάρκετ, που μείωσαν τα προϊόντα στο καλάθι αποσύροντας μη υποχρεωτικούς κωδικούς ή διπλοεγγραφές σε υποχρεωτικές κατηγορίες, καθώς το ίδιο προϊόν εμφανιζόταν δύο και τρεις φορές στη λίστα.
Το τελικό πλήθος των προϊόντων στο κάθε καλάθι έχει ως εξής:
Μασούτης: 52 προϊόντα
Α-Β: 74 προϊόντα
Bazaar: 56 προϊόντα
Galaxias: 96 προϊόντα
Efresh: 51 προϊόντα
Discount Markt: 50 προϊόντα
Κρητικός: 58 προϊόντα
Lidl: 51 προϊόντα
Market In: 97 προϊόντα
Mymarket: 52 προϊόντα
Σκλαβενίτης: 68 προϊόντα
Synka: 65 προϊόντα
Χαλκιαδάκης: 65 προϊόντα
Μετά τις επιμέρους αλλαγές σήμερα, οι διαβεβαιώσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης είναι πως οι λίστες δεν θα δεχθούν άλλες αλλαγές μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη όταν και θα αλλάξουν τα καλάθια. Αλλαγές μπορούν να γίνουν μέχρι τότε μόνο με νέες μειώσεις τιμών.
Υπενθυμίζεται ότι στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων e-katanalotis έχουν αναρτηθεί οι τιμοκατάλογοι από 13 αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ενώ τα προϊόντα που συμμετέχουν στο «καλάθι» επισημαίνονται με σχετική σήμανση στο ράφι και τις διαφημιστικές προβολές των αλυσίδων.
Η σύνθεση του καλαθιού θα αλλάζει κάθε Τετάρτη.
Αναλυτικά τα «καλάθια»:
Το καλάθι του ΑΒ Βασιλόπουλος
Το καλάθι του Bazaar
Το καλάθι του Γαλαξίας
Το καλάθι του Efresh.gr
Το καλάθι του Discount Market
Το καλάθι του Κρητικός
Το καλάθι του Lidl
Το καλάθι του Μασούτης
Το καλάθι του Market In
Το καλάθι του My Market
Το καλάθι του Σκλαβενίτης
Το καλάθι του ΣΥΝΚΑ
Το καλάθι του Χαλκιαδάκης
Με ολοένα και υψηλότερο ρυθμό αυξάνεται ο τζίρος των σούπερ μάρκετ, ενώ την ίδια ώρα υποχωρεί ο όγκος πωλήσεων στα καταστήματα, καθώς ακριβώς οι αυξημένες τιμές οδηγούν τους καταναλωτές στην αγορά λιγότερων προϊόντων.
Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022 ο τζίρος των σούπερ μάρκετ ενισχύθηκε κατά 4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς IRI, ενώ την ίδια ώρα ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε κατά 1,4%. Σε απόλυτους αριθμούς, ο τζίρος στο εννεάμηνο του 2022 έφθασε τα 6,27 δισ. ευρώ από περίπου 6 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2021.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Μεσοσταθμικά η τιμή ανά μονάδα προϊόντος έχει αυξηθεί στο εννεάμηνο κατά 5,5% σε σύγκριση με το εννεάμηνο του 2021, ενώ υπάρχουν κατηγορίες πολύ βασικών προϊόντων που από την αρχή του έτους έχουν ανατιμηθεί κατά 10% και πλέον.
Το γεγονός, δε, ότι οι ανατιμήσεις συνεχίζονται έχει ως συνέπεια ο Σεπτέμβριος να κλείσει με αύξηση του τζίρου κατά 11,1% σε σύγκριση με τον περυσινό Σεπτέμβριο, όμως η αύξηση του όγκου πωλήσεων να είναι σχεδόν μηδενική. Τι συνέβαινε μέχρι τον Μάρτιο του 2022; Η αξία και ο όγκος πωλήσεων ακολουθούσαν σχεδόν παρόμοια πορεία.
Στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022 ο τζίρος ενισχύθηκε κατά 4%, ενώ την ίδια ώρα ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε 1,4%.
Η μείωση του όγκου πωλήσεων είναι εμφανής και στις τρεις μεγάλες ομάδες προϊόντων σούπερ μάρκετ: στα τρόφιμα κατά 0,6% στο εννεάμηνο, στα είδη ατομικής υγιεινής και ομορφιάς κατά 4,7%, στα είδη νοικοκυριού (χαρτικά, απορρυπαντικά, καθαριστικά κ.λπ.) κατά 5,9%. Αντιστοίχως, η αξία πωλήσεων στα τρόφιμα έχει αυξηθεί κατά 4,9%, στα είδη ατομικής υγιεινής και ομορφιάς κατά 2,4%, και στα είδη νοικοκυριού μόλις κατά 0,5%.
Στα γαλακτοκομικά και τα κατεψυγμένα τρόφιμα παρατηρείται η μεγαλύτερη μείωση όγκου πωλήσεων στην ομάδα των τροφίμων, 4,6% και 4,9% αντιστοίχως, ενώ στα απορρυπαντικά και τα είδη γενικού καθαρισμού καταγράφεται η μεγαλύτερη μείωση όγκου πωλήσεων στο εννεάμηνο, 6,3%, μεταξύ των 11 κυριότερων κατηγοριών ειδών σούπερ μάρκετ.
Αύξηση όγκου πωλήσεων καταγράφηκε μόνο σε τρεις από τις 11 κατηγορίες
Το παραπάνω συνδέεται ίσως και με το γεγονός ότι στις τρεις αυτές κατηγορίες καταγράφηκε μεν αύξηση τιμών από την αρχή του χρόνου, αλλά μικρότερη σε σύγκριση με τις υπόλοιπες κατηγορίες: κατά 5,1% στα συσκευασμένα τρόφιμα, κατά 3,8% στα σνακ, κατά 3,7% στα μη αλκοολούχα.
Στον αντίποδα βρίσκονται τα υλικά μαγειρικής (10,8%), τα είδη ατομικής υγιεινής (10,5%) και τα γαλακτοκομικά (9,3%).
Την ίδια ώρα που οι πωλήσεις σε όγκο υποχωρούν, ενώ και από πλευράς τζίρου καταγράφεται χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας «τρέχουν» στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022 με ρυθμό 12,8%, ενώ το μερίδιό τους διαμορφώνεται πλέον στο 15,9% (σ.σ. δεν περιλαμβάνονται οι πωλήσεις της Lidl) από 14,8% το 2021.
Η στροφή στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας σχετίζεται και με τη μείωση των προσφορών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022 οι πωλήσεις (σε αξία) των προϊόντων υπό καθεστώς προσφοράς έχουν υποχωρήσει κατά 1,3 ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021 και αποτελούν το 24,1% του συνολικού τζίρου.
Ακολούθησε το Newsme.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις