Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022
ΑρχικήΠαιδείαΣχολεια: Επίσημο! Με αυτό το μέτρο ξεκινάνε - Βγήκε ΦΕΚ

Σχολεια: Επίσημο! Με αυτό το μέτρο ξεκινάνε – Βγήκε ΦΕΚ

Σχολεια: Με ένα υποχρεωτικό μέτρο για συγκεκριμένη κατηγορία ανοίγουν σε λίγες μέρες τα σχολεία στη χώρα μας. Ποιους αφορά.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί επιστρέφουν στις 12 Σεπτεμβρίου στις σχολικές αίθουσες χωρίς υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Μάλιστα, δεν θα είναι υποχρεωτικό το self test για την προσέλευση στις σχολικές μονάδες, όμως για ανεμβολίαστους, το ΦΕΚ ορίζει ένα υποχρεωτικό μέτρο.

Δείτε αναλυτικά…

Σχολεια: Rapid test για τους ανεμβολίαστους

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, οι εκπαιδευτικοί και τα μέλη Ε.Ε.Π- Ε.Β.Π., καθώς και το διοικητικό και λοιπό προσωπικό, οι οποίοι δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες και δεν επιδεικνύουν Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19, υποβάλλονται υποχρεωτικά σε εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο μία φορά την εβδομάδα ανά σχολική εβδομάδα με τη χρήση rapid-test ή με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη ιατρό, με δική τους δαπάνη. Ο παραπάνω υποχρεωτικός διαγνωστικός έλεγχος διενεργείται πριν από την Τρίτη έως και 48 ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα.

Τι γίνεται σε περίπτωση κρούσματος

Εάν ένας/μία μαθητής/τρια εκδηλώσει σύμπτωμα τα που μπορεί να εμφανιστούν σε παιδί με λοίμωξη COVID-19, εκτός του χώρου του σχολείου, παραμένει στο σπίτι και ειδοποιείται η σχολική μονάδα με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων.

Εάν ο/η μαθητής/τρια βρίσκεται στη σχολική μονάδα, η οικογένεια καλείται να παραλάβει το παιδί. Προβλέπεται απομόνωση σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, με επίβλεψη, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά και εφαρμογή απλής χειρουργικής μάσκας. Επίσης:

  • Εφαρμογή υγιεινής χεριών και αναπνευστικής υγιεινής από τον/την μαθητή/τρια και το/τα άτομο/α που το φροντίζουν.
  • Χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας από το προσωπικό (μάσκα, γάντια, και σε περίπτωση κινδύνου εκτίναξης βιολογικών υγρών ή αναπνευστικών εκκρίσεων- ποδιά αδιάβροχη και οφθαλμική προστασία με γυαλιά ή ασπίδα προσώπου).
  • Επιμελής καθαρισμός του χώρου και εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες μετά την αναχώρηση του/της μαθητή/τριας με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας.
  • Γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία των γονέων/κηδεμόνων και σε συνεργασία με αυτούς. Εφόσον, σύμφωνα με την αξιολόγηση αυτή, χαρακτηριστεί ως ύποπτο κρούσμα συστήνεται διενέργεια rapid test ή PCR. Εν αναμονή του αποτελέσματος, ο/η μαθητής/τρια παραμένει σε απομόνωση κατ’ οίκον και το σχολείο δεν κλείνει.

Εάν βγει αρνητικό το τεστ, επιστρέφει στο σχολείο. Εάν η ιατρική αξιολόγηση οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις λοίμωξης COVID-19 επιστρέφει επίσης στο σχολείο.

Για την επιστροφή στο σχολείο ατόμων με επιβεβαιωμένη νόσο COVID-19, ισχύει το εξής:

Ο/Η μαθητής/τρια ή ο ενήλικος μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την παρέλευση πέντε ημερών απομόνωσης, εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς την χρήση αντιπυρετικών.

Δείτε ΕΔΩ το ΦΕΚ που βγήκε.

Σχολεια: Τότε ξεκινάνε οι Πανελληνίες 2023

Πάνω από 2 εκατομμύρια μαθητές και μαθήτριες, φοιτητές, φοιτήτριες αλλά και μεταπτυχιακοί και νέοι ερευνητές (2.273.472 άτομα) επιστρέφουν σύντομα σε σχολεία και πανεπιστήμια, ενώ το υπουργείο Παιδείας αιφνιδίασε σήμερα δίνοντας για πρώτη φορά το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων του 2023, πριν καν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία και εγκαινιάζοντας το νέο σύνθημα του «όλα πιο νωρίς».

Μάλιστα θα θεσμοθετηθεί με διάταξη στην Βουλή η ανακοίνωση του προγράμματος των εξετάσεων, αλλά και των κρίσιμων ημερομηνιών του σχολικού έτους, έως τις 15 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο. Όπως ανακοινώθηκε επίσης συνολικά 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ δόθηκαν συνολικά το τελευταίο χρονικό διάστημα για εκπαιδευτικές δράσεις.

Έτσι, οι πανελλαδικές εξετάσεις θα ξεκινήσουν το επόμενο καλοκαίρι στις 2 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 12 του μήνα για τα Γενικά Λύκεια. Από 1 έως 16 Ιουνίου θα γίνουν οι πανελλαδικές του 2023 στα Επαγγελματικά Λύκεια.

Πιο συγκεκριμένα, όπως διακρίνεται στην φωτογραφία οι ημερομηνίες εξέτασης έχουν ως εξής:

  • Παρασκευή, 02/06/2023: Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
  • Τρίτη, 06/06/2023: Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία
  • Πέμπτη, 08/06/2023: Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική
  • Δευτέρα, 12/06/2023: Ιστορία, Φυσική και Οικονομία

Για τα ειδικά μαθήματα οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 17 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 29  Ιουνίου.

Η ημερομηνία που τελειώνουν τα μαθήματα στα σχολεια

Τα μαθήματα για τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία θα ολοκληρωθούν στις 15 Ιουνίου.

Τα μαθήματα στα Γυμνάσια θα ολοκληρωθούν στις 30 Μαΐου και οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 15 Ιουνίου.

Τα μαθήματα στα Γενικά Λύκεια θα λήξουν στις 19 Μαΐου και οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 30 Μαΐου.

Η κλήρωση υποψηφίων για τα Πειραματικά Σχολεία θα γίνει στις 28 Απριλίου και οι εξετάσεις των υποψηφίων για τα Πρότυπα Σχολεία στις 29 Απριλίου.

Όσα θα ισχύσουν από φέτος

Τα παραπάνω ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξη τύπου που διοργανώθηκε με θέμα την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς. Η υπουργός Παιδείας είχε το πρωί συνάντηση με διευθυντές σχολείων της χώρας για τον τελικό συντονισμό της εκπαιδευτικής «μηχανής» πριν τις 12 Σεπτεμβρίου όπου και η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει.

Είναι γνωστό ότι φέτος έχει γίνει η μαζικότερη πρόσληψη μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών στα νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια, στην οποία και στάθηκε ιδιαίτερα η υπουργός Παιδείας μιλώντας σήμερα για το θέμα. Ήδη μαζικές προσλήψεις 8.600 μόνιμων εκπαιδευτικών και περίπου 32.000 αναπληρωτών έχουν γίνει φέτος, σε μια γιγαντιαία επιχείρηση κάλυψης των κενών στα σχολεία που δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της εκπαίδευσης επι σειρά ετών.

Ωστόσο προβληματισμός όπως είναι φυσικό εκφράζεται για το άνοιγμα των σχολείων για πρώτη φορά χωρίς μάσκες και ειδικά μέτρα ασφαλείας από την έναρξη της πανδημίας, ενώ οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες φαίνεται ότι δεν …καλοδέχονται τους θεσμούς του Μέντορα και του Εκπαιδευτικού συντονιστή στα σχολεία που θεσμοθετήθηκαν μέσα στο καλοκαίρι και τους οποίους δάσκαλοι και καθηγητές θεωρούν θέσεις που προηγούνται της ατομικής αξιολόγησης τους.

Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε ακόμη σήμερα στην διεύρυνση φέτος του ολοήμερου σχολείου για το 50% των σχολείων ως τις 5.30 το απόγευμα και στις διαδικασίες που θα ξεκινήσουν κατά την φετινή σχολική χρονιά για την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Τι θα γίνει με την πανεπιστημιακή αστυνομία

«Οι Ομάδες Προστασίας πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) είναι άλλο ένα μέτρο που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση για την αναβάθμιση της λειτπουργίας των πανεπιστημίων» είπε η κυρία Κεραμέως σε ερώτηση σχετική με τα επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη των τελευταίων ημερών.

«Ισχνές θορυβώδεις μειοψηφίες μπορεί να έχουμε, αλλά εμείς είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε αυτό το μέτρο» τόνισε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ