Λεωφορεία: Μια ιστορική διαδρομή επανέρχεται στο προσκήνιο και θα λειτουργήσει για τους επόμενους μήνες στην πρωτεύουσα.
Ξεκινάει ξανά για τη φετινή θερινή περίοδο, από το Σάββατο 3 Ιουνίου, η λεωφορειακή γραμμή Χ80 «Πειραιάς – Ακρόπολη – Σύνταγμα EXPRESS».
Στόχος είναι η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού και των επισκεπτών – τουριστών της πόλης.
Δείτε αναλυτικά…
Λεωφορεία: Πως θα λειτουργεί η νέα γραμμή express
Η λεωφορειακή γραμμή Χ80, θα πραγματοποιεί δρομολόγια, συνδέοντας τον τερματικό σταθμό κρουαζιερόπλοιων του ΟΛΠ στον Πειραιά (Ακτή Ξαβερίου και Ακτή Μιαούλη) με την Ακρόπολη και το κέντρο του Πειραιά με αυτό της Αθήνας, ενώ θα διέρχεται, στην επιστροφή της προς Πειραιά, από το «Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος».
Η γραμμή Χ80 καλύπτει, κυκλικά, σε 60 λεπτά περίπου, απόσταση 27 χιλιομέτρων, δηλαδή, σε μισή ώρα, ο επιβάτης μπορεί να φτάσει στο κέντρο της Αθήνας από το λιμάνι του Πειραιά και αντίστροφα.
Αποτελείται συνολικά από 16 στάσεις, αναδεικνύοντας σημεία του Πειραιά και της Αθήνας με ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον, όπως το Μουσείο Ακρόπολης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, το Πλανητάριο, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το «Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος».
Ενδεικτικά, στάσεις υπάρχουν στις δύο εξόδους του τερματικού σταθμού κρουαζιέρας στον ΟΛΠ, στο κέντρο του Πειραιά, στο σταθμό μετρό «Νέο Φάληρο» (Στάδιο Καραϊσκάκη), στο σταθμό μετρό «Συγγρού-Φιξ», στο «Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος», στην Ακρόπολη και στο Σύνταγμα, με ξεχωριστά σημεία επιβίβασης – αποβίβασης επιβατών.
Από τις ενδιάμεσες στάσεις της νέας λεωφορειακής γραμμής, παρέχεται η δυνατότητα μετεπιβίβασης:
σε βασικούς σταθμούς Μετρό («Συγγρού-Φιξ», «Νέο Φάληρο» και «Σύνταγμα»),
στις λεωφορειακές γραμμές Χ96 (από τον Πειραιά) και Χ95 (από Σύνταγμα) προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος».
Τα δρομολόγια θα πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση ανά 40 περίπου λεπτά, από τις 7:00 έως τις 21:15 (με αναχώρηση από την αφετηρία, επί της ακτής Ξαβερίου).
Στην λεωφορειακή γραμμή Χ80 ισχύουν μόνο :
Το ημερήσιο εισιτήριο απεριόριστων διαδρομών, αξίας 4,10 ευρώ, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον επιβάτη να μετακινηθεί μέσα στην ίδια ημέρα και σε όλο το υπόλοιπο δίκτυο του ΟΑΣΑ.
Το τουριστικό εισιτήριο, αξίας 20 ευρώ, με το οποίο ο επιβάτης μετακινείται απεριόριστα για τρεις (3) ημέρες σε όλο το δίκτυο, συμπεριλαμβανομένης της μετακίνησής του από και προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ.Βενιζέλος».
Δείτε τη Διαδρομή και τις Στάσεις της λεωφορειακής γραμμής Χ80.
Τα δρομολόγια της Λεωφορειακής γραμμής θα αναρτηθούν στην εφαρμογή της τηλεματικής.
Σημειώνεται ότι τις ημέρες που λειτουργεί ο τερματικός επιβατικός σταθμός της Ακτής Θεμιστοκλέους (επιβατικός σταθμός Β – πύλη Ε12), η αφετηρία θα μεταφέρεται προσωρινά εντός του χώρου του ΟΛΠ, ανάμεσα στην είσοδο Ε12 του ΟΛΠ και τερματικού επιβατικού σταθμού της Ακτής Θεμιστοκλέους (αμέσως μετά το χώρο στάθμευσης των λιμουζινών).
Μπαίνει WiFi πιλοτικά σε λεωφορεία – Σε ποια θα ισχύσει
Εκσυγχρονίζει τα οχήματά της η ΟΣΥ ΑΕ σύμφωνα με την τάση της ψηφιακής εποχής παρέχοντας δωρεάν WiFi στους επιβάτες της.
Η αρχή γίνεται σε έξι λεωφορεία συγκεκριμένων διαδρομών όπου με το δίκτυο WeBus κάθε χρήστης μπορεί μέσω σύνδεσης με το κινητό του να έχει εύκολη πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Δωρεάν πρόσβαση σε δίκτυο WiFi θα μπορούν να έχουν οι επιβάτες σε συγκεκριμένες γραμμές λεωφορείων. Αναλυτικότερα, η εν λόγω δυνατότητα παρέχεται από πιλοτικό πρόγραμμα για Free Wi-Fi σε οχήματα της ΟΣΥ ΑΕ που κινούνται -μεταξύ άλλων- στις γραμμές:
Το πρόγραμμα προσφέρει δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στους επιβάτες των συγκεκριμένων λεωφορείων, παρέχοντας εύκολη σύνδεση στο διαδίκτυο.
Το μόνο που έχουν να κάνουν οι επιβάτες στα λεωφορεία προγράμματος -με τη σχετική σήμανση- του πιλοτικού προγράμματος είναι, με ενεργοποιημένο το WiFi στη συσκευή του κινητού τους να επιλέξουν από τα διαθέσιμα δίκτυα wifi το δίκτυο «WiBUS» για να μεταφερθούν στη σελίδα σύνδεσης.
Σχετική ενημερωτική σήμανση υπάρχει σε σημεία ευρείας ορατότητας εντός των οχημάτων.
«Το πρόγραμμα βρίσκεται σε πιλοτική φάση και αποτελεί πρωτοβουλία της Interbus, διαφημιστικής εταιρείας που έχει τη διαφημιστική αξιοποίηση των εσωτερικών και εξωτερικών επιφανειών στα οχήματα της ΟΣΥ ΑΕ, αναλαμβάνοντας εξολοκλήρου την επένδυση για τη δημιουργία, τη διαχείριση και τη συντήρηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας,
προσβλέποντας σε έσοδα που θα προκύψουν από τη διαφημιστική προβολή εταιρειών και προϊόντων στο ασύρματο δίκτυο των αστικών συγκοινωνιών» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας Interbus.
Η σταδιακή ανάπτυξη ενός εκτεταμένου δικτύου ασύρματης πρόσβασης στο internet φιλοδοξεί να καταστήσει τα οδικά μέσα μαζικής μεταφοράς πιο φιλικά και ελκυστικά, ενώ δεν περιλαμβάνει καμία οικονομική επιβάρυνση για την Ο.ΣΥ. Α.Ε., τον Ο.Α.Σ.Α. και τους επιβάτες.
Ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα των λεωφορείων
Ο σχεδιασμός των τακτικών αστικών λεωφορειακών γραμμών, πρέπει να ακολουθεί 7 συγκεκριμένους κανόνες:
- Ο σχεδιασμός θα ακολουθεί την ωριαία, ημερήσια, εβδομαδιαία και μηνιαία διακύμανση των μετακινήσεων.
- Εξυπηρέτηση του μέγιστου δυνατού αριθμού των μετακινήσεων.
- Χρόνος αναμονής στη στάση μικρότερος των 10’ λεπτών.
- Αποφυγή μετεπιβιβάσεων.
- Ο τύπος και το μέγεθος των μέσων μεταφοράς πρέπει να είναι ανάλογος με τον αριθμό των υπό εξυπηρέτηση μετακινήσεων.
- Το δίκτυο να είναι οικονομικά βιώσιμο.
- Το ύψος κομίστρου να είναι (κατά μέσο όρο) ανταγωνιστικό με το κόστος της μετακίνησης με άλλα μέσα μετακίνησης
Αν και κάποιοι από τους παραπάνω κανόνες (όπως η διακύμανση των δρομολογίων ανάλογα τη μέρα, την ώρα και την εποχή) είναι αυτονόητοι, βλέπουμε να υπεισέρχεται και στο στοιχείο της οικονομικής βιωσιμότητας των δρομολογίων, το οποίο και θα πρέπει κατά κανόνα να πληρείται από τα περισσότερα (αλλά ίσως όχι όλα) τα δρομολόγια.
Όσον αφορά το μέγιστο χρόνο αναμονής στις στάσεις για 10 λεπτά, πρέπει να σημειωθεί πως αυτό δεν ταυτίζεται απαραίτητα με συχνότητα δρομολογίων ανά 10 λεπτά, κάτι που προφανώς δεν θα ήταν ρεαλιστικό για την πλειοψηφία των λεωφορειακών γραμμών, αλλά μάλλον συνδέεται με τη λειτουργία του συστήματος της τηλεματικής για το σύνολο των δρομολογίων και στάσεων. Στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας πάντως περιλαμβάνονταν η πραγματοποίηση δρομολογίων ανά 5′ για (συγκεκριμένες;) λεωφορειακές γραμμές.
Αυτό είναι προφανές και από τα επόμενα 8 κριτήρια που πρέπει να καλύπτει ο σχεδιασμός των αστικών λεωφορειακών γραμμών:
- Ποσοστό εξυπηρέτησης μετακινήσεων άνω του 75% με τακτικά δρομολόγια (σ.σ. επομένως ως και μία στις 4 λεωφορειακές γραμμές θα έχει περιορισμένα δρομολόγια)
- Το ποσοστό εδαφικής κάλυψης των λεωφορειακών γραμμών να υπερβαίνει το 70% με μέγιστη απόσταση περπατήματος 250 μ.
- Ενημέρωση επιβατικού κοινού του χρόνου διέλευσης του λεωφορείου από κάθε στάση (εάν είναι δυνατό σε πραγματικό χρόνο).
- Χρονικός προγραμματισμός με βαθμό αξιοπιστίας 95%.
- Για την πραγματοποίηση του 60% των μετακινήσεων να μην απαιτούνται μετεπιβιβάσεις μεταξύ λεωφορείων.
- Εάν απαιτούνται μετεπιβιβάσεις μεταξύ λεωφορείων, αυτές να μην υπερβαίνουν τη μία ανά μετακίνηση στο 80% των περιπτώσεων.
- Αν προβλέπονται μετεπιβιβάσεις, τα δρομολόγια να είναι συντονισμένα για την ελαχιστοποίηση του χρόνου αναμονής.
- Ο τύπος (χωρητικότητα) του λεωφορείου να ανταποκρίνεται στην επιβατική ζήτηση σε ποσοστό 120%.
Με βάση τα παραπάνω, δίνεται βάρος στην εξυπηρέτηση όσο το δυνατόν περισσότερων περιοχών, την αξιοπιστία των δρομολογίων και ενημέρωση των επιβατών, την ελαχιστοποίηση των μετεπιβιβάσεων και την άνετη μετακίνηση χωρίς συνωστισμό.