δελτίο καύσιμα ενέργεια: Εφιαλτικά είναι τα σενάρια για τον προσεχή χειμώνα. Δείτε όσα αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Shell.
H Κομισιόν αναμένεται να δημοσιοποιήσει την Τετάρτη 20 Ιουλίου το σχέδιό της για την εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας ενόψει του χειμώνα
Το… σχέδιο πείνας για την Ευρώπη των Ρώσων αποβλέπει στην εκτόξευση του καθημερινού κόστους ζωής για τους Ευρωπαίους πολίτες και συνακόλουθα τη φτωχοποίησή τους, προκειμένου να ασκηθεί τεράστια πίεση στις εθνικές κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ.
Ήδη, με πρόσχημα τις εργασίες συντήρησης, ο Ρώσος Πρόεδρος διέκοψε προς το παρόν την προμήθεια με φυσικό αέριο σε 12 χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Αυστρία, κλονίζοντας τις πλέον ισχυρές οικονομίες της Ευρωζώνης.
Ακόμη και αν η Gazprom διατείνεται ότι η συντήρηση του αγωγού Nord Stream1 θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Ιουλίου, ουδείς ορκίζεται ότι η παροχή της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο θα συνεχιστεί απρόσκοπτα, αλλά μάλλον το αντίθετο.
Με αυτά τα δεδομένα, η Κομισιόν αναμένεται να δημοσιοποιήσει την Τετάρτη 20 Ιουλίου το σχέδιό της για την εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας ενόψει του χειμώνα.
Ενώ στις 26 Ιουλίου συνέρχεται εκτάκτως το Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ, όπου οι 27 αρμόδιοι Υπουργοί καλούνται να σχεδιάσουν με αλληλεγγύη την επόμενη ημέρα, δηλαδή αυτή του «παγώματος» της ροής του φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream1.
Σενάριο εφιάλτης: Με δελτίο καύσιμα ενέργεια – Τι σημαίνει αυτό
Στις «φωνές» που προειδοποιούν για μια εκτεταμένη ενεργειακή κρίση στην ΕΕ ήρθε να προστεθεί και ο επικεφαλής του ενεργειακού κολοσσού Shell, ο οποίος τόνισε ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει έναν «πραγματικά σκληρό» ενεργειακό χειμώνα.
Ειδικότερα, ένας γνώστης της αγοράς καυσίμων, ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Ben van Beurden, επανέλαβε τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκτόξευση των τιμών:
«Θα είναι ένας πραγματικά σκληρός χειμώνας στην Ευρώπη. Όλοι θα αντιμετωπίσουμε πολύ σημαντική κλιμάκωση των τιμών της ενέργειας» δήλωσε ο CEO της Shell τονίζοντας πως στη χειρότερη περίπτωση, η Ευρώπη θα χρειαστεί να αναπροσαρμόσει την κατανάλωση ενέργειας, αφήνοντας ανοιχτό και το σενάριο της έκδοσης δελτίου για την κατανάλωση ενέργειας
δελτίο καύσιμα ενέργεια: H Κομισιόν εξετάζει επιβολή δελτίου στην κατανάλωση φυσικού αερίου
H Ευρώπη βυθίζεται ολοένα και περισσότερο σε ένα ενεργειακό σκοτάδι όσο εντείνεται ο φόβος πως ο Νοrd Stream 1 δεν θα ξανανοίξει.
Την ίδια ώρα η Ουγγαρία σπάει πρώτη την ευρωπαϊκή αλυσίδα αλληλεγγύης απαγορεύοντας την εξαγωγή ενεργειακών προϊόντων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την άλλη τρέχει να προετοιμάσει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης.
Σύμφωνα με προσχέδιο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας περιέχει κριτήρια για την επιβολή δελτίου στο φυσικό αέριο αλλά και «φραγή» στην ψύξη και στη θέρμανση καθώς και ενεργειακή αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών.
Oι χώρες ανά την Ευρώπη βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό, ετοιμάζοντας τα εθνικά σχέδια έκτακτης ανάγκης, με τον Γάλλο Πρωθυπουργό να ποντάρει πλέον στη πυρηνική ενέργεια.
Κόκκινος συναγερμός και στη Αθήνα με τα ενεργειακά θέματα να τίθενται επί τάπητος στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η κυβέρνηση ήδη έχει προετοιμάσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης εφόσον ο Πούτιν κρατήσει κλειστή τη στρόφιγγα:
-Περισσότερο LNG καθώς έχει επεκταθεί η χωρητικότητα της Ρεβυθούσας
-Περισσότερο αζέρικο αέριο μέσω του αγωγού TAP από την Ιταλία μέσω αντίστροφης ροής
-Δυνατότητα να λειτουργήσουν όλες οι λιγνιτικές μονάδες αλλά και μετατροπή 5 μονάδων από φυσικό αέριο σε diesel
-Διεργασίες για αποθήκη φυσικού αερίου στην Ιταλία
Oι ευρωπαϊκές αγορές βρίσκονται σε αναστάτωση με την τιμή του φυσικού αερίου να σκαρφαλώνει ξανά σήμερα στα 182€ ανά μεγαβατώρα, ανάβοντας μεγαλύτερη φωτιά στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανεβάζει φέτος τον πήχυ για το πληθωρισμό στο 7,6% και συγκεκριμένα για την Ελλάδα στο 8,9%.
Παρόλα αυτά καλά είναι τα νέα για την ανάπτυξη της Ελλάδας, καθώς σύμφωνα με την Επιτροπή αναμένεται να αγγίξει το 4% το 2022 από το 3,5% που προέβλεπε το Μάιο.
Φυσικό αέριο με δελτίο σε χώρες της Ευρώπης – Όλο και πιο πιθανό το σενάριο
Η Oxford Economics είναι σαφής: θεωρεί πολύ πιθανή, πλέον, την επιβολή δελτίου στο φυσικό αέριο φέτος τον χειμώνα, τουλάχιστον για τις ευρωπαϊκές χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από τη ρωσική ενέργεια.
Έτσι, Γερμανία, Ιταλία και οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης αναμένεται να αντιμετωπίσουν ελλείψεις αερίου, με αποτέλεσμα ο οίκος αναλύσεων να προαναγγέλλει σημαντικές υποβαθμίσεις στις προβλέψεις του για την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών χωρών.
Την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, η Ρωσία προμήθευε την Ευρώπη με 70% λιγότερο φυσικό αέριο σε σχέση με πέρυσι, μέσω των τριών βασικών αγωγών. Βάσει αυτού, η Oxford Economics επισημαίνει πως υπάρχουν κίνδυνοι για ακόμα μεγαλύτερη μείωση των ροών.
Αντίστοιχα, στις αρχές Ιουλίου, οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ε.Ε. έχουν γεμίσει στο 60%, με τους αναλυτές να εξηγούν ότι χωρίς τις ρωσικές προμήθειες, αρκετές χώρες-μέλη θα δυσκολευτούν να φτάσουν στο 80% έως τον Νοέμβριο, όπως απαιτεί η Ε.Ε.
Οι δεσμεύσεις για διμερή βοήθεια στις προμήθειες φυσικού αερίου μεταξύ των χωρών-μελών δεν αντιμετωπίζουν τις επερχόμενες ελλείψεις, σημειώνει η Oxford Economics.
Έπειτα από όλα, θεωρεί πως η επιβολή δελτίου είναι πολύ πιθανή, με τις παραπάνω χώρες να βρίσκονται στην κορυφή ανάμεσα σε εκείνες που εξαρτώνται από το ρωσικό φυσικό αέριο για το ρεύμα και τη θέρμανση, καθώς και για να λειτουργήσουν τις ενεργοβόρες βιομηχανίες τους.
Στα μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης του φυσικού αερίου, η Oxford Economics εκτιμά ότι οι κυβερνήσεις θα δώσουν προτεραιότητα στην προμήθεια των νοικοκυριών, με το μεγαλύτερο βάρος να περνά στη βιομηχανία.
Επίσης, η Oxford Economics σημειώνει ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η έκταση και η διάρκεια των ελλείψεων φυσικού αερίου, με δεδομένους τους πολλούς παράγοντες που επιδρούν.
Τέλος, η Oxford Economics τονίζει πως εάν επαληθευτούν πλήρως οι προβλέψεις της για το φυσικό αέριο, ο πληθωρισμός θα ανέβει υψηλότερα, ενώ η ανάπτυξη θα είναι πολύ χαμηλότερη.
Ο οίκος διαβεβαιώνει πως μέσα στο επόμενο διάστημα θα κάνει και νέες εκτιμήσεις. Και η Ευρώπη ευελπιστεί πως θα είναι περισσότερο ευοίωνες.