καύσιμα: Εκτός ελέγχου είναι η αισχροκέρδεια στη λιανική τιμή των καυσίμων στα πρατήρια της χώρας την ώρα που οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου διατηρούνται σε χαμηλά προπολεμικά επίπεδα τις τελευταίες τουλάχιστον δυο εβδομάδες σύμφωνα με το enikos.gr.
Συγκεκριμένα, η τιμή της αμόλυβδης αυξήθηκε σε διάστημα 14 μηνών κατά 9%, στα 1,894 ευρώ το λίετρο, το diesel κατά 13% , στα 1,672 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 17% στα 1,166 συμπεριλαμβανομένου και της κρατικής επιδότησης των 0,15 ευρώ το λίτρο.
Στο ίδιο έργο θεατές… με τις τιμές στα καύσιμα στα πρατήρια της χώρας μας:
Για ακόμη μία φορά επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό στην αντλία, καθώς αν και εδώ και εβδομάδες οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου παραμένουν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 μηνών οι τιμές στη λιανική επιμένουν «φουσκωμένες»!
καύσιμα: Σκάνδαλο!
Είναι ενδεικτικό πως το πετρέλαιο διαπραγματεύεται στις αγορές σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τον Δεκέμβριο του 2021, αλλά στα εγχώρια πρατήρια τα καύσιμα πωλούνται έως και 17% ακριβότερα!
Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου Brent έχουν επιστρέψει προ πολλού σε… προπολεμικά επίπεδα δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στη ντόπια αντλία:
Μάλιστα εάν συγκρίνει κάποιος τις αντίστοιχες χρονικές περιόδους θα παρατηρήσει ότι οι τιμές λιανικής όχι μόνον δεν πλησίασαν, σύμφωνα με το enikonomia.gr, τα χαμηλότερα επίπεδα τιμών -αρκετά πριν από την έναρξη της πολεμικής σύρραξης ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, η οποία «εκτόξευσε» τις διεθνείς τιμές- αλλά κινούνται και σε επίπεδα αυξημένα έως και 13%.
Στα χαμηλότερα των τελευταίων 14 μηνών οι διεθνείς τιμές, αυξήσεις στην… αντλία
Τιμές που έχει να δει εδώ και 14 μήνες για το πετρέλαιο Brent που διαπραγματευόταν την περασμένη Πέμπτη 23 Μαρτίου στην τιμή των 74,99$, τιμή λίγο υψηλότερα από εκείνη που κόστιζε το κάθε βαρέλι στις 22 Δεκεμβρίου του 2021, όταν και βρισκόταν στα 74,87$, δηλαδή μόλις 0,16% ακριβότερο.
Εντούτοις μπορεί να διαπραγματεύεται το πετρέλαιο Brent σε επίπεδα που κατέγραφε προ του πολέμου, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στις τιμές της αντλίας στην Ελλάδα. Μάλιστα, οι τιμές είναι αυξημένες σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές λιανικής όπως είχαν καταγραφεί τον Δεκέμβριο του 2021.
Συγκεκριμένα, σήμερα η αμόλυβδη πωλείται κατά μέσο όρο στα 1,894 ευρώ όταν τον Δεκέμβριο του 2021 διοχετευόταν στην λιανική προς 1,738 ευρώ το λίτρο! Η τιμή της δηλαδή είναι «φουσκωμένη» κατά 9%!
καύσιμα: Οι τιμές
Τα πράγματα είναι ακόμη πιο «δύσκολα» αν δει κανείς τις διαφορές στα κόστη του πετρελαίου κίνησης: Στα 1,672 σήμερα το diesel κίνησης, στα 1,476 ευρώ το λίτρο στις 22 Δεκεμβρίου του ‘21 με αυξημένη την τιμή του στο 13%.
Το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται αυτό το διάστημα στα 1,166 ευρώ ανά λίτρο όταν τον Δεκέμβριο του 2021 η τιμή του διαμορφωνόταν στα 1,123 ευρώ: Με άλλα λόγια η τιμή του σήμερα είναι μεν «φουσκωμένη» σε σχέση με 14 μήνες πριν, αλλά σε… αξιοπρεπή επίπεδα κατά 3,8%.
Η… αξιοπρεπής αυτή εικόνα αλλάζει όμως αν συνυπολογίσει κανείς πως σήμερα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει και ενσωματωμένη κρατική επιδότηση 0,15 ευρώ το λίτρο, άρα η τιμή του είναι κανονικά 1,316 ευρώ (!!), άρα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021 στην πραγματικότητα η τιμή του είναι αυξημένη κατά 17%.
Και αυτή την διαφορά την καλύπτει επί της ουσίας ο κρατικός προϋπολογισμός.
Χωρίς μεγάλες διαφορές και η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου
Με άλλα λόγια, η διεθνής τιμή πετρελαίου μπορεί να έχει επιστρέψει σε άλλες, καλύτερες εποχές, όχι όμως και οι τιμές λιανικής στην χώρα μας.
Μάλιστα και η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, την οποία ενίοτε επικαλούνται οι εμπλεκόμενοι στις αγορές πετρελαίου για τις αυξημένες τιμές, δεν έχει αλλάξει δραματικά σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021: Το δολάριο είναι ενισχυμένο έναντι του ευρώ μόλις κατά 5% σε σχέση με πριν από 14 μήνες.
καύσιμα: Φιλί ζωής για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης
Οι πιέσεις, κυρίως της Γερμανίας αλλά και της Ιταλίας και άλλων χωρών, είχαν σαν αποτέλεσμα η Eυρωπαϊκή Ένωση να ανακοινώσει επίσημα πως οι κινητήρες εσωτερικής καύσης μπορούν να συνεχίσουν να πωλούνται και μετά το 2035.
Τη χρονιά που ήταν το ορόσημο για την απαγόρευση των πωλήσεών τους, με απαραίτητη προϋπόθεση την κατανάλωση συνθετικών καυσίμων ή e-fuels που είναι ουδέτερα σε ότι αφορά τις εκπομπές CO2 τους.
Ενδεικτικό για αυτό είναι το tweet του αντιπροέδρου της ΕΕ Frans Timmermans που μπορείτε να δείτε στη συνέχεια.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη -που είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει αντιδράσεις από αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες που είχαν ταχθεί σαφώς εναντίον της- δεν είναι σημαντική μόνο για μάρκες όπως η Porsche ή η Ferrari που (για ευνόητους λόγους) πρωτοστάτησαν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Είναι σημαντική γιατί εξασφαλίζεται, τουλάχιστον θεωρητικά και η δυνατότητα συνέχισης της διάθεσης υβριδικών (HEV) και plug-in υβριδικών μοντέλων (PHEV) που ναι μεν έχουν κινητήρα εσωτερικής καύσης αλλα ταυτόχρονα εξασφαλίζουν κάποια από τα πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης. Και δεν θέτουν το ζήτημα της αυτονομίας των πλήρως ηλεκτρικών (BEV).
Αναφέραμε πως η συνέχιση των HEV και των PHEV είναι θεωρητική γιατί καθοριστικό ρόλο θα παίξει το κόστος των συνθετικών καυσίμων. Οι πρώτες ενδείξεις ως προς αυτό πάντως δεν είναι θετικές μιας και λέγεται πως θα είναι τουλάχιστον κατά 50% πιο ακριβά σε σχέση με τα κλασικά ορυκτά καύσιμα που γνωρίζουμε.
Αυτό σημαίνει μια τιμή της τάξης των 3,0 ευρώ ανά λίτρο με βάση τα νυν δεδομένα. Κάτι που φυσικά δεν θα απασχολήσει τους κατόχους Ferrari και Porsche…
Νοθευμένο καύσιμο: Tί σημαίνει; Πώς νοθεύεται;
Νοθευμένο είναι το καύσιμο που έχει αραιωθεί με μια άλλη ουσία. Στόχος πάντα είναι ποιος άλλος; να αυξηθεί το κέρδος ανά λίτρο. Υπάρχουν 2 τρόποι για να νοθευτεί το καύσιμο στα βενζινάδικα:
Νοθεία καυσίμου με προσθήκη άλλων χημικών ουσιών:
Μία συνήθης τακτική και μάλιστα η πιο επικίνδυνη, είναι η προσθήκη χημικών, όπως τολουόλιο ή αλκοόλες. Το τολουόλιο μπορεί να προκαλέσει πολύ σημαντικές ζημιές, καθώς είναι διαβρωτικό και αποσυνθέτει όλα τα ελαστομερή του κινητήρα, όπως τσιμούχες, φλάτζες, σωληνάκια κ.λπ. Η νοθεία με χημικά γίνεται κυρίως στο καύσιμο της απλής αμόλυβδης 95 οκτανίων.
Νοθεία καυσίμου με την προσθήκη άλλου καύσιμου:
Μια ακόμη γνωστή τακτική που ακολουθούν οι επιτήδειοι είναι να νοθεύουν τα καύσιμα με άλλα ομοειδή κατώτερης ποιότητας ή παρόμοια σύστασης. Για παράδειγμα, η σούπερ αμόλυβδη 100 οκτανίων νοθεύεται με απλή αμόλυβδη, κάτι που μειώνει σημαντικά την απόδοση του οχήματος, αυξάνει τα επικίνδυνα καυσαέρια και τις επικαθίσεις στον κινητήρα, με αποτέλεσμα την πρόωρη φθορά του.
Ακόμη, μία συνήθης νοθεία είναι η προσθήκη απλής αμόλυβδης βενζίνης στη σούπερ LRP. Η χρήση απλής αμόλυβδης από αυτοκίνητα παλιάς τεχνολογίας φθείρει σταδιακά τα έδρανα των βαλβίδων του κινητήρα και οδηγεί τελικά στη σοβαρή φθορά του ίδιου του μπλοκ του κινητήρα.
Τέλος, το πετρέλαιο κίνησης νοθεύεται με θέρμανσης ή ναυτιλίας, με αποτέλεσμα να επιφέρει στον diesel αυτοκίνητα αντιστοιχα προβλήματα με τα παραπάνω.
Αν μετά το γέμισμα του ρεζερβουάρ παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο στη συμπεριφορά του οχήματός σας, τότε πιθανότατα το καύσιμο να είναι νοθευμένο. Συγκεκριμένα, αν:
Ο κινητήρας λειτουργεί σκληρά ή παρουσιάζει έλλειψη απόδοσης
Ο κινητήρας παίρνει μπροστά πιο δύσκολα από ότι συνήθως
Το λαμπάκι «έλεγχος κινητήρα» ανάβει
Η βενζίνη έχει διαφορετική και άσχημη οσμή
Η βενζίνη θα τελειώσει πιο σύντομα από όσο συνήθως.
Οι στροφές θα ανεβαίνουν πιο αργά