Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021
ΑρχικήΟικονομίαΣεισμός στην αγορά: «Πωλείται πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας»

Σεισμός στην αγορά: «Πωλείται πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας»

πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας: Σύμφωνα με δημοσίευμα μεγάλης ιστοσελίδας, εταιρεία προμήθειας ηλεκτρισμού έχει βάλει πωλητήριο. Το διαψεύδει, ωστόσο, η εταιρεία!

Ας δούμε τι αναφέρει το δημοσίευμα του capital.gr:

Η ενεργειακή κρίση έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για αλλαγή του σκηνικού που επικρατεί σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, σε αρχικό στάδιο και κάτω από διαδικασίες εμπιστευτικότητας, διαγωνιστική διαδικασία με σκοπό την πώληση από τον Όμιλο ΑVAX, της θυγατρικής εταιρείας προμήθειας ηλεκτρισμού Volterra.

Πρόκειται για μία εταιρεία με σημαντική παρουσία στην αγορά προμήθειας η οποία διαθέτει αξιόλογο μερίδιο αγοράς 2,31% και βρίσκεται στην έκτη θέση μεταξύ των εναλλακτικών προμηθευτών.

Επίσης η εταιρεία έχει παρουσία στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, διαθέτοντας 16 MW σε λειτουργία, 54 MW υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή και 365 MW σε διάφορα άλλα στάδια.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Capital.gr τη σχετική διαδικασία για την πώληση της Volterra “τρέχει” μεγάλος χρηματοπιστωτικός Όμιλος, έχοντας καταρτίσει μάλιστα short list – μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος – με 5 μεγάλες εταιρείες.

Ανάμεσα σε αυτές είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλος κατασκευαστικός Όμιλος με παρουσία στον τομέα της ενέργειας, αλλά και ένας ακόμη τουλάχιστον ενεργειακός Όμιλος με καθετοποιημένη παρουσία στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού.

Το Capital.gr επικοινώνησε με την εταιρεία Volterra η οποία αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το ρεπορτάζ.

πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας: Νέος κύκλος εξαγορών και συγχωνεύσεων

Οι εν εξελίξει διεργασίες με σκοπό την πώληση της εταιρείας Volterra έρχονται να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις ότι επίκειται νέος κύκλος συγκέντρωσης στην αγορά ηλεκτρισμού με νέες εξαγορές και συγχωνεύσεις που θα περιορίσουν τον αριθμό των προμηθευτών ενισχύοντας την θέση, κυρίως των καθετοποιημένων εταιρειών, δηλαδή εκείνων που έχουν παρουσία και στην παραγωγή ηλεκτρισμού, εκτός από την προμήθεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ελληνικός κλάδος προμήθειας περιλαμβάνει συνολικά 21 εταιρείες, αριθμός μεγάλος για το μέγεθος της εγχώριας αγοράς των περίπου 7 εκατ. μετρητών. Στην πραγματικότητα οι εταιρείες με μετρήσιμο μερίδιο αγοράς είναι 10 έως 12. Κυρίαρχο μερίδιο αγοράς διατηρεί η ΔΕΗ με ποσοστό 62,62% (στοιχεία Σεπτεμβρίου).

Οι υπόλοιποι προμηθευτές της ελληνικής αγοράς μοιράζονται το 37,38% της αγοράς και χωρίζονται στους καθετοποιημένους παίκτες, δηλαδή τις εταιρείες που διαθέτουν παρουσία και στην παραγωγή και τους μη καθετοποιημένους.

Λιανική ρεύματος: Αύξησαν τους μετρητές τους οι ιδιώτες πάροχοι

Ενισχυμένοι αναδεικνύονται οι ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, καθώς αύξησαν τα μερίδιά τους ως προς τους μετρητές που εξυπηρετούν. Αυτό δείχνουν τα επίσημα στοιχεία του διαχειριστή του δικτύου διανομής ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με τα οποία η ΔΕΗ στο τέλος του γ’ τριμήνου εξυπηρετούσε 5,058 εκατ. μετρητές, έχοντας χάσει σε σχέση με το β’ τρίμηνο 47 χιλιάδες μετρητές. Εάν μάλιστα συνυπολογιστούν και οι πελάτες καθολικής υπηρεσίας τότε οι απώλειες της ΔΕΗ φτάνουν στις 70 χιλιάδες μετρητές.

Στον αντίποδα οι ιδιώτες πάροχοι εξυπηρετούσαν συνολικά 1,6 εκατ. μετρητές, έναντι 1,53 εκατ. μετρητές στο β᾽ τρίμηνο (κέρδος 67 χιλιάδες μετρητές).

Σύμφωνα δηλαδή με την εικόνα που προκύπτει από τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, καταγράφεται μικρή κινητικότητα από τη ΔΕΗ προς τους ιδιώτες παρόχους, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στην κατάταξη μεταξύ των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην προμήθεια.

Πιο αναλυτικά ως προς τις επιμέρους εταιρείες τα μερίδια ως προς τους εξυπηρετούμενους μετρητές έχουν ως εξής:

– Protergia, 4,07% και 277 χιλιάδες μετρητές (από 267 χιλιαδες)
– Elpedison 3,75% και 255 χιλιάδες μετρητές ( από 249 χιλιάδες)
– Ήρων 3,41% και 232 χιλιάδες μετρητές (από 225 χιλιάδες)
– Zeniθ 2,72% και 185 χιλιάδες μετρητές (από 168 χιλιάδες)
– Watt & Volt 2,65% και 180 χιλιάδες μετρητές (από 176 χιλιάδες)
– NRG 2,2% και 149 χιλιάδες μετρητές (από 135 χιλιάδες)
– Volton 1,78% και 121 χιλιάδες μετρητές (από 118 χιλιάδες)
– Αέριο Αττικής 1,61% και 109 χιλιάδες μετρητές (από 101 χιλιάδες)
– Volterra 0,58% και 39 χιλιάδες μετρητές (από 38 χιλιάδες)
– ΚΕΝ 0,47% και 32 χιλιάδες μετρητές (από 31 χιλιάδες)
– ΕΛΤΑ 0,18% και 12 χιλιάδες μετρητές (από 13 χιλιάδες)

Μικρότερα μερίδια διαθέτουν τέλος οι εταιρείες ΕΛΙΝΟΙΛ, ΟΤΕ, Eunice, Greek Env και Σούμπασης.

πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας: Όχι των προμηθευτών στους “ομοιόμορφους” λογαριασμούς ρεύματος

Την αντίθεσή τους στην πρόταση της ΡΑΕ για υιοθέτηση τυποποιημένων εντύπων αίτησης προσφοράς και τιμολογίων για τους λογαριασμούς ρεύματος, εξέφρασαν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που διενεργήθηκε από το Ρυθμιστή.

Ταυτόχρονα οι προμηθευτές διαφωνούν με την πρόταση της ΡΑΕ να χαρακτηρίζονται τα τιμολόγια της λιανικής με βάση τον κίνδυνο τιμών, δηλαδή με βάση το μέγεθος των προσαυξήσεων που μπορεί να προκαλέσει η άνοδος του χονδρεμπορικού κόστους.

Για την πληρέστερη ενημέρωση των καταναλωτών, κάποιες εταιρείες προτείνουν να περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς δύο έντυπα που θα διευρύνουν τις πληροφορίες που θα πρέπει να περιλαμβάνονται.

Αντίθετα με τους προμηθευτές, υπέρ των προτάσεων της ΡΑΕ τάσσεται η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, ενώ και η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ είναι σύμφωνη τόσο με την τυποποίηση του εντύπου προσυμβατικής ενημέρωσης όσο και με την κατηγοριοποίηση των τιμολογίων βάσει κινδύνου.

Όχι στην τυποποίηση

Ως προς την τυποποίηση των λογαριασμών ρεύματος, ο σύνδεσμος των προμηθευτών ΕΣΠΕΝ αναφέρει ότι σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει από την κοινοτική Οδηγία πως η καθιέρωση ομοιόμορφων λογαριασμών ή άλλων εντύπων αποτελεί τον ενδεδειγμένο τρόπο για την επίτευξη του στόχου της ενίσχυσης της διαφάνειας και της καταληπτότητας των προσφερόμενων τιμολογίων. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι επιστολές από τις εταιρείες ΔΕΗ, ΗΡΩΝ, Mytilineos, Volterra, Volton.

Αντίθετοι εμφανίζονται οι προμηθευτές απέναντι στην πρόταση της ΡΑΕ για κατάταξη των τιμολογίων βάσει του κινδύνου. Η ΡΑΕ θεωρεί ότι ως τιμολόγια μηδενικού κινδύνου θα πρέπει να χαρακτηριστούν μόνο τα σταθερά τιμολόγια.

Ως τιμολόγια “οριοθετημένου κινδύνου”, θα χαρακτηριστούν τα κυμαινόμενα τιμολόγια τα οποία περιλαμβάνουν μεν ρήτρα αναπροσαρμογής της χρέωσης προμήθειας, η οποία ωστόσο θα μπορεί να προκαλέσει ένα μέγιστο όριο προσαύξησης, που θα το γνωρίζει εκ των προτέρων ο καταναλωτής.

Αντίθετα, στα τιμολόγια “υψηλού κινδύνου” θα συμπεριλαμβάνονται τα τιμολόγια χωρίς όριο προσαύξησης. Επομένως, σε αυτά τα συμβόλαια προμήθειας, δεν θα υπάρχει πλαφόν στην επιπλέον επιβάρυνση που μπορεί να προκαλέσει η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Σύμφωνα με τους προμηθευτές, ωστόσο, η χρήση του όρου “κίνδυνος” είναι παραπλανητική, καθώς συνιστά αξιολογική κρίση των τιμολογίων, με συνέπεια να δημιουργεί λανθασμένα την εντύπωση ότι συγκεκριμένα προϊόντα υπερέχουν αντικειμενικά των υπολοίπων.

Έτσι, όπως υποστηρίζουν, είναι πιθανό η κατηγοριοποίηση αυτή να στρέψει τους καταναλωτές σε επιλογές που τελικά θα αποδειχθούν οικονομικά ασύμφορες.

Ο ΕΣΠΕΝ και ο Ήρων αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι ένα σταθερό τιμολόγιο με δέσμευση 2 ετών και χαρακτηρισμό μηδενικού κινδύνου, θα μπορούσε να μοιάζει ελκυστικό για τον καταναλωτή συγκριτικά με ένα τιμολόγιο υψηλού κινδύνου.

Ωστόσο σε περίπτωση αποκλιμάκωσης των σημερινών υψηλών τιμών θα μπορούσε να είναι επιζήμιο για τον καταναλωτή αφού θα προμηθεύεται ενέργεια σε τιμές πολύ υψηλότερες από το κυμαινόμενο τιμολόγιο.

Η ΔΕΗ από την πλευρά της υπογραμμίζει ότι η χρήση του όρου κίνδυνος προκαταλαμβάνει αρνητικά τον καταναλωτή.

Τέλος από την πλευρά της η Mytilineos θεωρεί ότι η συγκεκριμένη κατηγοριοποίηση θα λειτουργήσει αποθαρρυντικά προς τον καταναλωτή.

Η εταιρεία σημειώνει ότι η λιανική αγορά συνεχίζει να ταλανίζεται από φαινόμενα υπερσυγκέντρωσης, επισημαίνοντας ότι η οποιαδήποτε κατευθυντική ρύθμιση προς την επιλογή συγκεκριμένων τύπων τιμολογίων (πχ σταθερό τιμολόγιο) οφείλει πάντα να εξετάζεται σε συνδυασμό τόσο με την τιμολογιακή πολιτική του εκάστοτε παρόχου, όσο και με τη γενικότερη αξιοπιστία του αναφορικά με τις οικονομικές του υποχρεώσεις.

Η Mytilineos φέρνει ως παράδειγμα σταθερό τιμολόγιο του δεσπόζοντος προμηθευτή το οποίο συγκρίνεται με το συνολικό ενεργειακό κόστος των προμηθευτών και είναι χαμηλότερο.

Καθώς οι περισσότεροι προμηθευτές αδυνατούν να ανταγωνιστούν τα συγκεκριμένα ύψη τιμών, η υιοθέτηση τέτοιων πολιτικών οδηγεί σε αυξανόμενη και εκ νέου επιστροφή/μετακίνηση καταναλωτών προς τη ΔΕΗ, έχοντας ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο κλείσιμο της αγοράς και την περαιτέρω εξασθένιση του ανταγωνισμού στην αγορά λιανικής, αναφέρει η επιστολή.

Πηγή: capital.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ