τρόφιμα: Τα επεξεργασμένα τρόφιμα βάζει στο στόχαστρό του ο ΕΦΕΤ καθώς εκθέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.
Αλλαντικά και κάθε είδους προϊόντα που σχετίζονται με το κρέας και όχι μόνο περιέχουν νιτροζαμίνες ουσίες, που προκαλούν καρκίνο και βλάβη στο DNA των ανθρώπων.
Η έκθεση των καταναλωτών σε νιτροζαμίνες, ενώσεις που μπορούν να παραχθούν στα τρόφιμα κατά την προετοιμασία και την επεξεργασία τους, εγείρει ανησυχία για την υγεία σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ.
Αυτό είναι το εύρημα της αξιολόγησης της EFSA σχετικά με την επικινδυνότητα για τη δημόσια υγεία που σχετίζεται με την παρουσία νιτροζαμινών στα τρόφιμα. Δέκα νιτροζαμίνες που βρίσκονται στα τρόφιμα είναι καρκινογόνες (μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο) και γονιδιοτοξικές (μπορεί να βλάψουν το DNA).
τρόφιμα: Πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία
H EFSA ζήτησε τη γνώμη εξωτερικών ενδιαφερομένων σχετικά με το σχέδιο γνωμοδότησής της και έλαβε πολυάριθμα σχόλια τα οποία ελήφθησαν υπόψη κατά την οριστικοποίησή της.
Η EFSA πραγματοποίησε την αξιολόγησή της εκτιμώντας την πιθανή βλάβη που προκαλούν οι νιτροζαμίνες σε ανθρώπους και ζώα και αξιολογώντας την έκθεση των καταναλωτών.
Ο Δρ. Dieter Schrenk, Πρόεδρος της Επιτροπής για τους Επιμολυντές στην Τροφική Αλυσίδα, δήλωσε: «Η αξιολόγησή μας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι για όλες τις ηλικιακές ομάδες στον πληθυσμό της Ε.Ε., το επίπεδο έκθεσης σε νιτροζαμίνες στα τρόφιμα εγείρει ανησυχία για την υγεία».
Ο Δρ. Schrenk πρόσθεσε: «Με βάση τις μελέτες σε ζώα, θεωρήσαμε τη συχνότητα των ηπατικών όγκων στα τρωκτικά ως την πιο κρίσιμη επίδραση στην υγεία».
«Για να διασφαλίσουμε υψηλό επίπεδο προστασίας των καταναλωτών, δημιουργήσαμε το χειρότερο σενάριο για την αξιολόγηση επικινδυνότητας. Υποθέσαμε ότι όλες οι νετροζαμίνες που βρίσκονται στα τρόφιμα είχαν την ίδια δυνατότητα να προκαλέσουν καρκίνο στους ανθρώπους με την πιο επιβλαβή νιτροζαμίνη, αν και αυτό είναι απίθανο».
τρόφιμα: Ποιες τροφές περιέχουν νιτροζαμίνες;
Οι νιτροζαμίνες έχουν βρεθεί σε διάφορους τύπους τροφίμων, όπως αλλαντικά, επεξεργασμένα ψάρια, κακάο, μπύρα και άλλα αλκοολούχα ποτά. Η πιο σημαντική ομάδα τροφίμων που συμβάλλει στην έκθεση σε νιτροζαμίνες είναι το κρέας και τα προϊόντα κρέατος.
Οι νιτροζαμίνες μπορεί επίσης να υπάρχουν σε άλλα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των επεξεργασμένων λαχανικών, των δημητριακών, του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων ή των τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση, τουρσί και καρυκεύματα.
Επί του παρόντος, υπάρχουν ορισμένα κενά γνώσης σχετικά με την παρουσία νιτροζαμινών σε συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων. Η εξισσορόπηση της δίαιτας με μια ευρύτερη ποικιλία τροφίμων θα μπορούσε να βοηθήσει τους καταναλωτές να μειώσουν την πρόσληψη νιτροζαμινών.
Τι θα συμβεί μετά;
Η γνωμοδότηση της EFSA θα κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα συζητήσει με τις εθνικές αρχές ποια μέτρα διαχείρισης επικινδυνότητας χρειάζονται.
τρόφιμα: Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί σοκολάτα – Δείτε ποια είναι
Ανιχνεύτηκε αφλατοξίνη Β1 και άθροισμα αφλατοξινών σε συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν τα ανώτατα νομοθετικά όρια
Στην ανάκληση / απόσυρση σοκολάτας από την αγορά προχωρά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.
Ειδικότερα, ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώθηκε μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), για τη διακίνηση από τη βέλγικη εταιρεία «Kim’s Chocolates NV» στην ελληνική αγορά βιολογικών σοκολατών για την παρασκευή των οποίων χρησιμοποιήθηκε α’ ύλη (αμύγδαλα) στην οποία ανιχνεύτηκε αφλατοξίνη Β1 και άθροισμα αφλατοξινών σε συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν τα ανώτατα νομοθετικά όρια.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τα κάτωθι προϊόντα: Α) «ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΑΥΡΗ ΑΜΥΓΔΑΛΟ 72% ΚΑΚΑΟ» με εμπορική ονομασία «CACHET» σε συσκευασία των 100g, με αριθμό παρτίδας 22343 και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 09/03/2024 με ενδεικτική φωτογραφία:
Β) «ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΑΥΡΗ ΚΕΡΑΣΙ ΑΜΥΓΔΑΛΟ 57% ΚΑΚΑΟ» με εμπορική ονομασία «CACHET» σε συσκευασία των 100g, με αριθμό παρτίδας 22302 και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 29/01/2024 με ενδεικτική φωτογραφία:
O Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε την ανάκληση/απόσυρση των συγκεκριμένων παρτίδων των ανωτέρω προϊόντων και βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα, να μην τα καταναλώσουν
Εργαζόμενοι ΕΦΕΤ: Δυναμική κινητοποίηση στο ΥΠΑΑΤ – “Μια από τα ίδια”
Η στάση εργασίας των εργαζομένων του EΦΕΤ πραγματοποιήθηκε σήμερα, 29 Μαρτίου από τις 11.00πμ έως την λήξη του ωραρίου και οι υπάλληλοι έδωσαν το δυναμικό παρόν έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στις 12.00μμ και στο Υπ. Οικονομικών Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στις 14.00μμ.
Στο επίκεντρο των αιτημάτων των εργαζομένων του ΕΦΕΤ είναι η μεγάλη υποστελέχωση του φορέα, η οποία παρεμποδίζει τη δουλειά τους και κατ’ επέκτασιν και την ασφάλεια τροφίμων στην Ελλάδα.
“Ως εργαζόμενοι του ΕΦΕΤ έχουμε ξεκινήσει εδώ και καιρό τις κινητοποιήσεις, γιατί πλέον η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο”, δήλωσε στο cibum, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μονίμων Υπαλλήλων ΕΦΕΤ, Κώστας Γιαννούκος.
“Τα στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε το 50% του προβλεπόμενου οργανικά προσωπικού. Είναι καλυμμένες μόνο περίπου οι 250 από τις 488 θέσεις. Σε πολλές περιφερειακές διευθύνσεις, όπως στην Μυτιλήνη και την Κρήτη υπάρχουν 2 και 6 ελεγκτές αντίστοιχα”.
Επιπλέον, οι αποχωρήσεις έχουν ξεπεράσει τις 80 με μηδενικές προσλήψεις όπως λένε οι εργαζόμενοι, οι οποίοι ταυτόχρονα καταγγέλλουν την παραχώρηση του ελεγκτικού έργου σε ιδιώτες, κίνηση που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
“Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από 24 χρόνια που λειτουργεί ο ΕΦΕΤ δεν έχουν συσταθεί 4 περιφερειακές διευθύνσεις, που είναι η Στερεά Ελλάδα, η Δυτική Μακεδονία με έδρα την Κοζάνη, των Ιονίων Νησιών με έδρα την Κέρκυρα και Νότιο Αιγαίο με έδρα τη Σύρο”, είπε ο πρόεδρος.
Ο Κώστας Γιαννούκος συνεχίζει λέγοντας…
πως οι έλεγχοι γίνονται αποκλειστικά χάρη στο φιλότιμο και την προσπάθεια των εργαζομένων, χωρίς καμία βοήθεια από τη διοίκηση ή την κυβέρνηση, ακόμα και σε δύσκολες περιόδους όπως η πανδημία. “Χάρη στην προσπάθεια των υπαλλήλων απετράπησαν ακόμα και διατροφικά σκάνδαλα”, σημειώνει.
“Ειδικά με αφορμή ορισμένα καίρια ζητήματα, όπως είναι το έγκλημα στα Τέμπη, πρέπει να σκύψουμε πάνω στα ζητήματα συνολικά των εργαζομένων– μισθολογικά και όχι μόνο- για να μην έχουμε προβλήματα που αφορούν το λαό, όπως είναι στην περίπτωσή μας η δημόσια υγιεινή και η ασφάλεια των τροφίμων”.
Όπως και σε κάθε κινητοποίησή τους, έτσι και αυτή τη φορά οι υπάλληλοι ζήτησαν συνάντηση με τη διοίκηση και τους αρμόδιους υπουργούς, ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Γιαννούκο, η απάντηση κάθε φορά είναι πως υπάρχουν δημοσιονομικοί περιορισμοί και όπως αυτό καθορίζει και το θέμα των προσλήψεων. “Η απάντηση είναι ο δικός μας αγώνας”, καταλήγει.
Η Ροζάννα Πλουμίδου, επίσης εργαζόμενη στον ΕΦΕΤ παραδέχεται με τη σειρά της πως η κατάσταση έχει προκαλέσει ένα αίσθημα αγανάκτησης στην ίδια και τους συναδέλφους της και πως “ήρθε η ώρα να γίνει κάτι για αυτό”.