Κυριακή, 27 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήPlusΣεισμός: Η «βόμβα» Λέκκα - Έρχεται μεγάλο χτύπημα στην Αθήνα;

Σεισμός: Η «βόμβα» Λέκκα – Έρχεται μεγάλο χτύπημα στην Αθήνα;

Σεισμός: Ανησυχητική διάσταση από τη σεισμική δόνηση στην Τουρκία. Ο Ευθύμης Λέκκας δήλωσε ότι δεν φαίνεται να έχει τόσο μεγάλη δυναμική για να ανησυχήσει και τον ελληνικό χώρο.

Σημείωσε, όμως, ότι παρακολουθούμε από πολύ κοντά την εξέλιξη του φαινομένου…

«Δεν μας ανησυχεί, αλλά παρακολουθούμε από πολύ κοντά την εξέλιξη του φαινομένου.

Πριν ακριβώς 23 χρόνια, 20 Νοεμβρίου είχαμε τον μεγάλο σεισμό στην ίδια περιοχή, ο οποίος ήταν ο δεύτερος σεισμός μετά τον σεισμό στις 17 Αυγούστου του 1999 στη Νικομήδεια» τόνισε στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας για την ισχυρή σεισμική δόνηση 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη βορειοδυτική Τουρκία.

Σεισμός: Η επανάληψη του φαινομένου 

«Έχουμε λοιπόν μετά είκοσι τρία χρόνια την επανάληψη της δραστηριότητας που είχαμε το ’99 στη Νικομήδεια.

Βέβαια ο σεισμός δεν έγινε στη Νικομήδεια, έγινε στο Ντούζτζε, που είναι μία πόλη που απέχει περίπου 90 χιλιόμετρα στη Νικομήδεια, ανατολικά.

Τοποθετείται το επίκεντρο πάνω στο ρήγμα της Ανατολίας.

Είναι μία περιοχή ιδιαίτερα ευαίσθητη, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς με το σεισμό του ’99, όπως και το Ανταπαζάρι όπως και η Σακάρια και το Ιζμίτ και στη συνέχεια έγινε η ανοικοδόμηση. Βεβαίως οι βλάβες και με αυτόν τον σεισμό είναι πάρα πολλές.

Εκείνο το οποίο είναι κυρίαρχο για εμάς εδώ στην Ελλάδα είναι ότι το πώς θα εξελιχθεί η δραστηριότητα στον ελληνικό χώρο, αν θα διεγείρει αλλά ρήγματα.

Θα έχουμε επανάληψη στην Αθήνα 

Έχουμε το προηγούμενο του 1999 που είχαμε τον σεισμό των 7,5 Ρίχτερ στο Ιζμίτ ο οποίος δρομολόγησε ουσιαστικά διαμέσου του ρήγματος της Ανατολίας και τον σεισμό της Αθήνας που τον είχαμε 20 μέρες μετά, αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν φαίνεται να έχει τόσο δυναμική ο σεισμός, είναι μικρότερος, δεν είναι 7 είναι 6.

Δεν φαίνεται να έχει τόσο μεγάλη δυναμική ούτως ώστε να ανησυχήσει και τον ελληνικό χώρο. Όμως εκείνο το οποίο θα πρέπει να πούμε είναι ότι το ρήγμα της Ανατολίας όταν ενεργοποιείται, ενεργοποιείται και σε διαφορετικά τμήματα.

Είναι ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί στο τμήμα της Σακάρια και στο τμήμα της Νικομήδειας, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο η ανησυχία υπάρχει για την Κωνσταντινούπολη, όπου σύμφωνα με έρευνες που έχουν κάνει διαφορετικές ομάδες από όλο τον κόσμο, αναμένεται ένας σεισμός της τάξεως των 7 βαθμών μέχρι το 2024».

Σεισμός: Ποιες περιοχές κινδυνεύουν με μεγάλο σεισμό και τσουνάμι

Ποιες είναι οι περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο να τις πλήξει ένας μεγάλος σεισμός. Τι αποκάλυψε ο έμπειρος σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Σε πλήρη εφαρμογή η Υπηρεσία Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης (Ειδοποιήσεις Συστήματος Συναγερμού Πολιτών μέσω του 112).

Δείτε ποιες είναι οι κόκκινες περιοχές στην Ελλάδα, τις οποίες μπορεί να χτυπήσει ένας μεγάλος σεισμός που θα δημιουργήσει τσουνάμι.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά.

Σεισμός: Οι περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο με μεγάλο σεισμό

Οι χώρες της Μεσογείου συνεργάζονται και προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο ενός ισχυρού σεισμού που θα προκαλέσει τσουνάμι και θα πλήξει παράκτιες περιοχές τους, με πιθανότερο σενάριο ότι αυτό θα ξεκινήσει από την Ελλάδα.

Σεισμός: Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη σεισμικότητα σε όλη τη Μεσόγειο, κατά μήκος του περίφημου Ελληνικού Τόξου -ξεκινάει από τα νησιά του Ιονίου διασχίζει τον βυθό του Νοτίου Ιονίου έξω από την Πελοπόννησο και περνώντας νοτίως της Κρήτης καταλήγει στη Ρόδο- και για αυτό είναι απολύτως υπαρκτό το ενδεχόμενο γένεσης τσουνάμι μετά από ισχυρό υποθαλάσσιο ή παράκτιο σεισμό.

Λόγω της σπανιότητας του φαινομένου για πολλά χρόνια υπήρχε αμηχανία σε ό,τι αφορά την προετοιμασία αντιμετώπισης του, ωστόσο, πλέον τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, μέσα από τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διακυβερνητική Ομάδα Συντονισμού της UNESCO, έχουν καταρτιστεί τυποποιημένα πρωτόκολλα άμεσων ενεργειών, ενώ γίνονται ασκήσεις ετοιμότητας και δράσεις επιμόρφωσης των πολιτών.

Μάλιστα, όπως εξήγησε ο ερευνητής σεισμολόγος και επιστημονικός συνεργάτης της UNESCO Δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου για τις Νέες Τεχνολογίες στην Πολιτική Προστασία «SafeThessaloniki 2022», στον σεισμό των 7 Ρίχτερ την 30η Οκτωβρίου 2020, στη Σάμο, για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενεργοποιήθηκε η Υπηρεσία Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης (Ειδοποιήσεις Συστήματος Συναγερμού Πολιτών μέσω του 112) και σήμερα το εθνικό κέντρο που παρακολουθεί και προειδοποιεί την Πολιτεία για τον κίνδυνο τσουνάμι κινητοποιείται βάσει αυστηρού πρωτοκόλλου, το οποίο προβλέπει συγκεκριμένες ενέργειες εντός χρονικού διαστήματος έως 10 λεπτών από την καταγραφή της σεισμικής δόνησης.

Σεισμός: Ποιες περιοχές “κινδυνεύουν” στην Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά τις σεισμογενείς περιοχές στην Ελλάδα και τις ακτές όπου είναι υψηλότερος ο κίνδυνος παραγωγής τσουνάμι ο σεισμολόγος διευκρίνισε:

«Σε όλη τη Μεσόγειο έχουμε, κατά μήκος του Ελληνικού Τόξου, την υψηλότερη σεισμικότητα, η οποία είναι και υποθαλάσσια, άρα είναι αυτονόητο και το γνωρίζουμε και από τα επιστημονικά δεδομένα, ότι εκεί ακριβώς έχουμε τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παραγωγή τσουνάμι.

Το τσουνάμι διαδίδεται πολύ γρήγορα, δε “σβήνει” εύκολα και απειλεί παράκτιες περιοχές σε μεγάλες αποστάσεις, αυτή είναι η ιδιαιτερότητα του φαινομένου. Μετά έχουμε μια άλλη περιοχή με πολύ υψηλό κίνδυνο, τον Κορινθιακό Κόλπο.

Επίσης έχει πολύ υψηλή σεισμικότητα, όμως με τη διαφορά ότι πρόκειται για κλειστό κόλπο και δεν μπορεί, ακόμη και μεγάλο τσουνάμι, να βγει προς τα έξω και να απειλήσει άλλες περιοχές. Έπειτα, έχουμε μικρότερο κίνδυνο σε περιοχές όπως τα Δωδεκάνησα και γενικότερα το Ανατολικό Αιγαίο, η Λέσβος, η Χίος».

Λιγότερο πιθανό, βάσει των δεδομένων σεισμικότητας, είναι το ενδεχόμενο να φτάσει στην Ελλάδα τσουνάμι που θα ξεκινήσει από άλλες χώρες της Μεσογείου. Αντιθέτως, άλλες χώρες όπως το Ισραήλ και η Ιταλία προετοιμάζονται συστηματικά για ένα τσουνάμι που θα μπορούσε να ξεκινήσει από το Ελληνικό Τόξο.

«Από γειτονικές χώρες απειλούμαστε ελάχιστα από την Ιταλία.

Δεν υπάρχει καταγεγραμμένος μεγάλος σεισμός που να προκάλεσε τσουνάμι και να ήλθε στη δική μας πλευρά. Δεν έχουν τόσο υψηλή σεισμικότητα όσο εμείς, παρόλα αυτά στα σενάριά μας λαμβάνουμε υπόψη κι αυτό το ενδεχόμενο.

Αντιθέτως στην Ιταλία φοβούνται πάρα πολύ τα τσουνάμι που μπορεί να ξεκινήσουν από την Ελλάδα κι έχουν κάνει πολλές έρευνες για αυτό το θέμα. Το ίδιο οι Ισραηλινοί.

Έχουμε κάνει κοινές ασκήσεις με τους Ισραηλινούς, φοβούνται πάρα πολύ τα τσουνάμι που μπορεί να δημιουργηθούν για παράδειγμα κατά μήκος της Κρήτης, ή της Ρόδου και σε 45 λεπτά, το πολύ σε μία ώρα, θα έχουν φτάσει στο Ισραήλ», επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος.

Μπορούμε να είμαστε προετοιμασμένοι για την πιθανή γένεση τσουνάμι μετά από ισχυρό υποθαλάσσιο ή παράκτιο σεισμό;

«Βεβαίως μπορούμε», απάντησε ο κ. Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι στην προετοιμασία της ελληνικής Πολιτείας αλλά και συνολικά των χωρών της Μεσογείου, μέσα από τη Διακυβερνητική Ομάδα Συντονισμού για το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης και Μετριασμού του Τσουνάμι στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό, τη Μεσόγειο και τις συνδεδεμένες θάλασσες (ICG/NEAMTWS) της Διακυβερνητικής Ωκεανογραφικής Επιτροπής της UNESCO (IOC-UNESCO), καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε ο σεισμός και το τσουνάμι του Ινδικού Ωκεανού του 2004 και οι τεράστιες ανθρώπινες απώλειες και καταστροφές στις 14 χώρες που επηρέασε.

«Για το τσουνάμι κάναμε πολύ σημαντικά βήματα, ακριβώς επειδή υπήρξε η επιταγή της συνεργασίας των κρατών. Υστερούμε, παρά το ότι έχουν γίνει πρόοδοι στα τεχνολογικά συστήματα, στη διαλειτουργικότητα, δηλαδή στο πώς συνεργάζονται μεταξύ τους οι υπηρεσίες. Το τσουνάμι δεν έχει σύνορα.

Επίσης

Στη Μεσόγειο ένα μεγάλο τσουνάμι μπορεί να χτυπήσει 10-15 χώρες. Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους. Πολλές φορές βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, ή δεν έχουν καλές σχέσεις, άλλοτε δεν έχουν το ίδιο τεχνολογικό επίπεδο, δεν έχουν το ίδιο πολιτιστικό επίπεδο, άρα χρειαζόμασταν έναν καταλύτη να φέρνει κοντά τις χώρες κι αυτός είναι η UNESCO», επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος.

Σήμερα ο πάροχος υπηρεσιών τσουνάμι (TSPs) της Ομάδας ICG/NEAMTWS υποστηρίζεται τεχνικά από πέντε εθνικά κέντρα, αυτά της Πορτογαλίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Σημαντικότατη πρόκληση είναι η εξασφάλιση γρήγορων και αξιόπιστων μεταδόσεων προειδοποιήσεων για τσουνάμι, τις οποίες σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που έχουν συμφωνηθεί στην UNESCO, τα πέντε κέντρα στέλνουν με τρεις τρόπους ταυτόχρονα (email, fax και GTS) και μετά οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας πρέπει να χρησιμοποιούν εξίσου αξιόπιστα συστήματα, για να πάει προς τα κάτω το μήνυμα.

Τα πέντε κέντρα της Ομάδας ICG/NEAMTWS συνεργάζονται μεταξύ τους και έχουν καταρτιστεί συγκεκριμένα πρωτόκολλα ενεργειών, από τα οποία δεν μπορεί κανείς να αποκλίνει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ