Σεισμός στην αγορά: Χρεοκοπία και λουκέτο σε ιστορική επιχείρηση
Bed Bath & Beyond: Σοκ στην αγορά της λιανικής πώλησης ειδών σπιτιού προκάλεσε η πρόσφατη ανακοίνωση της μεγάλης αμερικανικής εταιρίας Bed Bath & Beyond περί χρεοκοπίας. Η πολύ γνωστή και αγαπητή σε όλους εταιρία σημείωσε μέσα σε ένα χρόνο ρεκόρ χρεών με ποσοστό 40% ήτοι 385,5 εκατ. ευρώ με το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας αν σε […]

Bed Bath & Beyond: Σοκ στην αγορά της λιανικής πώλησης ειδών σπιτιού προκάλεσε η πρόσφατη ανακοίνωση της μεγάλης αμερικανικής εταιρίας Bed Bath & Beyond περί χρεοκοπίας.
Η πολύ γνωστή και αγαπητή σε όλους εταιρία σημείωσε μέσα σε ένα χρόνο ρεκόρ χρεών με ποσοστό 40% ήτοι 385,5 εκατ. ευρώ με το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας αν σε περίπτωση που δεν βρεθεί κάποια λύση, να είναι πιο ορατό από ποτέ.
Η εταιρεία εκτιμά πως οι ζημιές της για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 26 Νοεμβρίου θα διαμορφωθούν στα 385,5 εκατ. δολάρια, κάνοντας «αλμα» 40% σε ετήσια βάση.
Ηδιοίκηση της αμερικανικής εταιρείας ειδών σπιτιού Bed Bath & Beyond άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας λιανεμπορίου που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.
Bed Bath & Beyond: Χρεοκοπία
Εν μέσω της πτώσης των πωλήσεων και των μεγάλων χρεών της, η Bed Bath & Beyond αναφέρει πως εξετάζει όλες τις εναλλακτικές επιλογές, όπως η αναδιάρθρωση ή αναχρηματοδότηση των χρεών, η περικοπή ή καθυστέρηση των επιχειρησιακών λειτουργιών και η πώληση περιουσιακών στοιχείων.
Παράλληλα, η εταιρεία εκτιμά πως οι ζημιές της για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 26 Νοεμβρίου θα διαμορφωθούν στα 385,5 εκατ. δολάρια, κάνοντας «αλμα» 40% σε ετήσια βάση.
Οι ζημιές περιλαμβάνουν μια έκτακτη επιβάρυνση ύψους σχεδόν 100 εκατ. δολαρίων που δεν προσδιορίστηκε. Οι καθαρές πωλήσεις αναμένεται να φτάσουν τα 1,26 δισ. δολάρια, έναντι 1,88 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.
Στον απόηχο των ανακοινώσεων, η μετοχή της Bed Bath & Beyond υποχωρεί άνω του 17% πριν από το άνοιγμα της συνεδρίασης στην Wall Street.
Μεταξύ των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η εταιρεία, είναι η μείωση των πελατών που επισκέπτονται τα καταστήματα και την ιστοσελίδα της και το λιγότερο εμπόρευμα που έχει για να τοποθετήσει στα ράφια της.
Bed Bath & Beyond: Αυτοκτόνησε ο Gustavo Arnal
Τον θάνατο του Gustavo Arnal, οικονομικού διευθυντή της Bed Bath & Beyond, ανακοίνωσε η αστυνομία της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με τις αρχές ο 52χρονος πήδηξε από ουρανοξύστη του Μανχάταν την Κυριακή και ο θάνατός του ήταν ακαριαίος. Οι ιατροδικαστικές υπηρεσίες έκριναν ότι πρόκειται για αυτοκτονία.
Ο Arnal είχε λίγες ημέρες νωρίτερα ενημερώσει τους επενδυτές για τα σχέδια του ομίλου λιανικής να εξασφαλίσει νέα χρηματοδότηση, αλλά και να προβεί σε δραστικές περικοπές θέσεων εργασίας, κλείνοντας περίπου το 1/5 των καταστημάτων του.
Ο θάνατός του αφήνει τη Bed Bath & Beyond, που βρισκόταν ήδη σε αναζήτηση διευθύνοντος συμβούλου, με ένα σοβαρό κενό ηγεσίας, σε μία κρίσιμη περίοδο. Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρές πιέσεις χρηματοδότησης και προωθούσε μία ευρύτατη αναδιάρθωση. Οι αναταράξεις στο εσωτερικό της άρχισαν τον Ιούνιο, όταν ο CEO Mark Tritton εγκατέλειψε την ετιαρεία, καθώς οι αλλαγές που προώθησε οδήγησαν σε πτώση πωλήσεων και κερδών. Η Sue Gove ανέλαβε προσωρινή διευθύνουσα σύμβουλος, έως ότου η εταιρεία βρει μόνιμο αντικαταστάτη.
Bed Bath & Beyond: ΣΟΚ
Ο Gustavo Arnal ζούσε σε ουρανοξύστη 57 ορόφων, γνωστό ως Jenga Tower. «Τη βαθύτατη θλίψη για τη σοκαριστική απώλεια» εξέφρασε με ανακοίνωσή της η εταιρεία.
Σε call me επενδυτές και αναλυτές την Τετάρτη ο Arnal είχε συζητήσει τα σχέδια αναδιάρθρωσης και είχε δώσει εκτιμήσεις για τα οικονομικά αποτελέσματα. Είχε πει ότι η εταιρεία ήταν ακόμη στη φάση της οριστικοποίησης των οικονομικών καταστάσεων για το τρίμηνο που έληξε στις 27 Αυγούστου.
Στέλεχος με πολυετή εμπειρία στον κλάδο των καταναλωτικών αγαθών, ο Gustavo Arnal, εντάχθηκε στο δυναμικό της Bed Bath & Beyond τον Απρίλιο του 2020.
Ήταν ουσιαστικά μέλος της νέας ηγετικής ομάδας που είχε συγκροτήσει ο Tritton, ο οποίος και προωθούσε μία στρατηγική τόνωσης των πωλήσεων με έμφαση στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Οι κινήσεις αυτές ωστόσο αντί να προσελκύσουν περισσότερες πελάτες απομάκρυναν “πιστούς” της εταιρείας, όπως αναφέρει η Wall Street Journal.
Τα «άσχημα» νέα για την Ελλάδα του 2023 με υπογραφή Κομισιόν
Μια δραματική πτώση του διαθέσιμου εισοδήματος που καταλήγει σε «βύθιση» του ρυθμού μεταβολής της ιδιωτικής, αλλά και της δημόσιας (κρατικής) κατανάλωσης, «κρύβεται» πίσω από την πρωτοφανή πτώση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ από το 6% φέτος σε μόλις 1% το 2023.
Όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα των εκτιμήσεων της Κομισιόν – που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ – το 2023 καταγράφεται μία συνδυασμένη κατάρρευση στον ρυθμό μεταβολής των εξαγωγών, της ιδιωτικής και της κρατικής κατανάλωσης, αλλά διασώζεται ο τομέας των επενδύσεων, κάτι που οφείλεται στα ήδη δρομολογημένα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σημαντικός παράγοντας βέβαια αυτής της επιδείνωσης στον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ αποτελεί η ακόμα χειρότερη εξέλιξη της οικονομίας στο υπόλοιπο της Ευρωζώνης, που αποτελεί και το μεγαλύτερο μέρος του περιβάλλοντος στο οποίο κινείται και εξαρτάται η ελληνική οικονομία.
Ο τουρισμός και οι εξαγωγές
είναι δύο τομείς στους οποίους η επιδείνωση αυτή αναμένεται να αφήσει σοβαρό «σημάδι».
Ένας επιπλέον παράγοντας που συμβάλλει στην εξαιρετικά αρνητική εικόνα είναι το γεγονός ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ οδηγεί σε αύξηση του κόστους του χρήματος (αύξηση επιτοκίων) και αυστηροποίηση των όρων χορήγησης δανείων μετά και τις τελευταίες «συστάσεις» του SSM προς τις τράπεζες.
Οι εξελίξεις αυτές αναμφίβολα έρχονται να επηρεάσουν αρνητικά την ταχύτητα απαγκίστρωσης του τραπεζικού συστήματος από το βάρος των NPLs, γεγονός που αναμένεται να πιέσει το τραπεζικό σύστημα να εκμεταλλευτεί τις τελευταίες ευκαιρίες για διεύρυνση των τιτλοποιήσεων των δανείων μέσω του «Ηρακλή».
Η επιβράδυνση αρχίζει πριν κλείσει το 2022
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ το α΄ εξάμηνο του 2022, ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) διαμορφώθηκε σε 7,8%, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος εκτιμάται σε 6,2% για το σύνολο του έτους.
Με δεδομένη την ανοδική τάση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του έτους για να «επιτευχθεί» μία μείωση από το 7,8% στο 6,2% για το σύνολο του έτους ή το 6% σύμφωνα με την Κομισιόν, απαιτείται μία εκτίμηση για επιβράδυνση πάνω από 3 μονάδες το τέταρτο τρίμηνο του έτους…
Από αυτή την άποψη μπορεί να διακρίνει κανείς ότι η μεγάλη «πτώση» για το 2023 έχει ήδη αρχίσει από το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Η «αργή» σύμφωνα με την Κομισιόν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού το 2023, ασφαλώς συμβάλει στο να συνεχίσει η ποσοστιαία, με βάση το ΑΕΠ, διολίσθηση του χρέους μέσα στο 2022 και να συνεχιστεί το 2023, ταχύτερα από τις πριν από τρία χρόνια προβλέψεις.
Το παράδοξο είναι ότι παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με την Κομισιόν προβλέπεται ισχυρή μείωση του ρυθμού μεταβολής των δημόσιων δαπανών (σαν ποσοστό του ΑΕΠ) σε ένα περιβάλλον πολύ μεγάλης επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας, η εκτίμηση για την ανεργία παραμένει στα ίδια επίπεδα με το 2022.
Ακολούθησε το Newsme.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις