Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΕπιδόματαΣκάει νέο voucher του ΟΑΕΔ - Πώς θα πάρετε 2.000 ευρώ

Σκάει νέο voucher του ΟΑΕΔ – Πώς θα πάρετε 2.000 ευρώ

ΟΑΕΔ: Μια σημαντική είδηση έρχεται στο φως της δημοσιότητας και αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα και αφορά ένα νέο πρόγραμμα κατάρτισης που φέρνει η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ).

Διαβάστε παρακάτω στο άρθρο αναλυτικά τις πληροφορίες για το πόσους εργαζόμενους αναμένεται να απασχολήσει, για το πότε θα δημοσιευτεί η πρόσκληση στους εργαζόμενους, αλλά και για τον χαρακτήρα, τους στόχους, τις λεπτομέρειες και την πηγή χρηματοδότησης του νέου αυτού προγράμματος.

Συγκεκριμένα οι τελευταίες πληροφορίες για το νέο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) κάνουν λόγο για ένα πρόγραμμα το οποίο θα απασχολεί 150.000 εργαζόμενους.

Όσον αφορά τον χρονικό ορίζοντας δημοσίευσης της πρόσκλησης, τα ως τώρα δεδομένα μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αυτό θα συμβεί μέχρι το τέλος του μήνα Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα φαίνεται πως είναι θέμα ημερών να ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης της  προκήρυξης του προγράμματος έτσι ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσει η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων από τους εργαζόμενους για το πρόγραμμα κατάρτισης των 150.000 ωφελούμενων.

Ποιος, όμως, ο στόχος αυτού του προγράμματος; Σε ποιες κατηγορίες εργαζομένων απευθύνεται και από που θα πηγάζει η χρηματοδότηση του;

Ας τα δούμε ένα-ένα. Πρώτα από όλα έχουμε να κάνουμε με ένα έργο το οποίο έχει προϋπολογισμό που ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ. Σκοπός αυτού του προγράμματος είναι η κατάρτιση αυτών των 150.000 εργαζομένων που θα συμμετάσχουν σε αυτό.

Οι εργαζόμενοι αυτοί μπορεί να ανήκουν και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στο δημόσιο τομέα.

Όποιος εργαζόμενος γίνει δεκτός στο πρόγραμμα, θα λάβει κατά το μέγιστο ένα κουπόνι (voucher) αξίας 2.000 ευρώ, αν φυσικά ολοκληρώσει πρόγραμμα κατάρτισης άνω των 400 ωρών.

ΟΑΕΔ: Τα χαρακτηριστικά του voucher

Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως έχουμε να κάνουμε με το δεύτερο και μεγαλύτερο έργο που υλοποιείται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης δράσης κατάρτισης του ανθρωπίνου δυναμικού της χώρας. Η δράση αυτή προβλέπει μέχρι το τέλος του 2025, την κατάρτιση 500.000 ανέργων και εργαζομένων, με συνολικό προϋπολογισμό 1,04 δισ. ευρώ. Ήδη το πρώτο έργο ύψους 100 εκατ. ευρώ υλοποιείται από την ΔΥΠΑ και αφορά στην κατάρτιση 120.000 ανέργων. Καθένας από αυτούς θα λάβει επιδότηση 5 ευρώ για κάθε ώρα κατάρτισης που θα λάβει στο πλαίσιο της πρόσκλησης την οποία ήδη έχει δημοσιοποιήσει από το περασμένο καλοκαίρι η ΔΥΠΑ.

Το νέο έργο που εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει τίτλο «Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης εργαζομένων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες». Στοχεύει αποκλειστικά σε εργαζόμενους που ενδιαφέρονται για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους. Ουσιαστικός στόχος είναι η κατάρτιση σύμφωνα με τις δεξιότητες που ζητούνται από την αγορά εργασίας, με απώτερη επιδίωξη την βελτίωση τόσο των όρων απασχολησιμότητας των ωφελούμενων – εργαζομένων, όσο και στη διατήρηση των θέσεων εργασίας τους.

Οι καταρτιζόμενοι θα επιλεγούν μέσω δημόσιας πρόσκλησης που θα απευθύνει η ΔΥΠΑ. Οι επιλεγέντες θα παρακολουθήσουν τόσο εξ’ αποστάσεως (τηλεκατάρτιση) όσο και διά ζώσης προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης μέσω ενός φορέα που θα προέρχεται από τα δύο Μητρώα Παρόχων Κατάρτισης της ΔΥΠΑ. Πρόκειται για τo μητρώο των Κέντρων Διά Βίου Κατάρτισης (ΚΔΒΜ) που περιλαμβάνει τους φορείς του ιδιωτικού τομέα (Ιδιωτικά ΙΕΚ, ΚΕΚ κ.λπ.) και το μητρώο Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) που συμμετέχουν τα ΑΕΙ.

Voucher ΟΑΕΔ – Δείτε αναλυτικά τα αντικείμενα της κατάρτισης

1. Ψηφιακές δεξιότητες:

– Ανάλυση μεγάλων δεδομένων

– Ανάπτυξη εφαρμογών για κινητά

– Ανάπτυξη εφαρμογών παγκόσμιου ιστού και ιστοσελίδων

– Ασφάλεια δεδομένων και κυβερνοασφάλεια

– Βάσεις δεδομένων

– Βασικές ψηφιακές δεξιότητες και εφαρμογές γραφείου

– Γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών

– Γλώσσες προγραμματισμού

– Διαδίκτυο των πραγμάτων και μικροελεγκτές

– Διαχείριση έργων

– Δίκτυα Η/Υ και Δίκτυα Κινητής Τηλεφωνίας (5G)

– Eκπαιδευτικές τεχνολογίες

– Επεξεργασία εικόνας και video

– Δημιουργία ψηφιακών εντύπων

– Εργαλειομηχανές CNC

– Εφοδιαστική αλυσίδα (logistics)

– Ηλεκτρονικό εμπόριο

– Μηχανική μάθηση

– Μηχανογραφημένη λογιστική

– Στατιστική επεξεργασία δεδομένων

2. «Πράσινες» δεξιότητες:

– Ενεργειακή αναβάθμιση εγκαταστάσεων

– Έξυπνο σπίτι και έξυπνες πόλεις

– Πράσινη επιχειρηματικότητα

– Οικολογικός σχεδιασμός

– Πιστοποίηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενός έργου

– Βιοκλιματικός σχεδιασμός και ενεργειακή απόδοση κτηρίων

– Αξιολόγηση του κύκλου ζωής προϊόντων

– Ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα,

– Μέθοδοι περιβαλλοντικής αποκατάστασης

– Στρατηγικές και ηγετικές δεξιότητες για τη στροφή προς την αειφόρο ανάπτυξη

– Χρήση νέων τεχνολογιών στην πράσινη οικονομία

– Τεχνικές δεξιότητες αναλόγως του αντικειμένου της εργασίας

– Επιχειρηματικές δεξιότητες για την εκμετάλλευση των πράσινων ευκαιριών

– Γνώση, συναρμολόγηση, εγκατάσταση και χρήση ενεργειακών συστημάτων

– Διαχείριση αποβλήτων

– Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κυκλική οικονομία.

Επιταγή ακρίβειας – Ποιοι άνεργοι του ΟΑΕΔ τη δικαιούνται

Περίπου 100.000 μακροχρόνια άνεργοι της ΔΥΠΑ -ΟΑΕΔ θα λάβουν την επιταγή ακρίβειας ύψους 250 ευρώ μέχρι 15 Δεκεμβρίου: Ποιοι δεν θα δουν στους λογαριασμούς τους τα 250 ευρώ.

Συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα πρέπει να καλύπτουν οι άνεργοι εγγεγραμμένοι στην ΔΥΠΑ (π.ΟΑΕΔ) προκειμένουν να λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση πριν τα Χριστούγεννα.

Η απόφαση για την καταβολή της επιταγής ακρίβειας των 250 ευρώ θα περάσει από το Διοικητικό συμβούλιο της ΔΥΠΑ -ΟΑΕΔ και δεν χρειάζεται διάταξη νόμου, ενώ στην συνέχεια θα βγει ΚΥΑ και θα ορίζονται οι προϋποθέσεις των δικαιούχων.

Τα χρήματα δικαιούνται όσοι είναι άνεργοι από 12 έως 24 μήνες. Επίσης θα πρέπει να πληρούν και τις εξής προϋποθέσεις:

Να μην είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Να έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ.

Να έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 16.800 ευρώ.

Να μην λαμβάνουν επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας.

Άρα ως μακροχρόνια άνεργοι της ΔΥΠΑ και εν τέλει δικαιούχοι της έκτακτης ενίσχυσης, θεωρούνται όσοι/-ες έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία που θα ορίσει η ΔΥΠΑ χρόνο ανεργίας αδιαλείπτως επί 12μηνο, παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων της ΔΥΠΑ και έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής 12μηνης επιδότησης, λόγω ανεργίας.

ΟΑΕΔ: Τότε πληρώνεται το Δώρο Χριστουγέννων για το 2022

Στις αρχές Δεκεμβρίου θα αρχίσει να μπαίνει το δώρο στους επιδοτούμενους ανέργους του ΟΑΕΔ και στους δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.

Για επιδότηση όλο το διάστημα καταβάλλονται 25 ημερήσια επιδόματα. Αν δεν συμπληρωθεί πλήρης μήνας επιδότησης δεν καταβάλλεται Δώρο Χριστουγέννων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ