Silicon Valley Bank: Το απόλυτο σοκ στην παγκόσμια οικονομία με την κατάρρευση της πασίγνωστης τράπεζας. Αναταράξεις στα διεθνή Χρηματιστήρια.
Η ρυθμιστική αρχή τραπεζών της Καλιφόρνιας στις ΗΠΑ έβαλε «λουκέτο» στην SVB Financial Group, θέτοντάς την σε καθεστώς διαχείρισης και θα διαθέσει τα περιουσιακά στοιχεία της, ώστε να προστατευθούν οι καταθέτες.
Η κρίση στην τράπεζα της Σίλικον Βάλεϊ προκάλεσε αναταράξεις σήμερα στα διεθνή Χρηματιστήρια.
Η ρυθμιστική αρχή (DFPI-Υπηρεσία Οικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας), επικαλούμενη την «έλλειψη ρευστότητας και την αφερεγγυότητα» της SVB ανέθεσε τη διαχείρισή της στον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC), σύμφωνα με την ανακοίνωσή της.
Η SVB είναι η πρώτη αμερικανική τράπεζα που κλείνει μετά την Almena State Bank του Κάνσας, το 2020.
Η διαπραγμάτευση της μετοχής της SVB ανεστάλη νωρίτερα, αφού υποχώρησε έως και 66% στις προκαταρκτικές συναλλαγές. Νωρίτερα, σε ένα υπόμνημα προς τους υπαλλήλους της, η τράπεζα ανέφερε ότι προχωρά σε μια σειρά συνομιλιών για να καθορίσει τα επόμενα βήματά της. Ζήτησε μάλιστα από τους υπαλλήλους της να εργαστούν από το σπίτι «σήμερα και μέχρι νεωτέρας».
Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν είπε σε βουλευτές στο Καπιτώλιο ότι είναι ενήμερη για τις εξελίξεις και οι υπηρεσίες της παρακολουθούν την κατάσταση, λέγοντας ότι προκαλούνται «ανησυχίες» όταν κάποιες τράπεζες αντιμετωπίζουν απώλειες.
Η FDIC σχεδιάζει να ξανανοίξει την Δευτέρα τα 17 υποκαταστήματα της τράπεζας στην Καλιφόρνια και τη Μασαχουσέτη.
Θα επιτρέπει βραχυπρόθεσμα στους πελάτες να αποσύρουν έως και 250.000 δολάρια, δηλαδή το εγγυημένο ποσό που δικαιούνται. Όσοι έχουν μεγαλύτερα ποσά στους λογαριασμούς τους, δηλαδή η πλειονότητα των πελατών, θα πρέπει να επικοινωνήσουν πρώτα με την FDIC.
Silicon Valley Bank: Ιστορια
Στα τέλη του 2022 η τράπεζα είχε περιουσιακά στοιχεία αξίας 209 δισ. δολαρίων και καταθέσεις ύψους 175,4 δισ. δολαρίων. Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό, ωστόσο πρόκειται για την 16η αμερικανική τράπεζα όσον αφορά το μέγεθος του ενεργητικού της.
Εδρεύει στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνιας και συνεργαζόταν κυρίως με εταιρείες του τεχνολογικού τομέα, επενδυτικές και κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου.
Οι εταιρείες αυτές αντιμετώπιζαν με τη σειρά τους τις δικές τους δυσκολίες το τελευταίο διάστημα, λόγω της αύξησης των επιτοκίων και των αναταράξεων στον τεχνολογικό τομέα και είχαν αποσύρει μεγάλα ποσά από τους λογαριασμούς τους.
Κατέρρευσε η Silicon Valley Bank – Τίθεται σε αναγκαστική διαχείριση
H Silicon Valley Bank τέθηκε υπό την εποπτεία της Ομοσπονδιακής Αρχής Εγγύησης Καταθέσεων (Federal Deposit Insurance -FDIC), μετά την απόσυρση των καταθέσεων των πελατών της που αποτελούνται κυρίως από νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας .
Όπως μεταδίδει το Bloomberg oι ρυθμιστικές αρχές της Καλιφόρνιας σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν ότι ανέλαβαν την Silicon Valley Bank και διόρισαν την FDIC ως διαχειριστή, επικαλούμενες την ανεπάρκεια ρευστότητας της τράπεζας.
Η FDIC δήλωσε ότι οι ασφαλισμένοι καταθέτες θα έχουν πρόσβαση στα κεφάλαιά τους το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα το πρωί. Οι ανασφάλιστοι καταθέτες θα λάβουν πιστοποιητικό αναγκαστικής διαχείρισης για το υπόλοιπο ποσό των ανασφάλιστων κεφαλαίων τους, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει ακόμη το ποσό.
Η αναγκαστική διαχείριση συνήθως σημαίνει ότι οι καταθέσεις μιας τράπεζας θα αναληφθούν από μια άλλη, υγιή τράπεζα ή ότι το FDIC θα καταβάλει στους καταθέτες το ποσό μέχρι το ασφαλισμένο όριο.
Νωρίτερα σήμερα είχε γίνει αναστολή στη διαπραγμάτευση της μετοχής στο Χρηματιστήριο καθώς στην προ-αγορά της Wall Street υποχωρούσε κατά 63%.
Τα προβλήματα αυξήθηκαν για την τράπεζα τον Μάρτιο, αφού το Founders Fund του Peter Thiel και άλλες υψηλού προφίλ εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων συμβούλευσαν τις εταιρείες χαρτοφυλακίου τους να αποσύρουν χρήματα από την τράπεζα.
Η συμβουλή δόθηκε μία ημέρα μετά αφότου η SVB Financial Group, η μητρική εταιρεία της τράπεζας, ανακοίνωσε ότι θα επιχειρούσε να συγκεντρώσει περισσότερα από 2 δισ. δολάρια μετά από σημαντικές ζημίες στο χαρτοφυλάκιό της.
Η SVB ιδρύθηκε το 1983 με αφορμή ένα… παιχνίδι πόκερ μεταξύ του Bill Biggerstaff και του Robert Medearis, σύμφωνα με ανακοίνωση για την 20ή επέτειο της τράπεζας. Από το ξεκίνημά της, η τράπεζα ειδικεύεται στην παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας.
Η τράπεζα είχε περίπου 209 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικό ενεργητικό και περίπου 175,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικές καταθέσεις στο τέλος του περασμένου έτους, σύμφωνα με την FDIC. «Κατά τη στιγμή του κλεισίματος, το ποσό των καταθέσεων που υπερέβαιναν τα όρια ασφάλισης δεν είχε προσδιοριστεί», ανέφερε η ρυθμιστική αρχή.
Το «λουκέτο» της Silicon Valley Bank «κοκκίνισε» τη Wall Street
Στο «κόκκινο» έκλεισε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους τρεις βασικούς δείκτες να καταγράφουν σημαντικές απώλειες έπειτα από τις ραγδαίες εξελίξεις της Silicon Valley Bank.
Ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι απώλειες μετριάστηκαν, έπειτα από την ανακοίνωση για το «λουκέτο» στη SVB, διευρύνθηκαν οι απώλειες με τον Dow Jones να χάνει τουλάχιστον 400 μονάδες.
Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε στη σημερινή συνεδρίαση 345 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 31.909 μονάδες.
Ομοίως και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 περιορίστηκε στο -1,45% και τις 3.861 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq διολίσθησε στο -1,76% και τις 11.138 μονάδες. Και οι τρεις δείκτες κατέγραψαν τη χειρότερη εβδομάδα τους από την αρχή τους έτους με απώλειες πέριξ των 3,3%. O Dow έχασε 4,4%, ο S&P 4,6% και ο Nasdaq 4,7%.
Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Intel (+2,8%) και JP Morgan (+2,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Caterpillar (-6,1%) και Goldman Sachs (-4,6%).
Αναφορικά με τις αμερικανικές τράπεζες η Bank of America έκλεισε στο -0,88%, η Citigroup στο -0,53% και η Morgan Stanley στο -2,33%.
Δεδομένου ότι οι επενδυτές αποτιμούν τα τελευταία στοιχεία για την αγορά εργασίας, στο επίκεντρο τουλάχιστον για σήμερα στάθηκαν οι εξελίξεις γύρω από Silicon Valley Bank, η οποία τέθηκε υπό την εποπτεία της Ομοσπονδιακής Αρχής Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC), μετά την απόσυρση των καταθέσεων των πελατών της που αποτελούνται κυρίως από νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας.