Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΠαιδείαΣχολεια: Ποια νηπιαγωγεία και δημοτικά θα είναι μέχρι τις 17:30 (Λίστα)

Σχολεια: Ποια νηπιαγωγεία και δημοτικά θα είναι μέχρι τις 17:30 (Λίστα)

Σχολεια: Αναρτήθηκε η λίστα με τα νηπιαγωγεία και δημοτικά που θα λειτουργούν από τη νέα χρονιά μέχρι τις 17:30…

Ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημόσια Νηπιαγωγεία και Δημοτικά) οι οποίες θα εφαρμόσουν πιλοτικά κατά το σχολικό έτος 2022-23 το νέο, αναβαθμισμένο πρόγραμμα ολοήμερου μέχρι τις 5:30 μμ (αντί 4 μμ που ίσχυε μέχρι σήμερα).

Παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικά τη λίστα με τα σχολεια.

Δείτε ΕΔΩ.

Σχολεια: Τι θα εφαρμοστεί από την νέα χρονιά

Αναλυτικά, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας:

Για την επιλογή των σχολικών μονάδων ελήφθησαν υπόψη κριτήρια όπως το μαθητικό δυναμικό του σχολείου, ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν ήδη σε ολοήμερο και ο αριθμός των λειτουργούντων ολοήμερων τμημάτων. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί περίπου στο 50% των τμημάτων που λειτουργούν σήμερα ως ολοήμερα, δηλαδή σε σχεδόν 5.000 τμήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και περιφέρεια.

Ο στόχος του διευρυμένου δωρεάν παιδαγωγικού προγράμματος είναι διττός:

Αφ’ ενός, η ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης για τα παιδιά μας, μέσω:

  1. δραστηριοτήτων όπως εκπαιδευτική ρομποτική, πειράματα, ρητορική τέχνη, ασφαλής και δημιουργική πλοήγηση στο Διαδίκτυο, αθλητισμός, παραδοσιακοί ή μοντέρνοι χοροί, εικαστικές τέχνες, χειροτεχνίες και κατασκευές, εκμάθηση μουσικών οργάνων
  2. επιπλέον χρόνου για μάθηση, μελέτη και παιχνίδι στο σχολείο.

Αφ’ ετέρου, η υποστήριξη της οικογένειας, με:

  1. προσέγγιση του σχολικού με το εργασιακό ωράριο των γονέων,
  2. περισσότερο ελεύθερο, δημιουργικό χρόνο στο σπίτι, εφόσον η μελέτη θα ολοκληρώνεται στο σχολείο,
  3. επέκταση των δωρεάν παροχών εκπαίδευσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόσβαση όλων των μαθητών στο διευρυμένο ολοήμερο είναι ελεύθερη, χωρίς κανένα κριτήριο συμμετοχής.

Οι γονείς θα ενημερωθούν για όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με την εγγραφή των παιδιών τους στο διευρυμένο Ολοήμερο τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου και πριν την έναρξη των μαθημάτων, από τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων.

Σχολεια: Τι δήλωσε η Υπουργός Παιδείας

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε: «Ανακοινώνουμε σήμερα τις σχολικές μονάδες που θα εφαρμόσουν από τη νέα σχολική χρονιά το διευρυμένο ολοήμερο σχολείο μέχρι τις 5:30 μμ.

Η νέα αυτή πρωτοβουλία έχει διττή στόχευση: αφ’ ενός να εξασφαλίσει περισσότερα και καλύτερα εφόδια στα παιδιά μας αναβαθμίζοντας περαιτέρω τη δημόσια δωρεάν παιδεία, αφετέρου να στηρίξει τους εργαζόμενους γονείς, επιτυγχάνοντας μια μεγαλύτερη προσέγγιση μεταξύ σχολικού ωραρίου και ωραρίου των εργαζόμενων γονέων.

Δημιουργούμε ένα σχολείο μέσα στην κοινωνία, με μαθητές που εκφράζονται δημιουργικά μέσα από νέες εκπαιδευτικές δραστηριότητες και έχουν περισσότερο ποιοτικό χρόνο στο σπίτι. Και με γονείς που μπορούν να ενταχθούν καλύτερα στον εργασιακό βίο, απολαμβάνοντας πιο ποιοτικές παροχές από τη δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση».

Μέσα στη χρονιά οι νέοι διευθυντές

Νέοι διευθυντές θα εκλεγούν στα σχολεία της χώρας τους επόμενους μήνες, με τα Συμβούλια επιλογής τους σε νέα «απλοποιημένη» μορφή, καθώς η συμμετοχή σ αυτά των νέων Συμβούλων εκπαίδευσης που απαιτούνταν στην αρχική μορφή του νόμου, φαίνεται ότι καθυστερεί. Έτσι, στα αρμόδια Συμβούλια θα συμμετέχουν οι νυν Συντονιστές εκπαιδευτικού έργου (που ουσιαστικά αποτελούν τον θεσμό που αντικατέστησε τους παλιούς σχολικούς συμβούλους).

Τα Συμβούλια επιλογής των διευθυντών των σχολείων θα αποτελούνται στην ουσία από εκπαιδευτικούς αυξημένων προσόντων ή με εμπειρία στην διοίκηση που θα διορίζονται από τους Περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης κάθε περιοχής.

Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε σήμερα στην Βουλή, με στόχο να προχωρήσει πιο γρήγορα η επιλογή των Διευθυντών σχολείων, καθώς οι νυν διευθυντές τους υπηρετούν με παράταση της θητείας τους μέχρι να επιλεγούν οι αντικαταστάτες τους.

Στην τροπολογία που αλλάζει η σύνθεση των τοπικών Συμβουλίων Επιλογής των Διευθυντών Σχολείων αναφέρει συγκεκριμένα ότι:

  • Καταργείται  η συμμετοχή σ αυτά των Εποπτών Ποιότητας και Συμβούλων  Εκπαίδευσης κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου, οπότε το Τοπικό Συμβούλιο Επιλογής  αποτελείται από τα εξής μέλη: τον Διευθυντή Εκπαίδευσης κάθε περιοχής, με τον νόμιμο αναπληρωτή του, ως πρόεδρο, έναν Συντονιστή Εκπαιδευτικού ‘Εργου πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κατά περίπτωση, ο οποίος υπάγεται στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης με τον νόμιμο αναπληρωτή του, ως αντιπρόεδρο, και τρεις εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα υπηρετούν με οργανική Θέση στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης και θα έχουν ο πρώτος τουλάχιστον εικοσαετή και οι υπόλοιποι τουλάχιστον δεκαπενταετή εκπαιδευτική υπηρεσία στην τοπική βαθμίδα εκπαίδευσης, καθώς και υπηρεσία σε θέση στελέχους της εκπαίδευσης.
  • Ωστόσο αν δεν βρεθούν υποψήφιοι για τις θέσεις Συντονιστών, θα επιλέγεται πάλι από τον Περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης της κάθε περιοχής ένας εκπαιδευτικός που υπηρετεί με οργανική θέση στις Διευθύνσεις εκπαίδευσης που υπάγονται στην οικεία Περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης και έχει τουλάχιστον εικοσιπενταετή εκπαιδευτική υπηρεσία, καθώς και υπηρεσία σε θέση στελέχους της εκπαίδευσης.

Πάντως, με την ίδια τροπολογία του υπουργείου Παιδείας ορίζεται ότι προηγείται η προκήρυξη των θέσεων των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, των Συμβούλων Εκπαίδευσης, των διευθυντών, προϊσταμένων και υποδιευθυντών των σχολείων, ενώ ακολουθούν η προκήρυξη των θέσεων των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης και των Περιφερειακών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης και των Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης.

Ρυθμίσεις στα ΑΕΙ

Το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε όμως και τροπολογίες σχετικά με τον νέο Νόμο Πλαίσιο για τα ΑΕΙ που ψηφίστηκε πρόσφατα από την Βουλή, εισάγοντας νέο μοντέλο στην διοίκηση τους και Συμβούλια διοίκησης.

Μ αυτήν ορίζεται ότι μέχρι να συγκροτηθούν τα νέα Συμβούλια διοίκησης τους τις αρμοδιότητες τους ασκούν τα πρυτανικά συμβούλια κάθε ανώτατου Ιδρύματος.

Επίσης στα δέκα πανεπιστήμια που επρόκειτο να κάνουν πρυτανικές εκλογές φέτος την Άνοιξη αλλά η θητεία τους παρατάθηκε ως τον Φεβρουάριο του 2023 λόγω της ψήφισης του νέου νόμου, ορίζεται ότι με απόψαση της Συγκλήτου μπορεί να ορίζεται ως πρύτανης ένας εκ των υπηρετούντων αντιπρυτάνεων του Α.Ε.Ι. κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, στην περίπτωση που ο νυν πρύτανης τους πρέπει να συνταξιοδοτηθεί ως το τέλος του χρόνου. Αυτό βέβαια θα ισχύσει μόνο μέχρι να εκλέξουν τα νέα Συμβούλια τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ