Σεισμός τώρα: Ενεργοποίηση νέας εστίας – SOS Γ. Παπαδόπουλου

Σεισμός τώρα: Με αφορμή τον σεισμό στη Χαλκίδα το βράδυ της Τετάρτης, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος προειδοποιεί με έκτακτη ενημέρωση! Ο νέος σεισμός που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (4/1) στην Εύβοια επανέφερε στο προσκήνιο τον προβληματισμό για τη σεισμικότητα αυτής της περιοχής. «Σεισμός στις 22:01 προκαταρκτικού μεγέθους 4,3 (ΕΜSC) στην περιοχή Βλαχιάς κεντρικής Εύβοιας αισθητός […]

Σεισμός τώρα: Ενεργοποίηση νέας εστίας - SOS Γ. Παπαδόπουλου

Σεισμός τώρα: Με αφορμή τον σεισμό στη Χαλκίδα το βράδυ της Τετάρτης, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος προειδοποιεί με έκτακτη ενημέρωση!

Ο νέος σεισμός που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (4/1) στην Εύβοια επανέφερε στο προσκήνιο τον προβληματισμό για τη σεισμικότητα αυτής της περιοχής.

«Σεισμός στις 22:01 προκαταρκτικού μεγέθους 4,3 (ΕΜSC) στην περιοχή Βλαχιάς κεντρικής Εύβοιας αισθητός και στην Αττική. Σε προηγούμενη ανάρτησή μου είχα επισημάνει ότι εκεί έχουμε ενεργοποίηση νέας εστίας. Μεγάλη προσοχή στην Εύβοια».

Αυτό έγραψε σε ανάρτησή του στα social media ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος, εφιστώντας την προσοχή στο εν λόγω ρήγμα, που είχε δώσει τον σεισμό των 4,9 ρίχτερ πριν από μία εβδομάδα.

Σημειώνεται, πως σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο της σημερινής δόνησης ήταν στα 6 χιλιόμετρα δυτικά και βορειοδυτικά του Λιμνιώνα Ευβοίας, ενώ το εστιακό βάθος ήταν στα 11,8 χιλιόμετρα.

Σεισμός τώρα: Πολλά Ρίχτερ σε αυτή την περιοχή της Ελλάδας

Σεισμός τώρα: Ιδιαίτερα επικίνδυνη περιοχή κρίνεται από τους επιστήμονες η περιοχή των Ψαχνών της Εύβοιας που πρόσφατα έδωσε σεισμός της τάξεως των 4,9 της κλίμακας ρίχτερ.

Η πιθανότητα ενός πιο ισχυρού μετασεισμού δεν μπορεί να αποκλειστεί λόγω και των πολλών ρηγμάτων που υπάρχουν στην Εύβοια και για αυτό το λόγο, η πολιτεία θα πρέπει να είναι έτοιμη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Πάνω από 100 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί στην περιοχή από το μεσημέρι της Τετάρτης – Αυτοψίες σε σπίτια στα Ψαχνά και στη γύρω περιοχή, πάνω από 20 χαρακτηρίστηκαν «κίτρινα».

Εν αναμονή ενός ισχυρού μετασεισμού βρίσκονται οι επιστήμονες που παρακολουθούν την εξέλιξη του σεισμού των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που εκδηλώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή των Ψαχνών Ευβοίας.

Σεισμός τώρα: «Ισχυρός μετασεισμός…»

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της χθεσινής σύσκεψης της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ η μέχρι τώρα σεισμική δραστηριότητα περιλαμβάνει πάνω από 100 σεισμούς με τον μεγαλύτερο να έχει μέγεθος 3,5 Ρίχτερ.

«Η διάσταση της σεισμικής ακολουθίας είναι συμβατή με το μέγεθος του μεγαλύτερου σεισμού και τα μεγέθη των μετασεισμών είναι σχετικά μικρά, επομένως δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα εκδήλωσης ισχυρού μετασεισμού» καταλήγουν τα μέλη της Επιτροπής τα οποία θα συνεδριάσουν και σήμερα εκτός απροόπτου.

Χθες συνεργεία μηχανικών του υπουργείου Υποδομών μαζί με μηχανικούς των δήμων, της περιφέρειας Στερεάς, αλλά και μηχανικούς που διέθεσε το ΤΕΕ πραγματοποίησαν αυτοψίες σε σπίτια στα Ψαχνά και στη γύρω περιοχή, όσο και στη Χαλκίδα, με περισσότερα από 20 να χαρακτηρίζονται «κίτρινα».

Ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών Ευθύμης Λέκκας ανέφερε ότι οι μετασεισμοί που έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής είναι αρκετοί σε αριθμό αλλά όχι σε μέγεθος όπως θα ήθελαν οι επιστήμονες. «Το φαινόμενο εξελίσσεται με έναν ικανοποιητικό τρόπο.

Έχουν καταγραφεί πάνω από 100 μετασεισμοί και έχουν μικρό μέγεθος. Θα θέλαμε να είχαν μεγαλύτερο μέγεθος, αλλά και αυτοί μας κάνουν, μπορούν να χαρακτηριστούν ως σεισμοί που αποσβένουν την κατάσταση.

Σε κάθε περίπτωση δεν τελειώσαμε με το σεισμικό φαινόμενο, θα έχουμε σεισμούς για κάποιες μέρες ακόμα. Ωστόσο, σύμφωνα με τα δεδομένα, η περιοχή δεν μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό».

Σεισμός τώρα: Για μεγάλο σεισμό προειδοποιεί γνωστός Ιάπωνας σεισμολόγος

Σύμφωνα με τον Yoshinori Moriwaki το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας και το ρήγμα του Αιγαίου έχουν αρχίσει να σπάνε και ένας μεγάλος σεισμός αναμένεται στην περιοχή του Μαρμαρά.

Για το ενδεχόμενο ενός επερχόμενου μεγάλου σεισμού στην Τουρκία μίλησε ο γνωστός Ιάπωνας σεισμολόγος Yoshinori Moriwaki καλώντας τις Αρχές της γειτονικής χώρας να προετοιμάζονται για αυτό.

Ο Yoshinori Moriwaki έκρουσε τον κόδωνα του κινδύνου για ένα μεγάλο σεισμό στην περιοχή του Μαρμαρά μιλώντας σε σεμινάριο με τίτλο «Ζώντας με έναν σεισμό», που πραγματοποιήθηκε στο Αφιόν Καραχισάρ της Τουρκίας.

Ο σεισμός που άλλαξε τον ρου της ιστορίας

Όπως είπε «ένας μεγάλος σεισμός αναμένεται στην Τουρκία, ιδιαίτερα στην περιοχή του Μαρμαρά. Το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας και το ρήγμα του Αιγαίου έχουν επίσης αρχίσει να σπάνε».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων πριν από το σεμινάριο, ο Moriwaki δήλωσε ότι η Τουρκία, όπως και η Ιαπωνία, είναι μια χώρα σεισμογενής, κάνοντας αναφορά στο ρήγμα του Αιγαίου.

Επισημαίνοντας την ανάγκη προετοιμασίας εξ αρχής για τον σεισμό, ο Moriwaki τόνισε ότι η εκπαίδευση είναι σημαντική.

Σεισμός τώρα: Γιατί σπάμε ρόδι σήμερα, Πώς έγινε γνωστό το έθιμο

«Η Τουρκία είναι μια χώρα με σεισμούς όπως και η Ιαπωνία. Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν σεισμό. Όλα τα ιδρύματα και οι άνθρωποι πρέπει να είναι έτοιμοι.

Ένας μεγάλος σεισμός αναμένεται στην Τουρκία, ειδικά στην περιοχή του Μαρμαρά. Το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας και το ρήγμα του Αιγαίου έχουν επίσης αρχίσει να σπάνε» δήλωσε.

«Το 60% των κτιρίων στην Τουρκία είναι παράνομα»

Σε άλλο σημείο ο Moriwaki είπε πως «η Ιαπωνία έχει βιώσει πολύ μεγάλους σεισμούς. Ο λαός της Ιαπωνίας είναι πλήρως προετοιμασμένος επειδή τους βιώνει» σε αντιδιαστολή με την Τουρκία επεσήμανε ότι «το 60% των κτιρίων στην Τουρκία είναι παράνομα.»

Όταν ρωτήθηκε ποια ήταν η εκτίμησή του για τον σεισμό της Κωνσταντινούπολης, ο Moriwaki προειδοποίησε πως «εάν υπάρξει σεισμός, είναι απαραίτητο να είμαστε έτοιμοι όπου κι αν γίνει. Δυστυχώς είναι απαραίτητο να επισκευαστεί το 50% των παράνομων κτιρίων. Είναι απαραίτητο να το κάνουμε πιο γρήγορα».

Προειδοποίηση για μεγάλο σεισμό: Το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας και το ρήγμα του Αιγαίου έχουν «σπάσει»

Ο γνωστός ειδικός σε θέματα σεισμών Ιάπωνας Yoshinori Moriwaki, μιλώντας σε σεμινάριο «Ζώντας με έναν σεισμό» που πραγματοποιήθηκε στο Αφιόν Καραχισάρ της Τουρκίας, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο ενός επερχόμενου μεγάλου σεισμού.

Συγκεκριμένα τόνισε μεταξύ άλλων: «Ένας μεγάλος σεισμός αναμένεται στην Τουρκία, ιδιαίτερα στην περιοχή του Μαρμαρά. Το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας και το ρήγμα του Αιγαίου έχουν επίσης αρχίσει να σπάνε».

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Τύπου πριν από το σεμινάριο, ο Moriwaki δήλωσε ότι η Τουρκία, όπως και η Ιαπωνία, είναι μια χώρα σεισμογενής, κάνοντας αναφορά στο ρήγμα του Αιγαίου. Σημειώνοντας την ανάγκη προετοιμασίας εξ αρχής για τον σεισμό, ο Moriwaki τόνισε ότι η εκπαίδευση είναι σημαντική.

«Η Τουρκία είναι μια χώρα με σεισμούς όπως και η Ιαπωνία. Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν σεισμό. Όλα τα ιδρύματα και οι άνθρωποι πρέπει να είναι έτοιμοι. Ένας μεγάλος σεισμός αναμένεται στην Τουρκία, ειδικά στην περιοχή του Μαρμαρά.

Το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας και το ρήγμα του Αιγαίου έχουν επίσης αρχίσει να σπάνε» δήλωσε.

«Το 60% των κτιρίων στην Τουρκία είναι παράνομα»

Σε άλλο σημείο ο Moriwaki είπε: «Η Ιαπωνία έχει βιώσει πολύ μεγάλους σεισμούς. Ο λαός της Ιαπωνίας είναι πλήρως προετοιμασμένος επειδή τους βιώνει. Το 60% των κτιρίων στην Τουρκία είναι παράνομα.»

Όταν ρωτήθηκε ποια ήταν η εκτίμησή του για τον σεισμό της Κωνσταντινούπολης, ο Moriwaki προειδοποίησε: «Εάν υπάρξει σεισμός, είναι απαραίτητο να είμαστε έτοιμοι όπου κι αν γίνει.

Δυστυχώς είναι απαραίτητο να επισκευαστεί το 50 % των παράνομων κτιρίων. Είναι απαραίτητο να το κάνουμε πιο γρήγορα»

Σεισμός 3,1 Ρίχτερ στη Ραφήνα αισθητός στο λεκανοπέδιο

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το εστιακό βάθος του σεισμού μετρήθηκε στα 5 χιλιόμετρα

Μια ασθενής σεισμική δόνηση της τάξης των 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 5.21 το πρωί, τρία χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ραφήνας.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές στη λεκανοπέδιο της Αττικής.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το εστιακό βάθος του σεισμού μετρήθηκε στα 5 χιλιόμετρα.