Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022
ΑρχικήΕπιχειρήσεις«ΣΟΚ» στο Netflix: Έχασε δισεκατομμύρια σε λίγη ώρα - Έκτακτη ενημέρωση

«ΣΟΚ» στο Netflix: Έχασε δισεκατομμύρια σε λίγη ώρα – Έκτακτη ενημέρωση

Netflix: Πολύ άσχημη εξέλιξη συνέβη για τη γνωστή εταιρία streaming, αφού έχασε ένα τεράστιο ποσό μέσα σε λίγη ώρα. Δείτε τι έγινε.

Όλο και λιγότεροι γράφονται στο netflix γιατί όπως όλα δείχνουν η πανδημία οδεύει σιγά σιγά προς το τέλος της.

Η εταιρεία κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της, μετά το κλείσιμο της Wall Street την Πέμπτη, προέβλεψε ότι θα προσθέσει μόλις 2,5 εκατομμύρια συνδρομητές αυτό το τρίμηνο.

Πρόκειται για αριθμό αρκετά χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σηματοδοτώντας την πιο υποτονική έναρξη νέας χρονιάς για την εταιρεία σε τουλάχιστον μια δεκαετία.

Netflix: Πως έχασε τα χρήματα

Οι μετοχές της Netflix υποχώρησαν έως και 20% στα 404,50 δολάρια σε συναλλαγές μετά το κλείσιμο, διαγράφοντας περίπου 45 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για την προοπτική ότι ο γίγαντας ροής εισέρχεται σε μια νέα φάση βραδύτερης ανάπτυξης. Η Walt Disney Co. και η Roku Inc. επίσης κατέγραψαν μεγάλες απώλειες.

Η Netflix πρόσθεσε μόλις 18,2 εκατομμύρια πελάτες το 2021, περίπου 50% λιγότερο από το προηγούμενο έτος ρεκόρ.

Σε μια προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει ένα πιο σταθμισμένο πλάνο περιεχομένου το πρώτο τρίμηνο, με μεγάλες πρεμιέρες να έχουν προγραμματιστεί για τον Μάρτιο.

Ωστόσο, παρατηρητές της αγοράς υπογραμμίζουν ότι οι «δεσμεύσεις» αυτές θυμίζουν την εικόνα που είχε σκιαγραφίσει η Netflix και για το τέταρτο τρίμηνο, η οποία διαψεύστηκε.

Η Netflix και οι αναλυτές είχαν προβλέψει ένα μεγάλο άλμα στους καταναλωτές στα τέλη του 2021, όταν η εταιρεία κυκλοφόρησε νέες τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες.

«Οι καταναλωτές είχαν πάντα πολλές επιλογές όσον αφορά τον χρόνο ψυχαγωγίας τους – ο ανταγωνισμός που έχει ενταθεί μόνο τους τελευταίους 24 μήνες καθώς οι εταιρείες ψυχαγωγίας σε όλο τον κόσμο αναπτύσσουν τη δική τους προσφορά ροής», δήλωσε η Netflix. «Αν και αυτός ο πρόσθετος ανταγωνισμός μπορεί να επηρεάζει οριακά την ανάπτυξή μας, συνεχίζουμε να αναπτυσσόμαστε σε κάθε χώρα και περιοχή στην οποία έχουν ξεκινήσει αυτές οι νέες εναλλακτικές λύσεις ροής».

Netflix: Αυξήσεις στο κόστος σε χώρες του εξωτερικού

Η εταιρεία προχώρησε σε αύξηση του κόστους συνδρομής την περασμένη Παρασκευή, σε μια κίνηση που αύξησε την αξία της μετοχής της, αλλά και παραξένεψε τον κόσμο του streaming που αναζητούσε τις αιτίες πίσω από την απόφαση.

«Είναι προφανές ότι πιστεύουν ότι εξακολουθούν να έχουν τη δύναμη για κάτι τέτοιο, αλλά και ότι παρέχουν μια υπηρεσία που αξίζει τα λεφτά της και με το παραπάνω», εξήγησε στο CNN ο Άντριου Χέαρ, αντιπρόεδρος του ερευνητικού τμήματος της συμβουλευτικής εταιρείας Magid.

Ο Χέαρ πιστεύει ότι τo Netflix θεωρεί ότι οι αγορές των ΗΠΑ και του Καναδά ωριμάζουν και επιχειρεί να αντισταθμίσει τη μείωση της αύξησης των συνδρομητών του με την αύξηση των μέσων εσόδων ανά χρήστη.

«Πιέζεται να συνεχίσει την γενικότερη ανάπτυξη, να παράγει θετικές ταμειακές ροές και ταυτόχρονα να ανταγωνιστεί με τα αυξανόμενα κόστη παραγωγής και τον ανταγωνισμό», υποστήριξε. «Η αύξηση των τιμών είναι απλώς ένας μοχλός που μπορεί να συνεχίσει να τραβά αυτή τη στιγμή, αν και δεν είμαι σίγουρος για πόσο ακόμη».

Αυτές είναι οι νέες τιμές της πλατφόρμας

Η εταιρεία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα αυξήσει το μηνιαίο κόστος της συνδρομής στις ΗΠΑ κατά $1,50, φτάνοντας τα $15,49, ενώ στην περίπτωση του απλού προγράμματος κατά $1, στα $9,99. Το κόστος της premium συνδρομής αυξάνεται κατά $2, στα $19,99.

Στον Καναδά, το βασικό πλάνο του Netflix επίσης κατέστη πιο ακριβό κατά $1,50, φτάνοντας στα $16,900 καναδικά δολάρια, ενώ το premium κατά $2 φτάνοντας στα $20,99 καναδικά δολάρια. Το κόστος του βασικού προγράμματος έμεινε σταθερό.

Η Wall Street αντιμετώπισε την είδηση με θετικό μάτι, αυξάνοντας την αξία της μετοχής της Netflix κατά περίπου 2% την Παρασκευή.

Μπορεί ένα δολάριο να μην ακούγεται και τόσο πολύ, όμως αλλάζει τα δεδομένα τόσο για την εταιρεία όσο και για τους καταναλωτές.

Τι θα γίνει από εδώ και πέρα

Ο Μαρκ Ζγκούτοβιτς, αναλυτής της Rosenblatt Securities δήλωσε ότι το Netflix διοχετεύει πάρα πολλά χρήματα στην παραγωγή περιεχομένου σε όλο τον κόσμο, με τα έξοδα να μην υποστηρίζονται από δυο από τις μεγαλύτερες αγορές του, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, όπου η αύξηση των συνδρομητών «επιβραδύνεται τα τελευταία τρίμηνα».

«Εκτιμάμε ότι το Netflix θα ξοδέψει φέτος $17 δισεκατομμύρια σε όλο τον κόσμο σε σύγκριση με τα $12 δισεκατομμύρια για το 2020, στη διάρκεια του οποίου υπήρξε ύφεση λόγω του κορωνοϊού», τόνισε.

Όσον αφορά τους καταναλωτές, η αύξηση των τιμών – ακόμη και κατά $1,50 – μπορεί να αποδειχθεί υπερβολική, δεδομένης και της παρουσίας πολλών πλατφόρμων, όπως το Disney+ και HBO Max. Το streaming ήδη κοστίζει στα πορτοφόλια των καταναλωτών, επομένως η αύξηση της τιμής οποιασδήποτε υπηρεσίας έχει τη σημασία της.

Επιπλέον, η κίνηση του Netflix μπορεί να ενθαρρύνει τους ανταγωνιστές του να προχωρήσουν επίσης σε αυξήσεις τιμών στο μέλλον.

«Νομίζω ότι αυτό είναι πιθανό για τη Disney+ που έχει αντιστοίχως πλούσιο περιεχόμενο», σημειώνει. «Και αφήνει κάποιο χώρο για αυξήσεις και στο HBO+».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ