Εφορία: Δύσκολος μήνας προβλέπεται ο Δεκέμβρης για την τσέπη των νοικοκυριών που έχουν αρκετές οικονομικές υποχρεώσεις να τακτοποιήσουν στην ΑΑΔΕ έως το τέλος της χρονιάς.
Στη λίστα των υποχρεώσεων αυτών, εκτός από δόσεις που αφορούν το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ, προστίθενται και τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων τους, ενώ υπάρχουν κι άλλες 12 εκκρεμότητες που πρέπει να τακτοποιήσουν ανάλογα με τις υποθέσεις του κάθε φορολογούμενο.
Μήνας πληρωμών είναι ο Δεκέμβριος για τους φορολογουμένους, καθώς εκτός από τις πληρωμές που θα πρέπει να πραγματοποιήσουν μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου για το φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει να διευθετήσουν και μια σειρά από φορολογικές εκκρεμότητες.
Αναλυτικά, οι 12 φορολογικές εκκρεμότητες:
Εφορία: Οι εκκρεμότητες
Η υποβολή αίτησης στην Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, για επίλυση διαφοράς από πράξη επιβολής φόρου ή προστίμων κατά τη φορολογική νομοθεσία, για υποθέσεις που εκκρεμούν και δεν έχουν συζητηθεί, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατίας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων έως τις 30 Οκτωβρίου 2020.
Η υποβολή δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της Α.Α.Δ.Ε., από επιχειρήσεις – δικαιούχους που δεν έχουν υποβάλει πλήρως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη λήψη ενισχύσεων μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
Η υποβολή δήλωσης και απόδοση ετήσιου τέλους διενέργειας ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων με παιγνιόχαρτα για το επόμενο έτος.
Η υποβολή αίτησης και σχετικών δικαιολογητικών, για την υπαγωγή στον ειδικό τρόπο φορολόγησης εισοδήματος από μισθωτή εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα που προκύπτει στην ημεδαπή, φυσικών προσώπων που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα.
Εφορία: Η υποβολή στοιχείων
Η υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων με φορολογικό έτος που λήγει στις 30 Ιουνίου.
Η υποβολή αίτησης χορήγησης αναστολής πληρωμής του ΕΝΦΙΑ, υπό προϋποθέσεις, σε νομικά πρόσωπα.
Η κατάρτιση φακέλου τεκμηρίωσης τιμών ενδοομιλικών συναλλαγών και η υποβολή του συνοπτικού πίνακα πληροφοριών, νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων με φορολογικό έτος που λήγει στις 30 Ιουνίου.
Η διαβίβαση δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myData, από τους λήπτες αντικριζόμενων παραστατικών ημεδαπής, σε περιπτώσεις είτε μη τήρησης της υποχρέωσης διαβίβασης των οριζόμενων δεδομένων από τους εκδότες, ή διαβίβασης αυτών με απόκλιση, δεδομένων εξόδων τιμολόγησης και εσόδων αυτοτιμολόγησης, από τους εκδότες λόγω παράλειψης διαβίβασης από μέρους τους, κ.λπ., για το φορολογικό έτος 2021.
Η διαβίβαση δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myData, εγγραφών τακτοποίησης εσόδων και τακτοποίησης εξόδων, για το φορολογικό έτος 2021.
Η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020, για τη δήλωση των ανείσπρακτων εισοδημάτων από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας φορολογικού έτους 2020, για τα οποία δεν προσκομίστηκαν τα σχετικά δικαιολογητικά έως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021.
Η υποβολή αποδείξεων λιανικής πώλησης στην ψηφιακή πλατφόρμα myData της Α.Α.Δ.Ε., από τους πωλητές αγαθών προς μη εγκατεστημένους στο εσωτερικό της χώρας ή στο εσωτερικό άλλου Κ-Μ της Κοινότητας ταξιδιώτες που αναχωρούν για χώρα εκτός Κοινότητας, από την Ελλάδα ή μέσω άλλου Κ-Μ, για τα αγαθά που παραδίδονται και μεταφέρονται στις προσωπικές τους αποσκευές και απαλλάσσονται από τον Φ.Π.Α. (taxfree).
Η υποβολή στοιχείων στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ των σχετικών συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας, για πωλήσεις προϊόντων που έχουν διενεργηθεί ή θα διενεργηθούν εντός του 2022
Ανατροπές για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Στα σκαριά αλλαγές στη φορολογία 1 εκατ. επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων
Νέα φορολογική μεταρρύθμιση με επανεξέταση από μηδενική βάση του φορολογικού καθεστώτος για 1 εκατ. επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους σχεδιάζει η κυβέρνηση με στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής από αδήλωτα εισοδήματα και ΦΠΑ.
Το σήμα για ανατροπές στον τρόπο φορολόγησης των επαγγελματιών δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών με την ανάθεση στο ΙΟΒΕ ειδικής μελέτης για την καταγραφή της σημερινής κατάστασης, συγκριτικό τεστ με τα φορολογικά συστήματα που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και υποβολή προτάσεων για τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.
Στο τραπέζι θα βρεθούν οι αλλαγές στους συντελεστές της φορολογικής κλίμακας, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, η προκαταβολή φόρου, οι ισχύουσες φοροαπαλλαγές και εξαιρέσεις. εφορία.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το είδος και η έκταση των αλλαγών θα εξαρτηθούν από τη μελέτη του ΙΟΒΕ και πάντα σε συνδυασμό με τα δημοσιονομικά περιθώρια.
Κερδισμένοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι
Επισημαίνεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της τελευταίας φορολογικής μεταρρύθμισης καθώς από το 2020 είδαν τη φορολογική τους επιβάρυνση να μειώνεται ακόμα και κατά 60% λόγω της ευνοϊκότερης φορολογικής κλίμακας με τον συντελεστή 9% που εφαρμόζεται για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, την «κατάργηση» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το «κούρεμα» της προκαταβολής φόρου, τις εξαιρέσεις από το τέλος επιτηδεύματος.
Για παράδειγμα ένας ελεύθερος επαγγελματίας με καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ ενώ μέχρι και το 2019 πλήρωνε φόρο 2.200 ευρώ με τη νέα κλίμακα ο φόρος «ξεφούσκωσε» στα 900 ευρώ με το όφελος να φθάνει τα 1.300 ευρώ.
Ομως παρά τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων η φοροδιαφυγή στον κλάδο των αυτοαπασχολούμενων παραμένει σε υψηλά επίπεδα, όπως αποκαλύπτουν οι έλεγχοι του φοροελεγκτικού μηχανισμού.
Η επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με την καθιέρωση POS σε όλο το φάσμα των επαγγελματιών και τη διασύνδεσή τους με τις ταμειακές μηχανές και τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ εκτιμάται ότι θα κλείσει παράθυρα φοροδιαφυγής αλλά και πάλι δεν θα αγγίξει όσους αποφεύγουν συστηματικά να κόβουν αποδείξεις στις συναλλαγές τους.
Η έκθεση ΙΟΒΕ
Το υπουργείο Οικονομικών, βάζοντας ξανά στο τραπέζι το φορολογικό πλαίσιο των επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων ανέθεσε σε πρώτη φάση στο ΙΟΒΕ τη σύνταξη χρηματοοικονομικής μελέτης-έκθεσης με αντικείμενο τη μεταρρύθμιση του πλαισίου φορολόγησης των αυτοαπασχολουμένων στη χώρα μας.
Οπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση «σκοπός της χρηματοοικονομικής μελέτης είναι η επανεξέταση του φορολογικού πλαισίου της αυτοαπασχόλησης στην Ελλάδα, σε σύγκριση και με διεθνείς πρακτικές, με στόχευση την απλοποίηση και διεύρυνση της φορολογικής βάσης στη βάση ανάλογων κινήτρων. Η στόχευση αυτή κρίνεται κρίσιμη καθώς, παρά τη βελτιούμενη τάση, στην Ελλάδα καταγράφεται το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρώπη «κενό» εσόδων από ΦΠΑ».
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η ομάδα εργασίας του ΙΟΒΕ θα παραδώσει την έκθεση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 η οποία θα περιλαμβάνει:
Περιγραφική ανάλυση του θεσμού των αυτοαπασχολουμένων στην ελληνική οικονομία.
Ανάλυση της δομής, των συντελεστών και των εσόδων από φόρους σε αυτοαπασχολουμένους στην Ελλάδα.
Ανάδειξη διεθνών πρακτικών στη φορολογία αυτοαπασχολουμένων, συμπεριλαμβανομένων χωρών με ομοιότητες με την Ελλάδα ως προς το μέγεθος ή/και τη διάρθρωση της οικονομικής δραστηριότητας. εφορία.
Προτάσεις για αναμόρφωση του πλαισίου φορολόγησης των αυτοαπασχολουμένων στην Ελλάδα με στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής.