Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, 2022
ΑρχικήΕπιχειρήσειςΣοκ για λουκετα σε μεγάλες επιχειρήσεις -Τους γονάτισε και πάνε για «κανόνι»

Σοκ για λουκετα σε μεγάλες επιχειρήσεις -Τους γονάτισε και πάνε για «κανόνι»

επιχειρήσεις: Τεράστιο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν μεγάλα μαγαζιά στη Βόρεια Ελλάδα. Το ρεύμα η αιτία, κίνδυνος για μαζικά λουκέτα.

«Καμπανάκι» κρούει η εστίαση στη Θεσσαλονίκη για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου, ζητώντας άμεσα και έμμεσα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση, προκειμένου να μην δούμε έναν «μαύρο» Ιανουάριο και να μην αυξηθούν τα λουκέτα.

Χθες, η Ένωση Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Ν. Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τον  αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας κ. Στράτο Σιμόπουλο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Όπως δήλωσε μιλώντας στο «TyposThes» ο γ.γ. της Ένωσης κ. Μιχάλης Επιτροπίδης, από την πλευρά της ένωσης παρουσιάστηκαν μια σειρά από 10 προτάσεις με άμεσο κόστος, με μεσοπρόθεσμο κόστος αλλά και προτάσεις που δεν απαιτούν κανένα οικονομικό κόστος.

Το αυξημένο ενεργειακό κόστος και οι επιπτώσεις του για τις επιχειρήσεις, ήταν μεταξύ των κύριων θεμάτων που απασχόλησαν την τηλεδιάσκεψη.

επιχειρήσεις: Τα προβλήματα στον κλάδο

Τα έσοδα στην εστίαση ήταν μειωμένα τον Δεκέμβριο του 2021 κατά πολύ σε σύγκριση με τα επίπεδα προ πανδημίας. «Πιστεύουμε ότι η μείωση τζίρου ξεπέρασε το 50% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2019», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Επιτροπίδης.

Γι αυτό και ο κλάδος ζήτησε από τον κ. Σκυλακάκη άμεσα μέτρα «προκειμένου να μην δούμε έναν «μαύρο» Ιανουάριο. Α

ναφέρει ότι ο Νοέμβριος έκλεισε με 24.591 λιγότερες θέσεις εργασίας στην εστίαση, πανελλαδικά, ένα ρεκόρ 20ετίας.

«Ελπίζουμε να μην είναι και ο Ιανουάριος το ίδιος γι΄αυτό πρέπει οπωσδήποτε να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης με ενίσχυση του μέτρου των αναστολών σε όλους τους ΚΑΔ της εστίασης», τονίζει.

Τα ισχύοντα μέτρα σε σχέση με το ωράριο (μέχρι τα μεσάνυχτα) επηρεάζουν κατά κύριο λόγο περίπου 600 επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη που λειτουργούν βραδινές ώρες, μετά τις 11 και οι οποίες, σύμφωνα με τον κ. Επιτροπίδη δεν λειτουργούν από τις 30 Δεκεμβρίου και μετά.

Η Ένωση ζήτησε να θεσπιστεί επίδομα ειδικού σκοπού για τους συγκεκριμένους ΚΑΔ. Το ζήτημα με αυτές τις επιχειρήσεις είναι πως δεν ξέρουμε πόσες θα ανοίξουν ξανά μετά την άρση των μέτρων, τονίζει.

Σε όλο το φάσμα της εστίασης υπάρχουν σήμερα λουκέτα με την αγορά να αναμένει και «πολλά» άλλα το επόμενο διάστημα, λόγω του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος «το οποίο δεν θα μπορούν να αποπληρώσουν ακόμα και με τη βοήθεια που θα υπάρχει από το κράτος», όπως λέει ο κ. Επιτροπίδης, σημειώνοντας ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη πίεση αυτήν την στιγμή για τις επιχειρήσεις.

επιχειρήσεις: Τι μέτρα ζητήθηκαν

Ειδικότερα, η Ένωση ζήτησε τα παρακάτω μέτρα στήριξης του κλάδου εστίασης:

-Μέτρα με άμεσο κόστος

1.Απαλλαγή η επιδότηση κατά 50% του ενοικίου όσο διαρκούν τα μέτρα.

2. Ενεργειακό κόστος ( επιδότηση 75% του αυξημένου κόστους).

3. Αναστολή συμβάσεων εργασίας στο σύνολο των ΚΑΔ του κλάδου.

4.Χρηματοδότηση – ρευστότητα.

5. Επίδομα ειδικού σκοπού στους επαγγελματίες (συγκεκριμένοι ΚΑΔ που πλήττονται, κυρίως στη νυχτερινή διασκέδαση).

επιχειρήσεις: -Μέτρα με μεσοπρόθεσμο/μακροπρόθεσμο κόστος

6. Αναστολή πληρωμών τρεχουσών υποχρεώσεων ( Δημόσιο- ΟΤΑ- Ασφαλιστικά ταμεία)..

7. Η μετατροπή των επιστρεπτέων προκαταβολών σε μη επιστρεπτέες.

8. Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.

επιχειρήσεις: -Μέτρα χωρίς Κόστος

9. Άρση φορολογικής ενημερότητας για τις άδειες αιγιαλού 2022

10. Άμεση άρση των μέτρων για να μπορέσει να επανέρθει η Οικονομία στους ρυθμούς του δευτέρου και τρίτου τριμήνου όπου το κράτος μόνο από την εστίαση εισέπραξε πάνω από 400 εκατομμύρια σε ΦΠΑ.

επιχειρήσεις: Τι τους είπε ο αν. υπουργός

Σύμφωνα με την Ένωση, ο κ. Σκυλακάκης, έχοντας πλήρη γνώση για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και ακούγοντας όλα τα προβλήματα του κλάδου, «αναφέρθηκε ότι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα υπάρξουν ανακοινώσεις με μέτρα στήριξης (κρατώντας μικρό καλάθι) τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζομένους. Όσον αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, ανέφερε ότι θα υπάρχει επιδότηση 50% του αυξημένου κόστους». Η επιδότηση αναμένεται να ισχύσει από τους λογαριασμούς Ιανουαρίου.

Σε ότι αφορά τα μέτρα τα οποία αφορούν το ωράριο, τη μουσική, τους καθήμενους κλπ τα οποία πήραν παράταση μιας εβδομάδας μέχρι 23 Ιανουαρίου, εκτιμάται ότι εντός 15 ημερών θα υπάρξει, εν μέρει, επιστροφή στην κανονικότητα.

Σύμφωνα με την Ένωση, ο κ. Σιμόπουλος, ζήτησε από τον Υπουργό άμεσα μέτρα στήριξης για να αντισταθμίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στο τρίμηνο Νοέμβριος – Δεκέμβριος – Ιανουάριος.

Από την πλευρά της Ένωσης στην συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρός της Φιλοκώστας Ιωάννης, ο αντιπρόεδρος Χρυσάφης Αθανάσιος και ο γενικός γραμματέας Επιτροπίδης Μιχαήλ.

Λουκετο σε μεγάλη επιχειρηση – «Κανόνι» και χρέη εκατομμυρίων

λουκετο επιχειρηση: Ασχημα είναι τα νέα για μεγάλη επιχείρηση που εδρεύει στην Βόρεια Ελλάδα. Τι συνέβη…

Ασχημα νέα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, καθώς έγινε γνωστό ότι μεγάλη εταιρεία κλείνει! Δείτε λεπτομέρειες…

Σαν «κεραυνός εν αιθρία» έπεσε η είδηση ότι μεγάλη εταιρία εμπορίας και επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων σε περιοχή της Θεσσαλονίκης έβαλε ξαφνικά «λουκέτο», προκαλώντας αναστάτωση αλλά και απορία σε πολλούς παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής.

Το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και είκοσι ημέρες περίπου, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς συνέβη, καθώς δεν είχαν κάποια ενημέρωση.

Αυτό που επισημαίνουν παραγωγοί είναι ότι «έπεσαν από τα σύννεφα» καθώς η επιχείρηση που δραστηριοποιείται πολλά χρόνια στην περιοχή του Ζαγκλιβερίου, δεν είχε δώσει δείγματα μέχρι τώρα, ήταν καλοπληρωτής και έχαιρε εκτίμησης στην τοπική κοινωνία.

«Έδινε καλές τιμές και τα προηγούμενα χρόνια ήταν αξιόπιστος γι’ αυτό και πέσαμε από τα σύννεφα, δεν είχαμε κάποιο πρόβλημα», αναφέρουν παραγωγοί από την περιοχή των Βασιλικών. Στην συγκεκριμένη επιχείρηση έδιναν την παραγωγή τους αγρότες της ευρύτερης περιοχής αλλά και από άλλες περιοχές.

λουκετο επιχειρηση: μοίρασε επιταγές έναντι της πληρωμής της παραγωγής

Όπως λένε, ο έμπορος μοίρασε επιταγές έναντι της πληρωμής της παραγωγής το Φθινόπωρο και ξαφνικά δυο εβδομάδες πριν έμαθαν ότι η επιχείρηση έκλεισε, αλλά όχι ότι πτώχευσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εργαζόμενοι της επιχείρησης έχουν πληρωθεί δυο μέρες πριν αυτή κλείσει, ωστόσο ανάστατοι είναι οι αγρότες, καθώς είναι περίοδος σποράς και θέλουν χρήματα για να αγοράσουν εφόδια για την επόμενη χρονιά για πετρέλαιο κ.λπ.

Οι επιταγές, με ποσά που ποικίλουν, λήγουν στις 30 Νοεμβρίου και κάποιοι παραγωγοί πήγαν και σφράγισαν επιταγές, σύμφωνα με πληροφορίες. Παραγωγοί αναφέρουν ότι θα συμβουλευθούν δικηγόρο για το τι μέλλει γενέσθαι. Πάντως έχουν και μια ελπίδα ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίες μπορεί να εμφανιστεί.

Αρκετές από αυτές τις επιταγές δόθηκαν στον συνεταιρισμό Βασιλικών για την αγορά εφοδίων για την επόμενη χρονιά.

Από την περιοχή των Βασιλικών, περίπου 30 άτομα έχουν δώσει παραγωγή σιτηρών όπως κριθάρι και σιτάρι στην συγκεκριμένη εταιρία.

Ακούγονται πολλά νούμερα για ποσά αλλά κανείς δεν γνωρίζει επακριβώς ποιο είναι το «άνοιγμα» της επιχείρησης.

Πολλοί στην περιοχή του λεκανοπεδίου των Καλινδοίων υποστηρίζουν ότι έχουν λαμβάνειν αρκετές χιλιάδες ευρώ από την παραγωγή τους που παραδόθηκε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι επιταγές μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου είχαν καλυφθεί. Τον Οκτώβριο είναι το μεγάλο πρόβλημα καθώς τέλος Οκτωβρίου έγιναν όλα αυτά ξαφνικά.

Επαφές έχουν γίνει και με βουλευτές ώστε να βρεθεί μια λύση και για τον επιχειρηματία και για τους αγρότες, με πιθανή ένταξή τους σε κάποιο μέτρο στήριξης προκειμένου να ανταπεξέλθουν σ το μεγάλο «χτύπημα».

Αχτίδα ελπίδας για τους αγρότες της περιοχής ήταν η επικοινωνία που φέρεται να υπήρξε με κάποιο συγγενικό πρόσωπο της διεύθυνσης, το οποίο τους διεμήνυσε ότι γίνονται προσπάθειες ώστε να αποκτήσει κάποιο κύρος και να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της ως επιχείρηση.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Θεσσαλονίκης στην οποία επισημαίνει ότι «για ακόμη μια φορά βλέπουμε ένα μεγαλέμπορο «με πρόσωπο» να τα βροντάει και να μένουμε εμείς εκτεθειμένοι».

λουκετο επιχειρηση: Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Έφτασε και φέτος η ώρα να πληρωθούμε, ύστερα από την αναμονή μηνών, τους κόπους της περσινής χρονιάς.

Χωρίς να έχουμε καμία ψευδαίσθηση από τις ανεβασμένες τιμές μιας καλής χρονιάς, ελπίζαμε να μην εξανεμιστούν όλα στις ανατιμήσεις που σαρώνουν αγροεφόδια, λιπάσματα και πετρέλαιο. Ελπίζαμε να μπορέσουμε να καλύψουμε ένα μέρος παλαιών υποχρεώσεων, να ζεστάνουμε τα σπίτια μας και κυρίως να μπορέσουμε να ξανακαλλιεργήσουμε.

Για ακόμη μια φορά όμως ζούμε το τι σημαίνει να κάνουν κουμάντο στις ζωές μας οι μεγαλέμποροι.

Για ακόμη μια φορά βλέπουμε ένα μεγαλέμπορο «με πρόσωπο» να τα βροντάει και να μένουμε εμείς εκτεθειμένοι.

Για ακόμη μια φορά βλέπουμε έναν «υγιή επιχειρηματία» να εξαφανίζεται σαν τον κλέφτη, αποδεικνύοντας πόσο απροστάτευτοι είμαστε οι βιοπαλαιστές αγρότες.

Για ακόμη μια φορά βλέπουμε την παραγωγή μας να γίνετε πλούτος στις τσέπες άλλων.

Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα στήριξης για τους βιοπαλαιστές αγρότες. Να μπορέσουν όλοι οι συνάδελφοι να προμηθευτούν τα απαραίτητα αγροεφόδια για τη νέα καλλιεργητική περίοδο που έχει ήδη ξεκινήσει.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να οργανωθούν, να δυναμώσουν τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Μόνο με αγώνες μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις. Κανείς δε μας χάρισε ποτέ και τίποτα».

Θεσσαλονίκη: «Λούκετο» σε κατάστημα – 20 πελάτες χωρίς πιστοποιητικό

Διοικητικό πρόστιμο 2.000€ και αναστολή λειτουργίας επτά ημερών επέβαλε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στον Δήμο Θεσσαλονίκης μετά από έλεγχο χθες το βράδυ.

Όπως διαπιστώθηκε, το κατάστημα λειτουργούσε σε κλειστό χώρο ως μικτό και για εμβολιασμένους και για ανεμβολίαστους.

Ο υπεύθυνος της επιχείρησης υποστήριζε πως πρόκειται για υπαίθριο χώρο.

Από τον επιτόπιο έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι είκοσι πελάτες δεν διέθεταν πιστοποιητικά εμβολιασμού, ενώ ο εν λόγω χώρος ήταν περίκλειστος και επιβλήθηκε το ανωτέρω πρόστιμο.

λουκετο επιχειρηση: Σε ανακοίνωσή της η ΕΑΔ για το σύνολο των χθεσινών ελέγχων αναφέρει:

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα, Ε.Α.Δ., ΔΙ.Μ.Ε.Α., Σ.ΕΠ.Ε, Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) διενήργησαν το Σάββατο 30.10.2021 συνολικά 107.978 ελέγχους και κατέγραψαν 317 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 103.600€ και κύρωση αναστολής λειτουργίας σε είκοσι-δυο (22) επιχειρήσεις.

λουκετο επιχειρηση: Α. Κυριότερες παραβάσεις:

    1. Μη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους/ Μη τήρηση αποστάσεων
    2. Μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος
    3. Μη τήρηση των κανόνων λειτουργίας/ ορίου πελατών εντός του καταστήματος
    4. Εξυπηρέτηση πελατών σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος χωρίς την κατοχή πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης από την covid 19
  1. Απασχόληση εργαζομένων χωρίς την κατοχή των απαραίτητων πιστοποιητικών
  2. Εξυπηρέτηση ορθίων και υπεράριθμων πελατών

Β. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

Περιφέρεια Αττικής

Η Ε.Α.Δ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 2.000€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στον Δήμο Αθηναίων και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών για μη τήρηση του κανόνα λειτουργίας/ ορίου πελατών. Συγκεκριμένα, η επιχείρηση με βάση την άδεια λειτουργίας της μπορούσε να έχει μέγιστο αριθμό χωρητικότητας 81 φυσικά πρόσωπα, ενώ κατά τον έλεγχο καταμετρήθηκαν 183.

Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε μια (1) σύλληψη και επέβαλε πρόστιμο 10.000€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αναστολή λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών για εξυπηρέτηση τεσσάρων (4) πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και επέβαλε 300€ πρόστιμο στον κάθε πελάτη.

Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε δυο (2) συλλήψεις και επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 4.000€ (2×2.000€) σε δυο (2) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών για απασχόληση εργαζομένων χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε δυο (2) συλλήψεις και επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 4.000€ (2×2.000€) σε δυο (2) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και επέβαλε 300€ πρόστιμο στον κάθε πελάτη.

Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε μια (1) σύλληψη και επέβαλε πρόστιμο 2.000€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών για εξυπηρέτηση ορθίων και υπεράριθμων πελατών.

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο 2.000€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και επέβαλε 300€ πρόστιμο στον πελάτη.

Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 1.200€ (4×300€) σε τέσσερα (4) καταστήματα για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 600€ (2×300€) σε δυο (2) εργαζόμενους σε καταστήματα για μη κατοχή των απαραίτητων πιστοποιητικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ