Σχολεια: Τότε σταματάνε οι μαθητές για Χριστούγεννα. Η ημερομηνία

Σχολεια: Ενόψει Χριστουγέννων όλοι οι μαθητές περιμένουν τη διακοπή των μαθημάτων τους προκειμένου να ξεφύγουν για ένα χρονικό διάστημα από τα σχολικά τους καθήκοντα και να ξεκουραστούν. Νωρίτερα θα κλείσουν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και συγκεκριμένα την Παρασκευή 23/12, καθώς τα Χριστούγεννα θα εορταστούν την Κυριακή 25/12, ενώ η επιστροφή στα θρανία έχει […]

Σχολεια: Τότε σταματάνε οι μαθητές για Χριστούγεννα. Η ημερομηνία

Σχολεια: Ενόψει Χριστουγέννων όλοι οι μαθητές περιμένουν τη διακοπή των μαθημάτων τους προκειμένου να ξεφύγουν για ένα χρονικό διάστημα από τα σχολικά τους καθήκοντα και να ξεκουραστούν.

Νωρίτερα θα κλείσουν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και συγκεκριμένα την Παρασκευή 23/12, καθώς τα Χριστούγεννα θα εορταστούν την Κυριακή 25/12, ενώ η επιστροφή στα θρανία έχει οριστεί για τη Δευτέρα 9/1/23.

Τα Χριστούγεννα 2022 φέτος πέφτουν την Κυριακή 25 Δεκεμβρίου, πράγμα που σημαίνει ότι όλα τα σχολεία θα κλείσουν για τις γιορτές λίγες μέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου.

Oι μαθητές αναμένεται να επιστρέψουν πίσω στα θρανία την Δευτέρα 9 Ιανουαρίου.

Σχολεια: Οι υπόλοιπες αργίες του 2022

Χριστούγεννα 25 Δεκεμβρίου 2022,

Κυριακή Σύναξη της Θεοτόκου 26 Δεκεμβρίου 2022, Δευτέρα

Σε κάθε περίπτωση, για το κλείσιμο των σχολείων αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από το Υπουργείο Παιδείας.

Σχολεια: Σε 5 πόλεις της Ελλάδας το πρόγραμμα «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Ολοκληρώθηκαν σε Ναύπλιο, Ιωάννινα, Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη και Αθήνα οι επιμορφωτικές ημερίδες καθηγητών από σχολεία που συμμετέχουν την τρέχουσα περίοδο (2022-2023) στο πρόγραμμα «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Στην πόλη των Ιωαννίνων και τον Πολιτιστικό Χώρο «Δημήτριος Χατζής», η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), εκπρόσωποι του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα, επιστημονικοί συνεργάτες του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο επικεφαλής του Europe Direct Ηπείρου και συμμετέχοντες της περασμένης σχολικής χρονιάς, παρουσίασαν σε καθηγητές από σχολεία της Ηπείρου, της Δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Δυτικής Ελλάδας, τα οφέλη του προγράμματος, τις τεχνικές του λεπτομέρειες και τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η ΕΕ.

Κατά το χαιρετισμό του στα Ιωάννινα, ο επικεφαλής του γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης μίλησε για τη σημασία του προγράμματος που υλοποιείται με επιτυχία για άλλη μία χρονιά, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων:

Σχολεια: «μπροστά στις προκλήσεις της εποχής – τον πόλεμο στην Ουκρανία…»

Στη Θεσσαλονίκη η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Europe Direct ΚΕΔΗΘ του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα παρακολούθησαν με φυσική παρουσία καθηγητές από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και διαδικτυακά από όλη τη χώρα.

Συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος του ΕΚ Δημήτριος Παπαδημούλης (Η Αριστερά), εκπρόσωποι του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα και επιστημονικοί συνεργάτες του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Μίλησαν επίσης οι επικεφαλής των Europe Direct Δήμου Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ παρέμβαση έκανε η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα).

Στην Αλεξανδρούπολη και το κέντρο EDIC Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, την ημερίδα χαιρέτησε ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης (Η Αριστερά), ενώ παρουσίασαν τη δομή της ΕΕ και τις πολιτικές της προτεραιότητες εκπρόσωποι του ΕΚ και του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Μιχαήλ Χρυσομάλλης, σε διάλεξή του προς τους καθηγητές, μίλησε σχετικά με την “Οπισθοδρόμηση του Κράτους Δικαίου σε Κράτη-Μέλη της ΕΕ και την αντιμετώπισή της”.

Τέλος, το επιμορφωτικό πρόγραμμα των καθηγητών ολοκληρώθηκε στην Αθήνα και τα Γραφεία του ΕΚ στην Ελλάδα για καθηγητές σχολείων της Αττικής αλλά και διαδικτυακά για σχολεία απομακρυσμένων περιοχών.

Ημερίδα

Την ημερίδα χαιρέτησαν η Υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, οι ευρωβουλευτές Ελίζα Βόζεμπεργκ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) και Στέλιος Κυμπουρόπουλος (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), καθώς και ο επικεφαλής του Γραφείου, Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης.

Παρουσίασαν εκπρόσωποι του ΕΚ στην Ελλάδα, συνεργάτες του Πανεπιστημίου Πειραιώς, καθώς και ο Διευθυντής Περιεχομένου της «διαΝΕΟσις», Θοδωρής Γεωργακόπουλος.

Στη διάρκεια της επίσκεψης στα Ιωάννινα και τη Θεσσαλονίκη, ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων, Χάρης Κούντουρος, απένειμε τιμητικά διπλώματα σε μαθητές και καθηγητές σχολείων κοντά στις δυο πόλεις που συμμετείχαν με επιτυχία στο πρόγραμμα το περασμένο σχολικό έτος.

Σε στάση του στην Κομοτηνή, συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστο Μέτιο, ενώ απένειμε διπλώματα στο Μειονοτικό Λύκειο Κομοτηνής και επισκέφτηκε το Διαπολιτισμικό Λύκειο Σαπών.

Το πρόγραμμα «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» είναι μια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην αναβάθμιση της γνώσης των νέων γύρω από τον ευρωπαϊκό κοινοβουλευτισμό, τις αξίες της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρώπη, καθώς και το ρόλο και τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Για την τρέχουσα περίοδο 2022-2023, το Γραφείο του ΕΚ στην Ελλάδα έλαβε αριθμό ρεκόρ αιτήσεων συμμετοχής που ξεπέρασε τις 240, εκ των οποίων επιλέχθηκαν τα 107.

Προσλήψεις ωρομισθίων εκπαιδευτικών στα ελληνικά σχολεία εξωτερικού

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως, με την οποία ορίζονται τα κριτήρια και οι διαδικασίες υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη ομογενών ή αλλογενών, ως ωρομίσθιων, σε σχολικές μονάδες της αλλοδαπής με ελληνόγλωσσο ή δίγλωσσο πρόγραμμα υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ειδικότερα η απόφαση ορίζει τα εξής:

Άρθρο 1

Πρόσληψη ωρομίσθιων εκπαιδευτικών προς ενίσχυση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης

1. Ομογενείς ή αλλογενείς, που έχουν τα κατά νόμο προσόντα μπορούν να προσλαμβάνονται από τα γραφεία των συντονιστών εκπαίδευσης στην αλλοδαπή για να καλύπτουν τοπικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Η πρόσληψη αυτής της κατηγορίας διδακτικού προσωπικού λαμβάνει υπόψη τη νομοθεσία της χώρας στην οποία λειτουργεί η εκπαιδευτική μονάδα για την οποία θα πραγματοποιηθεί η πρόσληψη ωρομίσθιου εκπαιδευτικού. Προϋπόθεση πρόσληψης ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στις εκπαιδευτικές μονάδες αρμοδιότητας των γραφείων των συντονιστών εκπαίδευσης του εξωτερικού αποτελεί η ανάγκη κάλυψης εκπαιδευτικών κενών μετά και παρά την απόσπαση εκπαιδευτικών από την Ελλάδα.

2. Η πρόσληψη ωρομίσθιων εκπαιδευτικών πραγματοποιείται μετά από προκήρυξη και κατάρτιση σχετικού πίνακα κατάταξης με φθίνουσα σειρά των ομογενών ή αλλογενών εκπαιδευτικών που προσλαμβάνονται. σχολεια.

Η προκήρυξη εκδίδεται από το οικείο συντονιστικό γραφείο εκπαίδευσης λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των σχολικών μονάδων της αλλοδαπής με ελληνόγλωσσο ή δίγλωσσο πρόγραμμα υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, που ανήκουν στην περιοχή ευθύνης του, κατόπιν σχετικής εισήγησης των Διευθυντών ή αναπληρωτών τους.

Για τη μοριοδότηση των υποψηφίων, προς πρόσληψη ωρομισθίων, λαμβάνονται υπόψη τα προσόντα και κριτήρια που ισχύουν για την απόσπαση των δημοσίων εκπαιδευτικών κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 4415/2016

Άρθρο 2

Η επιλογή των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, ομογενών ή αλλογενών, προς κάλυψη τοπικών εκπαιδευτικών αναγκών, γίνεται με απόφαση του αρμόδιου συντονιστή εκ- παίδευσης ή του αναπληρωτή του βάσει της εισήγησης του Διευθυντή ή του αναπληρωτή του της σχολικής μονάδας στην οποία θα προσφέρει υπηρεσίες ο προσλαμβανόμενος εκπαιδευτικός.

Άρθρο 3
Διαδικασία υποβολής αιτήσεων

1. Όταν διαπιστώνεται από το Συντονιστή Εκπαίδευσης ή τον αναπληρωτή του αδυναμία κάλυψης των εκ- παιδευτικών αναγκών στις εκπαιδευτικές μονάδες με αποσπάσεις εκπαιδευτικών από την Ελλάδα προχωρά σε προκήρυξη για την πλήρωση των κενών εκπαιδευτικών θέσεων με την πρόσληψη ομογενών ή αλλογενών ωρομίσθιων εκπαιδευτικών. Η προκήρυξη δημοσιεύεται με κάθε πρόσφορo μέσο και οι υποψήφιοι καλούνται προς εκδήλωση ενδιαφέροντος και υποβολή των αναγκαίων δικαιολογητικών. Τίθεται προς τούτο εύλογη αποκλειστική προθεσμία. σχολεια

2. Τα σχετικά δικαιολογητικά με τις αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος αποστέλλονται προς έλεγχο και ακολούθως για την έκδοση της απόφασης επιλογής στα αρμόδια προς τούτο όργανα.

Κριτήρια επιλογής

1. Για την επιλογή των υποψηφίων ωρομίσθιων εκ- παιδευτικών λαμβάνονται υπόψη τα κριτήρια μοριοδότησης που ισχύουν για την απόσπαση των δημοσίων εκπαιδευτικών ως ακολούθως:

2. Απαραίτητη προϋπόθεση πρόσληψης αποτελεί η γνώση της ελληνικής γλώσσας επιπέδου Γ2, η οποία αποδεικνύεται από την κατοχή απολυτηρίου ελληνικού εξατάξιου γυμνασίου ή λυκείου ή ισότιμου τίτλου ή πτυχίου ή τίτλου μεταπτυχιακών σπουδών ημεδαπού ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή από πιστοποιητικό ελληνομάθειας επιπέδου Γ2, σύμφωνα με τα οριζόμενα από το ΑΣΕΠ.

3. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, στη συνολική βαθμολογία, για την επιλογή των ωρομισθίων προηγούνται οι εκπαιδευτικοί που υπερέχουν κατά κριτήριο, εάν αυτά συντρέχουν με την εξής σειρά:

α) Εμπειρία διδασκαλίας σε σχολικές μονάδες της αντίστοιχης βαθμίδας,

β) σε χηρεία με παιδιά, σχολεια

γ) μονογονεϊκή οικογένεια,

δ) σε διάζευξη, με παιδιά υπό την επιμέλεια του εκπαιδευτικού,

ε) αριθμός τέκνων.

4. Οι αξιολογικοί πίνακες επιλογής δημοσιοποιούνται με την φροντίδα του Συντονιστή Εκπαίδευσης ή του αναπληρωτή του στην ιστοσελίδα του οικείου συντονιστικού γραφείου και ισχύουν μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους για το οποίο εκδόθηκε η προκήρυξη. σχολεια.