Επιδοτήσεις ρεύματος τέλος όπως προκύπτει. Το μήνυμα της Κομισιόν για το 2024 είναι να… κόψουμε τις δαπάνες.
Άσχημα τα νέα για την Ελλάδα και την Ιταλία επισημαίνει η Κομισιόν, ζητώντας από όλα τα κράτη-μέλη της να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουν τη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό. Μάλιστα, κάνει αυστηρές συστάσεις προς την Ελλάδα, στη δεύτερη έκθεσή της για τη μεταπρογραμματικής Εποπτεία στη χώρα μας, ζητώντας να μπει όριο στην αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών το 2024 στο 2,6%.
Μεταξύ άλλων, ζητά να μπει τέλος στα μέτρα ενεργειακής στήριξης, δηλαδή -με πιο απλά λόγια- στις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος στην Ελλάδα που πήραν παράταση μέχρι το τέλος του 2023, και επισημαίνει ότι οι δαπάνες που ισχύουν μέχρι τότε πρέπει να κοπούν από το 2024.
Τι περιλαμβάνουν οι συστάσεις της Κομισιόν
Να καταργηθούν τα μέτρα ενεργειακής στήριξης που ισχύουν έως το τέλος του 2023 χρησιμοποιώντας τις εξοικονομήσεις για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Επισημαίνει δε η Κομισιόν πως, αν καταγραφούν νέες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, που απαιτούν την εφαρμογή μέτρων στήριξης, να δοθούν αλλά με την επισήμανση ότι θα στοχεύουν σε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις και ότι θα είναι δημοσιονομικά ανεκτά αλλά και θα περιλαμβάνουν κίνητρα εξοικονόμησης ενέργειας.
Να διασφαλιστεί η συνετή δημοσιονομική πολιτική, με περιορισμό της ονομαστικής αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών που χρηματοδοτούνται σε εθνικό επίπεδο το 2024 σε 2,6% και όχι περισσότερο.
Για τη φορολογία, η Κομισιόν καλεί σε βελτίωση της φιλικότητας προς τις επενδύσεις του φορολογικού συστήματος με την εισαγωγή ενός συστήματος προκαταβολής φόρου καθώς και σε διεύρυνση της φορολογικής βάσης, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης της τρέχουσας φορολογικής δομής για τους αυτοαπασχολούμενους.
Να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, προσελκύοντας τις κατάλληλες δεξιότητες και διατηρώντας τη συνέπεια στο ενιαίο μισθολόγιο.
Φορολογική συμμόρφωση με την επέκταση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών.
Μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα και περαιτέρω επιτάχυνση της διαφοροποίησης των οδών παροχής ενέργειας.
Να υιοθετηθούν ισχυρότερα κίνητρα για την εγγραφή επαρκούς αριθμού οικογενειακών γιατρών.
Να διατηρηθεί η δυναμική στη σταθερή εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και ολοκληρώστε γρήγορα το κεφάλαιο REPowerEU.
Επιδοτήσεις ρεύματος: Πόσο χρεώνει ο κάθε πάροχος
Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι χρεώσεις των παρόχων ρεύματος για το μήνα Ιούνιο. Ποια είναι η τιμή του καθενός.
Ενδεικτικά οι χρεώσεις του ρεύματος για τον επόμενο μήνα διαμορφώνονται ως εξής:
Η ΔΕΗ ανακοίνωσε τις νέες χρεώσεις που είναι 15,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες (έναντι 15,9 λεπτών τον Μάιο) και 16,7 λεπτά για κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες (από 17,1 λεπτά τον Απρίλιο).
Για το νυχτερινό ρεύμα η χρέωση θα είναι 11,4 λεπτά, από 11,8 τον Απρίλιο.
Protergia Οικιακό Value: 0,1265 ευρώ ανά κιλοβατώρα (από 0,1396)
Ήρων PROTECT 4 Home: 16,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 18,7)
Elpedison Economy: 11,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 12,5)
NRG on time: 12,2 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 14)
Watt&Volt Value: 12,65 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 13,96)
Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας MAXI Free: 12,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 13,9)
Volterra: 11,98 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 18,8)
Zenith Home Now: 13,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 11,5)
Volton Home: 15,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 16,63 )
Από τις τιμές αυτές αφαιρείται η κρατική επιδότηση στα τιμολόγια η οποία έχει ήδη ανακοινωθεί και είναι 1,5 λεπτό ανά κιλοβατώρα.
Ρεύμα: Νέα κρυφή χρέωση
Νέα χρέωση για χιλιάδες νοικοκυριά στο ρεύμα. Τι επιβαρύνσεις φέρνουν οι αυξήσεις στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις που εφαρμόζονται από την 1 Μαΐου.
αι στο νυχτερινό ρεύμα μεταφέρoνται τα αυξημένα τέλη στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις που τέθηκαν σε εφαρμογή από την 1 Μαΐου.
Πρόκειται για τις χρεώσεις που δεν συνδέονται με το κόστος της ενέργειας που καταναλώνουμε αλλά με χρεώσεις που επιβαρύνονται όλοι οι καταναλωτές για την χρήση του εθνικού ηλεκτρικού συστήματος και εφαρμόζουν ενιαία όλοι οι προμηθευτές.
Οι αυξήσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της αναπροσαρμογής των τελών χρήσης του δικτύου διανομής που πληρώνουν κάθε μήνα για λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ, οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας.
Με τα τέλη χρήσης, ο Διαχειριστής καλύπτει τις δαπάνες λειτουργίας, συντήρησης και ανάπτυξης του ελληνικού δικτύου διανομής και το ετήσιο ρυθμιζόμενο έσοδο που ενέκρινε πρόσφατα η ΡΑΑΕΥ (πρώην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), με το οποίο ανακτά από τους καταναλωτές ένα εύλογο μέρος του κόστους των επενδύσεων.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ιστοσελίδας σύγκρισης τιμών allazorevma.gr, με το νέο καθεστώς «επιβαρύνεται με χρέωση δικτύου διανομής και η νυκτερινή κατανάλωση, για την οποία μέχρι τώρα η επιβάρυνση ήταν μηδενική».
Λογαριασμοί ΔΕΗ: Παράδειγμα
Υπολογίζεται ότι ένας μέσος οικιακός καταναλωτής με τριφασική παροχή (και με κατανάλωση 3,75MWh τον χρόνο) που καλύπτει με την νυχτερινή κατανάλωση το 30% των αναγκών του, με τα νέα τιμολόγια θα επιβαρυνθεί με 101 ευρώ τον χρόνο.
Αν ο καταναλωτής δεν είχε νυχτερινό μετρητή και το σύνολο των 3,75 MWh αφορούσαν σε ημερήσια κατανάλωση, η ετήσια επιβάρυνσή του θα ήταν 75 ευρώ.
Συνολικά, με τη νέα μέθοδο υπολογισμού των χρεώσεων δικτύου διανομής, η αύξηση στον λογαριασμό του καταναλωτή με νυχτερινό τιμολόγιο θα είναι πάνω από 8% (8,1%) ενώ του καταναλωτή με μόνο ημερήσια κατανάλωση περίπου 7% (6,72%).
Σύμφωνα με την ανάλυση, η επιβολή χρεώσεων δικτύου διανομής στο νυχτερινό ρεύμα των οικιακών καταναλωτών αυξάνει τα έσοδα του ΔΕΔΔΗΕ και αντίστοιχα την επιβάρυνση των καταναλωτών κατά λίγες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο (20-30 εκατομμύρια ευρώ).
Κάτι που θα μπορούσε να υπολογιστεί με ακρίβεια αν υπήρχαν στοιχεία για τον αριθμό των νυκτερινών οικιακών τιμολογίων.
Οι αυξήσεις αυτές εγκρίθηκαν στα τέλη Μαρτίου από τη ΡΑΑΕΥ ως αποτέλεσμα της αναθεώρησης του εγκεκριμένου ετήσιου εσόδου του ΔΕΔΔΗΕ από τα 744 εκατ. ευρώ στα 981 εκατ. ευρώ το 2023, ποσό που θα πρέπει να ανακτηθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος.
Η «allazorevma.gr» σημειώνει ότι πρόκειται για μεγάλες αυξήσεις, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι αυξήσεις που «έπαιρνε» ο ΔΕΔΔΗΕ από τη ΡΑΕ τα προηγούμενα χρόνια κυμαίνονταν από 0,77% (2022) έως 3,2% (2021) ενώ η τελευταία έφτασε το 25%.
Τα αυξημένα τέλη δικτύου επέδειξε όμως και η ραγδαία μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της έκρηξης τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και της δυσκολίας των καταναλωτών να πληρώσουν τους λογαριασμούς.
Τα τιμολόγια χρήσης δικτύου υπολογίζονται με βάση το απαιτούμενο έσοδο και τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και στην περίπτωση που το απαιτούμενο έσοδο παρέμενε σταθερό, από μόνος του ο παράγοντας μείωσης της ζήτησης θα οδηγούσε σε αυξήσεις.
Επιδοτήσεις ρεύματος: Στα επίπεδα Απριλίου ο Μάιος και ο Ιούνιος
Στο επίπεδο του προηγούμενου μήνα (Απριλίου), δηλαδή στα 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα, διαμορφώνονται οι επιδοτήσεις στα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας για το Μάιο και τον Ιούνιο, που ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Το ΥΠΕΝ προχώρησε στην ανακοίνωση των μέτρων στήριξης για τον τρέχοντα αλλά και για τον επόμενο μήνα, προκειμένου να μην υπάρξει κενό κάλυψης των πολιτών σε περίπτωση δυο εκλογικών αναμετρήσεων.
Συγκεκριμένα, οι επιδοτήσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου διαμορφώνονται ως εξής.
· Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, η επιδότηση θα είναι 15 Euro/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
· Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.
· Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 50 Euro/MWh.
· Για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται στα 15Euro/MWh.
Η αξία της επιδότησης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες τον Μάιο και τον Ιούνιο ανέρχεται στα 47 εκατ. ευρώ.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε:
«Συνεχίζουμε, όπως έχουμε δεσμευθεί, να στηρίζουμε την κοινωνία για όσο διαρκεί η πρωτοφανής ενεργειακή κρίση. Τον Ιούνιο θα συμπληρωθούν 23 μήνες συνεχόμενων παρεμβάσεων έτσι ώστε κανείς και ιδιαίτερα τα πιο ευάλωτα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας να μην μείνουν απροστάτευτα.
Σήμερα ανακοινώνουμε τις επιδοτήσεις δύο μηνών προκειμένου να μην υπάρξει κενό κάλυψης των πολιτών σε περίπτωση δύο εκλογικών αναμετρήσεων. Οι τιμές παραμένουν αποκλιμακωμένες, αλλά ο ενεργειακός πόλεμος στην Ευρώπη δεν έχει τελειώσει.
Γι αυτό χρειάζεται προσοχή, πολιτικό σχέδιο και βούληση για θωράκιση των καταναλωτών και της χώρας απέναντι στην κρίση. Έχουμε αποδείξει ότι τα διαθέτουμε. Εφ’ όσον μας αναθέσει εκ νέου την ευθύνη διακυβέρνησης του τόπου ο ελληνικός λαός, θα συνεχίσουμε αποφασιστικά την πολιτική μας, που διασφαλίζει προσιτές τιμές καθαρής ενέργειας για όλους».
Λογαριασμοί ρεύματος: Στο 1 δις. ευρώ τα φέσια της κρίσης και του ενεργειακού τουρισμού
Μία απασφαλισμένη χειροβομβίδα… περιφέρεται από πάροχο σε πάροχο και απειλεί να τινάξει στον αέρα την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και να φουσκώνει όλο και περισσότερο τους λογαριασμούς ρεύματος.
Πρόκειται για τα φέσια που αφήνουν ομάδες καταναλωτών στους πρώην παρόχους ρεύματος με τους τελευταίους να έχουν απωλέσει το δικαίωμα αποκοπής των μετρητών τους.
Στρατηγικοί κακοπληρωτές έχουν βρει ορθάνοιχτα παράθυρα της νομοθεσίας και γυρνάνε από πάροχο σε πάροχο αφήνοντας απλήρωτους λογαριασμούς.
Ο νόμος της κυβέρνησης με τα έκτακτα μέτρα για τον έλεγχο τιμών που είναι σε ισχύ από το περασμένο καλοκαίρι, δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να αλλάζουν προμηθευτή ρεύματος χωρίς την επίβολη οικονομικού προστίμου για το πρόωρο σπάσιμο του συμβολαίου τους. Αυτή η απελευθέρωση… σε συνδυασμό με μία προ τριετίας απόφαση του ΣτΕ η οποία κατάργησε την υποχρέωση του καταναλωτή να διακανονίζει τις οφειλές του πριν αλλάξει πάροχο, γέννησε μία νέα γενιά στρατηγικών κακοπληρωτών…
Στα 500 εκ. ευρώ τα φέσια
Χθες ο γενικός διευθυντής της «Φυσικό Αέριο Ελλάδος» – εταιρείας ενέργειας θυγατρικής της ΔΕΠΑ Εμπορίας – αποκάλυψε πως τα φέσια του λεγόμενου κι ως «ενεργειακού τουρισμού» ανέρχονται στα περίπου 500 εκατ. ευρώ.
Όπως σημείωσε ο κ. Γιάννης Μητρόπουλος στη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με τους δημοσιογράφους, τα χρέη αυτά ήταν ανύπαρκτα προ τριετίας. Δημιουργήθηκαν, τα τελευταία τρία χρόνια και ίδιως την περίοδο της κρίσης.
Οι εταιρείες αν και στέλνουν εντολές στον ΔΕΔΔΗΕ για αποκοπή του ρεύματος στους κακοπληρωτές, εντούτοις αυτές δεν εκτελούνται λόγω της προαναφερόμενης απόφασης του ΣτΕ.
Το αποτέλεσμα είναι οι μπαταχτσήδες να αλλάζουν συνεχώς προμηθευτή και να αφήνουν απλήρωτους τους λογαριασμούς αφού μένουν στο απυρόβλητο…
Τα συνολικά χρέη
Το πρόσθετο ύψος των απλήρωτων λογαριασμών στην αγορά κατά την περίοδο της τελευταίας διετίας ανέρχεται στο 1 δις. ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ είναι από τους πελάτες που δυσκολεύτηκαν με την κρίση αλλά βρίσκονται είτε σε διακανονισμό είτε σε ολιγοήμερη καθυστέρηση.
Η λύση για τους κακοπληρωτές
Ο ίδιος υπενθύμισε πως υπάρχει λύση και πρόκειται για μία εισήγηση που είχε κάνει η ΡΑΕ πριν από τρία χρόνια για την αντιμετώπιση του φαινομένου του ενεργειακού τουρισμού.
Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν την έχει υιοθετήσει.
Οι πάροχοι ετοιμάζουν, ταυτόχρονα, τον λεγόμενο ενεργειακό Τειρεσία, όπου θα έχουν καταγεγραμμένη την καταναλωτική συμπεριφορά των πελατών τους. Οι εταιρείες θα έχουν πρόσβαση και δεν επιλέγουν τη σύναψη σύμβασης παροχής ρεύματος με κακοπληρωτές αν δεν εξοφλήσουν πρώτα τις οφειλές τους.