λάδι: Έκρηξη στην τιμή του ελαιόλαδου έως και 5,80 ευρώ το κιλό είτε αυτή αφορά τον παραγωγό είτε την εταιρεία παραγωγής καταγράφεται τον τελευταίο καιρό στην εγχώρια αγορά.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σχολείου Ελιάς Καλαμάτας Νίκο Κουτσούκο τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα καθώς η έλλειψη βροχοπτώσεων οδηγεί στη μείωση της παραγωγής.
Στα ύψη είναι οι τιμές παραγωγού για το ελαιόλαδο στη χώρα μας ενώ σύμφωνα με το ΔΝΤ η τιμή του ελαιολάδου στην παγκόσμια αγορά έφθασε τις 5.989,8 δολάρια/μετρικός τόνος.
Τον περασμένο Οκτώβριο η τιμή παραγωγού στην Ελλάδα ήταν στα 4 ευρώ/κιλό -όπως έκλεισε το καλοκαίρι- και σήμερα η τιμή παραγωγού σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος κυμαίνεται στα 5,50 έως και 5,80 ευρώ/κιλό, ανάλογα και με την ποιότητα του λαδιού.
λάδι: Εξέλιξη – σοκ
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του «Σχολείου Ελιάς Καλαμάτας», Νίκος Κουτσούκος, μιλώντας στην ΕΡΤ, «πρόκειται για πρωτόγνωρο φαινόμενο έκρηξης των τιμών στην αγορά του ελαιολάδου, τόσο στις τιμές παραγωγού, αλλά και των εταιρειών παραγωγής Πάντα στην αγορά προσφορά και ζήτηση είναι ο κανόνας, που καθορίζει τις τιμές», είπε ο κ. Κουτσούκος.
«Η Ισπανία και γενικότερα η Μεσόγειος είχε αρκετά μειωμένη παραγωγή, κάτι που πυροδότησε την απότομη άνοδο των τιμών στο λάδι μετά τα Χριστούγεννα. Την ίδια ώρα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και αυτή την χρονιά αναμένεται μειωμένη παραγωγή, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ενδείξεις για μια δύσκολη χρονιά, αν και ακόμα δεν έχουν αποτυπωθεί οι επιπτώσεις στην χώρα μας”, εξηγεί ο πρόεδρος του «Σχολείου Ελιάς Καλαμάτας».
Όσο για τις προβλέψεις για την καινούργια χρονιά (20023 -2024), είναι δυσοίωνες λέει ο κ. Κουτσούκος, σχετικά με τις ποσότητες που θα παραχθούν.
«Αυτό τροφοδοτεί μια νέα άνοδο των τιμών του λαδιού, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην προσφέρουν τα προϊόντα τους, γιατί υπάρχουν αποθέματα από την προηγούμενη χρονιά και αυτό κάνει τη ζήτηση μεγαλύτερη.
Έτσι οδηγούμαστε καθημερινά σε μεγαλύτερες τιμές… Δεν ξέρουμε που θα σταματήσει αυτό ακόμη. Εν αναμονή και των στοιχείων της κατανάλωσης από την Ισπανία θα διαφανεί σε γενικές γραμμές μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα ποια θα είναι η τάση.
Ο Έλληνας παραγωγός θα είναι άμεσα ωφελημένος για την χρονιά 2023 – 2024, αλλά θα υπάρχει πρόβλημα στην τυποποίηση και τις εξαγωγές μας», καταλήγει ο κ Κουτσούκος.
λάδι: Παράνομο το χύμα
Παραμένουν απαγορευμένες οι πωλήσεις λιανικής χύμα ελαιολάδου καθώς απορρίφθηκε η τροποποίηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που θα το επέτρεπε.
Όπως τονίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), «η γνώμη και η απόφαση όλων των επαγγελματικών Οργανώσεων αλλά και των ελαιοπαραγωγών κρατών – μελών της ΕΕ, για την εγγύηση ποιότητας και προστασίας από φαινόμενα νοθείας και φοροδιαφυγής που παρέχει το επώνυμο – τυποποιημένο ελαιόλαδο, επικράτησε και στις πρόσφατες τελικές συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αποτέλεσμα να απορριφθεί η πρόταση τροποποίησης του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου των κανόνων εμπορίας, από τους οποίους επιτρέπεται η διακίνηση ελαιολάδων μόνο σε συσκευασίες μέχρι 5 λίτρα.
Ο ΣΕΒΙΤΕΛ, παράλληλα και με όλες τις επαγγελματικές οργανώσεις εντός και εκτός της χώρας μας, κινητοποιήθηκε και «πίεσε» σε πολλά επίπεδα, επί μήνες προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανή νομοθέτηση από πλευράς Commission, της δυνατότητας πώλησης χύμα ελαιολάδου από καταστήματα πώλησης και από διάφορα άλλα δίκτυα διανομής, καθώς θα αποτελούσε μια ιδιαίτερα δυσάρεστη εξέλιξη, τόσο για την ασφάλεια του καταναλωτή, όσο και για την ανάπτυξη του συνόλου του ελαιοκομικού τομέα.
Σε μια περίοδο κατά την οποία η αντίληψη των καταναλωτών για την σιγουριά και εγγύηση ποιότητας, που παρέχουν τα τυποποιημένα και επώνυμα ελαιοκομικά προϊόντα, είναι θετική και παράλληλα η αλλαγή της νομοθεσίας προς το αυστηρότερο, μείωσε την διακίνηση αμφιβόλου ποιότητας ελαιόλαδα, κάθε πιθανή επιστροφή στην αβεβαιότητα της διακίνησης σε ανώνυμη μορφή ενός τόσο ευαίσθητου τροφίμου θα απέβαινε καταστροφική για το σύνολο του τομέα, προεξάρχοντος του πρωτογενούς τομέα και των ελαιοπαραγωγών που τον απαρτίζουν.
λάδι: Όπως και στο παρελθόν έχει τονισθεί…
1. Η πώληση χύμα ελαιολάδου στην λιανική αγορά αποτελεί πρακτική η οποία δεν εγγυάται την ασφάλεια του τροφίμου, σε αντίθεση με την τυποποίηση και συσκευασία σε περιέκτες έως 5 λίτρα, πρακτική η οποία έχει αποδειχθεί ως η μόνη που εγγυάται την προστασία του καταναλωτή και έχει επικυρωθεί και μέσω της πρόσφατης δημοσίευσης του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού 2022/2104 για τις προδιαγραφές εμπορίας ελαιολάδου.
2. Η μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια των καταναλωτών και η διασφάλιση της αυθεντικότητας και ποιότητας των προϊόντων του τομέα, επιτυγχάνεται μόνο με τα επώνυμα τυποποιημένα προϊόντα τα οποία και δημιουργούν αύξηση της προστιθέμενης αξίας τους.
3. Οι μικρές και εξασφαλισμένες ποιοτικά επώνυμες τυποποιημένες συσκευασίες έχουν επί δεκαετίες καταξιωθεί και έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.
4. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις ήδη λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τις επιχειρήσεις του τομέα και οι συσκευασίες του τυποποιημένου ελαιολάδου καθώς τηρούν όλους τους σχετικούς κανονισμούς.
5. Η τυποποίηση ελαιολάδου…
λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή διατροφική αξία του προϊόντος, αποτελεί εγγύηση για την ποιότητά του, την αποφυγή νοθείας και την τήρηση των κανόνων υγιεινής και προστασίας από την θερμότητα, το φως και την οξείδωση σε όλο το διάστημα αποθήκευσης και διακίνησης, προς όφελος της ασφάλειας του καταναλωτή.
6. Όλες οι επιχειρήσεις τυποποίησης και συσκευασίας πληρούν διαρκώς και σε όλα τα στάδια παραγωγής και διακίνησης, τις υψηλότερες απαιτήσεις για διαπίστευση, σύμφωνα με τα πρότυπα ποιότητας (HACCP,ISO, BRC, IFS κλπ) και υγιεινής και εξασφαλίζουν την ποιότητα του ελαιολάδου αλλά και την φήμη της ποιότητάς του μέχρι το τραπέζι του καταναλωτή.
7. Οι ποιοτικοί έλεγχοι στις επιχειρήσεις τυποποίησης και συσκευασίας είναι πάντα σε πολύ μεγαλύτερο επίπεδο σε σχέση με τους αντίστοιχους σε ένα κατάστημα λιανικής πώλησης, όπου πρακτικά είναι σχεδόν αδύνατη η παρακολούθηση της ποιότητας του παραμένοντος ελαιολάδου μετά την αποσφράγιση της «χύμα» μεγάλης συσκευασίας και την σταδιακή του πώληση.
8. Είναι γνωστό, ότι ήδη μέσα και από την διαρκώς αυστηρότερη ευρωπαϊκή νομοθεσία, καταβάλλεται προσπάθεια από τις επιχειρήσεις τυποποίησης για την μείωση των υπολειμμάτων των συσκευασιών και την ανακύκλωση των υλικών τους, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε (χρήση μη αποσπώμενων πωμάτων, χρήση ανακυκλωμένου PET, κλπ). Όλα αυτά είναι αμφίβολο ότι θα μπορούν να εφαρμοστούν και να ελεγχθούν στους «περιστασιακούς» περιέκτες που θα προσφέρονταν προς άμεση χρήση από τους καταναλωτές».
Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΤΕΛ κ. Κωνσταντίνος Κουτσιούμπης, «το ελαιόλαδο είναι πηγή υγείας και ζωής.
Είναι ένα πλούσιο φυσικό προϊόν με υψηλή θρεπτική και βιολογική αξία το οποίο όμως απαιτεί κατά τα διάφορα στάδια της παραγωγής, της τυποποίησης και της εμπορίας του, την τήρηση αυξημένων γενικών και ειδικών απαιτήσεων, οι οποίες διασφαλίζονται μόνο με τα τυποποιημένα και επώνυμα προϊόντα, που χιλιάδες επιχειρήσεις του ελαιοκομικού τομέα παράγουν και διακινούν, συμβάλλοντας στην οικονομία και στην προστασία των καταναλωτών».