Newsme.gr
  • Δικαιολογητικά
  • Επιδόματα
  • Θέσεις Εργασίας – Προσλήψεις
  • Εργασιακά
  • Επιχειρήσεις
  • Περισσότερα
    • Οικονομία
    • Media
    • Παιδεία
    • Τουρισμός
    • Plus
Newsme.gr
  • Δικαιολογητικά
  • Επιδόματα
  • Θέσεις Εργασίας – Προσλήψεις
  • Εργασιακά
  • Επιχειρήσεις
  • Περισσότερα
    • Οικονομία
    • Media
    • Παιδεία
    • Τουρισμός
    • Plus
Newsme.gr
No Result
View All Result

«Σας ψάχνει» η Εφορία για να σας επιστρέψει χρήματα

Γιώργος Μενδρινός by Γιώργος Μενδρινός
19 Μαρτίου 2023
in Επιχειρήσεις
«Σας ψάχνει» Η Εφορία για να σας επιστρέψει χρήματα

Εφορία: Αδιάθετα ποσά πολλών εκατομμυρίων ευρώ από επιστροφές φόρων έχει στην κατοχή της η ΑΑΔΕ καθώς δεν βρίσκει τους αποδέκτες τους.

Συγκεκριμένα, 896,84 εκατ. ευρώ βρίσκονται στα αζήτητα τουλάχιστον 2 μήνες καθώς κανένας δικαιούχος δεν έχει ενδιαφερθεί για την τύχη τους.

Ξεχασμένα στα συρτάρια των εφοριών «λιμνάζουν» εκατομμύρια ευρώ από επιστροφές φόρων που μπορούν, μάλιστα, να αποδοθούν άμεσα σε επιχειρήσεις και φορολογούμενους, τονώνοντας τζίρους, οικογενειακούς προϋπολογισμούς, κατ’ επέκταση και την αγορά.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στα τέλη Δεκεμβρίου του 2022, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στα «αζήτητα» παρέμεναν 896,84 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 484,44 εκατ. ευρώ είναι σε εκκρεμότητα άνω των 90 ημερών, ενώ τα 412,40 εκατ. ευρώ δεν έχουν συμπληρώσει το τρίμηνο από την ημερομηνία έκδοσης του Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης (ΑΦΕΚ).

Εφορία: Σας ψάχνει…

Αξίζει, λοιπόν, να σημειωθεί ότι, βάσει των εν λόγω στοιχείων, περίπου το 50% των επιστροφών φόρου που μπορεί να δοθεί άμεσα στους δικαιούχους είναι καθηλωμένο στα κρατικά ταμεία, καθώς δεν έχει αναζητηθεί από κανένα πρόσωπο, φυσικό ή νομικό.

Θα πρέπει δε να υπογραμμιστεί ότι πάρα πολλές είναι περιπτώσεις, όπως τονίζουν τα στελέχη της ΑΑΔΕ, που αφορούν είτε φόρους για τους οποίους οι δικαιούχοι δεν έχουν προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά είτε οι δικαιούχοι δεν ανταποκρίνονται στις ειδοποιήσεις της εφορίας.

Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι η μη προσέλευση των δικαιούχων, για να εισπράξουν τις επιστροφές φόρου, οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στον φόβο του ελέγχου των δικαιολογητικών ή ακόμη και ενός γενικότερου φορολογικού ελέγχου, που μπορεί να προκαλέσουν τυχόν ελλιπή δικαιολογητικά.

Εφορία: Επιτάχυνση διαδικασιών

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπογραμμιστεί ότι από τον Νοέμβριο του 2022 έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες επιστροφής φόρων εισοδήματος, ειδικά στις επιχειρήσεις, ενώ εντός του πρώτου εξάμηνου του 2023 αναμένεται να ενεργοποιηθούν και οι αυτόματες επιστροφές ΦΠΑ.

Ειδικότερα, με βάση το νέο καθεστώς, σε περίπτωση που από την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο προς επιστροφή, η επιπλέον διαφορά επιστρέφεται στην επιχείρηση, χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης.

Βέβαια, πριν από την επιστροφή των φόρων θα διενεργείται πάντα από το ηλεκτρονικό σύστημα ELENXIS έλεγχος με βάση τα κριτήρια κινδύνου, και σε όσες περιπτώσεις διαπιστωθεί ότι υπάρχει πρόβλημα, τον λόγο θα έχουν οι ελεγκτές, αλλά σε κάθε περίπτωση όλοι οι έλεγχοι θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε διάστημα 10 ημερών.

Εφορία: Αναλυτικότερα, με βάση τη διαδικασία που ισχύει σήμερα:

Σε περίπτωση που με την υποβολή των αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο προς επιστροφή, αυτό επιστρέφεται από τη φορολογική διοίκηση κατόπιν κεντρικής αξιολόγησης με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, τα οποία δεν δημοσιοποιούνται. Η αξιολόγηση υλοποιείται στη βάση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Elenxis.

Διαχείριση αξιολογημένων πιστωτικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος: ο προϊστάμενος της υπηρεσίας που είναι αρμόδιος για την επιστροφή του φόρου ανακτά αμελλητί τα προαναφερόμενα αρχεία στο ΟΠΣ Elenxis και προβαίνει άμεσα και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν των 10 εργάσιμων ημερών από την ανάκτηση των αρχείων χαρακτηρισμένων με την ένδειξη «Άμεση επιστροφή» ή «Κατόπιν ελέγχου» στις ακόλουθες ενέργειες κατά περίπτωση:

α) Για τις πιστωτικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που περιλαμβάνονται στο αρχείο με την ένδειξη «Άμεση επιστροφή», το οποίο αναρτάται στην αρμόδια ΔΟΥ παραλαβής της δήλωσης, ενεργεί πριν από την επιστροφή, ελέγχοντας εάν πληρούνται ή όχι ένα ή περισσότερα από τα ειδικά κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, με βάση τα οποία η δήλωση πρέπει να παραπεμφθεί για φορολογικό έλεγχο.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί η συνδρομή έστω ενός εκ των ειδικότερα οριζόμενων κριτηρίων ο προϊστάμενος της ΔΟΥ που είναι αρμόδιος για την παραλαβή της δήλωσης από την οποία προκύπτει η επιστροφή φόρου, ενημερώνει τον προϊστάμενο της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για τον φορολογικό έλεγχο, εφόσον είναι διαφορετικός.

Ο αρμόδιος για τον φορολογικό έλεγχο προϊστάμενος, εντός προθεσμίας 10 εργάσιμων ημερών του πρώτου εδαφίου, εισηγείται την επιλογή της υπόθεσης για έλεγχο πριν από την επιστροφή, με πλήρη αιτιολόγηση.

β) Για τις πιστωτικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, που περιλαμβάνονται στο αρχείο με την ένδειξη «Κατόπιν ελέγχου», ο προϊστάμενος της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για τον φορολογικό έλεγχο προβαίνει σε έκδοση εντολής ελέγχου εντός 5 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία που εμφανίζονται στο ΟΠΣ Elenxis ως «Υποψήφιες στη ΦΕΥ».

Για τις περιπτώσεις δικαιούχων που έτυχαν επιστροφής χωρίς έλεγχο…

δύναται να διενεργείται εκ των υστέρων έλεγχος σε δείγμα που επιλέγεται.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των ηλεκτρονικά υποβαλλόμενων πιστωτικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, που χαρακτηρίστηκαν με την ένδειξη «Άμεση επιστροφή» ή «Κατόπιν ελέγχου», εκδίδονται κεντρικά ψηφιακά Ατομικά Φύλλα Έκπτωσης (ΑΦΕΚ), με ανάλογη σήμανση.

Τα ΑΦΕΚ με την ένδειξη «Άμεση επιστροφή» εκκαθαρίζονται κεντρικά μετά την πάροδο της δεκαήμερης προθεσμίας οριστικοποίησης του αρχείου των αξιολογημένων πιστωτικών δηλώσεων, ενώ για τα ΑΦΕΚ με την ένδειξη «Κατόπιν ελέγχου», καθώς και για τα ΑΦΕΚ με την ένδειξη «Άμεση επιστροφή», για τα οποία ο αρμόδιος προϊστάμενος εισηγήθηκε τον έλεγχο, η εκκαθάρισή τους διενεργείται από τις ΔΟΥ μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου.

Για νομικά πρόσωπα

Επισημαίνεται ότι πάντα κατά την επιστροφή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων εφαρμόζονται οι διατάξεις περί αποδεικτικού ενημερότητας και συμψηφισμού αντίστοιχα, κατά περίπτωση, ενώ εφαρμόζεται και η διάταξη περί συμψηφισμού για οφειλές σε Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ).

Νέο μπλόκο στήνει η εφορία στις πληρωμές

μέσω των τερματικών POS καθώς προβλέπονται τσουχτερό πρόστιμα έως και 50.000 ευρώ σε επιχειρήσεις.

Η διασύνδεση των ταμειακών με τα POS εκτιμάται ότι θα κλείσει παράθυρα φοροδιαφυγής καθώς θα εντοπίζονται πιο εύκολα περιπτώσεις απόκρυψης τζίρου και μη απόδοσης του ΦΠΑ.

Οι φορολογικοί έλεγχοι έχουν δείξει ότι πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές που έχουν με πελάτες τους με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής.

Ανοίγουν εκατοντάδες φάκελοι για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και μεγάλη φοροδιαφυγή

Ενώ το POS δέχεται τη συναλλαγή, ο καταστηματάρχης είτε δεν κόβει καθόλου απόδειξη είτε εκδίδει απόδειξη αλλά με ένα μικρό ποσό.

Η εφορία και τα POS
Στο κατατεθέν πολυνομοσχέδιο μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται διατάξεις για την υποχρεωτική διασύνδεση των EFT/POS τερματικών με την ΑΑΔΕ.

Πιο συγκεκριμένα:

Με το άρθρο 41 εισάγεται υποχρέωση διασύνδεσης των EFT/POS τερματικών, ημεδαπής και αλλοδαπής, που κατέχουν όλες οι υπόχρεες οντότητες, με την Α.Α.Δ.Ε. και διαβίβασης καθοριζόμενων δεδομένων, είτε μέσω των ΦΗΜ είτε απευθείας με τα πληροφοριακά συστήματα της Α.Α.Δ.Ε..

Με το άρθρο 42 εισάγεται πλαίσιο διαδικαστικών κυρώσεων για την παραβίαση της υποχρέωσης της διασύνδεσης των υπόχρεων οντοτήτων που κατέχουν τερματικά EFT/POS με την Α.Α.Δ.Ε. με σκοπό την περιστολή της φοροδιαφυγής.

Αιτιολογική έκθεση

Ποιο ζήτημα αντιμετωπίζει η αξιολογούμενη ρύθμιση και γιατί αποτελεί πρόβλημα

Άρθρα 41 και 42

Με την απόφαση Α.1098/2022 (Β’3940) του Διοικητή της ΑΑΔΕ καθορίστηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές για τη διασύνδεση μεταξύ Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών και EFT/POS τερματικών, ημεδαπής και αλλοδαπής. Σε συνέχεια της απόφασης αυτής, με την προτεινόμενη ρύθμιση εισάγεται υποχρέωση διασύνδεσης των EFT/POS τερματικών, ημεδαπής και αλλοδαπής, που κατέχουν όλες οι υπόχρεες οντότητες, με την ΑΑΔΕ και διαβίβασης καθοριζόμενων δεδομένων, είτε μέσω των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) είτε απευθείας με τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ.

Με το άρθρο 42 εισάγεται πλαίσιο διαδικαστικών κυρώσεων για την παραβίαση της υποχρέωσης που εισάγεται με το άρθρο 1, ήτοι της διασύνδεσης των υπόχρεων οντοτήτων που κατέχουν τερματικά EFT/POS με την ΑΑΔΕ.

Οι αξιολογούμενες ρυθμίσεις αποσκοπούν αφενός στη διευκόλυνση των φορολογουμένων στην εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων και αφετέρου στη διαφάνεια των ενεργούμενων ηλεκτρονικών συναλλαγών και την περιστολή της φοροδιαφυγής. Τέλος, οι ρυθμίσεις αυτές συνιστούν επιμέρους δράσεις στο πλαίσιο έργου του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Άρθρα 41 και 42

Η διαφάνεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών για τις Φορολογικές Διοικήσεις προβάλλει ως επιτακτική ανάγκη σε μια εποχή που οι συναλλαγές αυτές κερδίζουν συνεχώς έδαφος σε σχέση με πιο παραδοσιακούς τρόπους.

Στόχος

Άρθρα 41 και 42

Οι αξιολογούμενες ρυθμίσεις αφορούν τις οντότητες (επιχειρήσεις) του άρθρου 1 του ν. 4308/2014 που έχουν την υποχρέωση χρήσης EFT/POS τερματικών (δικαιούχοι πληρωμής) και τις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Άρθρα 41-42

• Ενίσχυση φορολογικής συμμόρφωσης των οντοτήτων

• Διαφάνεια των συναλλαγών

• Περιστολή φοροδιαφυγής

Προτεινόμενες διατάξεις

Tags: ΑΑΔΕΕΛΕΓΧΟΙΕΛΕΓΧΟΣΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΦΟΡΙΑΕΦΟΡΙΑΚΟΣΣΑΣ ΨΑΧΝΕΙΧΡΗΜΑΧΡΗΜΑΤΑ
Previous Post

WhatsApp: Έτσι θα διαβάζετε μηνύματα χωρίς να τα ανοίξετε

Next Post

ΕΝΦΙΑ 2023: Κοροϊδία – Ποιοι πληρώνουν ενώ θα έπρεπε να εξαιρεθούν

Διαβάστε επίσης...

Έσκασε νέα επιδότηση έως 23.250 ευρώ - Δικαιούχοι έκπληξη

Έσκασε νέα επιδότηση έως 23.250 ευρώ – Δικαιούχοι έκπληξη

28 Μαρτίου 2023
Σκάνδαλο με τα καύσιμα: Δείτε τι συμβαίνει με τις τιμές στην Ελλάδα

Σκάνδαλο με τα καύσιμα: Δείτε τι συμβαίνει με τις τιμές στην Ελλάδα

28 Μαρτίου 2023
Σοκ στην αγορά: Φόβοι για νέο λουκέτο σε μεγάλη τράπεζα

Σοκ στην αγορά: Φόβοι για νέο λουκέτο σε μεγάλη τράπεζα

28 Μαρτίου 2023
Επιτέλους: Cosmote, Vodafone και NOVA προχωρούν στην κίνηση που όλοι περιμέναμε

Επιτέλους: Cosmote, Vodafone και NOVA προχωρούν στην κίνηση που όλοι περιμέναμε

28 Μαρτίου 2023
ομάδα αίματος: Άσχημα νέα έρχονται σύμφωνα με ειδικούς για όσους έχουν ομάδα αίματος καθώς απαγορεύεται να πίνουν καφέ και αλκοόλ! 

Έχετε αυτή την ομάδα αίματος; Σταματήστε να πίνετε αλκοόλ και καφέ!

28 Μαρτίου 2023
Ανατροπή στα ΜΜΜ και στην εργασία - Τι αλλάζει για όλους

Ανατροπή στα ΜΜΜ και στην εργασία – Τι αλλάζει για όλους

28 Μαρτίου 2023
  • Δικαιολογητικά
  • Επιδόματα
  • Θέσεις Εργασίας – Προσλήψεις
  • Εργασιακά
  • Επιχειρήσεις
  • Περισσότερα

© 2023 Newsme.gr

No Result
View All Result
  • Δικαιολογητικά
  • Επιδόματα
  • Θέσεις Εργασίας – Προσλήψεις
  • Εργασιακά
  • Επιχειρήσεις
  • Περισσότερα
    • Οικονομία
    • Media
    • Παιδεία
    • Τουρισμός
    • Plus

© 2023 Newsme.gr