Σούπερ μάρκετ: Έτσι θα ψωνίζουμε από Οκτώβριο – Μεγάλη αλλαγή

Σούπερ μάρκετ:  Ένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης είναι η ειδική σήμανση, με ταμπελάκια, στα προϊόντα που θα έχουν μείωση κατά 5% στην τιμή τους στο ράφι. Σε εξειδίκευση των μέτρων κατά της ακρίβειας προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης. Ο υπουργός, Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε τα τέσσερα βασικά μέτρα, με το πρώτο εξ αυτών […]

Σούπερ μάρκετ: Έτσι θα ψωνίζουμε από  Οκτώβριο – Μεγάλη αλλαγή

Σούπερ μάρκετ:  Ένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης είναι η ειδική σήμανση, με ταμπελάκια, στα προϊόντα που θα έχουν μείωση κατά 5% στην τιμή τους στο ράφι.

Σε εξειδίκευση των μέτρων κατά της ακρίβειας προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο υπουργός, Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε τα τέσσερα βασικά μέτρα, με το πρώτο εξ αυτών να αφορά τα ταμπελάκια σε προϊόντα των σούπερ μάρκετ που θα έχουν μειωμένη τιμή κατά τουλάχιστον 5%.

«Αναδεικνύουμε στο ράφι των σούπερ μάρκετ τα προϊόντα στα οποία οι προμηθευτές θα προχωρήσουν σε μείωση στην τιμή κατά τουλάχιστον 5%, για χρονικό διάστημα άνω των έξι μηνών. Τιμή αναφοράς για τον προσδιορισμό της μείωσης, θα λαμβάνεται η τιμή ραφιού πριν τις 20 Σεπτεμβρίου. Αν κάποια εταιρεία δηλώσει ψευδώς ότι προχώρησε σε μείωση, θα έχει πρόστιμο 20.000 ευρώ ανά προϊόν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας.

Επιπλέον, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στους προμηθευτές και την εφοδιαστική αλυσίδα όπως τόνισε. «Τα σούπερ μάρκετ με ετήσιο κύκλο άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν στο υπουργείο Ανάπτυξης τους καταλόγους των προμηθευτών και τις μεταβολές, για να εντοπίζονται τα προϊόντα στα οποία υπάρχουν ανατιμήσεις για να κάνει ελέγχους η ΔΙΜΕΑ», εξήγησε ο κ. Σκρέκας.

Ο επικεφαλής της ΔΙΜΕΑ, ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής το 2023 έχουν γίνει 14.949 έλεγχοι και έχουν εντοπιστεί 1.278 παραβάσεις με τα πρόστιμα να ανέρχονται σε 5.165.000 ευρώ ενώ έχουν κατασχεθεί 8 τόνοι προϊόντων που αφορούν κυρίως το υπαίθριο εμπόριο και απομιμητικά προϊόντα.

Τι θα αλλάξει στα σούπερ μάρκετ το επόμενο εξάμηνο

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, προχώρησε σε συνέντευξη Τύπου έτσι ώστε να εξειδικευτούν τα μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας, στα οποία είχε αναφερθεί και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ. Ένα από τα πρώτα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Σκρέκας, αφορά τα σούπερ μάρκετ και την υποχρέωση να έχουν στο ράφι ειδικό ταμπελάκι στα προϊόντα εκείνα που θα έχουν μειωμένες τιμές.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σκρέκας ως πρώτο μέτρο ανέφερε το εξής:

Με ειδική πινακίδα αναδεικνύουμε στο ράφι των σούπερ μάρκετ τα προϊόντα, στα οποία οι προμηθευτές θα προχωρούν σε μείωση κατά τουλάχιστον 5% στην τιμή, για χρονικό διάστημα κατ’ ελάχιστον 6 μηνών.

Η μείωση τιμής θα είναι πάνω και πέρα των όποιων ειδικών προωθητικών προσφορών κάνουν ήδη.

Ως τιμή αναφοράς για τον υπολογισμό της μείωσης θα λαμβάνεται η τιμή ραφιού πριν της 20/9/23 όπου ανακοινώνονται τα μέτρα.

Σε περίπτωση που κάποια εταιρεία δηλώσει ψευδώς ότι προχώρησε σε μείωση, θα επιβάλλεται πρόστιμο τουλάχιστον 20.000 ευρώ/κωδικό προϊόντος.

Στόχος μας είναι σε βασικά προϊόντα για τη διαβίωση του νοικοκυριού

-η μόνιμη και ορατή μείωση τιμής στο ράφι

-και η τόνωση του ανταγωνισμού

Γιατί αντιδρούν σούπερ μάρκετ και βιομηχανία για τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας

Τη λεπτομερής εξειδίκευση των μέτρων κατά της ακρίβειας, που ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, περιμένουν οι εγχώριες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, κάνοντας λόγο για θολά σημεία. Μάλιστα στην κατεύθυνση της καλύτερης ενημέρωσης η Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ) θα επιδιώξει να συναντηθεί άμεσα με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα, αρκετοί από τους Έλληνες προμηθευτές καταναλωτικών αγαθών με τους οποίους συνομίλησε ο ΟΤ, εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει γενικευμένη μείωση τιμών για έξι μήνες.

Τα καρτελάκια

«Μάλλον δεν θα δούμε πολλά καρτελάκια στα ράφια» λένε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι αφενός το κόστος παραγωγής παραμένει υψηλό και αφετέρου κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί με τους συντελεστές παραγωγής σε διάστημα έξι μηνών. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα λεγόμενα του υπουργού θα υπάρχει ειδική πινακίδα στο ράφι των σούπερ μάρκετ στα προϊόντα στα οποία οι προμηθευτές θα προχωρούν σε μείωση κατά τουλάχιστον 5% στην τιμή, για χρονικό διάστημα κατ’ ελάχιστον 6 μηνών.

Με δεδομένο όμως ότι «ο καταναλωτής είναι το αφεντικό», όπως λέει χαρακτηριστικά κορυφαίος γαλακτοβιομήχανος, οι όποιες μειώσεις στις τιμές θα καθοριστούν από τον ανταγωνισμό. Ωστόσο προσθέτει με νόημα πως «η μείωση 5% είναι μεγάλη για τη βιομηχανία και ελάχιστη για τους καταναλωτές».

Βεβαίως ο ίδιος δεν αποκλείει να μειωθούν οι τιμές σε προϊόντα, τα οποία δεν είναι αυτά που λέμε «πρώτης γραμμής». Δηλαδή μια εταιρεία με δεκάδες ή εκατοντάδες κωδικούς σε ένα ή δύο από αυτούς να μειώσει τις τιμές κατά 5% για το διάστημα των 6 μηνών που προβλέπει η συγκεκριμένη διάταξη.

Επιπλέον τίθεται και το θέμα του κλειδώματος του περιθωρίου κέρδους στα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 2021, που δημιουργεί εκ των πραγμάτων συμπίεση στην κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Πάντως ο αρμόδιος υπουργός, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το αν υπάρχει συμφωνία με την πλευρά των προμηθευτών, είπε ότι «υπάρχει πρόθεση από κάποιους να μειώσουν τις τιμές».

Θα συμφωνούσαμε με τον διασυρμό αλλά πάμε ένα βήμα παραπέρα

Σε κάθε περίπτωση οι αυξημένες πιέσεις προς τις εταιρείες καταναλωτικών αγαθών για μείωση των τιμών δεν περιορίζεται μόνο εντός των ελληνικών συνόρων αλλά εκτείνεται σε όλη την Ευρώπη.

Στη Γαλλία η αλυσίδα των Carrefour κολλάει πλέον πάνω στις συσκευασίες προϊόντων προμηθευτών όπως οι Nestle, PepsiCo και Unilever δικά της αυτοκόλλητα που προειδοποιούν για μείωση μεγέθους προϊόντων με συνεπακόλουθη αύξηση τιμής – φαινόμενο γνωστό και ως «συρρίκνωση» ή shrinkflation.

«Το υπουργείο θα συμφωνούσε σε μια ανάλογη ιδιωτική πρωτοβουλία στην Ελλάδα», είπε χθες ο Κώστας Σκρέκας συμπληρώνοντας όμως ότι «εμείς πάμε ένα βήμα πιο πέρα από μια ιδιωτική πρωτοβουλία που εφάρμοσε το μέτρο του διασυρμού, εμείς θέλουμε ο καταναλωτής να βλέπει ποιος προμηθευτής μειώνει τις τιμές. Πιστεύουμε ότι κερδισμένος είναι ο πελάτης όχι αυτός που δεν αγοράζει ένα προϊόν που αύξηση την τιμή του, αλλά αυτός που θα αγοράσει ένα προϊόν που θα γνωρίζει ότι μειώθηκε η τιμή του».

Χρειάζονται διευκρινίσεις

«Όλα τα μέτρα που βοηθούν τον καταναλωτή και προσδίδουν διαφάνεια στην αγορά είναι ευπρόσδεκτα» τονίζει, o εκπρόσωπος μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, σημειώνοντας ωστόσο ότι πρέπει να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες.

Η υποχρέωση να γνωστοποιούνται οι τιμοκατάλογοι των προμηθευτών είναι ένα μέτρο που θα δημιουργήσει επιπλέον γραφειοκρατία στις επιχειρήσεις της οργανωμένης λιανικής, λέει ο ίδιος, ενώ βάζει και το θέμα των προμηθευτών που βρίσκονται εκτός της περιμέτρου των μεγάλων αλυσίδων, «τι θα γίνει μ’ αυτούς;» αναρωτιέται.

Σύμφωνα με τη διάταξη που θέλει να φέρει προς ψήφιση το υπουργείο Ανάπτυξης, τα σούπερ μάρκετ με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν στο υπουργείο Ανάπτυξης τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών τους και τις μεταβολές αυτών, προκειμένου να εντοπίζονται αμέσως τα προϊόντα στα οποία προωθούνται αυξήσεις και να διενεργούνται άμεσοι και εστιασμένοι έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ για πιθανή παραβίαση του νόμου για την αισχροκέρδεια.

Να σημειώσουμε πως το εν λόγω μέτρο θα ξεκινήσει εντός του Οκτωβρίου ενώ αναμένεται και η σχετική απόφαση.