Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήPlus«ΣΟΚ» με τις αυξήσεις στις μάσκες KN95 και FFP2 - Που έφτασε...

«ΣΟΚ» με τις αυξήσεις στις μάσκες KN95 και FFP2 – Που έφτασε η τιμή τους

Μάσκες: Τεράστια είναι η αύξηση των τιμών στις μάσκες KN95 και FFP2 το τελευταίο διάστημα. Δείτε στο newsme.gr πόσο κοστίζουν πλέον.

Συγκεκριμένα, αυξήσεις φωτιά στις τιμές των προστατευτικών μασκών ασφαλείας τύπου KN95 ή FFP2 έφερε η ανακοίνωση των νέων μέτρων.

Ο λόγος είναι πως τα νέα μέτρα καθιστούν αυτούς τους τύπους μάσκας υποχρεωτικούς για μια σειρά δραστηριότητες των πολιτών σε κλειστούς χώρους όπως για παράδειγμα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ.

Το υπουργείο Ανάπτυξης προαναγγέλει αυστηρούς ελέγχους στην αγορά και πολύ υψηλά πρόστιμα.

Μάσκες KN95 και FFP2: Τι λέει ο Υπουργός Ανάπτυξης για την αύξηση της τιμής

Ο Άδωνις Γεωργιάδης σε δηλώσεις του ουσιαστικά μίλησε για πρόστιμα – «μαμούθ» αν παρατηρηθεί μεγαλύτερο από 20% περιθώριο κέρδους σε είδη πρώτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένης της μάσκας, σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2020.

O υπουργός Ανάπτυξης έκανε λόγο για φαινόμενα αισχροκέρδειας και μίλησε για πρόστιμα που μπορούν να φτάνουν και το ένα εκατομμύριο ευρώ.

«Μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2022 απαγορεύεται σε είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά) να έχει κάποιος μεγαλύτερο από 20% περιθώριο κέρδους από ό,τι είχε τον Φεβρουάριο του 2020, δηλαδή πριν την έναρξη της πανδημίας», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Μάσκες: Τι έχει αλλάξει τις τελευταίες μέρες στην τιμή

Ειδικότερα για το θέμα της ανατίμησης των μασκών αυξημένης προστασίας αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμής τους έχει αυξηθεί κατά 42%-43% όπως προκύπτει από συγκεκριμένα καταστήματα αλλά και από τη διαδικτυακή έρευνα αγοράς που γίνεται τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega.

Αξίζει παράλληλα να υπογραμμιστεί το γεγονός ότι όπως καταγγέλλεται, παράλληλα με τις ανατιμήσεις φωτιά παρατηρούνται ελλείψεις αυτού του τύπου των μασκών ασφαλείας στα φαρμακεία, ενώ σφοδρά είναι τα πυρά που δέχεται η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία για το γεγονός ότι ανακοίνωσαν ένα τέτοιο μέτρο πριν λάβουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να προλάβουν φαινόμενα αισχροκέρδειας σε βάρος των πολιτών.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι αυτές οι ανατιμήσεις συνιστούν αδίκημα και επιβάλλονται πρόστιμα, καλώντας συγκεκριμένο επιχειρηματία να «διορθώσει» τις φουσκωμένες τιμές.

«Το πρόστιμο που θα μπει δε θα το έχετε ξαναδεί. Τόλμησε να πάει Χριστουγεννιάτικα, επειδή ήρθε η Όμικρον, να γδάρει τον κόσμο. Του συστήνω να προλάβει, γιατί έρχεται Δευτέρα που οι υπηρεσίες δουλεύουν και το πρόστιμο θα κατοχυρωθεί. Μη νομίζουν ότι εγώ θα επιτρέψω εν μέσω αυτής πανδημίας να εκμεταλλευτούν την ανάγκη του κόσμου», είπε χαρακτηριστικά.

Πόσο κοστίζουν πλέον τα 10 τεμάχια

Από διαδικτυακή έρευνα αγοράς διαπιστώθηκε πως τα 10 τεμάχια Famex Μάσκα Προστασίας FFP2 Particle Filtering Half NR Midnight Blue, που μέχρι και τις 22 Δεκεμβρίου πωλούνταν προς 2,1 ευρώ, από τις 24/12 η τιμή έχει σκαρφαλώσει στα 3 ευρώ (αύξηση 42,85%).

Κατά 10,09% έχει αυξηθεί το πακέτο των 10 τεμαχίων της Famex Μάσκας Προστασίας FFP2 NR για Παιδιά Lilac, που πλέον πωλείται προς 2,40 ευρώ από 2,18 ευρώ.

Στα 15,2 ευρώ από 14 ευρώ πωλείται πλέον η FFP2 NR Face Mask KADI-100 Λευκό 25 τεμαχίων και στα 3,45 ευρώ από 2,9 ευρώ τα 10 τεμάχια Welooo FFP2 Μάσκα Προστασίας BFE >98% γαλάζια.

Μάσκες: Εξαντλήθηκαν σε πολλά σημεία

Εξαντλήθηκαν ήδη σε πολλά φαρμακεία οι μάσκες ΚΝ95 που η ζήτηση τους παρουσιάζει σημαντική ζήτηση μετά τις ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα που τις καθιστούν υποχρεωτικές σε σούπερ μάρκετ και μέσα μεταφοράς.

«Δεν ήταν έτοιμη η εφοδιαστική αλυσίδα έτοιμη για αυτό που έγινε και σε πάρα πολλά φαρμακεία καταγράφονται ελλείψεις. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα μικρό απόθεμα και καλύπτουμε τη ζήτηση» εξήγησε στην ΕΡΤ ο φαρμακοποιός, Κώστας Κακονίκος.

Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές τους;

Σύμφωνα με τον ίδιο:

«Δεν έχουν αυξήσει οι προμηθευτές τις τιμές. Ίσως επειδή εξαντλούνται οι πιο οικονομικές, να έχουν μείνει στην αγορά οι πιο ακριβές. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχει καταγραφεί αύξηση των τιμών. Ανάλογα την προέλευση, αν θα είναι κινέζικη ή ευρωπαϊκή, ή την συσκευασία, μπορεί να είναι από 0,30 ευρώ μέχρι 0,80 ευρώ η μονάδα ή κατά μέσο όρο».

Στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι τις βρήκε 1 ευρώ τη μία, ο κ. Κακονίκος είπε:

«Ανάλογα με το από πού έχει προμηθευτεί ο κάθε συνάδελφος, μπορεί να υπάρχει μια διακύμανση στις τιμές ίσως άθελά μου να σας έδωσα μια εκτίμηση χαμηλότερη και αφορά σε πολυσυσκευασίες, δηλαδή πακέτα που έχουν μέσα πέντε, 10 ή 20 μάσκες. Όταν αγοράζουμε συσκευασίες, το ανά μονάδα κόστος είναι χαμηλότερο».

Ευρωπαϊκή ή κινεζική; «Όσες είναι κατασκευασμένες στην Κίνα είναι οικονομικότερες από τις ευρωπαϊκής προέλευσης» επισήμανε ο κ. Κακονίκος. Ωστόσο, τόνισε ότι παρέχουν την ίδια προστασία.

Το να προκαλέσουν αύξηση των τιμών οι ελλείψεις στην αγορά το διάστημα των εορτών, ο ίδιος απάντησε πως «είναι ένα ενδεχόμενο που δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς».

Πάντως στα σούπερ μάρκετ, ενδεικτικά η τιμή τους είναι περίπου στα 2,5 ευρώ σε πακέτο των πέντε, ενώ η μονάδα βγαίνει οικονομικότερα όταν αγοράζονται σε μεγαλύτερες συσκευασίες από ηλεκτρονικά καταστήματα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ