Σχολεία: Πότε κλείνουν για Χριστούγεννα – Δείτε την ημερομηνία

Ακόμα δεν έχουμε μπει ούτε στον Νοέμβριο άλλα πολλοί αναρωτιούνται πότε κλείνουν τα σχολεία για Χριστούγεννα. Πριν περίπου ένα μήνα έγινε η έναρξη του νέου σχολικού έτους για καθηγητές και μαθητές, με τα προβλήματα σε πολλές περιοχές να είναι εμφανή. Σιγά σιγά αρχίζουν τα πράγματα και μπαίνουν σε τάξη, ώστε να συνεχιστούν αρμονικά τα μαθήματα. […]

Σχολεία: Πότε κλείνουν για Χριστούγεννα - Δείτε την ημερομηνία

Ακόμα δεν έχουμε μπει ούτε στον Νοέμβριο άλλα πολλοί αναρωτιούνται πότε κλείνουν τα σχολεία για Χριστούγεννα.

Πριν περίπου ένα μήνα έγινε η έναρξη του νέου σχολικού έτους για καθηγητές και μαθητές, με τα προβλήματα σε πολλές περιοχές να είναι εμφανή.

Σιγά σιγά αρχίζουν τα πράγματα και μπαίνουν σε τάξη, ώστε να συνεχιστούν αρμονικά τα μαθήματα.

Επόμενη διακοπή, οι Χριστουγεννιάτικες γιορτές με την σχολική κοινότητα να τις περιμένει με ανυπομονησία. Πότε είναι όμως;

Πότε κλείνουν τα σχολεία για Χριστούγεννα – Η ημερομηνία

Η αγαπημένη περίοδος των μαθητών στα σχολεία είναι τα Χριστούγεννα όπου κλείνουν τα διδακτήρια και έρχεται ξεκούραση δύο εβδομάδων.

Τα Χριστούγεννα 2023 γιορτάζονται την Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2023.

Συγκεκριμένα, τα σχολεία αναμένεται να κλείσουν την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023, δηλαδή τρεις μέρες πριν την παραμονή των Χριστουγέννων.

Λουκέτο στα σχολεία λόγω εκλογών

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία για δύο ημέρες λόγω των Αυτοδιοικητικών Εκλογών 2023. Όπως ανακοίνωσε το Υπ. Παιδείας, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά αύριο, Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023, αλλά και τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023, αφού οι σχολικές μονάδες θα αποτελέσουν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα κληθούν να προσέλθουν οι ψηφοφόροι για να ψηφίσουν.

Εάν τελικά, Δήμαρχος και Περιφερειάρχης δεν εκλεγούν από την α’ Κυριακή και χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος γύρος, τότε σε αυτές τις περιοχές, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και την Παρασκευή (13.10), αλλά και τη Δευτέρα (16.10).

Όσα ισχύουν για τα ιδιωτικά σχολεία

Παρότι τα ιδιωτικά σχολεία δεν θα αποτελέσουν εκλογικά τμήματα, οι γονείς ενημερώνονται ότι τα ιδιωτικά σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, ακολουθώντας τις οδηγίες του Υπουργείου, για τη διευκόλυνση μετακίνησης των εκλογέων. Τα ιδιωτικά σχολεία θα κλείσουν για να μπορέσουν να διευκολυνθούν οι εκπαιδευτικοί και οι διοικητικοί υπάλληλοι.

Κόβεται ο εορτασμός του Πολυτεχνείου στα σχολεία

Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο που στάλθηκε στα σχολεία της χώρας την 1 Σεπτεμβρίου ορίστηκαν ποιες θα είναι οι σχολικές δράσεις στο πλαίσιο της σχολικής ζωής.

Σε αυτές δεν περιλαμβάνεται η εξέγερση του Πολυτεχνείου, η επέτειος της οποίας φέτος «πέφτει» Σάββατο (17/11).

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ΔΟΕ, στην εγκύκλιο Φ7/ 95955/Δ1/1 – 9 -2023 και συγκεκριμένα στο εδάφιο Β6, αναφέρονται τα εξής:

«Σχολικές δράσεις στο πλαίσιο της σχολικής ζωής (Εορταστικές εκδηλώσεις – Διδακτικές επισκέψεις -Εκδρομές – Ενδοσχολικές εκδηλώσεις)

Σε ό,τι αφορά τις εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου (27 Οκτωβρίου) και της 25ης Μαρτίου (22 Μαρτίου) στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: α. Πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, σύμφωνα με τις παρ. 2 και 6 του άρθρου 3 του ΠΔ 79/2017(Α΄109), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 23 του ν. 4559/2018 (Α’ 142). β. Οι μαθητές/τριες που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα, συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου και αποχωρούν με τους/τις άλλους/ες μαθητές/τριες. γ. Με ευθύνη του/της Διευθυντή/ντριας/Προϊσταμένου/ης και του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών ειδοποιούνται οι γονείς και οι κηδεμόνες για την ώρα αποχώρησης των μαθητών/τριών από το σχολείο. Κατά την ημέρα του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών (30 Ιανουαρίου) πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις για την προσφορά τους στα γράμματα, ενώ το Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μαθημάτων της ημέρας τηρείται κανονικά (άρθρο 3, ΠΔ 79/2017 (Α΄ 109), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 56 του ν4653/2020 (Α΄12)».

ΔΟΕ: Να γίνει Παρασκευή σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα

Όπως σημειώνει η ΔΟΕ σε επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναφέρει πως «στο άρθρο 3 του ΠΔ 79/2017, προβλέπεται ότι: εορταστικές εκδηλώσεις στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία πραγματοποιούνται “στις 17 Νοεμβρίου για την επέτειο του Πολυτεχνείου, τον αντιδικτατορικό αγώνα και την Εθνική Αντίσταση. Όταν η 17η Νοεμβρίου είναι Σάββατο ή Κυριακή, οι εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται την προηγούμενη Παρασκευή“».

«Πέρα από το γεγονός ότι μια εγκύκλιος δεν μπορεί να καταργήσει ένα Προεδρικό Διάταγμα, αντιλαμβάνεστε ότι, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία όπου ο φασισμός και ο ρατσισμός ενισχύονται ποικιλότροπα από διάφορους κύκλους, είναι το λιγότερο απαράδεκτο να υπάρξει από την πλευρά του ΥΠΑΙΘΑ οποιαδήποτε προσπάθεια κατάργησης της εορτής του Πολυτεχνείου. Σε κάθε περίπτωση, οι εκπαιδευτικοί θα τιμήσουν την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον αντιδικτατορικό αγώνα και την Εθνική Αντίσταση όπως ακριβώς κάνουν κάθε χρόνο», τονίζει η ΔΟΕ.

«Απαιτούμε την αναδιατύπωση της εγκυκλίου ώστε να περιλαμβάνεται και ο εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου, οπότε και θα πραγματοποιούνται στα σχολεία οι ανάλογες εκδηλώσεις μνήμης», καταλήγει η επιστολή.