Σεισμός τώρα: Μεγάλη είναι η ανησυχία των επιστημόνων για μερικά ρήγματα στη χώρα μας. Ποιο είναι το κόκκινο τρίγωνο μεταξύ Θήβας, Εύβοιας και Αττικής.
Οι τρεις περιοχές της Ελλάδας που προβληματίζουν για σεισμό…
Με ανησυχητική πυκνότητα συνεχίζεται η έντονη σεισμική δραστηριότητα στο νότια της Εύβοιας, κοντά στα Νέα Στύρα, με νέες δονήσεις να καταγράφονται πλέον σε ημερήσια βάση.
Την ώρα που οι ειδικοί βάζουν στο κάδρο της επιστημονικής επαγρύπνησης και άλλες περιοχές, σχηματίζοντας ένα κόκκινο τρίγωνο μεταξύ Θήβας, Εύβοιας και Αττικής.
Όπως τονίζεται οι τρεις αυτές σεισμικά ενεργές περιοχές και η δραστηριότητα που καταγράφεται δεν είναι αλληλένδετες.
Παρ’ όλα αυτά, οι σεισμολόγοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους, σημειώνοντας πως οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση και οι πολίτες προσεκτικοί.
Με αφορμή τη νέα δόνηση μεγέθους 4,3 Ρίχτερ στη Νότια Εύβοια που έγινε ιδιαίτερα αισθητή το απόγευμα της Τετάρτης στην Αττική, οι ειδικοί κάνουν λόγο για έξαρση του φαινομένου, το οποίο ακολουθεί τον ισχυρό σεισμό των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 29 Νοεμβρίου.
Σεισμός τώρα: Τρόμος για Αθήνα – Το ρήγμα που τρομάζει τον Λέκκα
Σεισμός τώρα: Συνεχίζονται τα ρίχτερ που προκαλούν ανησυχία στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες. Ο κ. Λέκκας εξηγεί…
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, αναφέρθηκε στους σεισμούς στην Εύβοια, στο ρήγμα στις Αλκυονίδες που προκαλεί ανησυχία αλλά και στην πτώση βράχων στην Κακιά Σκάλα.
Για τους σεισμούς που «χτυπούν» στην Εύβοια εδώ και μερικά 24ωρα, αλλά και τον κίνδυνο νέας πτώσης βράχων στην Κακιά Σκάλα μίλησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, στην ΕΡΤ.
Ο Ευθύμιος Λέκκας τόνισε ότι «χθες (Σάββατο 3/12) είχαμε δύο σεισμικές δονήσεις, 3,8 και 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ από τον ίδιο εστιακό χώρο που είχαμε και τους σεισμούς των 5,1 και 4,7 βαθμών.
Χωρίς ζημιές βεβαίως. Απλά και μόνο υπογραμμίζουν ότι η σεισμική ακολουθία είναι σε αποδρομή».
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ πάντα είναι πιθανό ένα ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού καθώς οι τάσεις που συσσωρεύονται στην περιοχή, συσσωρεύονται αργά.
Ωστόσο, όπως ανέφερε, «δεν υπάρχουν μεγάλες ενεργές τεκτονικές δομές στην περιοχή, συνεπώς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα από το συγκεκριμένο εστιακό χώρο».
Σεισμός τώρα: Ανησυχία προκαλεί το ρήγμα στις Αλκυονίδες
Μιλώντας για τον ανατολικό Κορινθιακό ο Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε ότι είναι «ο ομφαλός της σεισμικότητας στην Ελλάδα. Eίναι το σημείο αναφοράς.
Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με τον Κορινθιακό και Πατραϊκό κόλπο, που αν το κοιτάξουμε διαχρονικά είναι ένας κόλπος εγκάρσια στο ελληνικό τόξο.
Είναι ένας κόλπος ο οποίος έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον ουσιαστικά πολυάριθμων επιστημονικών ομάδων από όλες τις χώρες του κόσμου και ο οποίος προσομοιάζει σαν ένας μικρός ωκεανός, ο οποίος συνέχεια ανοίγει».
Έτσι, ο κ. Λέκκας εξήγησε ότι απομακρύνεται η Πελοπόννησος από την ηπειρωτική Ελλάδα. «Το κομβικό σημείο στον ελληνικό χώρο υψηλής σεισμικότητας είναι και ο Κορινθιακός αλλά και Πατραϊκός κόλπος, όπου εκεί ουσιαστικά συσσωρεύονται δυνάμεις.
Το 1981 είχαμε το μεγάλο σεισμό των 6,7 βαθμών με αρκετά μεγάλες επιπτώσεις στη γύρω περιοχή αλλά και στην Αττική και από εκεί και πέρα αναπτύσσεται μία συζήτηση κατά πόσο μπορεί να επαναληφθεί ένα τέτοιο σεισμικό γεγονός.
Σεισμός τώρα: Δεν μπορούμε να δώσουμε απαντήσεις», υποστήριξε.
Σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα «δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε το χρόνο μέσα στον οποίο θα ενεργοποιηθούν ξανά οι Αλκυονίδες ή τα παράλληλα ρήγματα.
Το σίγουρο είναι ότι όσο περνά ο χρόνος, τόσο μεγαλύτερο μέγεθος συσσωρεύεται ενέργεια και τόσο μεγαλύτερο μέγεθος μπορεί να έχουμε».
Μιλώντας για την αντισεισμική κατάσταση των κατοικιών επέκρινε τις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων που γίνονται από όλες τις κυβερνήσεις και ότι δίνονται τεράστια ποσά χρημάτων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων δίχως να γίνεται και αντισεισμική αναβάθμιση.
Αναφορικά με την Κακιά Σκάλα τόνισε ότι «είναι μία περιοχή η οποία έχει αυξημένο καταληκτικό κίνδυνο εδώ και 4.000 χρόνια.
Τοποθετούνται καινούργιες βραχοπαγίδες, όπως λέμε γίνεται έλεγχος στα πρανή, έτσι ώστε να προσδιορίσουμε βράχους οι οποίοι είναι έτοιμοι προς κατάπτωση.
Η προσπάθεια μας είναι να μειώσουμε τον κίνδυνο και να μειώσουμε και τη διακινδύνευση, δηλαδή τα ατυχήματα που υπάρχουν πάνω στην κατεύθυνση προς την Αθήνα».
Σεισμός τώρα: H Google προειδοποιεί για τους σεισμούς – Τι συνέβη στην Εύβοια
Μια τεχνολογία-ελπίδα για τη σωτηρία κόσμου κατά τη διάρκεια των σεισμών, ανέπτυξε η Google, καθώς, όπως παρατήρησαν και πολλοί χρήστες του συστήματος android, υπήρξε προεδιποίηση για τον σεισμό της Εύβοιας εξαιρετικά γρήγορα. Το σύστημα είναι σε πειραματικό στάδιο.
Ένα νέο σύστημα έγκαιρης ενημέρωσης των πολιτών από την Google ενεργοποιήθηκε και στη χώρα μας στη διάρκεια του πρόσφατου σεισμού στην Εύβοια. Στάλθηκε σε χρήστες Android κινητών ειδοποίηση, πριν ακόμα αρχίσει να «κουνάει» καλά, ότι γίνεται σεισμός.
Λίγα λεπτά πριν γίνει αισθητό το χτύπημα του Εγκέλαδου η αμερικανική τεχνολογική εταιρεία έστελνε ηχητικές και γραπτές ειδοποιήσεις παρέχοντας μέσω της κινητής τηλεφωνίας συμβουλές ασφαλείας την ώρα του νέου σεισμού στην Εύβοια.
Το σύστημα «Σεισμός τώρα» της Google ξεκίνησε πιλοτικά στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στην ιδιαίτερη σεισμογενή περιοχή της Καλιφόρνια, το καλοκαίρι του 2020 με σκοπό τα δευτερόλεπτα ταχύτερης ενημέρωσης να μπορούν να αποδειχθούν σωτήρια, καθώς δίνουν τον αναγκαίο χρόνο να μπορέσει ο πολίτης να βρει ασφαλές μέρος προστασίας.
Σύμφωνα με την εταιρεία η συσκευή κινητής τηλεφωνίας «ανιχνεύει» δόνηση με χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε σεισμό, τότε αποστέλλει το σήμα στον ειδικό server της Google, καθώς και με τη σχετική γεωπολιτική τοποθεσία του σήματος. Τότε ο server συνδυάζει όλα τα σήματα από πολλά διαφορετικά smartphones στην ευρύτερη περιοχή για να διαπιστώσει ένα όντως συμβαίνει σεισμός.
Σεισμός τώρα: Γιατί έχουμε αύξηση εμφραγμάτων μετά από μια μεγάλη σεισμική δόνηση
Μεγάλη αύξηση των εμφραγμάτων τις πρώτες τέσσερις ημέρες ύστερα από μία μεγάλη σεισμική δόνηση παρατηρείται διαχρονικά, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ) Δημήτρης Ρίχτερ.
Όπως αναφέρει στο Πρακτορείο FM, όλα τα οξέα στρες συνδέονται με την πιθανότητα εμφράγματος.
«Στους σεισμούς οι δύο καλύτερες καταγραφές που έχουμε είναι τόσο από τον σεισμό του 1981 στην Ελλάδα, (δημοσίευση στο Lancet, από τον αείμνηστο καθηγητή Δ. Τριχόπουλο) όσο και από το σεισμό του Λος Άντζελες το 1994, (Νew England Journal of Medicine) όπου είδαμε μία πολύ μεγάλη άνοδο των εμφραγμάτων για τις επόμενες δύο έως τέσσερις ημέρες. Πρόκειται για δύο σημαντικές δημοσιεύσεις που αποτελούν πάντα βιβλιογραφία αναφοράς για όσους γράφουν για στρες και καρδιά».
Σεισμός τώρα: Γιατί παθαίνει κάποιος έμφραγμα από φόβο
Όπως εξηγεί ο κ. Ρίχτερ το ψυχολογικό στρες επηρεάζει ορμόνες, οι οποίες είναι αρνητικές. «Όταν γεμίζουμε με αδρεναλίνη τον οργανισμό μας, εκείνη την ώρα είναι πολύ πιθανό μία αθηρωματική πλάκα που έχουμε, να σπάσει.
Ταυτόχρονα το αγγείο κάνει σπασμό, άρα εκκρίνουμε τόσες πολλές ορμόνες, που εκείνη την ώρα, όσο πιο ευάλωτος ή άτυχος είναι κάποιος, τόσο πιο πολύ αυξάνονται οι πιθανότητες να συμβεί ένα οξύ επεισόδιο.
Η έννοια του στρες έχει τη σχετικότητα τού πώς το αντιμετωπίζουμε.
Διότι στο ίδιο ερέθισμα μπορεί εγώ να μείνω αδιάφορος και ένας άλλος να νιώσει πραγματικά φόβο και να είναι γεμάτος εκείνη την ώρα με κατεχολαμίνες (ορμόνες που εκκρίνει το σώμα μας όταν πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση). Πέρα από το συμβάν αυτό καθαυτό, σε μεγάλο βαθμό παίζει ρόλο πώς θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας».
Σεισμός τώρα: Τι να προσέξουν οι καρδιολογικοί ασθενείς σε περιόδους σεισμικής έξαρσης
Και το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι γιατί η εμφάνιση των εμφραγμάτων αυξάνει 2-4 μέρες μετά την σεισμική δόνηση και όχι την ίδια στιγμή που ο άνθρωπος στρεσάρεται τόσο πολύ;
«Μπορεί να συμβεί από την ίδια στιγμή έως τις επόμενες 4 μέρες. Πολλές φορές το στρες το οποίο θα “βγάλεις” εκείνη τη στιγμή θέλει και κάποιες μέρες για να φύγει η δράση του.
Άρα η πιθανότητα που έχεις να πάθεις ένα έμφραγμα 5 ώρες μετά είναι πολύ κοντινή στην πιθανότητα που έχεις την επόμενη και τη μεθεπόμενη μέρα. Μετά την τρίτη μέρα αρχίζει και ασθενεί λίγο, για αυτό και μετά την πέμπτη γίνεται φυσιολογικό».
Τι πρέπει να προσέξουν όμως οι καρδιολογικοί ασθενείς τις περιόδους που υπάρχει σεισμική δραστηριότητα, όπως αυτή που τώρα διανύουμε;
«Να φροντίζουν να παίρνουν σωστά τα φάρμακα τους και κυρίως όσοι αρνούνται τη φαρμακευτική αγωγή παρά τις οδηγίες του γιατρού τους, να μην περιμένουν ένα τυχαίο γεγονός που μπορεί να κάνει τις αθηρωματικές τους πλάκες να σπάσουν και μετά να αρχίσουν να φροντίζουν τον εαυτό τους.
Η διατήρηση της ψυχραιμίας είναι άκρως σημαντική, γιατί ο τρομερά έντονος φόβος και ο πανικός δεν βοηθούν.
Και μετά το έμφραγμα μπορούμε να προσέξουμε, αλλά κάθε έμφραγμα έχει μία πιθανότητα να προκαλέσει αιφνίδιο θάνατο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος κάποιος να υποστεί αυτή την πιθανότητα».
Σύμφωνα με τον καρδιολόγο πολύ μεγάλο ρόλο παίζει πόσο κάποιος έχει προσέξει τον εαυτό του μέχρι εκείνη τη στιγμή.
«Δηλαδή ένας ο οποίος καπνίζει και έχει 2,80 χοληστερίνη και όποτε του λέει γιατρός πρέπει να κόψεις το κάπνισμα και να πάρεις χάπι λέει δεν βαριέσαι εγώ δεν παίρνω χάπια, δεν έχει τον ίδιο κίνδυνο με έναν άνθρωπο που δεν καπνίζει και έχει ρυθμίσει τους παράγοντες κινδύνου του».
Δεν είναι μόνο ο σεισμός που δημιουργεί μεγάλα στρες, επισημαίνει ο κύριος Ρίχτερ, καθώς όπως λέει, υπάρχει και βιβλιογραφία για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, όπου στη Γερμανία όσο περνούσαν οι μέρες και έφταναν οι ομάδες στον τελικό, αυξάνονταν τα εμφράγματα μετά από κάθε αγώνα, ο οποίος ήταν αμφίρροπος.
«Και τα εμφράγματα αυξάνονταν ειδικά στους άντρες διότι οι άντρες παθιάζονται με το παγκόσμιο κύπελλο και ζουν όλο το στρες αυτής της διαδικασίας».