Σούπερ μάρκετ: Αυτή είναι η λίστα της ντροπής – Οργή πολιτών

Κύμα αγανάκτησης και θυμού των πολιτών έχουν ξεσηκώσει τα σούπερ μάρκετ της χώρας με τις συνεχόμενες αυξήσεις των τιμών των προϊόντων του στα ράφια έως και 8% και τη μείωση των προσφορών τους. Σύμφωνα με την IRI Hellas μεγάλες αυξήσεις είχαν τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής, τα γαλακτοκομικά, τα απορρυπαντικά και τα κατεψυγμένα, ενώ στη ζυγαριά […]

Σούπερ μάρκετ: Αυτή είναι η λίστα της ντροπής - Οργή πολιτών

Κύμα αγανάκτησης και θυμού των πολιτών έχουν ξεσηκώσει τα σούπερ μάρκετ της χώρας με τις συνεχόμενες αυξήσεις των τιμών των προϊόντων του στα ράφια έως και 8% και τη μείωση των προσφορών τους.

Σύμφωνα με την IRI Hellas μεγάλες αυξήσεις είχαν τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής, τα γαλακτοκομικά, τα απορρυπαντικά και τα κατεψυγμένα, ενώ στη ζυγαριά το φρέσκο κοτόπουλο παρουσίασε τεράστια αύξηση 17,3%.

Στο 8% προσδιορίζει την αύξηση του κόστους απόκτησης βασικών καταναλωτικών αγαθών στα σούπερ μάρκετ το 2022 η IRI Hellas.

Η εταιρεία ερευνών καταναλωτικών συνηθειών αναφέρει ότι τον περασμένο Δεκέμβρη το μέσο καλάθι του νοικοκυριού, που περιέχει τα 60 πιο δημοφιλή καταναλωτικά προϊόντα, διαμορφώθηκε στα 188 ευρώ, έναντι 174 ευρώ που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2021.

σούπερ μάρκετ: Η εταιρεία καταγράφει μέσα στη διάρκεια…

της περασμένης χρονιάς μια στροφή των Ελλήνων καταναλωτών στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (private label ή PL).

Η συνολική αξία των πωληθέντων προϊόντων PL αυξήθηκε κατά 15% μέσα στο 2022, οδηγώντας σε αύξηση του μεριδίου αγοράς κατά 140 μονάδες βάσης. Από 14,8% που ήταν το μερίδιο (σε αξία) των προϊόντων PL το 2021, ανήλθε πέρυσι σε 16,2%.

Είναι η πρώτη φορά μετά το 2014 που αυξάνει το μερίδιο των PL προϊόντων. Από το 19% που ήταν πριν από περίπου 10 χρόνια υποχώρησε στο 14,8% το 2021, για να αυξηθεί μέσα στο 2022.

Η εξέλιξη αυτή σχετίζεται με τις ανατιμήσεις των αγαθών που άρχισαν να καταγράφονται από τον περασμένο Μάιο και μετά. Σύμφωνα με στελέχη της IRI Hellas, οι τιμές αυξάνουν ανά μονάδα προϊόντος από την περασμένη άνοιξη, όταν πλέον οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ δεν μπορούσαν πλέον να απορροφήσουν τις ανατιμήσεις των παραγωγών.

σούπερ μάρκετ: Η στροφή στα PL προϊόντα γίνεται λόγω κόστους

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της IRI Hellas, ένα καλάθι νοικοκυριού που απαρτίζεται αποκλειστικά από προϊόντα private label είναι κατά περίπου 36,7% φθηνότερο από το καλάθι που περιέχει επώνυμα (branded) και private label προϊόντα και κατά περίπου 44% από ένα καλάθι που περιέχει αποκλειστικά branded προϊόντα.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Δεκέμβριο ένα καλάθι με branded και PL προϊόντα κόστιζε 188 ευρώ, ενώ ένα καλάθι που περιείχε αποκλειστικά επώνυμα προϊόντα κόστιζε 10 ευρώ ακριβότερα κι ένα καλάθι με αποκλειστικά προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας κόστιζε 50 ευρώ φθηνότερα.

Η διαφορά, επομένως, είναι μεγάλη και σε περιόδους μεγάλων ανατιμήσεων οι καταναλωτές στρέφονται σε φθηνότερα προϊόντα. Προς την κατεύθυνση αυτήν δεν αποκλείεται να συνέβαλε και το «καλάθι του νοικοκυριού», που δημιούργησε το υπουργείο Ανάπτυξης (με τα 51 πιο δημοφιλή προϊόντα) και στο οποίο η αναλογία προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας είναι αρκετά μεγαλύτερη απ’ ό,τι στην τελική κατανάλωση.

σούπερ μάρκετ: Μεγάλες αυξήσεις τιμών πέρυσι…

σύμφωνα με την IRI Hellas, είχαμε στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής (11,8%), στα βοηθήματα μαγειρικής (11,7%), στα γαλακτοκομικά (11%), στα απορρυπαντικά (7,9%), στα κατεψυγμένα προϊόντα (7,4%). Τις μικρότερες αυξήσεις είχαμε στα αλκοολούχα (2,7%), τα αναψυκτικά, τα σνακ (4,2%) και τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας (5,4%).

Επίσης, στα προϊόντα τροφίμων που παραδίδονται με το… ζύγι, η κατηγορία προϊόντων με τη μεγαλύτερη αύξηση ήταν στο κοτόπουλο (17,3%), ενώ σημειώθηκε μείωση τιμών σε αλλαντικά (2,8%) και ψάρια (8,4%). Το μη συσκευασμένο κρέας σημείωσε αύξηση 10,5%, ενώ στα λαχανικά οι τιμές δεν παρουσίασαν αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με το 2021.

Ακόμη, αξίζει να αναφερθεί ότι μέσα στο 2022 τα σούπερ μάρκετ περιόρισαν τις προσφορές τιμών κατά περίπου 130 μονάδες βάσης. Έτσι, το μερίδιο του τζίρου των αγαθών με μειωμένη τιμή στα σούπερ μάρκετ περιορίστηκε στο 24,1% του συνολικού τζίρου, από 25,4% που ήταν το 2021.

Η IRI Hellas καταγράφει τα στοιχεία κατανάλωσης σε καταστήματα διάθεσης βασικών αγαθών που βρίσκονται στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη (δεν περιλαμβάνει τα νησιά) και τα οποία διαθέτουν τουλάχιστον δύο ταμειακές μηχανές στο εσωτερικό τους.

Σε πέντε σούπερ μάρκετ και ένα fund τα ακίνητα του πτωχευμένου Αρβανιτίδη

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκποίησης ακόμα 19 ακινήτων που ανήκαν κατά το παρελθόν στην πτωχευμένη αλυσίδα Αρβανιτίδη (Μαρία ΑΒΕΕ), η οποία έχει υπαχθεί στη διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης με υπεύθυνη της διαδικασίας αυτής την ΕΥ.

Όπως πληροφορείται το Capital.gr, υφίστανται ακόμη 50 ακίνητα, εκ των οποίων τα 20 θα βγουν σε νέο δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαρτίου. Στη νεότερη διαδικασία, που υλοποιήθηκε τμηματικά στις 9, 10, 16 και 17 Ιανουαρίου, πωλήθηκαν όλα τα ακίνητα που εκτέθηκαν στη διαδικασία του δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού.

Ακίνητα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, απέκτησαν οι Κρητικός, Μασούτης, Family, η Fortress που απέκτησε 2 καταστήματα μέσω της εταιρείας ειδικού σκοπού Poseidon SPV, η Πίτσιας καθώς και η εκπτωτική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Discount Markt.

Από όλη τη διαδικασία και των δύο διαγωνισμών που έχουν υλοποιηθεί έως τώρα (προηγήθηκε μία ακόμα αντίστοιχη διαδικασία το 2022) έχουν συγκεντρωθεί 16 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές οφειλές της Αρβανιτίδης είναι περί τα 24 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, εργαζόμενους, ασφαλιστικά ταμεία και λοιπούς πιστωτές.

Μεταξύ των καταστημάτων που πουλήθηκαν ήταν ένα πρώην κατάστημα στον Μαρμαρά, όπου στεγαζόταν σημείο πώλησης της Lidl, το οποίο είναι κενό το τελευταίο διάστημα και έχει επιφάνεια 1.400 τ.μ.

Στον Μαρμαρά Χαλκιδικής επιδίωξε να αποκτήσει το ακίνητο η Πίτσιας, η Fortress και ο Μασούτης, ωστόσο καθυστέρησε ο εκπρόσωπος του δεύτερου και τέθηκε εκτός διαδικασίας. Τελικά, το ακίνητο απέκτησε η Πίτσιας.

Σε ό,τι αφορά το κατάστημα στη Θάσο

το διεκδικούσε το fund και η αλυσίδα της Πιερίας, Πίτσιας, η οποία και το απέκτησε. Επίσης, ένα κατάστημα στην Καστοριά που επίσης διεκδίκησε το fund και η Πίτσιας, το απέκτησε η δεύτερη. Η Πίτσιας επίσης απέκτησε δύο ημιτελή εμπορικά ακίνητα στη Βέροια που τα χτυπούσε και η Fortress.

Ως προς το κατάστημα που μισθώνουν τα Ελληνικά Μάρκετ στη Σάρτη Χαλκιδικής (μέλος του ομίλου ΣΥΝΠΑ που εξαγόρασε το 2022 ο Κρητικός), το διεκδίκησε η Κρητικός, η Μασούτης και η Discount Markt και τελικά το απέκτησε η Μασούτης.

Στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής υφίσταται και εκεί κατάστημα της Ελληνικά Μάρκετ, το οποίο διεκδίκησε η Discount Markt και η Κρητικός και τελικά το απέκτησε η Κρητικός. Στις Νέες Πλαγιές Χαλκιδικής, σε κατάστημα της αλυσίδας Family που πρόσφατα αγόρασε η Μασούτης καταστήματά της, το σημείο διεκδίκησε η Family, η Fortress και η Μασούτης και εν τέλει πουλήθηκε στην τελευταία.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι τα καταστήματα στη Σάρτη και στις Νέες Πλαγιές Χαλκιδικής που πήρε η Μασούτης κόστισαν περί το 1,2 εκατ. ευρώ έκαστο.

Σε ό,τι αφορά ένα ακόμη κατάστημα που φιλοξενεί σημείο της αλυσίδας Discount Markt στην οδό Καρακωστή στη Βέροια, για το οποίο κατάθεσε προσφορά τόσο η σημερινή μισθώτρια Discount Markt όσο και η Family, εν τέλει το απέκτησε η Fortress.

Τι θα συμβεί με τα ακίνητα που απέκτησε η εξαγορασμένη από τη Μασούτης Family

Ενδιαφέρον σε όλες τις παραπάνω εξελίξεις έχει το γεγονός πως παρά το ότι η Family έχει εξαγοραστεί από την Μασοόυτης, παρ’ όλ’ αυτά συμμετείχε επενδυτικά στους διαγωνισμούς που διενεργήθηκαν, αποκτώντας δύο καταστήματα.

Όπως πληροφορούμαστε, στόχος του επιχειρηματία και επικεφαλής της Family, Δημήτρη Καράμπελα, είναι να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση είτε για να τα διαθέσει στην Μασούτης, είτε για να τα διαθέσει σε οποιαδήποτε άλλη αλυσίδα εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Ωστόσο, η διαδικασία έως ότου περιέλθουν στην κατοχή των ιδιοκτητών τους και τυπικά τα πρώην ακίνητα της Αρβανιτίδης θεωρείται ιδιαιτέρως χρονοβόρα.

Πού κατέληξαν μερικά από τα πιο σημαντικά ακίνητα της Αρβανιτίδης

– Αγροτεμάχιο με κτίριο στη θέση Τσαΐρια στη Θάσο: Για το ακίνητο πλειοδότησε η Πίτσιας, ενώ το ίδιο ακίνητο διεκδίκησε και το fund Poseidon.

– Εμπορικό κέντρο με τρία διώροφα κτίσματα στην Παραλία Κατερίνης: Το απέκτησε η Πίτσιας. Πρόκειται για ένα εμπορικό κέντρο με συνολική δομημένη επιφάνεια 3.000 τετραγωνικών μέτρων που κατασκεύασε η Αρβανιτίδης για να το εκμεταλλευτεί, ωστόσο την πρόλαβαν οι εξελίξεις και εν τέλει δεν λειτούργησε ποτέ. Είναι ολοκληρωμένο από κατασκευαστικής άποψης. Το διεκδίκησε και το fund Poseidon.

– Οικόπεδο και κτίριο στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς:

Το συγκεκριμένο ακίνητο απέκτησε η Πίτσιας.

– Οικόπεδο με διώροφο κτίριο επί των οδών Βασ. Κωνσταντίνου 1, Μεταξά και Μαρίας Κάλλας στην Κατερίνη: Πρόκειται για κατάστημα σούπερ μάρκετ που μισθώνει η εκπτωτική αλυσίδα σούπερ μάρκετ, Discount Markt. Η συνολική δομημένη επιφάνειά του ανέρχεται στα 800 τετραγωνικά μέτρα. Το συγκεκριμένο κατάστημα περιήλθε στην ιδιοκτησία της Πίτσιας.

– Αγροτεμάχιο μετά του επ’ αυτού κτίσματος στη θέση ‘Λιβαδούδι’ στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής:– Το ακίνητο αυτό της Κασσάνδρας Χαλκιδικής φιλοξενεί κατάστημα της αλυσίδας Ελληνικά Μάρκετ, η οποία ανήκε στον όμιλο Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες που πρόσφατα εξαγοράστηκε από την ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός. Στον διαγωνισμό πλειοδότησε η Κρητικός, ενώ το διεκδίκησε και η εκπτωτική αλυσίδα Discount Markt.

– Αγροτεμάχιο κτίριο στη θέση ‘Ενιάρι’ στις Νέες Πλαγιές Χαλκιδικής: Το ακίνητο αυτό αποκτήθηκε από την Μασούτης. Στον διαγωνισμό συμμετείχε η Family, η Fortress και η Μασούτης.

– Οικόπεδο με ισόγειο κτίριο σούπερ μάρκετ στη Νέα Ρόδα Χαλκιδικής: Στο συγκεκριμένο ακίνητο πλειοδότησε η Discount Markt. Σε αυτό στεγάζεται η αλυσίδα Family που εξαγόρασε πρόσφατα η Μασούτης, ενώ στη διαδικασία συμμετείχαν, εκτός από τη Discount Markt, και η Fortress καθώς και η Family.