Σεισμός στην αγορά! «Ναυάγησε» ιστορικό deal ανάμεσα σε δύο τράπεζες

Τράπεζες: Άδοξο τέλος είχαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ δύο μεγάλων τραπεζικών ομίλων της χώρας που είχαν στόχο τη συγχώνευσή τους. Η παγκρήτρια τράπεζα πρόσφατα ανακοίνωσε ότι σταματά κάθε είδους ενέργεια συγχώνευσης με την συνεταιριστική τράπεζα Χανίων καθώς δεν μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή που να οδεύει προς αυτήν την κατεύθυνση ρίχνοντας τις ευθύνες στην έτερη […]

Σεισμός στην αγορά! «Ναυάγησε» ιστορικό deal ανάμεσα σε δύο τράπεζες

Τράπεζες: Άδοξο τέλος είχαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ δύο μεγάλων τραπεζικών ομίλων της χώρας που είχαν στόχο τη συγχώνευσή τους.

Η παγκρήτρια τράπεζα πρόσφατα ανακοίνωσε ότι σταματά κάθε είδους ενέργεια συγχώνευσης με την συνεταιριστική τράπεζα Χανίων καθώς δεν μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή που να οδεύει προς αυτήν την κατεύθυνση ρίχνοντας τις ευθύνες στην έτερη πλευρά.

Την παύση των ενεργειών συγχώνευσης με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων ανακοίνωσε η Παγκρήτια Τράπεζα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η απόφαση του Δ.Σ. της Παγκρήτιας ήρθε ως αποτέλεσμα της άρνησης της Συνεταιριστικής Χανίων να έλθει σε συνεννόηση για την εξέλιξη της εν λόγω διαδικασίας.

Τράπεζες: Η ανακοίνωση

“Η Παγκρήτια Τράπεζα ανακοινώνει την απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου για την παύση των ενεργειών συγχώνευσης με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

Η απόφαση αυτή οφείλεται στην άρνηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων να έλθει σε συνεννόηση με την Παγκρήτια Τράπεζα για την εξέλιξη της διαδικασίας συγχώνευσης”.

Αποζημιώσεις θα δίνονται από τις τράπεζες σε θύματα ηλεκτρονικής απάτης, σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που θα προστατεύει του καταναλωτές.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται σε διαβούλευση η οποία ολοκληρώνεται κανονικά αύριο. Αυτό σημαίνει πως μέχρι το τέλος Ιανουαρίου -όπως εκτιμούν στο υπουργείο Ανάπτυξης- το νομοσχέδιο θα έχει ψηφιστεί και θα τεθεί σε εφαρμογή από το Φεβρουάριο.

Τράπεζες: Το νομοσχέδιο θα προβλέπει…

κάποιες σημαντικές «ασπίδες» προστασίας για τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας τραπεζικής κάρτας θα υπάρχει αποζημίωση για ζημιά άνω των 50 ευρώ.

Παραδείγματος χάριν, αν κάποιος χάσει την κάρτα του και αυτός που θα την έχει κάνει αγορές 200 ευρώ, η τράπεζα θα αποζημιώσει 150 ευρώ εκείνον που την έχει απωλέσει. Υπό την προϋπόθεση, φυσικά, να έχει γίνει δήλωση απώλειας.

Παράλληλα, για υποκλοπή κωδικών του e-banking -μια απάτη που είναι της… μόδας τελευταία και γνωστή ως «Phishing»- η νέα νομοθεσία για την προστασία των καταναλωτών θα προβλέπει πλήρη αποζημίωση για ζημιά άνω των 1.000 ευρώ από την τράπεζα.

Με άλλα λόγια, μέχρι τα 1.000 ευρώ είναι υπεύθυνος ο κάτοχος του e-banking. Αν όμως γίνει ένα έμβασμα, μια μεταφορά χρηματική πάνω από 1.000 ευρώ, τη διαφορά την καλύπτει η τράπεζα.

Οφείλει δηλαδή η τράπεζα να είναι προσεκτική αν δει έμβασμα πάνω από 1.000 ευρώ σε έναν πελάτη ο οποίος δεν συνηθίζει να κάνει τέτοιες κινήσεις.

Morgan Stanley: Θετική εξέλιξη για ελληνικές τράπεζες και χρηματιστήριο η αποεπένδυση του ΤΧΣ

Θετικά βλέπει η Morgan Stanley την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες καθώς αν και βραχυπρόθεσμα θα ασκηθούν πιέσεις στις τιμές των μετοχών τους, στη συνέχεια ωστόσο θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ρευστότητας του κλάδου.

Αξίζει να σημειώσουμε πως ανάλογη άποψη έχει και η Wood η οποία σε έκθεσή της για την Ελλάδα και το ελληνικό χρηματιστήριο επεσήμανε πως ένας από τους αντίθετους ανέμους για το Χ.Α. το 2023 μπορεί να είναι η έναρξη της αποεπένδυσης του ΤΧΣ για τον τραπεζικό τομέα, λόγω του κύματος μετοχών που θα βγουν στην αγορά (overhang) – αν και μακροπρόθεσμα είναι ένας θετικός παράγοντας που θα μπορούσε να αυξήσει το free float.

Έτσι, όπως σημειώνει η Morgan Stanley, η έγκριση της στρατηγικής αποεπένδυσης υποδηλώνει πρόοδο προς την πιθανή αποεπένδυση των μετοχών του ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες, αλλά δεν υπάρχει περαιτέρω σαφήνεια ως προς το χρονοδιάγραμμα, δεδομένου του χρονικού πλαισίου που θέτει το τέλος του 2025 για την ολοκλήρωση των αποεπενδύσεων.

Σημάδια προόδου προς την αποεπένδυση του μεριδίου του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες μπορεί να δημιουργήσουν βραχυπρόθεσμα υπερπροσφορά τραπεζικών μετοχών στην αγορά, όπως τονίζει η Μ.S. Ωστόσο, θεωρεί πως η αποεπένδυση θα είναι τελικά θετική για τον κλάδο, καθώς θα βοηθήσει στην αύξηση του free float και στην ενίσχυση της ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

H Morgan Stanley περιγράφει στη συνέχεια τις ανακοινώσεις του ΤΧΣ και τα πιθανά μοντέλα αποεπένδυσης που θα ακολουθήσει το Ταμείο, όπως η πώληση στην αγορά και η ιδιωτική πώληση, σημειώνοντας πως η αποεπένδυση θα προσφέρει οφέλη στην ελληνική οικονομία μέσω της αύξησης του free float των ελληνικών τραπεζών.

Κάτι που θα ενισχύσει περαιτέρω τη ρευστότητα και την αποτελεσματικότητα του ελληνικού Χρηματιστηρίου, μέσω περισσότερων ευκαιριών ξένων άμεσων επενδύσεων στον τραπεζικό τομέα σε κλίμακα και επιδεικνύοντας πρόοδο προς την επανίδρυση ενός τραπεζικού τομέα υπό πλήρη ιδιωτική ιδιοκτησία.

Ιδιωτικοποίηση ή αποεπένδυση, στρατηγικοί επενδυτές ή free float για τις ελληνικές τράπεζες;

Οι τράπεζες χρειάζονται διασπορά μετοχών, νέους μετόχους που θα αυξήσουν και την συναλλακτική δραστηριότητα στο ελληνικό χρηματιστήριο, αυτό χρειάζονται οι τράπεζες…

Οι ελληνικές τράπεζες έχοντας εξυγιανθεί, διαθέτοντας 23 δισεκ. κεφάλαια και επιτυγχάνοντας κέρδη 5,3 δισεκ. για το διάστημα 2022 με 2023 θα βρεθούν στο επίκεντρο λόγω των σχεδίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να πουλήσει ποσοστά στις ελληνικές τράπεζες.
Το Ταμείο χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει

το 40,3% της Εθνικής,
το 27% της Πειραιώς,
το 9% της Alpha bank,
το 1,34% της Eurobank και
το 69,51% της Attica bank.

Με μεγάλη ζημιά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Για τις συμμετοχές αυτές έχουν επενδυθεί 54 δισεκ. σε κεφάλαια και funding gap δηλαδή χρηματοδοτικά κενά για τις τράπεζες που έσπασαν σε καλή και κακή.

Με όρους κεφαλαίων το ΤΧΣ επένδυσε συνολικά 38,5 δισεκ. η αξία του οποίου σήμερα εμφανίζει ζημία, λογιστική υποαξία περίπου 93%…

Προφανώς και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι καταδικασμένο να υποστεί μια τεράστια ζημία…

Ωστόσο οι όροι διεξαγωγής των placement πρέπει να έχουν ως εφαλτήριο το μέγιστο δυνατό κέρδος για το ελληνικό δημόσιο.

Το ίδιο έπραξε και το αμερικανικό δημόσιο

όταν μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers κατέρρευσαν τράπεζες, όπως η Citigroup και μεγάλοι ασφαλιστικοί οργανισμοί όπως η AIG.

Μετά από λίγα χρόνια το αμερικανικό δημόσιο πούλησε με κέρδος τις συμμετοχές του…

Στην περίπτωση του ΤΧΣ νομοτελειακά δεν μπορούν να πωληθούν οι συμμετοχές στις ελληνικές τράπεζες με κέρδος…ωστόσο γνώμονας πρέπει να είναι η βελτιστοποίηση του οφέλους για το Ταμείο και όχι με τι discount – έκπτωση θα αγοράσουν τις μετοχές ορισμένοι ξένοι επενδυτές…

Επίσης πρέπει να απαντηθούν τα εξής ερωτήματα

Τα βασικά ερωτήματα;

Ιδιωτικοποίηση ή αποεπένδυση, στρατηγικοί επενδυτές ή free float για τις ελληνικές τράπεζες;

Ιδιωτικοποίηση σημαίνει ότι οι ιδιώτες θα αποκτήσουν ένα μεγάλο μέρος των προς πώληση μετοχών αλλά και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορούσε να κρατήσει π.χ. το 5% ή 8% των μετοχών των τραπεζών χωρίς ειδικά δικαιώματα χωρίς veto και χωρίς συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια…

Θεωρούμε ορθό π.χ. στην Εθνική το ΤΧΣ να κρατήσει ποσοστά 5% με 10% και να πουλήσει το 30%, στην Πειραιώς να πουλήσει το 20% και να κρατήσει το 7%, στην Alpha bank να πουλήσει το 4% και να κρατήσει το 5% και στην Eurobank να μην προβεί σε καμία κίνηση…

Στρατηγικοί επενδυτές ή free float;

Το βασικό στοίχημα του ΤΧΣ είναι να συμβάλλει στην αύξηση του free float στην διασπορά μετοχών και όχι να φύγει το ΤΧΣ για να αντικατασταθεί από άλλο επενδυτή.

Δεν έχει κανένα επιχειρηματικό νόημα, οι τράπεζες δεν χρειάζονται funds βασικούς μετόχους χρειάζονται μεγάλη διασπορά μετοχών, ούτως ή άλλως για τα επόμενα δύο χρόνια δεν θα χρειαστούν κεφάλαια ήδη διαθέτουν αρκετή κεφαλαιακή επάρκεια οι ελληνικές τράπεζες.

Οι τράπεζες χρειάζονται διασπορά μετοχών, νέους μετόχους που θα αυξήσουν και την συναλλακτική δραστηριότητα στο ελληνικό χρηματιστήριο, αυτό χρειάζονται οι τράπεζες…