Κυριακή, 27 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΕπιδόματαΣκάει νέο επίδομα - γίγας: Ποιοι δικαιούνται 15.000 ευρώ

Σκάει νέο επίδομα – γίγας: Ποιοι δικαιούνται 15.000 ευρώ

Επίδομα: Μια σημαντική είδηση που αφορά χιλιάδες κτηνοτρόφους και εν γένει τον αγροτικό κόσμο έρχεται στο φως της δημοσιότητας και αφορά μια επιδότηση που είναι στα σκαριά και αναμένεται να δοθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε παρακάτω τι αναφέρει αναλυτικά η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που υπεγράφη, το ύψος για το επίδομα, τους λόγους που οδήγησαν στη λήψη αυτής της απόφασης, καθώς και όλο το πρακτικό σκέλος αναφορικά με τις αιτήσεις, τους δικαιούχους και το χρονικό πλαίσιο που θα ακολουθηθεί για την καταβολή των χρημάτων.

Ξεκινάμε από τους λόγους που οδήγησαν το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη λήψη αυτής της πρωτοβουλίας για την ενίσχυση του κτηνοτροφικού κόσμου της χώρας.

Η αιτία, λοιπόν, είναι μάλλον προφανής και σχετίζεται με τις αδιανόητες αυξήσεις που παρατηρούνται στις τιμές των αγροεφοδίων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είναι γνωστό πως ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα ο κλάδος στενάζει, με τις τιμές να έχουν σκαρφαλώσει σε δυσθεώρητα ύψη, κάτι που επηρεάζει και την παραγωγή, αλλά και συνολικά όλη την αγορά.

Έτσι λοιπόν πάρθηκε η απόφαση για την καταβολή ενίσχυσης ύψους 89 εκατ. ευρώ στους κτηνότρόφους, ακριβώς για να περιοριστούν οι σοβαρές και μεγάλες συνέπειες του προβλήματος που αναφέραμε παραπάνω.

Διαβάστε παρακάτω στο άρθρο αναλυτικά και με παραδείγματα τι ορίζει το πλαίσιο εφαρμογής και διαχείρισης του Μέτρου, πώς χρηματοδοτείται, ποιος αφορά και πως θα ξετυλιχτεί το κουβάρι της εφαρμογής του και της πλήρους πραγματοποίησης του.

Αναλυτικά, το πλαίσιο εφαρμογής, διαχείρισης και παρακολούθησης του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜμΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία» μέσα από τους πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014-2020, προβλέπει τα εξής:

Επίδομα – Αυτοί είναι οι δικαιούχοι

Ως δικαιούχοι της ενίσχυσης ορίζονται οι κτηνοτρόφοι των ακολούθων κλάδων:

  • αιγοπροβατοτροφίας
  • βοοτροφίας
  • πτηνοτροφίας
  • χοιροτροφίας.

Δράσεις

Η ενίσχυση αφορά δύο δράσεις:

  • Δράση 1: εκτατική κτηνοτροφία στους τομείς της αιγοπροβατοτροφίας και βοοτροφίας
  • Δράση 2: εντατική κτηνοτροφία σε τομείς όπως η αιγοπροβατοτροφία, η βοοτροφία, η πτηνοτροφία και η χοιροτροφία.

Ποια η προϋπόθεση

Δικαιούχοι των παραπάνω δράσεων ενίσχυσης είναι οι κτηνοτρόφοι με κύκλο εργασιών μεγαλύτερο ή ίσο των 2.000€ σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ.

Επίδομα: Το Ύψος της ενίσχυσης

Το ύψος της ενίσχυσης υπολογίζεται με βάση τον τομέα, την κλάση των επιλέξιμων ζώων και την έδρα της εκμετάλλευσης.

Ειδικότερα στο τομέα της εκτατικής γεωργίας (Δράση 1) και για κάθε κλάση αριθμού ζώων η ενίσχυση προσδιορίζεται ως εξής:

  • στη αιγοπροβατοτροφία το εφάπαξ ποσό στήριξης κυμαίνεται από 100 ευρώ έως και 5.480 ευρώ
  • στην βοοτροφία το εφάπαξ ποσό στήριξης κυμαίνεται από 120 ευρώ έως και 7.000 ευρώ

Για τον τομέα της εντατικής κτηνοτροφίας (Δράση 2) το ύψος της ενίσχυσης στις κατηγορίες:

  • της πτηνοτροφίας κυμαίνονται για:

– την ωοπαραγωγό από 700 ευρώ  έως 15.000 ευρώ

– την κρεατοπαραγωγό από 2.000 ευρώ έως 15.000 ευρώ

  • της χοιροτροφίας από 1000 ευρώ έως 15.000 ευρώ.

Ενώ για την αιγοπροβατοτροφία τα ποσά ενίσχυσης ανά κλάση διαμορφώνονται όπως στη Δράση 1.

Δράση 1: Έκτακτη προσωρινή στήριξη στους κτηνοτρόφους του τομέα εκτατικής αιγοπροβατοτροφίας και βοοτροφίας με σκοπό την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Λεπτομέρειες και εξειδίκευση των μέτρων

Για τον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας το εφάπαξ ποσό στήριξης θα κυμαίνεται από 100 ευρώ  έως και 5.480 ευρώ ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση, ανάλογα με την κλάση που ανήκει ο κάθε δικαιούχος και την έδρα της εκμετάλλευσης, βάσει του αριθμού των ενήλικων ζώων που κατέχει, όπως αυτός προσδιορίζεται μετά τους σχετικούς ελέγχους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που η έδρα τους βρίσκεται σε νησιωτικές περιοχές (συμπεριλαμβανόμενης Εύβοιας και Κρήτης) τα ποσά κάθε κλάσης προσαυξάνονται κατά 15%.

Για τους κτηνοτρόφους των οποίων η έδρα εκμετάλλευσης βρίσκεται στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας ορίζεται επαυξημένο κατ’ αποκοπή ποσό ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση.

Για τον τομέα της βοοτροφίας το εφάπαξ ποσό στήριξης θα κυμαίνεται από 120 ευρώ έως και 7.000 ευρώ ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση, ανάλογα με την κλάση που ανήκει ο κάθε δικαιούχος και την έδρα της εκμετάλλευσης, βάσει του αριθμού των βοοειδών που κατέχει, όπως αυτός προσδιορίζεται μετά τους σχετικούς ελέγχους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις των οποίων η έδρα εκμετάλλευσης βρίσκεται σε νησιωτικές περιοχές (συμπεριλαμβανόμενης Εύβοιας και Κρήτης) τα ποσά κάθε κλάσης προσαυξάνονται κατά 15%.

Για τους κτηνοτρόφους των οποίων η έδρα εκμετάλλευσης βρίσκεται στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας ορίζεται επίσης επαυξημένο κατ’ αποκοπή ποσό ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση.

Επίδομα: Δράση 2

Δράση 2: Έκτακτη προσωρινή στήριξη στους κτηνοτρόφους του τομέα πτηνοτροφίας και χοιροτροφίας με σκοπό την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Για τους τομείς της αιγοπροβατοτροφίας και της βοοτροφίας, τα ενδεικτικά ποσά ανά κλάση ισχύουν όπως στη Δράση 1.

Για τον τομέα της ωοπαραγωγού πτηνοτροφίας, το εφάπαξ ποσό στήριξης θα κυμαίνεται από 700 ευρώ  έως 15.000 ευρώ.  Για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις των οποίων η έδρα εκμετάλλευσης βρίσκεται σε νησιωτικές περιοχές (συμπεριλαμβανόμενης Εύβοιας και Κρήτης) τα ποσά κάθε κλάσης προσαυξάνονται κατά 15%.

Για τον τομέα της χοιροτροφίας, το εφάπαξ ποσό στήριξης θα κυμαίνεται από 1.000 ευρώ έως 15.000 ευρώ.

Για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που η έδρα τους βρίσκεται σε νησιωτικές περιοχές  (συμπεριλαμβανόμενης Εύβοιας και Κρήτης) τα ποσά κάθε κλάσης προσαυξάνονται κατά 15%.

Τι ισχύει για την χοιροτροφία

Επίσης επισημαίνεται πως:

Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται εφάπαξ για να αποζημιώσει τους δικαιούχους με σκοπό την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και του αυξημένου κόστους παραγωγής στην κτηνοτροφία.

Το ποσό θα καταβληθεί ως τις 15 Οκτωβρίου 2023, βάσει των αιτήσεων στήριξης που θα εγκριθούν έως την 31η Μαρτίου 2023.

Για να αποφευχθεί η διπλή χρηματοδότηση και η υπεραντιστάθμιση από άλλα ενωσιακά ή εθνικά καθεστώτα με την μορφή άμεσης επιχορήγησης στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, στο πλαίσιο της στήριξης για τις δυσμενείς επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η συνολική στήριξη από τις Δράσεις 1 και 2 που θα λάβει ο δικαιούχος του παρόντος Μέτρου δεν θα ξεπερνά τις 15.000 ευρώ

Το σύνολο των ποσών στήριξης που μπορεί να λάβει ένας δικαιούχος για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όσον αφορά στον πρωτογενή τομέα, δεν μπορεί να ξεπερνά το ποσό των 15.000 ευρώ

Οι δηλώσεις για οικονομικό επίδομα – Διαδικασία

O  υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξη και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς δήλωσε σχετικά πως «για δεύτερη φορά μέσα στο έτος η κυβέρνηση στέκεται αρωγός στους κτηνοτρόφους μας. Σε πρώτη φάση είχαν διατεθεί 50 εκατ. και τώρα επιπλέον 89 εκατ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπισθεί, στο βαθμό του δυνατού, το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί λόγω της παγκόσμιας κρίσης, με την αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών.

Η συνεπής και συνεχής στήριξη του πρωτογενούς τομέα και των παραγωγών μας, αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, γιατί έτσι στηρίζουμε την ελληνική περιφέρεια και ενδυναμώνουμε την ελληνική οικονομία».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξη και Τροφίμων, Γιώργος  Στύλιος τόνισε πως: «ένα ακόμα βήμα για την στήριξη των παραγωγών μας στη σημερινή δύσκολη συγκυρία γίνεται πράξη.

Η δέσμευση του Πρωθυπουργού για στήριξη των παραγωγών μας υλοποιείται. 89 εκατ. ευρώ κατευθύνονται στους κτηνοτρόφους μας για την κάλυψη των αυξήσεων στις τιμές των ζωοτροφών. Με πράξεις είμαστε δίπλα στους παραγωγούς μας».

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ