Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, 2022
ΑρχικήΠαιδείαΣχολεία: «Λουκέτα την άλλη εβδομάδα» - Δραματική προειδοποίηση

Σχολεία: «Λουκέτα την άλλη εβδομάδα» – Δραματική προειδοποίηση

Σχολεία: Λουκέτα σε τάξεις βλέπει την επόμενη εβδομάδα ο καθηγητής Τζανάκης. Οδεύουμε βαθμηδόν προς εκτόνωση της Όμικρον;

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νικόλας Τζανάκης απαντά σε οκτώ ερωτήματα για την COVID-19, επισημαίνοντας ότι η συνύπαρξη της γρίπης και του κορονοϊού «είναι επικίνδυνη» και ότι η τεχνική που γίνονται τα rapid test στα φαρμακεία «είναι λανθασμένη».

Υπάρχουν παρενέργειες σε περίπτωση που έχεις ήδη αντισώματα, επειδή έχεις νοσήσει, και ενώ δεν το γνωρίζεις, προχωράς σε εμβολιασμό;

Θα κλείσουν την επόμενη βδομάδα, λόγω κρουσμάτων, τα σχολεία, παρόλο που διατηρήθηκε το πρωτόκολλο-λάστιχο του 50% συν ένας;

Διαφεύγει η μετάλλαξη Όμικρον από τα rapid test; Για πόσο διάστημα διαρκεί η ανοσία μετά από νόσηση;

Οδεύουμε βαθμηδόν προς εκτόνωση της Όμικρον;

Οκτώ ερωτήματα θέσαμε στον καθηγητή Πνευμονολογίας Νικόλαο Τζανάκη, και απάντησε και στα οκτώ, διατυπώνοντας και μια αισιόδοξη πρόβλεψη, μεταξύ άλλων, ότι η Όμικρον, από κάποια στιγμή, σε καλά εμβολιασμένες χώρες, «θα μας απασχολεί όπως η γρίπη. Άρα, αναμνηστική δόση θα κάνουν αποκλειστικά οι ευάλωτοι».

Αναλυτικά όσα είπε στο sputniknews.gr:

– Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, κύριε Τζανάκη, υπερφορτώνεται το ανοσοποιητικό με συχνές επαναληπτικές δόσεις από το εμβόλιο του κορονοϊού. Τι σημαίνει «υπερφορτώνεται»;

Υπερφορτώνεται, υπό την έννοια ότι μπορεί να απασχολείται το ανοσοποιητικό μας χωρίς να υπάρχει λόγος. Ένας ενήλικας με τρεις δόσεις είναι η καλή αναλογία.

– Υπάρχουν παρενέργειες σε περίπτωση που έχεις ήδη αντισώματα, επειδή έχεις νοσήσει, δεν το γνωρίζει όμως, και προχωράς σε εμβολιασμό;

Αναστατώνεται το ανοσοποιητικό και μπορεί να κάνει παρενέργειες με το εμβόλιο.

– Δηλαδή;

Πονοκέφαλο, το σύνδρομο της ιογενούς λοίμωξης, κόπωση κ.ά.

– Ταχθήκατε κατά του ανοίγματος των σχολείων εν μέσω έξαρσης των κρουσμάτων της Όμικρον μετάλλαξης, κάνοντας τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις. Υπάρχει πιθανότητα να κλείσουν τάξεις ακόμη και με το πρωτόκολλο του 50%+1;

Πιθανώς την επόμενη βδομάδα να νοσεί το 50%+1 στα σχολεία και να κλείνουν τμήματα. Ήταν τεράστιο υγειονομικό ρίσκο να μην κλείσουν έστω για λίγο.

– Το αντεπιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι χάρη στα self test πλέον περιορίζονται χιλιάδες παιδιά που νοσούν, τα οποία αν δεν είχαν σχολείο και επομένως υπόκειντο σε έλεγχο, θα κυκλοφορούσαν και θα μετέδιδαν τον ιό.

Λάθος τοποθέτηση. Θα μπορούσαν τα παιδιά να παραμένουν σπίτι τους με την υπόδειξη να κάνουν τα ίδια τεστ για να δούμε πού ακριβώς βρισκόμαστε. Υπήρχε τρόπος να μη διαφύγουν τα κρούσματα.

– Φαρμακοποιοί και γιατροί υποστηρίζουν ότι όχι μόνο με τα self test αλλά ακόμη και με τα rapid διαφεύγει η μετάλλαξη Όμικρον. Ισχύει;

Ναι, γιατί τα rapid test που βλέπουμε να γίνονται στα φαρμακεία είναι λάθος, είναι μια σχετικά λανθασμένη τεχνική. Ο έλεγχος πρέπει να γίνεται βαθιά στο ρινοφάρυγγα, στο όπισθεν ρινοφαρυγγικό τοίχωμα, αυτό όμως δεν συμβαίνει κατά τη λήψη των δειγμάτων στα φαρμακεία.

– Η νόσηση με την Δέλτα δεν προφυλάσσει από τη νόσηση με την Όμικρον;

Έχουμε δει να μολύνονται ακόμη και εμβολιασμένοι. Δεν καλύπτεσαι επομένως για την Όμικρον.

– Για πόσο διάστημα διαρκεί η ανοσία μετά από νόσηση με τη Δέλτα και την Όμικρον μετάλλαξη, αντίστοιχα;

Σε 3 με 4 μήνες εξουδετερώνονται τα αντισώματα στην περίπτωση της Δέλτα. Για την Όμικρον ακόμη δεν γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό παράγει ανοσία.

– Ισχύει ότι στο τέλος του μήνα ή έστω τους αμέσως προσεχείς μήνες, πριν ενδεχομένως την άνοιξη, βαθμηδόν θα εκτονωθεί η Όμικρον και σταδιακά θα βγούμε από το τούνελ της πανδημίας;

Κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει. Το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι ότι η Όμικρον κάποια στιγμή, σε καλά εμβολιασμένες χώρες, θα μας απασχολεί όπως η γρίπη. Άρα, αναμνηστική δόση θα κάνουν αποκλειστικά οι ευάλωτοι.

– Μπορεί να υπάρξει συνδυασμός της γρίπης με τον κορονοϊό;

Δεν μπορούν να ανταλλάξουν γενετικό υλικό. Αλλά μπορούν να συνυπάρξουν. Η συνύπαρξη των δυο ιών σε έναν οργανισμό είναι επικίνδυνη. Ο πληθυσμός πρέπει να εμβολιαστεί και για τη γρίπη.

Σχολεία: Δήλωση βόμβα για τα αρνητικά self test των μαθητών

Σχολεία: Είναι από τους ανθρώπους που δεν μασάνε τα λόγια τους και ότι λένε «αξίζει» να το ακούσουν όλοι.

Ο λόγος για την καθηγήτρια Αθηνά Λινού, η οποία δήλωσε ότι «αρνητικό self test το βράδυ παύει να έχει αξία το πρωί στο σχολείο».

Σημαντικός είναι ο κίνδυνος χιλιάδες μαθητές θετικοί στον κορωνοϊό να μπήκαν κανονικά στις τάξεις την Δευτέρα, όπως προκύπτει από όσα είπε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ant1 η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.

Η κα Λινού επιβεβαίωσε εμμέσως τις βολές κατά του τρόπου με τον οποίο άνοιξαν τα σχολεία, αποκαλύπτοντας ότι τουλάχιστον οι 10.000 μαθητές που βρέθηκαν θετικοί την Τρίτη, είναι πολύ πιθανόν να ήταν θετικοί την Δευτέρα, όταν είχαν παρακολουθήσει κανονικά τα μαθήματα στις τάξεις τους, διαθέτοντας self test που είχαν κάνει την Κυριακή.

Όπως περιέγραψε, ένα τεστ που κάνει κάποιος και βγαίνει αρνητικό, τον καθιστά «ασφαλή για 7-8 ώρες, μετά μπορεί να θετικοποιηθεί».

Σχολεία: Δήλωση βόμβα για τα αρνητικά self test

Πρακτικά, όσοι μαθητές κάνουν το self test το βράδυ της προηγούμενης ημέρας για να πάνε σχολείο την επομένη, είναι πιθανό να εμφανίζονται ως αρνητικοί ενώ ήδη έχουν θετικοποιηθεί και μεταδίδουν.

Το πρώτο διήμερο επαναλειτουργίας των σχολείων, 10.000 μαθητές παρακολούθησαν κανονικά τα μαθήματα της Δευτέρας με αρνητικό τεστ, για να εντοπιστούν στη συνέχεια θετικοί και να καταγραφούν την Τρίτη.

Τα self test έχουν χαρακτηριστικά screening, διαχωρισμό αυτών που είναι πιο πιθανό να είναι θετικοί από αυτούς που είναι πιο πιθανό να είναι αρνητικοί, διευκρίνισε η κα Λινού. «Δεν είναι τελεσίδικη διάγνωση» ξεκαθάρισε η κα Λινού.

«Βεβαιότατα» μπορεί να συνεχιστεί η διασπορά στα σχολεία που άνοιξαν, παρά τον μεγάλο αριθμό self test των πρώτων δύο ημερών, σημείωσε η ίδια σε άλλο σημείο.

«Είναι μία δυναμική κατάσταση. Όντως, ο αριθμός των κρουσμάτων σε σχέση με το σύνολο των μαθητών είναι μικρός, το ποσοστό θετικότητας είναι κοντά στο 1%-2%. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αύριο-μεθαύριο δεν θα έχουμε τον ίδιο αριθμό, ή και περισσότερα κρούσματα. Η διασπορά εξαρτάται από τον αριθμό των ανθρώπων με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή και από τις συνθήκες υπό τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή».

Για το τέλος της πανδημίας…

Νωρίτερα, η κα Λινού διευκρίνισε ότι «το ελπίζουμε αλλά δεν το ξέρουμε», απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει προοπτική τέλους της πανδημίας με μετατροπή της covid-19 σε μια ενδημική νόσο, όπως η γρίπη.

«Στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν τα δεδομένα της Νοτίου Αφρικής. Επειδή εκεί έληξε η έξαρση μέσα σε κάποιες εβδομάδες, λένε “μπορεί κι εμείς να έχουμε την ίδια τύχη”. Αυτό είναι που έχει εκφραστεί και στην Ελλάδα με τις θέσεις περί μείωσης κρουσμάτων σε 2-3 εβδομάδες».

Αλλά, όπως τόνισε, «δεν υπάρχουν στοιχεία πραγματικά, εκτός της Νοτίου Αφρικής, για να πιστέψουμε ότι θα έχουμε και μείωση των κρουσμάτων της Όμικρον και λύση του προβλήματος. Περιμένουμε όλοι, δεν το ξέρουμε.

Γνωρίζουμε μόνο από δεδομένα που αφορούν ζώα ότι η συγκεκριμένη μορφή κορωνοϊού έχει πιο ήπια συμπτώματα στο κατώτερο αναπνευστικό, στους πνεύμονες. Από την άλλη, είναι τόσο τεράστια η διασπορά, που είναι βιαστικό να πούμε ότι θα λήξει».

Χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» την άποψη ότι σε ατομικό επίπεδο είναι μικρότερος ο κίνδυνος διασωλήνωσης και απώλειας ζωής. «Επειδή τα κρούσματα είναι τόσο πολλά, σε συνολικό, εθνικό επίπεδο (φαίνεται από δεδομένα και σε άλλες χώρες) θα υπάρξει ο ίδιος αριθμός σοβαρών κρουσμάτων και σοβαρών επιπτώσεων όπως με τη Δέλτα. Είναι καθαρά θέμα αριθμών. Είναι επιπόλαιο να λέμε ότι θα λυθεί το πρόβλημα από μόνο του». Ξεκαθάρισε επίσης ότι πλήρη ανοσία από την Όμικρον δυστυχώς δεν εξασφαλίζει ούτε η νόσηση ούτε τα κλασικά εμβόλια.

Κορονοϊός: Πάνω από 43.000 παιδιά θετικά την εβδομάδα που πέρασε – Στο 5,67% ο δείκτης θετικότητας

Αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στις ηλικίες 4 – 18 ετών καταγράφεται την εβδομάδα 3 έως και 9 Ιανουαρίου όπως προκύπτει από την έκθεση του ΕΟΔΥ που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Πιο συγκεκριμένα, το διάστημα αυτό, το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών, δηλαδή παιδιών, ανήλθε σε 43.386, αποτελώντας το 18% (12% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων.

Το ποσοστό θετικότητας στο σύνολο του πληθυσμού ήταν 9.43% σε σύνολο 2.541.216 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 2.70% σε σύνολο 1.643.264 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 5.67%.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών την ίδια περίοδο ήταν 3.988, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 2.467. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.62.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ