Σάλος επικρατεί στην κοινωνία καθώς η πίτσα τείνει να γίνει… χαβιάρι στην Ελλάδα. Εκτόξευση στην τιμή των υλικών!
Δεν θα είναι υπερβολή να χαρακτηρίσουμε… σκάνδαλο το γεγονός ότι στα ύψη έφτασε η τιμή της πίτσας μετά και την κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των υλικών παρασκευής της με πρώτο και καλύτερο το ελαιόλαδο κατά 27%.
Αυτή είναι άλλωστε και η άποψη.., έξω, στην κοινωνία. Ετσι χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη ακρίβεια οι πολίτες!
Οι λάτρεις του εν λόγω εδέσματος θα πρέπει να πληρώσουν για μια πίτσα 12 τμχ μέσω ντελίβερι έως 14,90 ευρώ στο εστιατόριο έως 18 ευρώ ενώ αν επιχειρήσουν να την φτιάξουν στο σπίτι τους το κόστος ανεβαίνει έως και 19,35 ευρώ.
Το αγαπημένο φαγητό των Ιταλών, η πίτσα, ακρίβυνε, με το κόστος παρασκευής της να έχει ανέβει αισθητά, σύμφωνα με το Mega, που επικαλείται στοιχεία από το Bloomberg.
Το κόστος των υλικών για την παρασκευής της πίτσας έχει πάρει την ανιούσα, με τις τιμές να μοιάζουν εξωφρενικές.
Η πίτσα στη γειτονική χώρα, σε σχέση με πέρσι, είναι κατά 20% ακριβότερη και οι αλλαγές των τιμών των κύριων συστατικών στη μαργαρίτα διαμορφώνονται ως εξής:
Πίτσα: Πόσο κοστίζει στην Ελλάδα
Ελαιόλαδο +27%
Μοτσαρέλα +26,9%
Αλεύρι +17,6%
Ντομάτα +13,4%
Αν θέλει κάποιος να φτιάξει την πίτσα στο σπίτι του τότε θα πληρώσει από 15,42-19,35 ευρώ για να ψωνίσει τα υλικά:
Αλεύρι γ.ό.χ: 0,87€ – 1,95€
Μαγιά ξηρή: 0,60€ – 0,90€
Σιμιγδάλι: 0,75€ – 1,10€
Καλαμποκάλευρο: 1€ – 1,10€
Σαλάμι σε φέτες: 1,90€ – 2€
Μπέικον: 1,80€ – 2,60€
Τυρί τριμμένο: 3,60€ – 3,90€
Σάλτσα: 1,40€ – 1,90€
Πιπεριές: 1,50€
Μανιτάρια: 2€ – 2,40€
Σύνολο: 15,42€ – 19,35€ (*Ελαιόλαδο 3 κ.σ, νερό χλιαρό 250 γρ., 1 πρέζα ζάχαρη, 1 πρέζα αλάτι)
Αν τώρα παραγγείλεις πίτσα με 12 κομμάτια να στη φέρουν στο σπίτι ή πας σε ένα εστιατόριο για να τη φας, τότε στην πρώτη περίπτωση πληρώνεις από 8,5-14,90 ευρώ και στη δεύτερη από 9-18 ευρώ, ανάλογα βέβαια και με τα υλικά που θα επιλέξεις.
Πίτσα: Γιατί ο κόσμος πλέον προτιμάει την κατεψυγμένη από το delivery;
Αν δεν το έχετε ακόμη πάρει χαμπάρι, οι τιμές έχουν ανέβει σε όλα, το κόστος ζωής πάει από το κακό στο χειρότερο και φυσικά αυτό έχει επηρεάσει και το φαγητό αλλά και τον τρόπο που το τρώμε.
Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν στις ΗΠΑ το κόστος του φαγητού έχει αυξηθεί κατά 8.8% από πέρσι και κάτω από αυτό το μυστήριο φως της ακρίβειας οι πιτσαρίες χάνουν πολλά λεφτά γιατί ο κόσμος προτιμά να πάρει μία παγωμένη πίτσα από το σούπερ μάρκετ και να την ψήσει στον φούρνο του παρά να μπει στον κόπο να παραγγείλει ή να βγει έξω να φάει.
Σίγουρα αυτό λίγο μας ανησυχεί από την άλλη όμως καταλαβαίνουμε και τα κίνητρα του κόσμου που είναι το χρήμα.
Είμαστε έτοιμοι για τον τρόμο που ακούει στο όνομα πίτσα χωρίς ντομάτα;
Με λίγα λόγια η μάχη έγκειται ανάμεσα στα σούπερ μάρκετ που πουλάνε πλέον σχετικά καλής ποιότητας παγωμένες πίτσες και στις πιτσαρίες που αυξάνουν τις τιμές για να επιβιώσουν.
Στη μέση κάπου βρίσκεται ο κόσμος που επίσης προσπαθεί από τη μία να ξεπεινάσει αλλά και να σώσει και μερικά ευρώ από την τσέπη του.
Τα στατιστικά είναι κάπως απογοητευτικά για τις πιτσαρίες μιας και η έρευνα έδειξε πως ο λαός κατά 69% προτιμά να κάτσει στο σπίτι του για πίτσα παρά να βγει έξω ή να παραγγείλει στο σπίτι.
Όμως η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική μιας και ακόμη και οι κατεψυγμένες πίτσες έχουν αυξηθεί κατά πολύ, εκεί που κάποτε αγοράζαμε μία πίτσα παγωμένη από το σούπερ μάρκετ με 5 ευρώ, πλέον η τιμή της έχει πάει στα 7 με 8 ευρώ. Κάτι που φυσικά και πάλι μας προβληματίζει.
Η έρευνα έδειξε πως τα κέρδη των μαγαζιών που πουλάνε πίτσα έπεσαν κατά 3% από πέρσι, πολλοί όμως λένε πως οι προτιμήσεις των αγοραστών και των πεινασμένων έχουν αλλάξει μιας και δεν βρίσκουν τόσες πολλές επιλογές στο delivery όσο αφορά τους vegan.
Πίτσα: Με αλεύρι ζέας
Ποιος θέλει πίτσα;” Κανένα παιδί δεν αρνήθηκε ποτέ να φάει πίτσα για βραδινό κι επειδή τα υλικά πάντα υπάρχουν στα σπίτια μας, τι ποιο όμορφο από τα να φτιάξουμε όλοι μαζί τη ζύμη και να αφήσουμε τα παιδιά να την στολίσουν με τυριά, αλλαντικά και λαχανικά.
Αν έχεις δοκιμάσεις διάφορες συνταγές για πίτσα και ακόμα δεν έχεις βρει κάποια που να σε ενθουσιάσει ή κάποια που να την θεωρείς αρκετά υγιεινή για τα παιδιά, δοκίμασε να φτιάξεις τη ζύμη με αλεύρι ζέας. Η Κατερίνα Νανοπούλου, η γνωστή Bubbles Kat του blog ‘bubbles and avocado’ μοιράστηκε μια πολύ νόστιμη συνταγή για πίτσα με αλεύρι ζέας που μπορούμε να φτιάξουμε για τα παιδιά και θα τα ξετρελάνει.
Για τη ζύμη
2 + 1/3 φλιτζ. αλεύρι ζέας (και επιπλέον για το ζύμωμα)
½ φακελάκι μαγιά στιγμής
1 φλιτζ. νερό χλιαρό
1 κουτ. σούπας μηλόξυδο
1,5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
Για toppings:
Σάλτσα ντομάτας
Βασιλικός ξερός
Τυρί της αρεσκείας σας
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά και το αλάτι. Ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό, το μηλόξυδο και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με τα χέρια μας.
Ζυμώνουμε καλά μέχρι να σχηματιστείς μία μπαλίτσα με το ζυμάρι μας.
Το ζυμαράκι μας θα κολλάει λίγο αλλά αυτό δεν μας ενοχλεί. To αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένο για να φουσκώσει για 1 ώρα.
Το μεταφέρουμε σε μία αλευρωμένη επιφάνεια και αρχίζουμε να ανοίγουμε το ζυμάρι μας, με τα χέρια μας ή με έναν πλάστη.
Όταν το ζυμάρι μας, σταματήσει να κολλάει, το μεταφέρουμε στη λαμαρίνα μας (στην οποία έχουμε ρίξει λίγο ελαιόλαδο πάνω στη λαδόκολλα) και συνεχίζουμε με τα δάχτυλά μας, το άνοιγμα, μέχρι το ζυμάρι μας να είναι περίπου μισό δάχτυλο στο ύψος.
Βάζουμε τα toppings μας, όπως σάλτσα ντομάτας, ξερό βασιλικό και τριμμένη μοτσαρέλα και ψήνουμε για 14 με 17 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς, μέχρι να ψηθεί ο πάτος της πίτσας.
Θέλεις ζύμη για πίτσες με βρώμη;
Μια καινοτομία για το εθνικό φαγητό των Ιταλών με άμεσο σκοπό την αποφυγή περιττών θερμίδων.
Ο Πέτρος Συρίγος έχει την πιο καταπληκτική και υγιεινή συνταγή για τη πιο νόστιμη πίτσα με ζύμη από βρώμη. Ιδανική και για εκείνους που προσέχουν τη διατροφή τους.
Υλικά – Ζύμη για πίτσα με βρώμη
8 γραμμ. μαγιά
110 ml νερό
30 γραμμ. ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
200 γραμμ. βρώμη
Ρίγανη
Αλάτι
2 ντομάτες
2 κρεμμύδια
2 κουταλιές της σούπας πελτέ
10 τμχ ελιές
Διαδικασία
Βάζουμε τη μαγιά μαζί με τη ζάχαρη,το νερό και το ελαιόλαδο σε ένα μπολ και ανακατεύουμε. Βάζουμε τις νιφάδες βρώμης στο μούλτι και χτυπάμε να γίνουν σαν αλεύρι. Ενσωματώνουνε τα υλικά και προσθέτουμε το αλάτι και τη ρίγανη.
Ζυμώνουμε και ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες ανοίγουμε την ζύμη, ψήνουμε για 6-7 λεπτά στους 180 βαθμούς. Βγάζουμε και πάνω στην ζύμη βάζουμε πελτέ αραιωμένο με λίγο ελαιόλαδο, απλώνουμε και βάζουμε ντομάτες σε φέτες, κρεμμύδια και ελιές. Ψήνουμε για 10 λεπτά περίπου στους 180-190 βαθμούς