Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΟικονομίαΣοκ με έκτακτες διακοπές ρεύματος το καλοκαίρι - Σε ποιους θα κόβεται...

Σοκ με έκτακτες διακοπές ρεύματος το καλοκαίρι – Σε ποιους θα κόβεται πρώτα

διακοπές ρεύματος: Συναγερμός έχει σημάνει για το καλοκαίρι και οι εξελίξεις στη Ρωσία στο θέμα της ενέργειας ίσως φέρουν άσχημα μαντάτα…

Έκτακτο σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας ετοιμάζει η κυβέρνηση σε περίπτωση πλήρους και παρατεταμένης διακοπής της παροχής του ρωσικού φυσικού αερίου.

Αυτό αναφέρουν πηγές, σύμφωνα με τις οποίες μπορεί να έχει αποσοβηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο για το προσεχές χρονικό διάστημα μετά την εξεύρεση λύσης για την πληρωμή της Gazprom.

Ωστόσο η αβέβαιη διάρκεια κι έκταση του πολέμου στην Ουκρανία, όπως και η απροσδιόριστη αντίδραση της Μόσχας απέναντι στην ΕΕ, προκαλούν την ανάγκη εφαρμογής ενός πλέγματος παρεμβάσεων που θα οδηγεί σε περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και των μετακινήσεων.

Έτσι, όπως αναφέρουν πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», στο ακραίο σενάριο της πλήρους διακοπής παροχής ρωσικού αερίου και συγκεκριμένα εν μέσω τουριστικής περιόδου, τότε με βάση τον σχεδιασμό των αρμόδιων διαχειριστών ηλεκτρικής ενέργειας και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ενεργοποιηθεί πλάνο εκ περιτροπής ηλεκτροδότησης των καταναλωτών της χώρας.

Σύμφωνα με αυτό, και εφόσον παραστεί ανάγκη, θα διακόπτεται ανά χρονικά διαστήματα εντός των εργάσιμων ημερών η παροχή φορτίων ηλεκτρικού ρεύματος.

Στόχος είναι να μη μείνουν χωρίς ρεύμα οι οικιακοί καταναλωτές, οι επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή τάση, ξενοδοχεία και φυσικά κρίσιμες δημόσιες υποδομές όπως τα νοσοκομεία.

Ετσι, οι κυλιόμενες διακοπές θα γίνονται στην ενεργοβόρο και βαριά βιομηχανία και σε επιχειρήσεις της μέσης τάσης που δεν σχετίζονται με την εφοδιαστική αλυσίδα διανομής βασικών ειδών ανάγκης (π.χ. τρόφιμα).

Τα φορτία ρεύματος που θα εξοικονομούνται θα διανέμονται σε οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις χαμηλής τάσης ώστε να είναι επαρκής και αδιάλειπτη η ηλεκτροδότηση σε αυτές τις κατηγορίες των καταναλωτών.

Στο τραπέζι του κυβερνητικού σχεδιασμού έχει πέσει επίσης και η επιστροφή της τηλεργασίας για την εξοικονόμηση ενέργειας σε επιχειρήσεις, αλλά ακόμη και οι συστάσεις για τον περιορισμό των οδικών μετακινήσεων με ΙΧ.

διακοπές ρεύματος: Προληπτικά

Επίσης η Ελλάδα προχωρεί και σε δράσεις που περιλαμβάνουν την εξοικονόμηση ενέργειας σε προληπτικό επίπεδο. Θα ακολουθήσει το μοντέλο της Ιταλίας, περιορίζοντας την άσκοπη χρήση των κλιματιστικών αλλά και τη λειτουργία των φώτων και ηλεκτρικών συσκευών σε δημόσια κτίρια. Σχετικές οδηγίες αναμένεται να εκδοθούν σύντομα.

Πιο συγκεκριμένα, θα ζητείται η ρύθμιση των κλιματιστικών στους 26 με 27 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι, ώστε να μην κατεβαίνει η θερμοκρασία κάτω από αυτό το όριο, και στους 19 με 20 βαθμούς τον χειμώνα. Τη συγκεκριμένη περίοδο η θερμοκρασία δεν θα υπερβαίνει το προαναφερόμενο επίπεδο.

Ανάμεσα σε άλλα, θα προχωρήσουν παρεμβάσεις για την αντικατάσταση λαμπτήρων με σύγχρονους ενεργειακά αποδοτικούς, ενώ θα είναι υποχρεωτικό και το σβήσιμο των φώτων μετά το τέλος κάθε εργασίας, όπου αυτά δεν είναι απαραίτητα.

Ασφάλεια

Πέραν αυτών, όμως, η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει και μέτρα ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας εφοδιασμού.

Πιο συγκεκριμένα, και όπως αποφασίστηκε, θα ενοικιαστεί για 12 μήνες πλωτό δεξαμενόπλοιο αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο θα είναι μόνιμα αγκυροβολημένο έξω από τις εγκαταστάσεις του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα. Με τον τρόπο αυτόν θα αυξηθούν οι δυνατότητες αποθήκευσης ποσοτήτων υγροποιημένου αερίου.

Παράλληλα, έχει αυξηθεί η εξόρυξη λιγνίτη για τη λειτουργία περισσότερων ωρών των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με το συγκεκριμένο καύσιμο.

Σοκ για νοικοκυριά: Εκδόθηκαν ήδη 26.500 εντολές για διακοπές ρεύματος

διακοπές ρεύματος: Απίστευτες καταστάσεις για χιλιάδες νοικοκυριά, τη στιγμή που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος!

Δεν έχει προηγούμενο η κατάσταση που βιώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά τα οποία μετά από την πολυετή κρίση, την πανδημία του κορονοϊού και την ραγδαία αύξηση στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας τώρα είναι αντιμέτωπα να μείνουν και χωρίς ρεύμα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Τεχνικών της ΔΕΗ Κώστα Μανιάτη που μίλησε στην ιστοσελίδα iEidiseis έχουν εκδοθεί 26.500 εντολές για διακοπές ρεύματος εκ των οποίων έχουν γίνει 6.500 διακοπές.

Μάλιστα όπως υπογραμμίζει με νόημα τις επόμενες μέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί το σύνολο των διακοπών και αυτό δεν έχει γίνει ακόμη λόγω έλλειψης προσωπικού.

Για να καταλάβουμε το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά μέσα στον Απρίλιο αυξήθηκαν ραγδαία οι ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στις εντολές διακοπής ρεύματος, ενώ σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021 φέτος οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν διπλασιαστεί.

Κατά τον κ. Μανιάτη το μεγάλο πρόβλημα ξεκίνησε εδώ και περίπου 8 μήνες όταν η τιμής της Μεγαβατώρας ξεκίνησε να παίρνει «φωτιά» και κορυφώνεται το τελευταίο δίμηνο με το χάος της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Την ίδια στιγμή η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας έχει ήδη αποστείλει επιστολή στη ΡΑΕ, με την οποία ζητά ενημέρωση σχετικά με καταγγελίες πολιτών για εντολές διακοπής, τονίζοντας με νόημα:

«Μέσα σ αυτήν την οικονομική κρίση που βιώνουν τα νοικοκυριά λόγω της τρελής στην κυριολεξία αύξησης του ρεύματος που φτάνει πολλές φορές 5 και 6 φορές επάνω από ότι πλήρωνε ο καταναλωτής μέχρι εχθές, είναι απαράδεκτο και αδιανόητο να μην δέχονται οι πάροχοι τον διακανονισμό που ζητούν οι πελάτες τους.

Κύριοι το θέμα δεν είναι ότι δεν θέλουν να πληρώσουν αλλά δεν έχουν να πληρώσουν. Καλούμε την κυβέρνηση την (ΡΑΕ) Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας άμεσα να κάνουν την παρέμβασή τους για να σταματήσουν τις διακοπές ηλεκτροδότησης και παράλληλα να δώσουν εντολές για ρύθμιση διακανονισμού δόσεων.

Ελπίζουμε και ευελπιστούμε πως θα ακουστεί το κάλεσμα τού ΙΝΚΑ Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδας προς τις παραπάνω προτροπές. Δεν φτάνει η ακρίβεια πρέπει να γίνουν και διακοπές στην ηλεκτροδότηση;».

Είναι κατανοητό ότι σήμερα χρειάζεται πολιτική παρέμβαση σε όλους τους παρόχους και στην ΔΕΗ ώστε ο κόσμος με ειδικούς μακροχρόνιους διακανονισμούς να ξεπεράσει τη δυσκολία και να μην μείνουν 26.500 σπίτια, σε αυτή τη φάση χωρίς ρεύμα.

Ρεύμα: Του έσπασαν μονομερώς το συμβόλαιο και του έβαλαν ρήτρα αναπροσαρμογής χωρίς να τον ειδοποιήσουν

Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες καταναλωτών που καλούνται να πληρώσουν εξωφρενικά υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος, οι οποίοι έχουν εκτοξευθεί λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Μία τέτοια καταγγελία ήρθε στο φως το πρωί της Τετάρτης (27/4) στο MEGA, με έναν καταναλωτή, τον κ. Παναγιώτη, να αναφέρει ότι καλείται να πληρώσει 2.800 ευρώ για ρεύμα 4 μηνών σε σπίτι 80 τ.μ.

Όπως είπε ο ίδιος, το συμβόλαιο που είχε συνάψει με τον πάροχο ρεύματος έληγε τον Φεβρουάριο του 2023.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, ο πάροχος έσπασε το συμβόλαιο, το άλλαξε και πρόσθεσε ρήτρα αναπροσαρμογής, χωρίς να τον ειδοποιήσουν. Όπως είπε, το μόνο που του είπαν ήταν ότι το συμβόλαιό του θα πάψει να ισχύει, χωρίς να του αναφέρουν κάτι παραπάνω.

διακοπές ρεύματος: Ρήτρα αναπροσαρμογής: Τι αναφέρει ο δικηγόρος του Ινστιτούτου του Καταναλωτή

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του ΙΝΚΑ Αλέξης Αλεξόπουλος χαρακτήρισε παράνομη τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

«Οι πάροχοι σπάνε το συμβόλαιο μονομερώς. Από 5 Αυγούστου η ρήτρα αναπροσαρμογής εφαρμόστηκε χωρίς να ειδοποιήσουν κανέναν. Είπαν ότι έχουν ενημερώσει τους καταναλωτές δήθεν στους ιστοτόπους κι έβαλαν μία υποσημείωση σε ένα λογαριασμό του Νοεμβρίου. Είναι παράνομο, αδιαφανές, καταχρηστικό και αθέμιτο», δήλωσε.

Επιπλέον, ο κ. Αλεξόπουλος τόνισε πως το Ινστιτούτο του Καταναλωτή κάνει ασφαλιστικά μέτρα ώστε να μη κοπεί το ρεύμα σε κανέναν καταναλωτή.

Ρεύμα: Έφτασε λογαριασμός σε αγρότη με 53.000 ευρώ μόνο ρήτρα αναπροσαρμογής

Στις χώρες της Ε.Ε με το ακριβότερο ρεύμα παραμένει η Ελλάδα, με τους πολίτες να αδυνατούν να πληρώσουν τους ιδιαίτερα «φουσκωμένους» λογαριασμούς.

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης (26/4) στο MEGA, η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα αναφέρθηκε στις καταγγελίες πολιτών που λαμβάνουν υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος.

«Ρήτρα αναπροσαρμογής, οι λογαριασμοί είναι εξοντωτικοί, και πολύς κόσμος ψάχνει πώς μπορεί να αντιδράσει και να προστατευθεί.

Η ΔΕΗ έχει το δικαίωμα να κόψει το ρεύμα όταν δεν πληρωθεί, μόνο το κοινωνικό τιμολόγιο υπόκειται σε μία έξτρα ρύθμιση» ανέφερε αρχικά.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην περίπτωση αγρότη, ο οποίος καλείται να πληρώσει λογαριασμό ρεύματος πενταψήφιου ποσού.

«Υπάρχει λογαριασμός με 53.000 ευρώ για τη ρήτρα αναπροσαρμογής σε αγρότη ο οποίος δεν ξέρει τι να κάνει» αποκάλυψε η κ. Νούκα.

Από 120 ευρώ συνολικά, στα… 1.400 ευρώ μόνο για τη ρήτρα αναπροσαρμογής
Στο MEGA μίλησε και ο κ. Μιχάλης για τον λογαριασμό ρεύματος της κόρης του, που είναι φοιτήτρια. «Ήρθε ο εκκαθαριστικός λογαριασμός της κόρης μου του τετραμήνου, 1.400 ευρώ μόνο η ρήτρα αναπροσαρμογής, ενώ συνολικά πλήρωνε παλαιότερα μέχρι 120 ευρώ» κατήγγειλε.

διακοπές ρεύματος: «Η ρήτρα αναπροσαρμογής ήρθε 800 ευρώ»

Μία ακόμα τέτοια περίπτωση μετέδωσε το MEGA.

«Μόνο εγκεφαλικό δεν έπαθα όταν τον λογαριασμό. Πλήρωνα γύρω στα μέχρι 120 ευρώ και τώρα ο λογαριασμός ήρθε 1.480 ευρώ. Η ρήτρα αναπροσαρμογής ήρθε 800 ευρώ» δήλωσε με τη σειρά της η κ. Πανωραία.

«Χρειάζεται θεσμική παρέμβαση για να γλιτώσουν τη διακοπή του ρεύματος»

Η κυρία Νούκα ξεκαθάρισε πως οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. «Πρέπει να υποβληθούν αντιρρήσεις, μετά περιμένουν δέκα μέρες να έρθει η απάντηση της εταιρείας, και μετά μπορεί να γίνει καταγγελία και έπειτα έρχεται και η δικαστική οδός. Χρειάζεται θεσμική παρέμβαση για να γλιτώσουν τη διακοπή του ρεύματος» κατέληξε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ